• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2022. gada 5. aprīļa noteikumi Nr. 220 "Grozījumi Ministru kabineta 2021. gada 6. jūlija noteikumos Nr. 503 "Noteikumi par aizdevumiem ar kapitāla atlaidi investīciju projektiem komersantiem konkurētspējas veicināšanai"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 7.04.2022., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/op/2022/69.25

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 223

Grozījumi Ministru kabineta 2012. gada 24. janvāra noteikumos Nr. 68 "Stipendiju piešķiršanas kārtība ārzemniekiem"

Vēl šajā numurā

07.04.2022., Nr. 69

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 220

Pieņemts: 05.04.2022.

OP numurs: 2022/69.25

2022/69.25
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 11 Pēdējās nedēļas laikā 12 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 220

Rīgā 2022. gada 5. aprīlī (prot. Nr. 19 25. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2021. gada 6. jūlija noteikumos Nr. 503 "Noteikumi par aizdevumiem ar kapitāla atlaidi investīciju projektiem komersantiem konkurētspējas veicināšanai"

Izdoti saskaņā ar Attīstības finanšu institūcijas likuma
12. panta ceturto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2021. gada 6. jūlija noteikumos Nr. 503 "Noteikumi par aizdevumiem ar kapitāla atlaidi investīciju projektiem komersantiem konkurētspējas veicināšanai" (Latvijas Vēstnesis, 2021, 130., 249. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 13.12. apakšpunktu šādā redakcijā:

"13.12. ēkas un būves ir jaunas (izņemot, ja tās iegādājas vidējais komersants, un izņemot lieliem komersantiem uzņēmējdarbības vietas iegādi);".

2. Papildināt ar 13.12.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"13.12.1 pārējie aktīvi, kas nav minēti šo noteikumu 13.12. apakšpunktā, ir jauni;".

3. Izteikt 14.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"14.1. izsniegtajam finansējumam ir stimulējoša ietekme, un pieteikums atbilst Komisijas regulas Nr. 651/2014 6. panta 2. punktā ietvertajām prasībām par pieteikumā iekļaujamo informāciju:

14.1.1. pieteikums sabiedrībai "Altum" ir iesniegts pirms projekta uzsākšanas atbilstoši Komisijas regulas Nr. 651/2014 6. panta 2. punktam;

14.1.2. ja projektam piesaista citu publisko finansējumu, projektu var uzsākt tad, kad visās iestādēs, kur pretendē uz atbalstu, ir iesniegts pieteikums un ir pieņemts lēmums par atbalsta piešķiršanu vai noslēgts līgums (ja atbalstu nepiešķir ar lēmumu). Uzsāktais projekts šo noteikumu 14.1.1. apakšpunkta un šī apakšpunkta izpratnē atbilst Komisijas regulas Nr. 651/2014 2. panta 23. punktam, tas ir tāds projekts, kura īstenošanas darbi ir sākti, par ko liecina ar ieguldījumu saistītu būvdarbu sākums vai pirmā juridiski saistošā apņemšanās pasūtīt aprīkojumu, vai citas saistības, kas padara ieguldījumu neatgriezenisku, – atkarībā no tā, kas notiek pirmais. Zemes pirkšanu un tādus sagatavošanās darbus kā atļauju saņemšana un priekšizpētes veikšana neuzskata par darbu sākumu. Attiecībā uz pārņemšanu darbu sākums ir brīdis, kad tiek iegādāti aktīvi, kas ir tieši saistīti ar iegādāto uzņēmējdarbības vietu;".

4. Izteikt 21.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"21.1. mēneša vidējā bruto darba samaksa darbiniekiem, kas pieņemti darbā investīciju projekta īstenošanas rezultātā, nav mazāka par mēneša vidējās bruto darba samaksas apmēru iepriekšējā gadā tajā statistiskajā reģionā, kurā tiks īstenots investīciju projekts, kam piemērots koeficients 1,3 (izņemot Rīgu, kur mēneša vidējā bruto darba samaksa darbiniekiem nav mazāka par mēneša vidējās bruto darba samaksas apmēru tautsaimniecībā iepriekšējā gadā, kam piemērots koeficients 1,3);".

5. Izteikt 21.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"21.3. investīciju projekta īstenošanas rezultātā uz katriem kopējās pieejamās kapitāla atlaides 250 000 euro ir radīta viena jauna darba vieta ar pilnu darba slodzi un kopā ir radītas vismaz 12 jaunas darba vietas ar pilnu darba slodzi, un tās ir saglabātas visā attiecīgajā pēcuzraudzības periodā. Personas, kuras plānots nodarbināt jaunradītajās darba vietās, divu gadu laikā pirms finansējuma pieteikuma iesniegšanas dienas nevar tikt nodarbinātas projekta iesniedzēja vai tā saistīto personu grupā atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta vai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras sniegtajai informācijai;".

