• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tukuma novada domes 2022. gada 30. marta saistošie noteikumi Nr. 20 "Par ielu, laukumu, ēku nosaukumu un telpu grupu numuru zīmju, un norāžu izvietošanas kārtību Tukuma novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 20.04.2022., Nr. 76 https://www.vestnesis.lv/op/2022/76.15

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tukuma novada domes saistošie noteikumi Nr. 21

Par grozījumu Tukuma novada domes 2022. gada 26. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 4 "Par augstas detalizācijas topogrāfiskās informācijas aprites kārtību un izcenojumiem Tukuma novadā"

Vēl šajā numurā

20.04.2022., Nr. 76

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Tukuma novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 20

Pieņemts: 30.03.2022.

OP numurs: 2022/76.15

2022/76.15
RĪKI

Tukuma novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Tukuma novada domes saistošie noteikumi Nr. 20

Tukumā 2022. gada 30. martā (prot. Nr. 6, 6. §)

Par ielu, laukumu, ēku nosaukumu un telpu grupu numuru zīmju, un norāžu izvietošanas kārtību Tukuma novadā

APSTIPRINĀTI
ar Tukuma novada domes 30.03.2022. lēmumu
(prot. Nr. 6, 6. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 5. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistoši noteikumi nosaka:

1.1. ielu un laukumu nosaukumu zīmju un norāžu izvietošanas kārtību;

1.2. ēku nosaukumu, numuru zīmju un norāžu izvietošanas kārtību;

1.3. telpu grupu un daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļu numuru zīmju izvietošanas kārtību;

1.4. atbildību par saistošo noteikumu pārkāpumiem.

2. Saistošie noteikumi attiecas uz visu Tukuma novada administratīvo teritoriju, neatkarīgi no zemes un ēku piederības.

3. Ielu un laukumu nosaukumu zīmēm, ēku nosaukumu zīmēm un norādēm ir jābūt labā tehniskā un vizuālā stāvoklī ar skaidri salasāmiem uzrakstiem valsts valodā un labi saskatāmiem no ielas (ceļa).

II. Ielu un laukumu nosaukumu zīmju un norāžu izvietošanas kārtība

4. Par ielu un laukumu nosaukumu zīmju izvietošanu pie ēkas vai žoga atbilstoši šo saistošo noteikumu prasībām ir atbildīga Tukuma novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība).

5. Pašvaldībai piederošo ielu nosaukumu zīmes izvieto un uztur kārtībā Pašvaldība.

6. Ielu un laukumu nosaukumam zīmēs jāatbilst Valsts adrešu reģistra datiem.

7. Ielu nosaukumu zīmes izvieto uz katras šķērsielas stūra ēkas 1,7 metru līdz 3,0 metru augstumā no zemes un 30 centimetru attālumā no ēkas stūra. Ja ēka atrodas ar atkāpi no apbūves līnijas, ielas nosaukumu norādes izvieto uz žoga.

8. Vietās, kur pret ielu vērstās ēkas siena vai žoga fasāde nav piemērota ielu nosaukumu zīmju uzstādīšanai, ielu nosaukumu zīmes izvietojamas kā norādes, piestiprinātas uz speciāli izgatavotiem stabiem, kas tiek izvietoti ielu sarkanajās līnijās.

9. Ielu nosaukumu norādes izvieto ielas sākumā, beigās un krustojumos, tās piestiprinot pie speciāli šim nolūkam uzstādītiem stabiem vietās, kur tuvumā nav ēkas ar numerācijas rādītājiem, lai neatkarīgi no braukšanas virziena būtu iespējams izlasīt šķērsojamās ielas nosaukumu, ievērojot saistošo noteikumu 7. punktā noteiktos augstuma attālumus.

