• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atļaujas izsniegšanas kārtību muitas brokeru darbībai, to uzskaiti un kontroli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.11.1998., Nr. 347/348 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33084

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts kases informācija

Par Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma īstermiņa parādzīmju izlaišanu

Vēl šajā numurā

20.11.1998., Nr. 347/348

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 643

Pieņemts: 17.11.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienests

Rīkojums Nr.643

Rīgā 1998. gada 17. novembrī

Par atļaujas izsniegšanas kārtību muitas brokeru darbībai, to uzskaiti un kontroli

Pamatojoties uz LR Ministru kabineta 28.07.1998. noteikumiem Nr.272 "Noteikumi par muitas brokeriem", apstiprinu instrukciju "Atļaujas izsniegšanas kārtība muitas brokeru darbībai, to uzskaite un kontrole".

Rīkojumu publicēt laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Rīkojums stājas spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Ģenerāldirektors A.Sončiks

 

Atļaujas izsniegšanas kārtība muitas brokeru darbībai,

to uzskaite un kontrole

I. Terminu skaidrojums

Kontroles muitas iestāde

— Valsts ieņēmuma dienesta (turpmāk — VID) teritoriālā muitas iestāde, kura kontrolē muitas brokera darbību un ir tās VID teritoriālās iestādes struktūrvienība, kurā muitas brokeris ir reģistrēts kā nodokļu maksātājs. Ja muitas brokeris ir reģistrēts VID Rīgas rajonu vai priekšpilsētu teritoriālajās iestādes, kontroli veic VID Rīgas muita.

Uzraudzības muitas iestāde

— VID teritoriālā muitas iestāde, kuras pakļautībā atrodas muitas kontroles punkts (–i), kurā (–os) muitas brokeris piesaka pirmsmuitošanas darbības un (vai) muitas procedūras.

Garantijas muitas iestāde

— muitas kontroles punkts (–i), kurā (–os) muitas brokeris piesaka pirmsmuitošanas darbības un (vai) muitas procedūras.

Kontroles muitas iestāde var būt arī uzraudzības muitas iestāde.

II. Atļaujas izsniegšanas kārtība

1. Muitas brokeris ir Latvijas Republikas persona, kas patstāvīgi vai saskaņā ar līgumiem, kas noslēgti ar preču nosūtītāju, saņēmēju, ekspeditoru, pārvadātāju vai citām preču pārvietošanā pāri muitas robežai iesaistītām personām, savā vai minēto personu vārdā un uzdevumā sniedz brokeru pakalpojumus, nodrošinot visas Muitas likumā paredzētās muitošanas darbības, un veic normatīvajos aktos noteiktos muitas un citus maksājumus.

2. Lai saņemtu atļauju muitas brokera darbībai (turmāk — atļauja), persona, kas atbilst MK 28.07.1998. noteikumu Nr. 272 "Noteikumi par muitas brokeriem" 6. vai 7. punktā minētajiem nosacījumiem, iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā rakstisku pieteikumu, kurā uzrāda MK noteikumu 8. punktā minēto informāciju un pievieno 8.1. — 8.4. punktā minētos dokumentus. Pieteikumus izskata VID Muitas pārvalde.

3. Pieteikums tiek izskatīts 15 dienu laikā no tā saņemšanas dienas.

4. Lēmumu par atļaujas izsniegšanu vai atteikumu izsniegt atļauju pieņem VID izveidota komisija. Atļauju paraksta komisijas priekšsēdētājs — VID Muitas pārvaldes direktors.

5. Ja tiek pieņemts lēmums par atteikumu izsniegt atļauju, par atteikuma iemesliem piecu darbadienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas rakstiski paziņo pieteikuma iesniedzējam.

