• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jēkabpils novada domes 2022. gada 28. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 21 "Kārtība, kādā Jēkabpils novada pašvaldībā organizē darba un sociālo prasmju saglabāšanas, atjaunošanas un apgūšanas pasākumus, kas rada labumu sabiedrībai un neaizvieto pašvaldības funkciju veicējus". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.2022., Nr. 103 https://www.vestnesis.lv/op/2022/103.15

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jēkabpils novada domes saistošie noteikumi Nr. 22

Grozījumi Jēkabpils novada domes 2021. gada 25. novembra saistošajos noteikumos Nr. 25 "Saistošie noteikumi par materiālo atbalstu Jēkabpils novadā"

Vēl šajā numurā

30.05.2022., Nr. 103

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jēkabpils novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 21

Pieņemts: 28.04.2022.

OP numurs: 2022/103.15

2022/103.15
RĪKI

Jēkabpils novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Jēkabpils novada domes saistošie noteikumi Nr. 21

Jēkabpils novadā 2022. gada 28. aprīlī

Kārtība, kādā Jēkabpils novada pašvaldībā organizē darba un sociālo prasmju saglabāšanas, atjaunošanas un apgūšanas pasākumus, kas rada labumu sabiedrībai un neaizvieto pašvaldības funkciju veicējus

APSTIPRINĀTI
ar Jēkabpils novada domes
28.04.2022. lēmumu Nr. 303 (prot. Nr. 9, 16. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka darba un sociālo prasmju saglabāšanas, atjaunošanas un apgūšanas pasākumu, kas rada labumu sabiedrībai un neaizvieto pašvaldības funkciju veicējus (turpmāk – prasmju veicināšanas pasākumi), organizēšanas kārtību Jēkabpils novada pašvaldībā.

2. Prasmju veicināšanas pasākumus īsteno Jēkabpils novada pašvaldība vietās, kurās vismaz četrus mēnešus, pirms Jēkabpils novada pašvaldības sociālā dienesta (turpmāk – sociālais dienests) norīkotā darbspējīgā klienta, kurš atbilst Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 12. panta ceturtajā daļā noteiktajiem kritērijiem (turpmāk – klients) iesaistes uzsākšanas, darba tiesisko attiecību ietvaros prasmju veicināšanas pasākumus nav veikusi cita persona, izņemot gadījumus, ja prasmju veicināšanas darbus iepriekš veicis bezdarbnieks Nodarbinātības valsts aģentūras īstenotā pasākuma "Algoti pagaidu sabiedriskie darbi" ietvaros vai arī persona pildījusi sociālā dienesta noteiktos pienākumus atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumam (turpmāk – pasākumu īstenošanas vietas).

3. Prasmju veicināšanas pasākumu īstenošanu organizē sociālais dienests sadarbībā ar Jēkabpils novada pašvaldības iestādes "Jēkabpils novada Attīstības pārvalde" Infrastruktūras apsaimniekošanas nodaļu (turpmāk – apsaimniekošanas nodaļa) atbilstoši darba aizsardzību reglamentējošiem normatīvajiem aktiem.

4. Klients netiek iesaistīts tādos prasmju veicināšanas pasākumos, kas liedz viņam iespējas īstenot Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 12. panta piektajā daļā noteiktās tiesības.

5. Klientu prasmju veicināšanas pasākumos iesaista trīs mēnešus (secīgi) kalendārajā gadā. Klientu prasmju veicināšanas pasākumos var iesaistīt atkārtoti vēl uz trīs mēnešiem.

6. Klientu bez atlīdzības nodarbina pasākumu īstenošanas vietās līdz 15 stundām nedēļā, sadalot tās pa vairākām nedēļas dienām, bet ne vairāk kā četras dienas nedēļā un sešas stundas dienā.

7. Sociālā dienesta tiesības:

7.1. atcelt lēmumu par pamata sociālās palīdzības pabalstu izmaksu klientam, ja klients bez attaisnojoša iemesla ir vienpusēji atkāpies no līguma, izņemot Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 12. panta 5. prim daļā noteikto gadījumu;

7.2. vienpusēji atkāpties no līguma, ja klients pilnībā ir atjaunojis savas darba un sociālās iemaņas.

