• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ropažu novada domes 2022. gada 23. marta saistošie noteikumi Nr. 11/22 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Ropažu novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2022., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/op/2022/92.16

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ropažu novada domes saistošie noteikumi Nr. 16/22

Ropažu novada pašvaldības aģentūras "Stopiņu ambulance" nolikums

Vēl šajā numurā

13.05.2022., Nr. 92

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ropažu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 11/22

Pieņemts: 23.03.2022.

OP numurs: 2022/92.16

2022/92.16
RĪKI

Ropažu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 2 Visi

Ropažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 11/22

Ulbrokā 2022. gada 23. martā

Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Ropažu novadā

Apstiprināti ar Ropažu novada pašvaldības domes
23.03.2022. sēdes lēmumu Nr. 855 (prot. Nr. 33/2022)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas
10. punktu, Dzīvnieku aizsardzības likuma 8. panta trešo un ceturto daļu,
Ministru kabineta 2011. gada 21. jūnija noteikumu Nr. 491
"Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība" 3. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka prasības, kādas jāievēro, turot suņus, kaķus, mājas (istabas) seskus, mājas (istabas) dzīvnieku īpašnieka un turētāja tiesības un pienākumus, klaiņojošo vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķeršanas kārtību Ropažu novada administratīvajā teritorijā.

2. Noteikumu mērķis ir nodrošināt, lai mājas (istabas) dzīvnieku turēšana neapdraudētu un netraucētu citus dzīvniekus un cilvēkus, samazināt mājas (istabas) dzīvnieku radīto traumu skaitu un iespējas inficēties ar trakumsērgu, novērst postījumus apstādījumos, dārzos un citās publiskās teritorijās.

3. Noteikumi ir saistoši visām fiziskajām un juridiskajām personām Ropažu novada teritorijā, kuru īpašumā ir mājas (istabas) dzīvnieks. Noteikumi ir saistoši arī dzīvnieka turētājam, kuram īpašnieks uzticējis dzīvnieku vai kura valdījumā dzīvnieks nokļuvis citādā veidā.

II. Mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieka, turētāja pienākumi

4. Mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks vai turētājs nodrošina mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

5. Mājas (istabas) dzīvnieka īpašniekam vai turētājam ir pienākums:

5.1. nodrošināt sunim kakla siksnu, ar tai piestiprinātu norādi par suņa īpašnieka vai turētāja kontaktinformāciju, kad tas atrodas ārpus dzīvokļa vai mājas (vai mājas iežogota pagalma);

5.2. nodrošināt, ka mājas (istabas) dzīvnieki daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās un publiskajās vietās, tostarp privātmājām pieguļošajās teritorijās nenokārto savas dabiskās vajadzības un nerada netīrību. Gadījumā, ja tas notiek, mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks vai turētājs nekavējoties sakopj attiecīgo vietu;

5.3. dzīvnieka īpašniekam vai turētājam savāktos dzīvnieka ekskrementus izmest atkritumu urnās vai konteineros;

5.4. nepieļaut mājas (istabas) dzīvnieku izkrišanu pa logu un pastāvīgu turēšanu mājas balkonos un lodžijās.

6. Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrāciju "Lauksaimniecības datu centra informācijas sistēmas" mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē ir iespējams veikt pie praktizējoša veterinārārsta; Lauksaimniecības datu centrā; izmantojot valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv vai datu centra tīmekļvietnē pieejamo e-pakalpojumu.

III. Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas kārtība

7. Aizliegta mājas (istabas) dzīvnieka atrašanās vietās, kurās uzstādītas speciālās, Ropažu novada pašvaldības izsniegtas speciālās zīmes (piktogrammas) vai noteikts pašvaldības aizliegums.

8. Personām, kas baro mājas (istabas) dzīvnieku publiskā vietā (piemēram, pie kaķu mājām), jānodrošina barošanas vietas sakopšana.

9. Aizliegts turēt un barot dzīvniekus daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās un šādai mājai piegulošajā teritorijā (zemes gabalā), kas atrodas visu mājas dzīvokļu īpašnieku kopīpašumā, ja 50 % kopīpašuma īpašnieki pret to iebilst.

10. Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju tuvumā vai speciāli tam norobežotajās dzīvojamo māju iekštelpās var tikt turēti sterilizēti bezsaimnieku kaķi ar nosacījumu, ja tiek nodrošināta to apzīmēšana un labturība (tiek veikti nepieciešamie fizioloģiskie un etoloģiskie vajadzību nodrošināšanas pasākumi).

11. Par katru gadījumu, kad mājas (istabas) dzīvnieki ir kontaktējušies ar plēsīgiem dzīvniekiem vai klaiņojošiem mājas (istabas) dzīvniekiem, vai tos ir sakoduši minētie dzīvnieki, vai ir aizdomas par mājas (istabas) dzīvnieka saslimšanu ar trakumsērgu, īpašniekam vai turētājam nekavējoties jāziņo par to praktizējošam veterinārārstam vai Pārtikas un veterinārā dienesta teritoriālajai struktūrvienībai un jāveic nepieciešamie pasākumi savu (cietušo vai slimo) mājas (istabas) dzīvnieku izolācijai.