6. Papildināt ar 21.1 punktu šādā redakcijā:

"21.1 Ja vairāki projektu pieteikumi ņemot vērā šo noteikumu 21. punktā  noteiktos kritērijus vērtējumā saņēmuši vienādu punktu skaitu, priekšroka aģentūras lēmumā par pieteikuma apstiprināšanu tiek dota projekta pieteikumam, kam ir pievienots Eiropas Ekonomikas zonā reģistrētas kredītiestādes, tās filiāles vai tās meitas sabiedrības, kura ir tiesīga sniegt finanšu pakalpojumus Latvijā, vai starptautiskas finanšu institūcijas kredītkomitejas saistošs lēmums par aizdevuma piešķiršanu projekta īstenošanai."

7. Papildināt ar 21.2 punktu šādā redakcijā:

"21.2 Līgumu starp sabiedrību "Altum", komersantu un citu finansētāju paraksta sešu mēnešu laikā pēc sabiedrības "Altum" lēmuma pieņemšanas par komersanta projekta finansēšanu, bet, ja kopējā projekta izmaksu summa pārsniedz 50 000 000 euro, – divpadsmit mēnešu laikā. Sabiedrība "Altum" ir tiesīga pagarināt noteiktos līguma parakstīšanas termiņus, ja novirzes no šiem termiņiem ir radušās objektīvu no komersanta neatkarīgu apstākļu dēļ."

8. Papildināt ar 21.3 punktu šādā redakcijā:

"21.3 Gada laikā pēc tam, kad parakstīts līgums starp sabiedrību "Altum", komersantu un citu finansētāju, investīciju projekta ietvaros komersants veic maksājumus 10 % apmērā no piemērojamās kapitāla atlaides summas. Ja maksājumi nav veikti 10 % apmērā, sabiedrībai "Altum" ir tiesības lauzt līgumu."

9. Izteikt 22. punktu šādā redakcijā:

"22. Pēc investīciju projekta pilnīgas pabeigšanas un komersanta iesnieguma saņemšanas par pēcuzraudzības uzsākšanu, bet ne vēlāk kā pēc diviem gadiem kopš investīciju projekta pilnīgas pabeigšanas aģentūra uzsāk un trīs gadus īsteno attiecīgā investīciju projekta attiecīgās atlases kārtas ietvaros iesniegtajā pieteikumā norādīto projekta rādītāju pēcuzraudzību. Aģentūra katru pēcuzraudzības gadu izvērtē projekta rādītāju kritēriju izpildi pēc attiecīgā pēcuzraudzības gada noslēguma. Ja komersants nesniedz aģentūrai informāciju, kapitāla atlaide netiek piemērota. Lai nodrošinātu projekta un piešķirtā atbalsta atbilstību šiem noteikumiem, sabiedrībai "Altum" ir tiesības nodot datus par komersantu un projektu aģentūrai, savukārt aģentūrai ir tiesības nodot datus par komersantu un projektu sabiedrībai "Altum". Sabiedrībai "Altum" un aģentūrai ir tiesības bez maksas pieprasīt un saņemt tiešu pieeju datiem valsts informācijas sistēmās, datubāzēs un reģistros tādā apjomā, kāds nepieciešams investīcijas īstenošanai un atbalsta sniegšanai komersantiem šo noteikumu ietvaros."

10. Izteikt 22.5 punktu šādā redakcijā:

"22.5 Komersantam šo noteikumu 22. punktā noteiktās pēcuzraudzības ietvaros ir pienākums nodrošināt aģentūras un sabiedrības "Altum" pārstāvjiem pieeju šo noteikumu 22.4 punktā minētajiem dokumentiem vai to kopijām un šo noteikumu 13. punktā minētajiem materiālajiem un nemateriālajiem aktīviem."

11. Izteikt 24. punktu šādā redakcijā:

"24. Sabiedrības "Altum" aizdevuma procentu likmi pielīdzina cita finansētāja aizdevuma likmei. Ja likmes noteikšanas, pārskatīšanas vai grozīšanas brīdī EURIBOR ir negatīvs, tad EURIBOR tiek piemērota 0 (nulles) vērtība."

12. Papildināt ar 24.1 punktu šādā redakcijā:

"24.1 Sabiedrība "Altum" var piemērot augstāku gada procentu likmes fiksētās daļas likmi nekā cita finansētāja aizdevumam pievienotās gada procentu likmes fiksētās daļas likmi, lai ievērotu šo noteikumu 13.16. apakšpunktā un 33. punktā noteikto maksimāli pieļaujamo atbalsta intensitāti."

13. Izteikt 27. punktu šādā redakcijā:

"27. Ja tiek pārkāptas šajos noteikumos noteiktās komercdarbības atbalsta kontroles normas, tostarp nosacījumi, kas izriet no Komisijas regulas Nr. 651/2014, aizdevuma saņēmējam ir pienākums atmaksāt sabiedrībai "Altum" projekta ietvaros saņemto nelikumīgo komercdarbības atbalstu kopā ar procentiem no līdzekļiem, kas ir brīvi no komercdarbības atbalsta, atbilstoši Komercdarbības atbalsta kontroles likuma IV vai V nodaļas nosacījumiem."