II. Prasmju veicināšanas pasākumu izpildes organizēšana

8. Sociālā dienesta sociālās palīdzības organizators (turpmāk – organizators), ņemot vērā šo noteikumu 4. punktā noteikto:

8.1. izvērtē klienta izglītību, darba un sociālās prasmes;

8.2. slēdz ar klientu vienošanos par līdzdarbību, paredzot, ka klientam jāiesaistās prasmju veicināšanas pasākumos;

8.3. sagatavo norīkojumu prasmju veicināšanas pasākumu veikšanai pasākumu īstenošanas vietās (1. pielikums) (turpmāk – norīkojums) divos eksemplāros un vienu eksemplāru izsniedz klientam. Klients uz sociālā dienesta norīkojuma eksemplāra ar parakstu apliecina, ka norīkojumu ir saņēmis;

8.4. izskaidro klientam prasmju veicināšanas pasākumu izpildes nosacījumus, kārtību un prasmju veicināšanas pasākumu neizpildes sekas.

9. Klientu nedrīkst iesaistīt prasmju veicināšanas pasākumos normatīvajos aktos noteiktajās svētku dienās un nakts stundās no plkst. 22.00 līdz plkst. 06.00 un paaugstinātas bīstamības aktivitātēs.

10. Klientam divu darbdienu laikā jāierodas apsaimniekošanas nodaļā, lai sastādītu prasmju veicināšanas pasākumu īstenošanas grafiku (2. pielikums) (turpmāk – prasmju īstenošanas grafiks) un noslēgtu līgumu par darba un sociālo prasmju veicināšanu. Pēc prasmju veicināšanas pasākumu īstenošanas perioda beigām vai iestājoties kādam no šo noteikumu 15. punktā minētajiem gadījumiem, apsaimniekošanas nodaļa prasmju īstenošanas grafiku ar atzīmēm par tā izpildi divu darbdienu laikā nosūta organizatoram.

11. Apsaimniekošanas nodaļa, sociālais dienests un klients slēdz trīspusēju līgumu par darba un sociālo prasmju veicināšanu, nosakot prasmju veicināšanas pasākumu īstenošanas periodu, pasākumu īstenošanas vietas adresi (ja iespējams), prasmju veicināšanas pasākumu uzsākšanas un izbeigšanas nosacījumus un kārtību, pušu tiesības, pienākumus un atbildību. Apsaimniekošanas nodaļa līgumu slēdz Jēkabpils novada pašvaldības vārdā.

12. Apsaimniekošanas nodaļa prasmju veicināšanas pasākumu īstenošanas ietvaros nodrošina:

12.1. prasmju veicināšanas pasākumu īstenošanai nepieciešamās pasākuma īstenošanas vietas;

12.2. prasmju veicināšanas pasākumu vadītāju pasākumu īstenošanas vietā, kas palīdz saglabāt, atjaunot vai iegūt darba un sociālās iemaņas, organizējot nepieciešamo teorētisko un praktisko apmācību un sniedzot pamatzināšanas par pienākumiem un ar to izpildi saistītajām prasībām, ierāda drošus darba paņēmienus, kā arī kontrolē klientiem uzticēto pienākumu izpildi un kvalitāti;

12.3. prasmju veicināšanas pasākumu īstenošanai nepieciešamos materiālus, inventāru un individuālos aizsardzības līdzekļus;

12.4. klientu instruēšanu un apmācību par ugunsdrošības, darba aizsardzības un ar to saistītajiem noteikumiem prasmju veicināšanas pasākumu īstenošanas laikā un darba aizsardzības prasību ievērošanu pasākumu īstenošanas vietās atbilstoši ugunsdrošību, darba aizsardzības un ar to saistīto pasākumu regulējošiem normatīvajiem aktiem;

12.5. pasākumus, kas nepieciešami pirmās palīdzības sniegšanai pasākumu īstenošanas vietās, kā arī pieejamību medicīnisko materiālu minimumam;

12.6. obligāto veselības pārbaužu veikšanu normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos;

12.7. klienta nelaimes gadījumu apdrošināšanu pasākumu īstenošanas vietās vai darbspējas zuduma vai nāves gadījuma radīto seku atlīdzināšanu.

III. Pasākumu izpildes kontrole

13. Sociālais dienests kontrolē, kā klients veic prasmju veicināšanas pasākumus, regulāri sazinoties ar prasmju veicināšanas pasākumu vadītāju.

14. Par prasmju veicināšanas pasākumos nostrādātām stundām uzskata tikai tās stundas, kuras klients strādā pasākumu īstenošanas vietā saskaņā ar prasmju īstenošanas grafikā noteiktajiem laikiem.

