• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ražas svētki ar karogu mastā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.12.1998., Nr. 360 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33228

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzņēmējdarbība un visas sabiedrības dzīve - vienotā apritē

Vēl šajā numurā

04.12.1998., Nr. 360

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ražas svētki ar karogu mastā

Par kvalitatīvu produkciju

V1.JPG (24601 BYTES)

Ruta un Vladislavs Burmistri

Lielie biešu lauki ir nokopti, un Jelgavas rajona Zaļenieku pagasta "Vilciņos" svin ražas svētkus. Saimniece cep pīrāgus, un augstu mastā uzvijas karogs. Šī ir pirmā brīvā sestdiena, un kopā pulcējas visa kuplā Burmistru ģimene — mājas saimnieki Ruta un Vladislavs, abi dēli — dvīņubrāļi Arnis un Agris, meita Ineta ar mazo Klintu. Un risinās sarunas par šo lietaino vasaru un saulainajām dienām.

"Ar bietēm mums paveicās — novācām 42 tonnas no hektāra," saka Vladislavs, priecādamies par labo ražu un laikus izpildītajām līgumsaistībām. Biešu audzēšana saimniecībā mehanizēta — sākot ar precīzo izsēju, lauku apstrādi ar ķimikālijām un beidzot ar ražas novākšanu. Biešu aizvešanai gan nācies īrēt automašīnu, bet ar citiem darbiem Vladislavs pats ticis galā. Bietes augušas bez nezālēm, veselīgas un raženas. Jelgavas un Liepājas cukurfabrikām piegādātas 2500 tonnas.

"Abās cukurfabrikās esam akcionāri," skaidro Burmistri. "Arī līgumus slēdzām ar abām, lai būtu lielāka drošība". Viņi vēl atceras pirmos gadus, kad dabūjuši apbraukāt vai puspasauli, savas bietes piedāvājot. Šogad viss bijis bez aizķeršanās. Tiesa, nav zināms, kad fabrikas ar piegādātājiem pilnībā norēķināsies, jo noliktavās vēl glabājas pērnā gada cukurs.

"Vilciņos" galvenā produkcija tomēr ir graudi. Labību te audzē 150 hektāru platībā. Šogad bijušas izcilas ražas — novāktas 5 tonnas vasaras kviešu no hektāra un 6,5 — 7 tonnas ziemas kviešu. Visi graudi iepirkti valsts rezervē par visaugstāko cenu, jo atbilduši visām kvalitātes prasībām. Protams, lai ar graudkopību varētu pelnīt, jāliek lietā zināšanas un jāiegulda arī līdzekļi. Vispirms bija nepieciešama augsnes agroķīmiskā izpēte, lai precīzi noteiktu, kā katrs lauks mēslojams. Minerālmēsli dārgi, tāpēc tam ir liela nozīme. Pateicoties rūpīgam darbam, "Vilciņu" laukos zemes auglība ar katru gadu uzlabojas.

Lai audzētu pārtikas labību un kviešiem būtu augsts lipekļa saturs, liela nozīme ir kvalitatīvai sēklai. Tā iepirkta specializētajās saimniecībās. Šoruden ar ziemas kviešiem ‘Kosack’ un ‘Pamjatj Fedina’ apsēti 110 hektāri. Kviešu sējumi divas reizes apstrādāti ar fungicīdiem, tādējādi pagarinājies to veģetācijas periods un iegūta kvalitatīva produkcija.

"Nekvalitatīva labība nevienam nav vajadzīga", saka Vladislavs, "Šogad jutām, ka lietainā laikā dēļ draud briesmas, tāpēc iegādājāmies pārvietojamo kalti. Varējām kult graudus ar mitrumu pat līdz 28 procentiem."

Jau ceturto gadu saimniecībā izmanto tehnoloģisko sliedi, kas ir intensīvās graudaugu audzēšanas tehnoloģijas neatņemama sastāvdaļa. Līdz ar to lauki tiek vienmērīgi mēsloti un migloti.

Raugoties uz "Vilciņu" mājām ar labi kopto pagalmu, saimniecības ēkām un tehnikas angāru, grūti iedomāties, ka pirms septiņiem gadiem nekā tāda šeit nebija. Burmistri ir pilsētnieki. Vladislavs bijis televizoru meistars, Ruta celtniecības uzņēmumā strādāja par normētāju. Kad Ruta Zaļeniekos saņēma mantojumā zemi, māju vairs nebija, jo meliorācija tās bija nolīdzinājusi. Un tā 1991. gada 27. decembrī klajā laukā tika samontēta Līvānu māja.

Sevišķi smagi bija pirmie trīs gadi. Kā Burmistri saka — īsta katorga. Strādājuši pāri saviem spēkiem. Vajadzēja pabeigt būvēt dzīvojamo māju un celt saimniecības ēkas un vēl paspēt apstrādāt laukus. Varējuši atļauties veikalā nopirkt tikai maizi. Tehnikas iegādei vajadzēja ņemt kredītu. Pirmais Unibankā bijis par 85 procentiem. Arī "Laukkredītā" Jelgavā bijuši pirmie klienti. Gājis smagi. Izstrādājuši biznesa plānu rudens sējai, bet kredīts piešķirts 1. novembrī. Kur nu vairs! Nolēmuši ņemt pavasarī, bet nu dokumenti vairs nav derējuši. Pamazām vien sācis iet arvien labāk, un kā Unibankas klientiem ar kredītiem tagad vairs neesot problēmu.

Burmistru ģimenē izskoloti trīs bērni. Ineta beigusi Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas fakultāti. Agris aizrāvies ar radiotehniku un ir Rīgas Tehniskās universitātes maģistrs. Arnis līdztekus darbam vecāku saimniecībā pabeidzis Latvijas Lauksaimniecības universitāti. Savu bakalaura darbu viņš veltījis kviešu audzēšanai. Šogad Arnis iestājies maģistratūrā.

"Vilciņu" saimniece Ruta Burmistre ar augstajiem sasniegumiem augkopībā kļuvusi par konkursa "Sējējs" laureāti. Uz šiem sasniegumiem viņa gājusi roku rokā ar visu ģimeni, kuras pamatos likts darbs, cieņa pret gudru galvu un rūpe par savu sētu, par savu Zemgales novadu un valsti. Vai citādi te ģimenes svētkos vilktu Latvijas karogu mastā!

Maija Laizāne

Foto: Aldis Petermanis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!