10. Ja ielas vai laukuma nosaukums ir kultūrvēsturiski skaidrojams vai ēka ir saistīta ar nozīmīgu kultūrvēstures faktu vai personību, pie ēkas, ja to pieļauj ēkas arhitektoniskais risinājums, zem ielas vai laukuma nosaukuma zīmes var izvietot atbilstošu ielas vai laukuma nosaukuma skaidrojuma plāksni.

11. Ielu un laukumu nosaukumu zīmes un norādes izgatavo atbilstoši saistošo noteikumu 1. pielikumā noteiktajiem paraugiem.

III. Ēku nosaukumu, numuru zīmju un norāžu izvietošanas kārtība

12. Ēkas nosaukumu un numuru zīmju, kā arī norāžu stabu izgatavošanu un izvietošanu nodrošina nekustamā īpašuma īpašnieks. Ēku nosaukumu vai numuru zīmes izvieto un uztur kārtībā ēku īpašnieki, valdītāji vai pārvaldnieki.

13. Ēku nosaukumu vai numuru zīmes izvieto uz dzīvošanai, saimnieciskai, administratīvai vai publiskai darbībai paredzētām ēkām, kurām piešķirta atsevišķa adrese.

14. Pie ēkām pilsētās un ciemos jābūt vismaz vienai nosaukuma vai numura zīmei, kas izvietota uz ēkas fasādes, kura vērsta pret ielu (atbilstoši īpašuma adresei) vai ceļu, vai uz žoga fasādes ielas vai ceļa pusē tā, lai uzraksts uz tās būtu labi saskatāms.

15. Ēkas nosaukuma vai numura zīme izvietojama 2,0 metru līdz 3,0 metru augstumā no zemes pie ēkas fasādes, kas vērsta pret ielu vai ceļu, apmēram 30 centimetru attālumā no ēkas stūra, ieteicams mājas/ēkas labajā pusē, skatoties uz ēkas fasādi. Ja nosaukuma vai numura zīme no ielas vai ceļa puses nav saredzama, zīme izvietojama citā, no ielas vai ceļa puses labi saskatāmā vietā.

16. Ja ēkai ir vairākas ieejas un galvenā ir sānu vai aizmugures pagalma fasādē, nosaukuma vai numura zīme izvietojama uz galvenās fasādes uz ielas vai ceļa pusi un pie ieejas.

17. Ja ēka atrodas iekškvartālā, numura zīme izvietojama uz ēkas fasādes, kura redzama no galvenās pieejas vai pievadceļa.

18. Dvīņu mājām un rindu mājām ēkas numura zīmi izvieto pie katras ieejas ēkā, labajā pusē, skatoties uz ēkas fasādi.

19. Ja ēka atrodas ar atkāpi no apbūves līnijas un ēkas numura vai nosaukuma zīme uz fasādes nav saskatāma, tad tā izvietojama uz žoga fasādes ne zemāk kā 1,2 metru augstumā no zemes virsmas.

20. Vietās, kur ēkas fasāde vai žogs nav piemēroti zīmes izvietošanai (redzamību apgrūtina koki vai krūmi, ēka vai žogs atrodas tālāk par 15 (piecpadsmit) metriem no braucamās daļas, u.tml. gadījumi), norāde izvietojama uz šim nolūkam piemērota staba, kas izvietots nekustamā īpašuma robežās pie nobrauktuves no ielas vai no ceļa. Ja norāde izvietojama ārpus īpašuma robežām, tad norādes staba novietošana jāsaskaņo ar nekustamā īpašuma īpašnieku un trešajām personām, kuru intereses tiek skartas. Ja norādes stabu paredzēts izvietot ielu sarkanajās līnijās vai ceļa nodalījuma joslā, rakšanas darbiem jāsaņem darbu veikšanas atļauja.

21. Ja ēkas fasādes pavērstas pret vairākām ielām vai ceļiem vai ēkai ir vienādas nozīmes ieejas vairākās fasādēs, ēkas nosaukuma vai numura zīme izvietojama uz katras no šīm fasādēm.

