• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izstādē "Uzņēmums '98" - viss veiksmīgai firmu darbībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.12.1998., Nr. 360 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33223

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Īpašumu svarīgi iegūt, bet vēl svarīgāk - apsaimniekot

Vēl šajā numurā

04.12.1998., Nr. 360

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izstādē "Uzņēmums ’98" — viss veiksmīgai firmu darbībai

Par uzņēmumu darba organizācijas pilnveidošanu

U1.JPG (29410 BYTES)

Izstādes atklāšanā (no kreisās) : Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas priekšsēdētāja Sandra Vilcāne, Latvijas Nacionālās kvalitātes biedrības prezidents profesors Narimants Salenieks, izstāžu rīkotājsabiedrības "BT l" direktors Viesturs Tīle, Latvijas Īpašnieku centra direktore Maira Kehre

No 26.līdz 28.novembrim RTU starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notika izstāde "Uzņēmums ’98". Izstāžu rīkotājsabiedrības "BT l" sadarbības partneri bija Latvijas Nacionālā kvalitātes biedrība, Latvijas Zvērinātu revidentu asociācija, Personālmenedžmenta centrs un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera.

 

 

Izstāde tika organizēta ar mērķi palīdzēt uzņēmumu vadītājiem, mārketinga darbiniekiem un grāmatvežiem. Šeit tika piedāvāti vadības darba organizācijas sistēmas pilnveidošanas pasākumi, uzņēmuma un īpašuma novērtēšana, vadītāju apmācības programmas, uzņēmuma sanācija, investīciju piesaiste, grāmatvedības audits un juridiskie pakalpojumi, dažādas kvalitātes nodrošināšanas sistēmas, tehniskā uzraudzība, komunikācijas un speciālā literatūra utt.

Vietējās un ārvalstu firmas spēj sniegt vispusīgu palīdzību atbilstoši pieprasījumam un maksātspējai. Piemēram, ASV un Latvijas kopuzņēmums "Robertsona & Blūma korporācija" izveidota 1992. gadā, un tās darbība sākuma posmā bija orientēta uz finansu un saimniecisko programmpakešu tulkošanu, lokalizāciju un izplatīšanu. Kā pastāstīja firmas tirdzniecības menedžeris Robins Kasjanovs, uzņēmuma galvenais darbības virziens ir saistīts ar finansu programmu izstrādi un izplatīšanu Baltijas valstīs. Piecdesmit lielāko klientu skaitā ir arī uzņēmumi Turcijā, Āfrikā, Ungārijā un NVS valstīs. Lielbritānijā izstrādātās programmas "Sun Systems" un "Sunaccount" tiek pielāgotas mūsu uzņēmumu vajadzībām, ieskaitot nodokļu aprēķināšanu. Katru gadu tiek sagatavota jauna programmu versija. Priekšrocība ir tā, ka lielie uzņēmumi tās var izmantot kā korporatīvo standartu, jo tās instalētas vairākās valstīs un izmantojamas, apkopojot finansu informāciju par meitasuzņēmumiem.

Iepriekšminētie produkti ir ļoti dārgi un paredzēti galvenokārt lielajiem uzņēmumiem, turpretī firma "Sol Craft" piedāvā programmu "Fina Win 2", kas domāta arī vidējiem uzņēmumiem. Tā nodrošina grāmatvedības datu uzskaiti, atskaišu sagatavošanu, ražošanas un tirdzniecības vadīšanu. Programma izmantojama gan vienā lokālā datorā, gan tīklā. Firma piedāvā izstrādāt arī katra uzņēmuma specifikai atbilstošu programmu, tāpat gādā par personāla apmācīšanu.

Savus risinājumus grāmatvedības programmām piedāvā arī firma "Fortek", piemēram, programmai "Mini Apvārsnis v1.7s", kas paredzēta maziem uzņēmumiem saimnieciskā aprēķina veikšanai, kā arī programmai "Apvārsnis + v1.7", kas paver iespēju veikt grāmatvedības uzskaiti vairākām firmām vienlaicīgi, strādājot lokālajā tīklā. Produktu cena ir attiecīgi no 200 līdz 4720 latiem.