6. Ja tiek pieņemts lēmums par atļaujas izsniegšanu, atļauju (1.pielikums) izsniedz piecu darbadienu laikā no dienas, kad atļaujas saņēmējs iesniedzis VID Muitas pārvaldē vispārējo galvojumu par iespējamā muitas parāda segšanu un samaksājis valsts nodevu saskaņā ar MK 31.03.1995. noteikumu Nr.77 "Noteikumi par valsts nodevu par speciālas atļaujas (licences) izsniegšanu atsevišķiem uzņēmējdarbības veidiem" 1.18. punktu. Atļauju izsniedz bez termiņa ierobežojuma. Atļauja stājas spēkā tās izsniegšanas dienā vai atļaujā norādītajā datumā.

7. Pieņemt lēmumu par atļaujas anulēšanu vai atsaukšanu ir tiesīga šīs kārtības 4.punktā minētā VID izveidotā komisija saskaņā ar Muitas likuma 149. panta trešās un ceturtās daļas nosacījumiem.

8. Pieņemt lēmumu par atļaujas apturēšanu uz laiku līdz trim mēnešiem ir tiesīgs kontroles muitas iestādes vadītājs saskaņā ar Muitas likuma 149. panta piektās daļas nosacījumiem, nekavējoties informējot par to VID Muitas pārvaldi.

9. Pēc atļaujas saņemšanas VID Muitas pārvalde izsniedz muitas brokerim vienu vai vairākas ar MK 31.03.1998. noteikumiem Nr.111 "Galvojumu iesniegšanas un pieņemšanas kārtība VID muitas iestādēs" noteiktās vispārējā galvojuma apliecības.

10. Muitas brokeru sarakstu, kuriem piešķirta atļauja muitas brokera darbībai, publicē laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

11. Kārtību, kādā tiek iznomāta muitas brokera darbam nepieciešamā vieta vai telpa robežkontroles punktā vai teritorijā, nosaka MK 18.07.1995. noteikumi Nr.208 "Noteikumi par atļauju izsniegšanu uzņēmējdarbības veikšanai uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kas sniedz pakalpojumus valsts robežu šķērsojošām personām sauszemes (autoceļu) robežkontroles punktos".

III. Muitas brokeru uzskaites un darbības kontrole

12. Saskaņā ar VID rīkojumu par atļaujas izsniegšanu muitas brokerim, kontroles muitas iestāde ņem uzskaitē muitas brokeri un uzsāk tā darbības kontroli.

13. Pārskats (2.pielikums) par savu darbību kalendārā mēnesī muitas brokerim jāiesniedz kontroles muitas iestādē līdz nākošā mēneša 10. datumam. Ja muitas brokeris ir juridiska persona, pārskatu paraksta uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) vadītājs. Ja muitas brokeris ir fiziska persona, pārskatu paraksta muitas brokeris.

Pārskatā nav jāietver informācija par veiktajām darbībām, piemērojot precēm tranzīta muitas procedūru.

14. Kontroles muitas iestāde pārbauda muitas brokera iesniegto pārskatu un salīdzina to ar savā rīcībā esošo informāciju. Ja muitas brokera iesniegtais pārskats sakrīt ar kontroles muitas iestādes rīcībā esošo informāciju, tā apstiprina muitas brokera iesniegto pārskata kopiju un līdz mēneša 15.datumam iesniedz VID Muitas pārvaldē.

15. Pirms muitas brokeris piemēro pirmsmuitošanas darbības un (vai) muitas procedūras, viņam ir jāpiesaka sava darbība uzraudzības muitas iestādē.

16. Muitas brokeris, piesakot tranzīta muitas procedūru, iesniedz galvojumu, kuru pieņem un kontrolē muitas iestādes saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas nosaka tranzīta muitas procedūras piemērošanu.

17. Ja uzraudzības muitas iestāde nav kontroles muitas iestāde, uzraudzības muitas iestāde nosūta kontroles muitas iestādei pārskatu (3.pielikums) par muitas brokera darbību kalendārajā mēnesī līdz nākamā mēneša 10.datumam.

Pārskatā nav jāietver informācija par veiktajām darbībām, piemērojot precēm tranzīta muitas procedūru.

