• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Siguldas novada domes 2022. gada 19. maija saistošie noteikumi Nr. 25 "Par kārtību, kādā tiek piešķirts tirgus statuss un tirgus pārvaldītājs saskaņo ar Siguldas novada pašvaldību tirgus noteikumus". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 1.06.2022., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/op/2022/105.22

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Siguldas novada domes saistošie noteikumi Nr. 26

Par Siguldas novada pašvaldības neapbūvētu zemesgabalu nomas maksas noteikšanas kārtību

Vēl šajā numurā

01.06.2022., Nr. 105

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Siguldas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 25

Pieņemts: 19.05.2022.

OP numurs: 2022/105.22

2022/105.22
RĪKI

Siguldas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 25

Siguldā 2022. gada 19. maijā

Par kārtību, kādā tiek piešķirts tirgus statuss un tirgus pārvaldītājs saskaņo ar Siguldas novada pašvaldību tirgus noteikumus

APSTIPRINĀTI
ar Siguldas novada pašvaldības domes
2022. gada 19. maija lēmumu (prot. Nr. 11, 30. §)

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta 2010. gada 12. maija
noteikumu Nr. 440 "Noteikumi par tirdzniecības veidiem,
kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības
organizēšanas kārtību" 8.1 un 9. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā Siguldas novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) administratīvajā teritorijā tiek saskaņota jauna tirgus izveidošana, tiek piešķirts, atcelts tirgus statuss un tirgus pārvaldītājs saskaņo ar pašvaldību tirgus noteikumus.

2. Noteikumos lietotie termini – tirgus, tirgus pārvaldītājs, tirgus plāns – ir interpretējami, kā arī tirdzniecības organizēšana tirgū ir veicama atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības organizēšanas kārtību.

3. Tirgus statuss tiek piešķirts un atcelts ar Siguldas novada pašvaldības domes lēmumu.

II. Jauna tirgus izveidošana un tirgus statusa piešķiršana

4. Lai saskaņotu jauna tirgus izveidošanas lietderību, noteiktu tirgus atrašanās vietu un tā teritorijas robežas tirgus statusa piešķiršanai, tirgus pārvaldītājs kādā no pašvaldības klientu apkalpošanas centriem klātienē vai elektroniski (pašvaldības oficiālais e-pasts, e-adrese, pakalpojumu portāls e.sigulda.lv) iesniedz iesniegumu, kurā lūdz piešķirt tirgus statusu un norāda plānoto tirgus darbības vietu (adresi), vienlaikus iesniegumam pievienojot:

4.1. tirgus projektu ar situācijas plānā vai zemesgabala robežu plānā (ja nav paredzēta jauna būvniecība) un uz topogrāfiskā plāna (ja ir paredzēta jauna būvniecība) atbilstoši mērogam iezīmētām plānotā tirgus teritorijas robežām (mērogā no 1:500 līdz 1:2000), kurā norādītas tirdzniecības vietas un autostāvvietas, transporta un gājēju kustības shēmas (tai skaitā pieslēgumi ielām un ceļiem), pievienojot tirdzniecības vietu dizaina un vizuālā noformējuma risinājumu vides kontekstā (tai skaitā grafiskās norādes, izkārtnes un reklāmas objekti);

4.2. tirgus izveides un darbības koncepciju, kas ietver arī informāciju par realizējamām preču grupām, plānoto nodarbināto personu skaitu;

4.3. plānotās tirgus darbības vietas īpašuma vai lietošanas tiesību apliecinošu dokumentu kopijas;

4.4. rakstisku saskaņojumu ar nekustamā īpašuma īpašnieku, ja iesniedzējs nav nekustamā īpašuma īpašnieks.

5. Noteikumu 4.1. apakšpunktā minētajā tirgus projektā jāparedz šādas prasības:

5.1. visai teritorijai, kurā tiek organizēta tirdzniecība, ir jābūt klātai ar cieto segumu;

5.2. tirgus atklātajā teritorijā un zem nojumēm jāiekārto stacionāri galdi un noteiktas vietas tirdzniecībai no transportlīdzekļiem;

5.3. Tirdzniecība ārpus tirgus plānā norādītajām tirdzniecības vietām ir tirdzniecība neatļautās vietās.

6. Saņemot noteikumu 4. punktā minētos dokumentus, pašvaldība tos izvērtē, uzklausa sabiedrības viedokli par jauna tirgus izveidošanu noteiktajā teritorijā (rīkojot aptauju pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv) un pieņem lēmumu par jauna tirgus izveidošanu un tirgus statusa piešķiršanu, nosakot tirgus atrašanās vietu un tā teritorijas robežas, vai atteikumu piešķirt tirgus statusu konkrētajai teritorijai.