Iecienītas ir "Tildes" datorprogrammas, jo tās var izmantot mazas firmas ar dažiem darbiniekiem un uzņēmumi, kuros strādā liels grāmatvedības dienests. Pārskatu par uzņēmuma darbību kopumā un dažādos aspektos nodrošina programma "Jumis ’98". Tā atbilst visām jaunākajām likumdošanas prasībām. Viens no jaunumiem ir iespēja veikt elektronisko norēķinu ar Unibanku. Atbilstoši Latvijas Bankas prasībām ir izstrādāts valūtas maksājumu uzdevums. Agrāk nebija iespējams iekļaut pavadzīmēs ar pievienotās vērtības nodokli apliekamas un neapliekamas preces un pakalpojumus. Tagad šīs nepilnības ir novērstas. Firma piedāvā arī stingrās uzskaites pavadzīmju aizpildīšanas programmu kokmateriālu pārdevējiem.

Sava klientūra ir "Latvenergo" filiālei "Tehniskais centrs", kas piedāvā jaunākās tehnoloģijas sakaru nodrošināšanā, kā arī interneta pieslēgumu. Ķīmijas laboratorijā iespējams izvērtēt dažādus kurināmo veidus, eļļu atbilstību kvalitātes prasībām, šeit tiek veikta arī tehnoloģisko ūdeņu un notekūdeņu, dūmgāzu, akumulatorskābju, elektrolītu un destilāta analīzes. Kā pastāstīja laboratorijas vadītājs Uģis Skopans, īpaši pieprasītas pēdējā laikā ir ēku termogrāfiskās pārbaudes un izolācijas testi. Tad ir iespējams izvērtēt, cik stipra ir māja, kāda ir siltuma noplūde. Pēc tam var lūgt speciālistu padomu konstatēto bojājumu novēršanā. Tehniskais centrs piedāvā speciālistu konsultācijas arī vibrodiagnostikā un monitoringa sistēmu izstrādāšanā. Laboratorijas kvalitātes sistēma izveidota sadarbībā ar partneriem Anglijā "MARCH Consulting Group".

Liela nozīme ir uzņēmuma darbinieku apmācībai. Dažādus apmācību kursus piedāvā profesionālās asociācijas — Zvērinātu revidentu asociācija, Grāmatvedības institūts un Grāmatvežu asociācija. Daudz plašāks spektrs ir Latvijas Uzņēmējdarbības un menedžmenta akadēmijas piedāvātajām programmām. Viena no tām saistīta ar darbinieku atlasi un novērtēšanu. Izstrādātais tests palīdz izvēlēties konkrētam uzņēmumam psiholoģiski un profesionāli piemērotāko. Firma piedāvā arī Valodas apguves programmu ar datora palīdzību. Savukārt vadītāja un personāla profesionālās iemaņas palīdzēs pilnveidot videonodarbības. Tādējādi pašmācības ceļā iespējams apgūt vadīšanas un plānošanas iemaņas, darbu ar personālu, pilnveidot saskarsmes māku, darbu ar datoru, lietišķo etiķeti u.c.

Viena no populārākajām ir kopā ar Rīgas komercskolu izstrādātā tālmācības programma "Praktiskā uzņēmējdarbība". To patlaban apgūst apmēram 2500 cilvēku. Kā pastāstīja sabiedrisko attiecību speciāliste Anita Jēgere, iespējams apgūt 4000 tematu, turklāt izstrādāt individuālu nodarbību plānu. Divdesmit septiņās nodarbībās var apgūt menedžmentu, saskarsmes mākslu, mārketingu, lietvedību, tiesību pamatus, grāmatvedību, lietišķo etiķeti, datorzinības.

Ne mazāk interesanta ir iespēja piedalīties biznesa tūrisma programmā, kas tiek sagatavota atbilstoši katra klienta individuālajām vēlmēm. Sadarbībā ar ASV korporāciju "Columbus Enterprises Inc." tiek organizētas lietišķās tikšanās ar šīs valsts biznesa pārstāvjiem.

Visās izstāžu dienās interesntiem bija iespējams apmeklēt arī dažādus seminārus.

Ingrīda Rumbēna, "LV"

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

U3.JPG (32595 BYTES)U4.JPG (32686 BYTES)U2.JPG (27909 BYTES)

Firmas "Robertsons & Blūms" stends; "Latvenergo" apakšuzņēmums "Tehniskais centrs" piedāvā daudzus pakalpojumus; firmas "Sol Craft" stends saista apmeklētājus

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!