• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2022. gada 30. marta saistošie noteikumi Nr. 128 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmu "Darījumu pasākumu līdzfinansēšanas programma"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 10.05.2022., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/op/2022/89.5

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 129

Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmu "Rīgas jaunuzņēmumu akceleratoru un inkubatoru atbalsta programma"

Vēl šajā numurā

10.05.2022., Nr. 89

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 128

Pieņemts: 30.03.2022.

OP numurs: 2022/89.5

2022/89.5
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 128

Rīgā 2022. gada 30. martā (prot. Nr. 53, 62. §)

Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmu "Darījumu pasākumu līdzfinansēšanas programma"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra" (turpmāk – Aģentūra) piešķir līdzfinansējumu Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmas "Darījumu pasākumu līdzfinansēšanas programma" ietvaros (turpmāk – līdzfinansējums).

2. Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmas "Darījumu pasākumu līdzfinansēšanas programma" mērķis ir ar līdzfinansējuma palīdzību veicināt Rīgas kā darījumu pasākumu norises vietas konkurētspēju reģionā un palielināt Rīgā notiekošo starptautisko pasākumu un to dalībnieku skaitu.

3. Uz līdzfinansējumu konkursa kārtībā var pretendēt Latvijā reģistrēts komersants, augstskola, biedrība vai nodibinājums (turpmāk – pretendents), kurš pieteikuma iesniegšanas dienā atbilst šādiem kritērijiem:

3.1. pretendentam nav nodokļu un citu valsts vai pašvaldību noteikto obligāto maksājumu parādu, kas pārsniedz 150 euro;

3.2. pretendentam nav pasludināts maksātnespējas process un nav uzsākta likvidācija;

3.3. pretendenta vai tā pārstāvētā sadarbības partnera patiesā labuma guvēji nav iekļauti starptautisko sankciju sarakstos.

4. Pretendents, kas organizē pasākumu ārvalstīs reģistrētas biedrības, augstskolas vai asociācijas uzdevumā, piesakoties līdzfinansējumam, iesniedz līgumu par pasākuma rīkošanu, kas noslēgts starp pretendentu un personu, kuras uzdevumā tiek organizēts pasākums.

5. Līdzfinansējums tiek piešķirts no Rīgas valstspilsētas pašvaldības attiecīgā saimnieciskā gada budžetā paredzētajiem finanšu līdzekļiem.

6. Līdzfinansējums var tikt piešķirts šāda pasākuma rīkošanai:

6.1. konference;

6.2. kongress;

6.3. apmācības;

6.4. uzņēmumu motivējošs brauciens, kurā ietverti apmācību elementi;

6.5. starptautiskā izstāde.

7. Līdzfinansējumu piešķir 20 euro apmērā par katru ārvalstu dalībnieku, ja pasākumā piedalās ne mazāk kā 20 % ārvalstu dalībnieku no kopējā pasākuma dalībnieku skaita.

8. Par katru ārvalstu uzņēmumu, kas piedalās starptautiskajā izstādē, piešķir līdzfinansējumu 20 euro apmērā, ja izstādē piedalās ne mazāk kā 20 % ārvalstu uzņēmumu no kopējā izstādē pārstāvēto uzņēmumu skaita.

9. Līdzfinansējums var tikt palielināts par 10 % no noteikumu 7. un 8. punktā noteiktā līdzfinansējuma apmēra, ja:

9.1. pasākums tiek rīkots informācijas un komunikācijas tehnoloģiju, medicīnas, biotehnoloģijas vai finanšu pakalpojumu jomā, izņemot uzņēmumus motivējošus braucienus;

9.2. vismaz 70 % ārvalstu dalībnieku vai pārstāvēto uzņēmumu delegātu Rīgā viesnīcā uzturas trīs un vairāk naktis.

10. Līdzfinansējumu nepiešķir:

10.1. kultūras pasākumiem, izņemot konferences vai kongresus kultūras jomā;

10.2. sporta pasākumiem, izņemot konferences vai kongresus sporta jomā;

10.3. politisko partiju un apvienību organizētiem kongresiem vai citiem pasākumiem.

11. Konkursu organizē Aģentūras izveidota konkursa komisija (turpmāk – komisija). Pirms konkursa izsludināšanas konkrētajā kalendārajā gadā Aģentūra informē Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteju par komisijas sastāvu, pieaicinātajiem ekspertiem un vērtēšanas kritērijiem.

12. Komisija:

12.1. izstrādā un apstiprina konkursa nolikumu;

12.2. vērtē konkursa pieteikumus un pieņem lēmumus par līdzfinansējuma piešķiršanu vai atteikumu piešķirt līdzfinansējumu.

13. Konkursa nolikumā tiek noteikta:

13.1. konkursa pieteikuma iesniegšanas kārtība;

13.2. konkursa pieteikuma izskatīšanas un vērtēšanas kārtība;

13.3. lēmuma par līdzfinansējuma piešķiršanu pieņemšanas kārtība;

13.4. līdzfinansējuma piešķiršanas kārtība;

13.5. līdzfinansējuma saņēmēja pārskatu iesniegšanas kārtība;

13.6. līdzfinansējuma izmaksas kārtība.

