• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saldus novada domes 2022. gada 24. marta saistošie noteikumi Nr. 21 "Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošana Saldus novada administratīvajā teritorijā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 4.04.2022., Nr. 66 https://www.vestnesis.lv/op/2022/66.13

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

04.04.2022., Nr. 66

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saldus novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 21

Pieņemts: 24.03.2022.

OP numurs: 2022/66.13

2022/66.13
RĪKI

Saldus novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Saldus novada domes saistošie noteikumi Nr. 21

Saldū 2022. gada 24. martā

Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošana Saldus novada administratīvajā teritorijā

Pieņemti ar Saldus novada domes
2022. gada 24. marta sēdes lēmumu (prot. Nr. 6, 55. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
2. panta 8.1 daļu, 3. panta pirmo daļu, 1.4 daļu, 1.6 daļu un
9. panta otro daļu

1. Noteikt nodokļa maksāšanas paziņojumu piespiedu izpildes termiņu – septiņus gadus no nodokļa samaksas termiņa iestāšanās brīža.

2. Nekustamā īpašuma nodokli par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju (tās daļu), kas ierakstīta zemesgrāmatā uz pašvaldības vārda, un pašvaldībai piederošo vai piekritīgo zemi, uz kuras šī māja atrodas, maksā:

2.1. īrnieki un nomnieki, kuriem īres un nomas līgumi slēgti ar pašvaldību;

2.2. personas, kuras īpašuma tiesības uz dzīvojamo māju (tās daļu) ieguvušas līdz dzīvojamās mājas privatizācijai;

2.3. dzīvokļu īpašumu tiesiskie valdītāji (līdz nekustamā īpašuma reģistrēšanai zemesgrāmatā);

2.4. persona, kurai ar pašvaldības institūcijas lēmumu nekustamais īpašums nodots valdījumā (arī par īrniekiem un nomniekiem, kuriem īres un nomas līgumi slēgti ar pašvaldību);

2.5. personas, kuras faktiski lieto īpašumu.

3. Ar Būvvaldes lēmumu atzītu vidi degradējošu, sagruvušu vai cilvēku drošību apdraudošu būvi apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 (trīs) procentu apmērā, no lielākās turpmāk minētās kadastrālās vērtības:

3.1. būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

3.2. būves kadastrālās vērtības.

4. Būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, ar nākamo mēnesi pēc būvniecības termiņa izbeigšanās līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 ( trīs) procentu apmērā, no lielākās turpmāk minētās kadastrālās vērtības:

4.1. būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

4.2. būves kadastrālās vērtības.

5. Nekustamā īpašuma nodokļa likmi 1,5 % no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības piemēro dzīvokļa īpašuma sastāvā esošai ēkas daļai, kuras lietošanas veids ir dzīvošana, un šai daļai piekrītošajai koplietošanas telpu platībai, viena dzīvokļa mājām, divu vai vairāku dzīvokļu mājām, kas nav sadalītas dzīvokļa īpašumos, kā arī telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru lietošanas veids ir dzīvošana, ja šie nekustamā īpašuma nodokļa objekti (turpmāk – objekti) netiek izmantoti saimnieciskās darbības veikšanai:

5.1. fizisko personu īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai lietošanā esošajiem objektiem, ja objektā taksācijas gada 1. janvārī plkst. 00:00 dzīvesvietu nav deklarējusi neviena persona;

5.2. juridisko personu, individuālo komersantu, ārvalstu komersantu un to pārstāvniecību īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai lietošanā esošajiem objektiem, kuri izīrēti dzīvošanai un īres tiesības ir nostiprinātas zemesgrāmatā, bet taksācijas gada 1. janvārī plkst. 00:00 tajā dzīvesvietu nav deklarējusi neviena persona.

6. Ar saistošo noteikumu spēkā stāšanos atzīt par spēku zaudējušu Saldus novada domes 2013. gada 26. septembra saistošos noteikumus Nr. 35 "Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošana Saldus novada administratīvajā teritorijā" (protokols Nr. 18, 38. §).

7. Ar saistošo noteikumu spēkā stāšanos atzīt par spēku zaudējušu Brocēnu novada domes 2017. gada 28. septembra saistošos noteikumus Nr. 17 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtību Brocēnu novadā" (protokols Nr. 14, 4. §).

8. Ar saistošo noteikumu spēkā stāšanos atzīt par spēku zaudējušu Brocēnu novada domes 2014. gada 17. aprīļa saistošos noteikumus Nr. 9 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piespiedu izpildes termiņa noteikšanu Brocēnu novadā" (protokols Nr. 8, 2. §).

9. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2023. gada 1. janvārī.

Saldus novada domes priekšsēdētājs M. Zusts

 

Paskaidrojuma raksts
saistošajiem noteikumiem Nr. 21 "Nekustamā īpašuma nodokļa piemērošana Saldus novada administratīvajā teritorijā"

Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi izstrādāti, lai noteiktu vienotu nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Saldus novada administratīvajā teritorijā nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem.
Projekta nepieciešamības pamatojums Izpildīt likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 9. panta otrās daļas prasības, kas ar normatīvo aktu uzliet par pienākumu pašai pašvaldībai noteikt savā administratīvajā teritorijā nekustamā īpašuma nodokļa likmi un administrēt to, un Saldus novadā radīt līdzsvarojošu mehānismu, ja, pašvaldībai realizējot projektus, uzņēmējiem rodas noteiktu laika periodu neērtības saimnieciskās darbības veikšanā.
Plānotā projekta ietekme uz pašvaldības budžetu Plānoto nekustamā īpašuma nodokļa izpildi neietekmē.
Uzņēmējdarbības vide pašvaldības teritorijā Ir vienota nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanas kārtība Saldus novada administratīvajā teritorijā.
Administratīvās procedūras un konsultācijas ar privātpersonām Noteikumi izskatīti Budžeta un ekonomikas komisijā un atbalstīti domes Finanšu komitejā.

Saldus novada domes priekšsēdētājs M. Zusts

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!