22. Ja ēkas sarežģītā arhitektoniskā veidojuma vai novietojuma dēļ nav iespējams izpildīt prasības par ēkas nosaukuma vai numura zīmes izvietošanu, tās izvietojums atsevišķi jāsaskaņo ar Pašvaldības vides dizaineru.

23. Papildus ir atļauts izvietot mākslinieciski noformētu ēkas nosaukuma zīmi.

24. Pie ēkas, kas ir iekļauta Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā vai atrodas Tukuma un Kandavas vēsturisko centru un to aizsardzības zonas teritorijā, atļauts izvietot ēkas nosaukuma un numura zīmes to vēsturiskajā dizainā atbilstoši ēkas vizuālajam izskatam.

25. Ēkas nosaukuma vai numura zīme izvietojama uz zemes gabaliem, kur nav ēkas, bet ir izsniegta būvatļauja ēku būvniecībai.

26. Izvietojot izgaismotu ēkas nosaukuma vai numura zīmi, elektropiegādes kabeļi uz ēkas fasādes nedrīkst būt redzami. Elektroapgādes kabeļus ir atļauts pievadīt caur speciāliem pievadpaneļiem, kuru krāsa atbilst ēkas fasādes krāsai.

27. Iekšēji vai ārēji izgaismotām ēkas nosaukuma vai numura zīmēm jābūt izgaismotām diennakts tumšajā laikā. Ja ēkas nosaukuma vai numura zīmes apgaismo ielu apgaismojums vai teritorijas labiekārtojuma apgaismojums, tad papildu apgaismojumu ēkas nosaukuma vai numuru zīmēm var neierīkot. Iekšēji izgaismotai ēkas nosaukuma vai numura zīmei drīkst ierīkot aizsargrežģi, kas neaizsedz tajā norādīto informāciju. Iekšēji izgaismotu ēkas nosaukuma vai numura zīmi izvieto tā, lai tās izgaismojums nespīd konkrētās ēkas nosaukuma vai numura zīmei blakus esošajos logos.

28. Ēku nosaukumu, numuru zīmes un norādes izgatavo atbilstoši saistošo noteikumu 2. pielikumā noteiktajiem paraugiem, norādot šādu informāciju:

28.1. ielas nosaukumu;

28.2. ēkas numuru;

28.3. ēkas piederību, norādot ēkas īpašnieka uzvārdu un iniciāļus vai nekonkretizējot īpašnieka personību:

28.3.1. privātīpašums,

28.3.2. pašvaldības īpašums,

28.3.3. valsts īpašums,

28.3.4. kopīpašums.

29. Aizliegts izvietot ēkas nosaukuma vai numura zīmi uz ieejas portāliem, pilastriem, kolonnām, apmalēm un citām arhitektoniskām detaļām.

30. Aizliegts stiprināt ēkas nosaukuma vai numura zīmi pie žoga kustīgajām daļām – vērtnēm.

31. Aizliegts izvietot izgaismotu ēkas nosaukuma vai numura zīmi Tukuma un Kandavas vēsturiskajos centros, kā arī uz kultūras pieminekļiem.

IV. Telpu grupu un daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļu numura zīmju izvietošanas kārtība

32. Telpu grupai (dzīvokļa un nedzīvojamām telpām), kurai piešķirta adrese, numura zīmi izvieto uz visām telpu grupas ieejas durvīm ēkas ārpusē.

33. Par telpu grupas numura zīmes un saistošo noteikumu 32. punktā minētās numura zīmes izgatavošanu un izvietošanu atbilstoši noteikumu prasībām atbildīgs ēkas, telpu grupas īpašnieks, tiesiskais valdītājs vai pārvaldnieks.