14. Vērtēšana notiek trīs kārtās:

14.1. pirmajā kārtā tiek vērtēta konkursa pieteikumu atbilstība administratīvajiem vērtēšanas kritērijiem;

14.2. otrajā kārtā tiek vērtēta konkursa pieteikuma atbilstība kvalitatīvajiem vērtēšanas kritērijiem;

14.3. trešajā kārtā tiek noteikts līdzfinansējuma apjoms.

15. Komisijas lēmumu var apstrīdēt Rīgas domes priekšsēdētājam.

16. Paziņojums par konkursu tiek publicēts tīmekļvietnē www.liveriga.com, norādot:

16.1. pieteikumu iesniegšanas vietu;

16.2. pieteikumu iesniegšanas termiņu;

16.3. konkursa nolikumu.

17. Komisijas paziņojums par konkursa rezultātiem tiek publicēts tīmekļvietnē www.liveriga.com.

18. Aģentūra, pamatojoties uz komisijas lēmumu, veic līdzfinansējuma izmaksu.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2022. gada 30. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 128 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmu "Darījumu pasākumu līdzfinansēšanas programma""

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Saistošie noteikumi "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmu "Darījumu pasākumu līdzfinansēšanas programma"" nosaka kārtību, kādā Rīgas valstspilsētas pašvaldības aģentūra "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra" piešķir līdzfinansējumu Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmas "Darījumu pasākumu līdzfinansēšanas programma" ietvaros.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 3. pantam pašvaldība savas funkcijas pilda, ievērojot attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju intereses, savukārt uzņēmēji ir ieinteresēti attīstīt konkurētspējīgu, inovācijās balstītu biznesu, tāpēc pašvaldībai ir nepieciešams sadarboties ar uzņēmējiem savu funkciju īstenošanā, lai, piemēram, realizētu likuma "Par pašvaldībām" 15. panta pirmās daļas 10. punktā noteiktās pašvaldības autonomās funkcijas – sekmēt saimniecisko darbību attiecīgajā administratīvajā teritorijā, rūpēties par bezdarba samazināšanu. Arī Rīgas pilsētas ilgtermiņa attīstības stratēģijā līdz 2030. gadam ir noteikts, ka Rīgas ilgtermiņa attīstības mērķis ir "Rīga – starptautiski atpazīstama, nozīmīga un konkurētspējīga Ziemeļeiropas metropole". Viens no instrumentiem šo mērķu sasniegšanai ir ar līdzfinansējuma palīdzību veicināt Rīgas kā darījumu pasākumu norises vietas konkurētspēju reģionā un palielināt Rīgā notiekošo starptautisko pasākumu un dalībnieku skaitu.

Saistošie noteikumi nepieciešami, lai reglamentētu minētā atbalsta sniegšanu, kas ir pašvaldības brīvprātīga iniciatīva. Likuma "Par pašvaldībām" 12. pantā noteikts, ka pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot savas iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tas nav Saeimas, Ministru kabineta, ministriju, citu valsts pārvaldes iestāžu, tiesas vai citu pašvaldību kompetencē, vai arī ja šāda darbība nav aizliegta ar likumu. Pašvaldība brīvprātīgās iniciatīvas var īstenot, tikai pamatojoties uz tiesību normu – pašvaldības saistošajiem noteikumiem, kā arī ievērojot likuma atrunas principu un likuma prioritātes principu (J. Briede, E. Danovskis, A. Kovaļevska, Administratīvās tiesības. Mācību grāmata. Otrais izdevums, Tiesu namu aģentūra, Rīga, 2021, 160.–161. lpp.).

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Finansējums tiek piešķirts no budžeta programmas 21.01.00. "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra" līdzekļiem. 2022. gadā programmas īstenošanai paredzēti 75 000 euro.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Līdzfinansējums dos papildu stimulu dibināt jaunus kontaktus, atrast sadarbības partnerus, darbiniekus vai potenciālos investorus prioritārajās nozarēs, kā arī ļaus aktīvāk dalīties ar pieredzi, tādā veidā sekmējot prioritāro nozaru attīstību, mudinot rasties jaunām idejām, risinājumiem un metodēm.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Saistošie noteikumi paredz, ka administratīvās procedūras tiek noteiktas pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanas konkursa nolikumā. Nolikumā regulējamo jautājumu loks definēts saistošajos noteikumos. Saistošie noteikumi paredz administratīvas procedūras pretendentiem, kas vēlas saņemt līdzfinansējumu konkursa ietvaros.

Saistošie noteikumi paredz, ka komisijas lēmumu var apstrīdēt Rīgas domes priekšsēdētājam.

Atbilstoši Administratīvā procesa likuma 1. panta otrajai daļai, 81. panta pirmajai daļai, Valsts pārvaldes iekārtas likuma 7. panta piektajai un septītajai daļai Rīgas domes priekšsēdētājs var pildīt augstākās iestādes funkcijas; funkcionālā padotība tiks realizēta pārraudzības formā.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Ir veiktas konsultācijas ar prioritāro nozaru pārstāvjiem un pasākumu organizatoriem.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!