15. Par prasmju veicināšanas pasākumu neizpildi uzskatāmi gadījumi, kad:

15.1. apsaimniekošanas nodaļa paziņo sociālajam dienestam, ka klients bez attaisnojoša iemesla nav ieradies pasākumu īstenošanas vietā;

15.2. apsaimniekošanas nodaļa paziņo sociālajam dienestam, ka klients atstājis pasākumu īstenošanas vietu pirms prasmju veicināšanas pasākumu īstenošanas beigām, iepriekš par to neinformējot prasmju veicināšanas pasākumu vadītāju, izņemot gadījumu, ja pasākumu īstenošanas vietas atstāšanas pirms prasmju veicināšanas pasākumu īstenošanas beigām pamats bija kāds no šo noteikumu 16. punktā minētajiem iemesliem un klientam objektīvi nebija iespējas savlaicīgi vai ne vēlāk kā pirms prasmju īstenošanas vietas atstāšanas informēt prasmju veicināšanas pasākumu vadītāju.

16. Par attaisnotu prasmju veicināšanas pasākumu kavējumu tiek uzskatīts kavējums, par kuru, ja iespējams, ir paziņots prasmju veicināšanas pasākumu vadītājam un ja:

16.1. klientam ir iestājusies pārejoša darbnespēja;

16.2. klients kopj slimu bērnu;

16.3. kavējuma dienā klients izglītības iestādē kārto ieskaites, eksāmenus vai aizstāv diplomdarbu;

16.4. klients saistībā ar piedalīšanos prasmju veicināšanas pasākumos veic veselības pārbaudi ārstniecības iestādē;

16.5. klients ne ilgāk kā divas darba dienas nepiedalās prasmju veicināšanas pasākumos sakarā ar laulātā, vecāku, bērna vai cita tuva ģimenes locekļa (brāļa, māsas, vecvecāka) nāvi;

16.6. klients, pamatojoties uz izsaukumu, atrodas izziņas iestādē, prokuratūrā, tiesā;

16.7. klients ārstniecības iestādē nodod asinis;

16.8. klients piedalās Nodarbinātības valsts aģentūras organizētajos pasākumos vai citos darba meklēšanas pasākumos;

16.9. ir iestājušies citi objektīvi iemesli, kas nav atkarīgi no klienta gribas.

17. Klientam, iestājoties kādam no šo noteikumu 16. punktā minētajiem kavējumiem, ne vēlāk kā līdz prasmju veicināšanas pasākumu īstenošanas sākumam jāinformē, ja iespējams, prasmju veicināšanas pasākumu vadītāju.

18. Klientam ir pienākums pierādīt šo noteikumu 16. punktā minēto kavējumu iestāšanās faktu, iesniedzot prasmju veicināšanas pasākumu vadītājam kavējumu apliecinošu dokumentu.

IV. Noslēguma jautājums

19. Atzīt par spēku zaudējušiem Jēkabpils pilsētas domes 2012. gada 19. jūlija saistošos noteikumus Nr. 17 "Kārtība, kādā Jēkabpils pilsētas pašvaldībā organizē darba un sociālo prasmju saglabāšanas, atjaunošanas un apgūšanas pasākumus, kas rada labumu sabiedrībai un neaizvieto pašvaldības funkciju veicējus" (Latvijas Vēstnesis, 2012., 141. nr.; 2017., 141. nr.; 2019., 223. nr.; 2020., 212. nr.).

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis

 

1. pielikums
Jēkabpils novada domes
2022. gada 28. aprīļa
saistošajiem noteikumiem Nr. 21

NORĪKOJUMS
PRASMJU VEICINĀŠANAS PASĀKUMU VEIKŠANAI PASĀKUMU ĪSTENOŠANAS VIETĀS
Jēkabpils novadā

_ _./_ _./_ _ _ _

Nr.____

 Jēkabpils novada pašvaldības
Iestādes "Jēkabpils novada Attīstības pārvalde"
Infrastruktūras apsaimniekošanas nodaļai

Jēkabpils novada Sociālā dienesta sociālās palīdzības organizators/-e [vārds, uzvārds], pamatojoties uz Jēkabpils novada domes _ _._._.20_ _. saistošo noteikumu Nr.___ "Kārtība, kādā Jēkabpils novada pašvaldībā organizē darba un sociālo prasmju saglabāšanas, atjaunošanas un apgūšanas pasākumus, kas rada labumu sabiedrībai un neaizvieto pašvaldības funkciju veicējus" 8.3. apakšpunktu, norīko darba un sociālo prasmju saglabāšanas, atjaunošanas un apgūšanas pasākumu (turpmāk – prasmju veicināšanas pasākumi) veikšanai pasākumu īstenošanas vietās

 

(klienta vārds, uzvārds, personas kods, kontakttālrunis)

uz [prasmju veicināšanas pasākumu īstenošanas mēnešu skaits (skaitļiem)] mēnesi/-šiem no _ _./_ _./_ _ _ _. līdz _ _./_ _./_ _ _ _.