7. Pašvaldības dome ar lēmumu ir tiesīga atcelt tirgus statusu šādos gadījumos:

7.1. saņemts tirgus pārvaldītāja iesniegums par tirgus statusa atcelšanu;

7.2. izbeigta tirgus darbība;

7.3. tirgus pārvaldītājs, iesniedzot noteikumu 4. punktā minētos dokumentus, sniedzis nepatiesas ziņas;

7.4. saņemts teritorijas, kurai piešķirts tirgus statuss, īpašnieka iesniegums par tirgus statusa atcelšanu;

7.5. netiek ievērotas normatīvo aktu prasības, tai skaitā tirgus pārvaldītājs ir veicis izmaiņas tirgus noteikumos, nesaskaņojot tās ar pašvaldību, kā arī netiek novērsti uzraudzības un kontroles institūciju atklātie pārkāpumi tirgū;

7.6. tirgus darbība noteiktajā teritorijā nav lietderīga.

III. Kārtība, kādā saskaņojami tirgus noteikumi

8. Pēc pašvaldības domes lēmuma pieņemšanas par tirgus statusa piešķiršanu, pirms tirgus darbības uzsākšanas, tirgus pārvaldītājs pašvaldībai iesniedz saskaņošanai tirgus noteikumus divos eksemplāros. Pašvaldības izpilddirektors izskata un saskaņo iesniegtos tirgus noteikumus, vienu noteikumu eksemplāru izsniedzot tirgus pārvaldītājam, vai arī atsaka saskaņot iesniegtos tirgus noteikumus, rakstiski sniedzot atzinumu par novēršamajām nepilnībām.

9. Noteikumu 8. punktā paredzētā kārtība piemērojama arī tad, ja tirgus pārvaldītājs veicis izmaiņas tirgus noteikumos.

IV. Noteikumu izpildes kontrole, administratīvo aktu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

10. Noteikumu izpildes kontroli veic pašvaldības izpilddirektors.

11. Pašvaldības izpilddirektora izdoto administratīvo aktu vai faktisko rīcību persona var apstrīdēt Siguldas novada pašvaldības domē.

12. pašvaldības dome pieņemto lēmumu par apstrīdēto administratīvo aktu vai faktisko rīcību var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

V. Noslēguma jautājums

13. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Siguldas novada pašvaldības domes 2016. gada 31. augusta saistošie noteikumi Nr. 29 "Par kārtību, kādā tiek piešķirts tirgus statuss un tirgus pārvaldītājs saskaņo ar Siguldas novada pašvaldību tirgus noteikumus".

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs U. Mitrevics

 

Paskaidrojuma raksts
Siguldas novada pašvaldības domes 2022. gada 19. maija saistošajiem noteikumiem Nr. 25 "Par kārtību, kādā tiek piešķirts tirgus statuss un tirgus pārvaldītājs saskaņo ar Siguldas novada pašvaldību tirgus noteikumus"

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu pārejas noteikumu 6. punktu ar 2021. gada 1. jūlija jaunievēlētās pašvaldības domes pirmo sēdi stājas spēkā jaunizveidotais Siguldas novads ar administratīvo centru – Sigulda, kurā ietilpst šādas teritoriālā iedalījuma vienības: Allažu pagasts, Inčukalna pagasts, Krimuldas pagasts, Lēdurgas pagasts, Mālpils pagasts, Mores pagasts, Siguldas pagasts, Siguldas pilsēta, un izbeidzas visu bijušo pašvaldību domju pilnvaras. Siguldas novada pašvaldība ir novadā iekļauto pašvaldību institūciju, finanšu, mantas, tiesību un saistību pārņēmēja. Likuma pārejas noteikumu 17. punkts noteic, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 1. jūnijam ir spēkā novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi, izņemot saistošos noteikumus par teritorijas plānojumu, kurus izstrādā līdz 2025. gada 31. decembrim.

Ievērojot minēto, lai nodrošinātu visā jaunveidotajā Siguldas novadā vienotu kārtību, kādā tiek piešķirts tirgus statuss un tirgus pārvaldītājs saskaņo ar Siguldas novada pašvaldību tirgus noteikumus, pamatojoties uz Ministru kabineta 2010. gada 12. maija noteikumiem Nr. 440 "Noteikumi par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības organizēšanas kārtību" 8.1 un 9. punktu un Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumu 17. punktu, ir nepieciešams izdot saistošos noteikumus "Par kārtību, kādā tiek piešķirts tirgus statuss un tirgus pārvaldītājs saskaņo ar Siguldas novada pašvaldību tirgus noteikumus".

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Siguldas novada pašvaldības administratīvajā teritorijā tiek saskaņota jauna tirgus izveidošana, tiek piešķirts, atcelts tirgus statuss un tirgus pārvaldītājs saskaņo ar pašvaldību tirgus noteikumus.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Neietekmē.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums ir saistošs uzņēmējiem, kas nodarbojas ar tirgus attīstību Siguldas pašvaldības administratīvajā teritorijā.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Kontroli par saistošo noteikumu prasību ievērošanu veiks Siguldas novada Pašvaldības policija.

Jautājumos par saistošo noteikumu piemērošanu fizikas personas vai juridiskas personas var griezties kādā no Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas centriem.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Saistošo noteikumu projekts pirms apstiprināšanas ievietots pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs U. Mitrevics

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!