14. Izteikt 28. punktu šādā redakcijā:

"28. Aģentūra veic projektu atlasi atbilstoši šo noteikumu 5.8. apakšpunktā, 21. un 29. punktā minētajām prasībām un tās izstrādātajam nolikumam, kurā noteikta pieteikumu iesniegšanas kārtība, aģentūras papildus izstrādātie atlases kritēriji, aģentūras iekšējās procedūras, lai nodrošinātu lēmuma pieņemšanu par projekta iesniegumu apstiprināšanu, apstiprināšanu ar nosacījumu vai noraidīšanu un paziņošanas kārtību, kā arī projekta pēcuzraudzības kārtību. Paziņojumu par projektu atlases kārtas pieteikumu iesniegšanu, iesniegšanas pārtraukšanu vai izbeigšanu aģentūra pēc saskaņošanas ar Ekonomikas ministriju izsludina aģentūras tīmekļvietnē (www.liaa.gov.lv)."

15. Papildināt ar 29.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"29.3. Eiropas Ekonomikas zonā reģistrētas kredītiestādes, tās filiāles vai tās meitas sabiedrības, kura ir tiesīga sniegt finanšu pakalpojumus Latvijā, vai starptautiskas finanšu institūcijas kredītkomitejas saistošo lēmumu par aizdevuma piešķiršanu projekta īstenošanai, ja tāds ir saņemts."

16. Izteikt 30. punktu šādā redakcijā:

"30. Pamatojoties uz aģentūras izstrādāto nolikumu un iesniegtajiem šo noteikumu 29. punktā minētajiem dokumentiem, aģentūra:

30.1. izvērtē projektu pieteikumu attiecīgās atlases kārtā pieteikto investīciju projektu atbilstību projektu atlases kārtas nolikumam un šo noteikumu 5.8. apakšpunktam un 21.  un 21.1 punktam un pieņem lēmumu par investīciju projektiem, kas turpmāk ir izvērtējami finansējuma pieprasījumam vai kas nekvalificējas turpmākam finansējuma pieprasījuma izvērtējumam sabiedrībā "Altum";

30.2. izsniedz šo noteikumu 30.1. apakšpunktā pieņemto lēmumu komersantam;

30.3. informē sabiedrību "Altum" par šo noteikumu 30.1. apakšpunktā minētajiem lēmumiem."

17. Izteikt 31.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"31.2. informāciju, kas saņemta no aģentūras atbilstoši šo noteikumu 30.3. apakšpunktam un 31.2 punktam, par investīciju projektiem, kuri turpmāk izvērtējami finansējuma pieprasījumam sabiedrībā "Altum";".

18. Papildināt ar 31.2.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"31.2.1 cita finansētāja (starptautiskas finanšu institūcijas, privāta ieguldījumu fonda vai kredītiestādes) lēmumu par aizdevuma piešķiršanu projekta īstenošanai;".

19. Papildināt ar 31.1 punktu šādā redakcijā:

"31.1 Ja komersants sabiedrībai "Altum" nav iesniedzis visus šo noteikumu 31. punktā (izņemot 31.2. apakšpunktu) minētos dokumentus un informāciju sešu mēnešu laikā pēc aģentūras lēmuma par investīciju projektu, kas turpmāk ir izvērtējams finansējuma pieprasījumam sabiedrībā "Altum", sabiedrība "Altum" pieņem lēmumu par atteikumu finansēt komersanta investīciju projektu, informējot par to aģentūru un komersantu."

20. Papildināt ar 31.2 punktu šādā redakcijā:

"31.2 Aģentūra, ņemot vērā sabiedrības "Altum" sniegto informāciju par projektiem, kuri saņēmuši sabiedrības "Altum" lēmumu par atteikumu finansēt investīciju projektu, informē atlases kārtā nākamo augstāko novērtējumu saņēmušo pieteikuma iesniedzēju vai vairākus iesniedzējus par iespēju turpināt izvērtējumu finansējuma pieprasījumam sabiedrībā "Altum" esošā aizdevumu programmas atlases kārtā pieejamā finansējuma ietvaros. Aģentūra mēneša laikā pieņem lēmumu par šī pieteikuma apstiprināšanu atbilstoši aģentūras izveidotajam pieteikumu vērtēšanas sarakstam un informē sabiedrību "Altum" par šo lēmumu."

21. Papildināt ar 31.3 punktu šādā redakcijā:

"31.3 Komersants, kurš saņēmis sabiedrības "Altum" lēmumu par atteikumu finansēt komersanta investīciju projektu, no attiecīgās atlases kārtas tiek izslēgts un var pieteikties tikai nākamajā atlases kārtā, ja tāda tiek organizēta, iesniedzot jaunu pieteikumu."

22. Svītrot 40.5. apakšpunktu.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Ekonomikas ministra pienākumu izpildītājs ‒
zemkopības ministrs K. Gerhards

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!