Prasmju veicināšanas pasākumi veicami:

[dienu skaits] dienas nedēļā [stundu skaits] stundas dienā    

 Norīkotāja pilns amata nosaukums, personiskais paraksts un tā atšifrējums

Tālrunis

Apliecinu, ka norīkojumu saņēmu un esmu brīdināts/-a, ka var tikt atcelts Jēkabpils novada Sociālā dienesta lēmums par pamata sociālās palīdzības pabalstu izmaksu, ja bez attaisnojoša iemesla nepiedalīšos prasmju veicināšanas pasākumos:

   
 

(klienta personiskais paraksts un tā atšifrējums)

Piezīme.

Klients parakstās par norīkojuma saņemšanu tikai uz Jēkabpils novada Sociālā dienesta eksemplāra.

 

2. pielikums
Jēkabpils novada domes
2022. gada 28. aprīļa
saistošajiem noteikumiem Nr. 21

PRASMJU VEICINĀŠANAS PASĀKUMU ĪSTENOŠANAS GRAFIKS
no 20___. gada ___. _________ līdz 20___. gada ___. _________

_ _./_ _./_ _ _ _

Nr.____

   
Prasmju veicināšanas pasākumu īstenotājs:

Jēkabpils novada pašvaldības
iestādes "Jēkabpils novada Attīstības pārvalde"
Infrastruktūras apsaimniekošanas nodaļa

   
Ziņas par prasmju veicināšanas pasākumu vadītāju:
Amats  
Vārds, Uzvārds  
Tālrunis  
   
Ziņas par klientu:
Vārds, Uzvārds  
Tālrunis  
   
Prasmju veicināšanas pasākumu īstenošanas dienas un laiki:

nedēļas dienas nosaukums

laiks no plkst. līdz plkst.

stundu skaits dienā

     
     
     
     

Kopējais stundu skaits nedēļā:

 
   
Prasmju veicināšanas pasākumu vadītājs/]-a  
 

(paraksts, tā atšifrējums un datums)

   
Klients  
 

(paraksts, tā atšifrējums un datums)

Atzīmes par grafika izpildi:

Nr.

p.k.

Datums

Stundu skaits

Prasmju veicināšanas pasākumu vadītāja paraksts

Prasmju veicināšanas pasākumu neizpildes iemesls

1.

       

2.

       

3.

       

4.

       

5.

       

6.

       

7.

       

8.

       

9.

       

10.

       

11.

       

12.

       

13.

       

14.

       

15.

       

16.

       

17.

       

18.

       

19.

       

20.

       
         
Prasmju veicināšanas pasākumu vadītājs/-a  
 

(paraksts un tā atšifrējums)

Datums

 

Saistošo noteikumu "Kārtība, kādā Jēkabpils novada pašvaldībā organizē darba un sociālo prasmju saglabāšanas, atjaunošanas un apgūšanas pasākumus, kas rada labumu sabiedrībai un neaizvieto pašvaldības funkciju veicējus"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Administratīvi teritoriālās reformas ietvaros, apvienojot Aknīstes novada, Jēkabpils novada, Jēkabpils pilsētas, Krustpils novada, Salas novada un Viesītes novada pašvaldības tikai izveidota jauna Jēkabpils novada pašvaldība, kas atbilstoši Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 6. punktā noteiktajam ar 2021. gada pašvaldību vēlēšanās jaunievēlētās pašvaldības domes pirmo sēdi pārņēma attiecīgajā novadā iekļauto pašvaldību institūcijas, finanses, mantu un saistības.

Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvotu vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punktu 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētajai novada domei ir jāizvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtie saistošie noteikumi un jāpieņem jauni novada saistošie noteikumi. Līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 1. jūnijam ir spēkā novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi.

Atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 12. panta ceturtās daļas 1. apakšpunktam, pašvaldības sociālajam dienestam ir tiesības darbspējīgos klientus, kuri saņem sociālo palīdzību vismaz trīs mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā, izņemot šajā likumā minētās personas, iesaistīt darba un sociālo prasmju saglabāšanas, atjaunošanas un apgūšanas pasākumos, kas rada labumu sabiedrībai un neaizvieto pašvaldības funkciju veicējus, bez nolūka gūt peļņu.

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošo noteikumu projekts nosaka darba un sociālo prasmju saglabāšanas, atjaunošanas un apgūšanas pasākumu, kas rada labumu sabiedrībai un neaizvieto pašvaldības funkciju veicējus organizēšanas kārtību Jēkabpils novada pašvaldībā.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Nav būtiskas ietekmes.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Nav attiecināms.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas nav veiktas.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!