IV. Galvojums par muitas procedūru izpildi

18. Pirms muitas brokeris garantijas muitas iestādē piemēro pirmsmuitošanas darbības un (vai) muitas procedūras, viņš vispārējā galvojuma apliecībā uzrāda pilnvarotās personas un to parakstu paraugus un iesniedz to galvojuma apliecībā norādītajā garantijas muitas iestādē.

Vajadzības gadījumā muitas brokeris var izmantot arī citus galvojuma veidus.

19. Garantijas muitas iestāde reģistrē iesniegtās vispārējā galvojuma apliecības, kur tās glabājas visu to derīguma laiku.

20. Muitas procedūru noformēšanai pilnvarotā persona garantijas muitas iestādei uzrāda pilnvarojumu apliecinošu dokumentu (pilnvaru). Piemērojot muitas procedūru "tranzīts", vienoto administratīvo dokumentu (turpmāk — VAD) paraksta muitas brokera pilnvarotā persona, kas var nebūt sertificēta. Visos citos gadījumos VAD paraksta sertificētā persona.

V. Vienoto administratīvo dokumentu

(VAD) noformēšanas kārtība

21. VAD aiļu noformēšana:

21.1. 9. aile "Atbildīgais par finansu jautājumiem".

21.1.1. Ja muitas brokeris ir juridiska persona, uzrādīt:

1) muitas brokera pilnu nosaukumu un juridisko adresi;

2) ailes augšējā labajā stūrī tās reģistrācijas numuru un datumu Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā;

21.1.2. Ja muitas brokeris ir fiziska persona, uzrādīt:

muitas brokera vārdu, uzvārdu un personas kodu;

Aile netiek aizpildīta, ja atbildīgais par finansu jautājumiem un saņēmējs (importa gadījumā) vai nosūtītājs (eksporta gadījumā) ir viena un tā pati persona.

21.2. 14. aile "Deklarētājs/Pārstāvis"

Uzrādīt muitas brokera, kurš deklarē preci, pilnu nosaukumu un juridisko adresi (juridiskai personai), ailes augšējā labajā stūrī — tās reģistrācijas numuru un datumu Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā vai muitas brokera, kurš deklarē preci, vārdu, uzvārdu un personas kodu (fiziskai personai), ailes apakšējā labajā stūrī — atļaujas numuru.

Ja deklarētājs un saņēmējs ir viena un tā pati persona (importa gadījumā), ailē atļauts rakstīt "saņēmējs", ailes augšējā labajā stūrī — tās reģistrācijas numuru un datumu Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā vai muitas brokera, vārdu, uzvārdu un personas kodu (fiziskai personai), ailes apakšējā labajā stūrī — atļaujas numuru .

Ja deklarētājs un nosūtītājs ir viena un tā pati persona (eksporta gadījumā), ailē atļauts rakstīt "nosūtītājs", ailes augšējā labajā stūrī — tās reģistrācijas numuru un datumu Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā vai muitas brokera, vārdu, uzvārdu un personas kodu (fiziskai personai), ailes apakšējā labajā stūrī — atļaujas numuru.

21.3. 50.aile "Saistību izpildītājs, pārstāvis, vieta un datums, paraksts".

Aili aizpildīt, tikai piemērojot tranzīta muitas procedūru.

Ailes kreisajā vidējā daļā uzrādīt vārdu, uzvārdu un personas kodu muitas brokera pilnvarotajai personai.

Ailes labajā daļā jābūt atbildīgās personas parakstam.

21.4. 52.aile "Garantijas".

Aili aizpildīt, tikai piemērojot tranzīta muitas procedūru.

Uzrādīt attiecīgās muitas procedūras izpildes nodrošināšanai paredzētā galvojuma veida kodu un attiecīgajam kodam nepieciešamās papildu ziņas (sk. tabulu), atdalot informāciju ar slīpsvītru (/).

Piezīme: 52.ailes nosaukumā "Garantija neder" vārds "neder" attiecas uz situācijām, kas var būt aktuālas pēc starptautisku tranzīta līgumu stāšanās spēkā.