IV. Klaiņojošu vai bezpalīdzības stāvoklī nonākušu mājas (istabas) dzīvnieku izķeršana un izolācija

12. Klaiņojošu vai bezpalīdzības stāvoklī nonākušu mājas (istabas) dzīvnieku izķeršanu Ropažu novada administratīvajā teritorijā veic persona, ar kuru Ropažu novada pašvaldība ir noslēgusi līgumu par mājas (istabas) dzīvnieku izķeršanu un nogādāšanu patversmē, un kura to var veikt normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

13. Pēc dzīvnieka identifikācijas datiem (kakla siksna ar kontaktinformāciju, mikroshēma vai tetovējums), nosakot mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieku, dzīvnieku ķērājs rīkojas atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam. Izmaksas, kas saistītas ar dzīvnieka noķeršanu, izmitināšanu un aprūpi sedz mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks.

14. Gadījumā, ja dzīvnieku ķērājs identificē noķerto dzīvnieku, tad informē īpašnieku par dzīvnieka atrašanās vietu. Īpašnieks sedz visus ar izķeršanu un transportēšanu saistītos izdevumus.

15. Par klaiņojošu mājas dzīvnieku nav uzskatāms sterilizēts kaķis, kas uzturas dzīvojamo māju tuvumā, ja ir izpildīti Noteikumu 10. punkta nosacījumi.

16. Par atrastu ievainotu dzīvnieku vai dzīvnieka līķi publiskajās vietās Ropažu novada administratīvajā teritorijā jāziņo Ropažu novada pašvaldības policijai.

17. Par klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu vai agresīvu dzīvnieku, kas izrāda agresivitātes pazīmes vai uzbrūk cilvēkam vai citam dzīvniekam, jāziņo Ropažu novada pašvaldības policijai.

V. Noteikumu izpildes kontrole un atbildība

18. Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrāciju "Lauksaimniecības datu centra informācijas sistēmas" mājas (istabas) dzīvnieku reģistra datubāzē uzrauga un kontrolē Ropažu novada pašvaldības policija.

19. Administratīvā atbildība par šajos noteikumos minētajiem pārkāpumiem iestājas, ja pēc pārkāpuma rakstura nav paredzēta administratīvā atbildība attiecīgo nozaru regulējošos likumos.

20. Par Noteikumu prasību neievērošanu fiziskajām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 50 naudas soda vienībām, bet juridiskajām personām piemēro naudas sodu līdz 200 naudas soda vienībām.

21. Kontroli par normatīvo aktu prasību izpildi un administratīvā pārkāpuma procesu par pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Ropažu novada pašvaldības policija. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Ropažu novada pašvaldības Administratīvā komisija.

VI. Noslēguma jautājumi

22. Atzīt par spēku zaudējušiem bijušās Stopiņu novada domes 2017. gada 22. novembra saistošos noteikumus Nr. 20/17 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Stopiņu novadā".

23. Atzīt par spēku zaudējušiem bijušās Inčukalna novada domes 2018. gada 21. marta saistošos noteikumus Nr. 4/2018 "Par mājas dzīvnieku turēšanu Inčukalna novadā".

24. Atzīt par spēku zaudējušiem bijušās Garkalnes novada domes 2018. gada 26. jūnija saistošos noteikumus Nr. 25 "Par suņa reģistrācijas kārtības uzraudzību un kontroli Garkalnes novadā".

Ropažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja V. Paulāne

 

Paskaidrojuma raksts
Ropažu novada pašvaldības domes 2022. gada 23. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 11/22 "Par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu Ropažu novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Īss projekta satura izklāsts Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumu 17. punktu 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Līdz ar to ir izstrādāts šis saistošo noteikumu projekts.

Saistošie noteikumi izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 10. punktu, Dzīvnieku aizsardzības likuma 8. panta trešo un ceturto daļu, Ministru kabineta 2011. gada 21. jūnija noteikumu Nr. 491 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība" 3. punktu.

Noteikumu mērķis ir nodrošināt veselīgu un tīru vidi Ropažu novada administratīvajā teritorijā, lai mājas (istabas) dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēku veselībai un drošībai, kā arī nodrošināt mājas (istabas) dzīvnieku reģistrāciju un novērst mājas (istabas) vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku klaiņošanu.

2. Projekta nepieciešamības pamatojums Saistošie noteikumi izstrādāti, lai atceltu spēkā esošo bijušo Stopiņu novada, Garkalnes novada un Inčukalna novada saistošos noteikumus par mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu.

Saistošie noteikumi nosaka prasības mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijai un turēšanai, kā arī klaiņojošo vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušo dzīvnieku izķeršanas kārtību Ropažu novada administratīvajā teritorijā.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu izpilde tiek nodrošināta piešķirtā budžeta ietvaros.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi

pašvaldības teritorijā

Tiešas ietekmes uz uzņēmējdarbības vidi nav.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām

Saistošo noteikumu uzraudzību un kontroli veiks Ropažu novada pašvaldības policija.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Sabiedrības līdzdalības veids – informācijas publicēšana pašvaldības mājaslapā internetā un iesniegto priekšlikumu izvērtēšana.

Ropažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja V. Paulāne

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!