34. Daudzdzīvokļu dzīvojamo namu dzīvokļu numuru zīmes izvieto:

34.1. ēkas ārpusē virs ieejas kāpņu telpā – dzīvokļu grupu numuru zīmes, uz kuras norādīti dzīvokļu numuri attiecīgajā kāpņu telpā, atbilstoši saistošo noteikumu 3. pielikumā noteiktajiem paraugiem;

34.2. uz katra dzīvokļa ārdurvīm – individuālo dzīvokļu numuru zīmes.

35. Ja ēkai ir divas vai vairākas ieejas, dzīvokļu numuru zīmes ārpusē tiek izvietotas pie visām ieejām kāpņu telpās, ņemot vērā ēkas arhitektonisko veidojumu.

36. Par dzīvokļu numuru zīmes izvietošanu ēkas ārpusē ir atbildīgs ēkas, telpu grupas, daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas īpašnieks, tiesiskais valdītājs vai pārvaldnieks.

37. Par individuālo dzīvokļa numura izvietošanu uz dzīvokļa ārdurvīm, ir atbildīgs dzīvokļa īpašnieks un/vai tiesiskais valdītājs.

V. Atbildība par saistošo noteikumu pārkāpumiem

38. Kontroli par saistošo noteikumu izpildi nodrošina Tukuma novada pašvaldības policija.

39. Par saistošo noteikumu pārkāpšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz 10 naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai – līdz 20 naudas soda vienībām.

40. Administratīvā pārkāpuma procesu par saistošajos noteikumos minētajiem pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Tukuma novada pašvaldības policija. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Tukuma novada pašvaldības Administratīvā komisija.

41. Administratīvais sods neatbrīvo saistošo noteikumu pārkāpēju no pārkāpuma novēršanas.

VI. Noslēguma jautājumi

42. Saistošo noteikumu prasībām neatbilstošas ielu vai laukumu nosaukumu zīmes un norādes, ēku numuru vai nosaukumu zīmes un norādes nomaināmas līdz 2024. gada 1. janvārim.

43. Ar saistošo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē:

43.1. Engures novada domes 2013. gada 23. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 9 "Ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku un būvju numuru vai nosaukumu plākšņu un karoga turētāju pie nekustamiem īpašumiem Engures novadā izvietošana un noformēšana";

43.2. Kandavas novada domes 2011. gada 30. novembra saistošie noteikumi Nr. 18 "Par ielu un ēku nosaukumu, ēku un dzīvokļu numuru izvietošanas kārtību Kandavas novadā";

43.3. Tukuma novada domes 1999. gada 30. septembra lēmums "Par ielu nosaukumu un namu numerācijas rādītājiem" (prot. Nr. 39, 7. §).

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

 

 

 

 

Saistošo noteikumu Nr. 20 "Par ielu, laukumu, ēku nosaukumu un telpu grupu numuru zīmju, un norāžu izvietošanas kārtību Tukuma novadā"
paskaidrojuma raksts

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumu 17. punkts noteic, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

Tukuma novadā ir spēkā vairāki normatīvie akti, kas nosaka ielu un ēku nosaukumu, ēku un dzīvokļu numuru izvietošanas kārtību. Pamatojoties uz iepriekš norādīto, izstrādāti jauni saistošie noteikumi šajā jomā.

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 5. punktu.

Saistošie noteikumi noteic kārtību, kādā noformējamas un izvietojamas ielu un laukumu nosaukumu zīmes un norādes, ēku nosaukumu un numuru zīmes un norādes, telpu grupu un daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļu numuru zīmes, kā arī atbildību par saistošo noteikumu neievērošanu.

Saistošie noteikumi izstrādāti, lai nodrošinātu nekustamā īpašuma atrašanās vietas noteikšanu Tukuma novadā.

3. Informācija par plānotā projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Nav ietekmes.
4. Informācija par plānotā projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
5. Informācija par plānotā projekta administratīvajām procedūrām Nav attiecināms.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Nav notikušas.

Tukuma novada domes priekšsēdētājs G. Važa

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!