• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kā jūtas mazais uzņēmējs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.12.1998., Nr. 360 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33232

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kā jūtas mazais uzņēmējs

Vēl šajā numurā

04.12.1998., Nr. 360

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kā jūtas mazais uzņēmējs

Turpinājums no 5.lpp.

64. tabula. Uzņēmējdarbības

uzsākšanas motivācija (% no aptaujātajiem)

Motīvs %

Iespēja darīt to, ko vēlos 56

Gandarījums par panākumiem 45

Brīvība plānot savu nākotni 38

Kaut ko nodot tālāk bērniem 31

Iespēja izvērsties savā profesijā 24

Drošība un līdzekļi vecumdienām 20

Iespēja būt īpašniekam 18

Kapitāla augšana 14

Personiskā bagātība 14

Cits 3

Kā redzams, personiskās autonomijas, neatkarības un pašaktualizācijas iespējas šķita svarīgākie uzņēmējdarbības sākšanas motīvi. Tiem seko ģimeniskās pārmantošanas un nākotnes rūpes un tikai beidzamie ir materiālās bagātības uzkrāšanas motīvi. Šāda attieksme liecina, ka uzņēmējdarbība tiek pozitīvi uztverta kā personiskās karjeras ceļš, ne tikai kā naudas iegūšanas līdzeklis. Interesanti, ka aptaujātie uzņēmēji pozitīvi uztvēra savu darbības izvēli arī tajā ziņā, ka 65% vēlējās, lai arī viņu bērni kļūtu par uzņēmējiem, un tikai 15% to nevēlējās. Citiem vārdiem sakot, uzņēmējdarbība tika pozitīvi uztverta kā personiskās karjeras ceļš arī attiecībā uz nākotni.

Vērtējot uzņēmēju darba noslodzi, tika vaicāts, cik stundu dienā uzņēmēji velta darbam uzņēmumā. Ņemot vērā, ka MVU īpašniekiem/vadītājiem bieži vien nākas risināt dažādus ar uzņēmuma darbību saistītus jautājumus un ka uzņēmēji pārāk centralizē vadības un lemšanas procesu savās rokās, kā arī laika menedžmenta iemaņu trūkumu, varēja sagaidīt diezgan lielu laika patēriņu darba vajadzībām. Lielākā daļa, proti, 65% strādā no 9 līdz 12 stundām dienā (skat. 65. tabulu), un 15% strādā vēl vairāk. Citiem vārdiem sakot, gandrīz četras piektdaļas uzņēmēju strādā 9 stundas un vairāk.

65. tabula.

Uzņēmēju darba laiks vidēji dienā

Stundas % no aptaujātajiem

1 – 7 stundas 5,5

8 stundas 14,8

9 – 12 stundas 64,8

13 un vairāk stundas 14,8

Uzņēmēju iesaistīšanās citos uzņēmumos

Pastāv uzskats, ka mazie un vidējie uzņēmēji nodrošinās pret tirgus svārstībām un neveiksmēm ar uzņēmēju tīklu izveidošanu. Proti, uzņēmējiem ir īpašuma daļas vai citas intereses citos patstāvīgos uzņēmumos, un šādas savstarpējas attiecības izveido drošības "tīklu". Aptaujas laikā tika vaicāts, vai uzņēmēji ir iesaistīti vēl kādā citā uzņēmumā vai iestādē.

66. tabula. Uzņēmēju līdzdalība

citos uzņēmumos (%)

Nav iesaistīti 77,7
Kā ierindas darbinieki, strādnieki 6,8
Kā vadītāji 4,5
Kā īpašnieki 11,0
Kopā 100

Kā redzams, trīs ceturtdaļas aptaujāto nav iesaistīti citos uzņēmumos, bet no tiem, kuri ir iesaistīti, vairāk nekā četras piektdaļas ir saistītas ar privāto biznesu, turklāt puse ir citu uzņēmumu īpašnieki. Tādējādi var teikt, ka ir notikusi privātajā sektorā darbojošos mazo un vidējo uzņēmumu atdalīšanās no valsts un pašvaldību uzņēmumiem, tomēr nav arī pamata apgalvojumam par MVU drošības tīklu masveida attīstību.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!