Galvojuma veids Kods Papildus sniedzamās ziņas

Galvojums netiek pieprasīts 0 Galvojuma atbrīvojuma apliecības numurs

Vispārējs galvojums 1 Galvojuma apliecības numurs

Vienreizējs galvojums 2 Bankas garantijas vēstules

vai apdrošināšanas polises Nr.

Fiksētās likmes galvojums 4

Atbrīvojums no galvojuma 6

atbilstoši Muitas likuma 93. panta

otrajai un trešajai daļai

Galvojums no valsts institūcijām 8

netiek pieprasīts (Muitas likuma

188.panta pirmā daļa)

Drošības nauda 3 Maksājuma uzdevuma numurs un datums

21.5. "B"aile "Aprēķina detalizācija".

Aili aizpildīt, piemērojot pārējās muitas procedūras.

Gadījumos, ja par attiecīgās muitas procedūras izpides nodrošināšanu tiek iesniegts galvojums, ailē uzrādīt galvojuma apliecības numuru.

21.6. 54. aile "Vieta un datums".

Uzrādīt VAD aizpildīšanas vietu un datumu, sertificētās personas vārdu, uzvārdu, personas kodu un sertifikāta numuru. Ierakstu apstiprināt ar parakstu.

Piemērojot tranzīta muitas procedūru, šo aili aizpildīt vienkāršoti, uzrādot VAD aizpildīšanas vietu un datumu.

VI. Muitas maksājumu maksāšanas kārtība,

izlaižot preces brīvam apgrozījumam

22. Izlaižot preces brīvam apgrozījumam vai arī tās izvedot, muitas parāds rodas VAD pieņemšanas brīdī. Muitas parādu aprēķina saskaņā ar tām normatīvajos aktos noteiktajām normām, kas ir spēkā muitas parāda rašanās brīdī.

23. Muitas parāds tiek dzēsts saskaņā ar Muitas likuma 190. panta noteikumiem.

24. Izlaižot preces brīvam apgrozījumam vai arī tās izvedot, muitas brokerim jānomaksā muitas parāds 10 dienu laikā no VAD pieņemšanas brīža garantijas muitas iestādē tās VID teritoriālās iestādes budžeta kontos, kuras pakļautībā atrodas uzraudzības muitas iestāde.

VAD pieņemšanas brīdis, šīs kārtības izpratnē, ir brīdis, kad VAD tiek piešķirts numurs un muitas amatpersona to apstiprina ar savu personīgo zīmogu un parakstu.

25. Uzraudzības muitas iestāde uzskaita muitas parādu un kontrolē tā nomaksu.

26. Muitas brokerim, nomaksājot muitas parādu, maksājuma uzdevumā jāuzrāda VAD numurs un noformēšanas datums.

27. Ja 10 dienu laikā no VAD pieņemšanas brīža garantijas muitas iestādē, muitas brokeris nav nomaksājis muitas parādu, uzraudzības muitas iestāde:

27.1. nosūta rakstveida pretenziju muitas brokerim izpildīt saistības;

27.2. nosūta pretenzijas kopiju galviniekam.

28. Ja 10 dienu laikā pēc rakstveida pretenzijas izsūtīšanas muitas brokerim muitas parāds nav nomaksāts un uzraudzības muitas iestādē nav saņemti dokumenti, kas apliecina muitas parāda nomaksu, uzraudzības muitas iestāde iesniedz bankā inkasācijas uzdevumu par parāda summas norakstīšanu no muitas brokera norēķinu konta bankā.

29. Ja parāda summas norakstīšana no muitas brokera norēķinu konta bankā nav iespējama, par ko liecina bankas atsūtīta vēstule, uzraudzības muitas iestāde nosūta VID Muitas pārvaldei:

29.1. vēstuli par muitas parāda nenomaksāšanu;

29.2. bankas vēstuli;

29.3. VAD formulāra Nr.1 kopiju.

30. Pamatojoties uz saņemtajiem dokumentiem, VID nosūta rakstisku prasību galviniekam par muitas parāda nomaksu.

1.pielikums

1P.JPG (74074 BYTES)

  3.pielikums

3P.JPG (62898 BYTES)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!