• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2022. gada 15. marta rīkojums Nr. 181 "Par Valsts valodas politikas pamatnostādņu 2021.–2027. gadam īstenošanas plānu 2022.–2023. gadam". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 17.03.2022., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/op/2022/54.2

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr. 2022/1.2.1.-83

Par Artūra Toma Pleša komandējumu

Vēl šajā numurā

17.03.2022., Nr. 54

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 181

Pieņemts: 15.03.2022.

OP numurs: 2022/54.2

2022/54.2
RĪKI

Ministru kabineta rīkojumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 6 Visi

Ministru kabineta rīkojums Nr. 181

Rīgā 2022. gada 15. martā (prot. Nr. 15 26. §)

Par Valsts valodas politikas pamatnostādņu 2021.–2027. gadam īstenošanas plānu 2022.–2023. gadam

1. Apstiprināt Valsts valodas politikas pamatnostādņu 2021.–2027. gadam īstenošanas plānu 2022.–2023. gadam (turpmāk – plāns).

2. Noteikt Izglītības un zinātnes ministriju par atbildīgo institūciju un Aizsardzības ministriju, Iekšlietu ministriju, Kultūras ministriju, Labklājības ministriju, Sabiedrības integrācijas fondu, Tieslietu ministriju un Valsts valodas centru par līdzatbildīgajām institūcijām plāna īstenošanā.

3. Izglītības un zinātnes ministrijai un līdzatbildīgajām institūcijām plānā paredzēto pasākumu īstenošanu 2022. gadā nodrošināt atbilstoši tām piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Jautājumu par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu plāna īstenošanai 2023. gadā skatīt likumprojekta "Par valsts budžetu 2023. gadam" un likumprojekta "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025. gadam" sagatavošanas procesā kopā ar visu ministriju prioritārajiem pasākumiem, ievērojot valsts budžeta finansiālās iespējas.

4. Plānā noteiktajām līdzatbildīgajām institūcijām līdz 2024. gada 1. martam iesniegt Izglītības un zinātnes ministrijā informāciju par plāna pasākumu izpildes rezultātiem.

5. Izglītības un zinātnes ministrijai sagatavot un izglītības un zinātnes ministram līdz 2025. gada 1. jūlijam iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā plāna īstenošanas novērtējumu, iekļaujot to Valsts valodas politikas pamatnostādņu 2021.–2027. gadam īstenošanas starpposma novērtējumā.

Ministru prezidenta pienākumu izpildītājs ‒
zemkopības ministrs K. Gerhards

Izglītības un zinātnes ministre A. Muižniece

 

(Ministru kabineta
2022. gada 15. marta
rīkojums Nr. 181)

Valsts valodas politikas pamatnostādņu 2021.–2027. gadam īstenošanas plāns 2022.–2023. gadam

Rīga 2022

Satura rādītājs

Lietotie saīsinājumi

I. Kopsavilkums

II. Esošās situācijas raksturojums

III. Pasākumi mērķa sasniegšanai

1. rīcības virziens: ATTĪSTĪBA un DROŠUMSPĒJA

2. rīcības virziens: RESURSI UN ILGTSPĒJA

3. rīcības virziens: SABIEDRĪBAS LĪDZDALĪBA UN ATBILDĪBA

IV. Ietekmes novērtējums uz valsts un pašvaldību budžetu

Lietotie saīsinājumi

AiM Aizsardzības ministrija
ANO Apvienoto Nāciju Organizācija
ĀM Ārlietu ministrija
EM Ekonomikas ministrija
ES Eiropas Savienība
ESIF Eiropas Strukturālie un investīciju fondi
IeM Iekšlietu ministrija
IZM Izglītības un zinātnes ministrija
KISC Kultūras informācijas sistēmu centrs
KM Kultūras ministrija
LĢIA Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra
LiepU Liepājas Universitāte
LM Labklājības ministrija
LNS Latvijas Nedzirdīgo savienība
LNTP Latvijas Nacionālais Terminoloģijas Portāls
LU Latvijas Universitāte
LU HZF Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultāte
LU LaVI Latvijas Universitātes Latviešu valodas institūts
LU LI Latvijas Universitātes Lībiešu institūts
LU MII Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūts
LVA Latviešu valodas aģentūra
LZA TK Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisija
LZP Latvijas Zinātnes padome
MK Ministru kabinets
NAP Nacionālais attīstības plāns 2021.–2027.gadam
NEPLP Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome
NVA Nodarbinātības valsts aģentūra
NVO Nevalstiskās organizācijas
RTA Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija
RTU Rīgas Tehniskā universitāte
SIF Sabiedrības integrācijas fonds
SM Satiksmes ministrija
TM Tieslietu ministrija
UNGEGN Ģeogrāfisko nosaukumu ekspertu grupas (The United Nations Group of Experts on Geographical Names)
VARAM Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
VDI Valsts darba inspekcija
VeA Ventspils Augstskola
VISC Valsts izglītības satura centrs
VK Valsts kanceleja
VPP Valsts pētījumu programma
VVA Vieglās valodas aģentūra
VVC Valsts valodas centrs

I. Kopsavilkums

Valsts valodas politikas pamatnostādņu 2021.–2027. gadam īstenošanas plāns 2022.–2023. gadam (turpmāk – Plāns) ir vidēja termiņa politikas plānošanas dokuments Valsts valodas politikas pamatnostādnēs 2021.-2027. gadam1 (turpmāk – Pamatnostādnes), kā arī Nacionālajā attīstības plānā 2021.-2027.gadam2 noteikto mērķu un uzdevumu izpildei turpmākajos trīs gados.

Plāna mērķis ir nodrošināt latviešu valodas kā vienīgās konstitucionāli noteiktās valsts valodas ilgtspēju, tās lietojumu visās sabiedrības darbības jomās, sekmējot valodas izpēti un valodas resursu attīstību un digitalizāciju, stiprinot sabiedrības līdzdalību un individuālo atbildību valsts valodas politikas īstenošanā.

Atbilstoši Valsts valodas likumā norādītajam minētais virsmērķis realizējams, nodrošinot arī vēsturiskā latviešu valodas paveida ‒ latgaliešu rakstu valodas ‒ attīstību un lībiešu valodas kā vienīgās pirmiedzīvotāju valodas Latvijā saglabāšanu.

Lai īstenotu valodas politikas attīstības virsmērķi, uzdevumus un pasākumus trijos savstarpēji saistītos valsts valodas politikas rīcības virzienos, ir izvirzīti trīs apakšmērķi: (1) valsts valodas drošumspēja un ilgtspējīga attīstība; (2) latviešu valodas vides paplašināšana un valodas resursu ilgtspēja; (3) sabiedrības līdzdalība un atbildība valsts valodas noturībā.

Valsts valodas politikas attīstības virzieni noteikti, balstoties uz:

1) Latvijas Republikas Satversmi un Valsts valodas likumu;

2) valsts attīstības redzējumu un prioritātēm, kas norādītas Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030. gadam un Nacionālajā attīstības plānā 2021.–2027. gadam;

3) esošās situācijas analīzi par valodas politikā būtiskākajiem risināmajiem problēmjautājumiem;

4) 2021. gada 26. aprīļa Valsts prezidenta paziņojumā Nr. 8 "Par latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas nostiprināšanu" minēto informāciju.

Valsts valodas politikas rīcības virzieni Plānā tiks īstenoti 14 uzdevumos un 35 pasākumos, kam noteikti šādi sasniedzamie rezultāti: (1) pieaugusi zinātniskā izcilība un ilgtspēja latviešu valodas un lībiešu valodas pētniecībā; (2) latviešu valodas apguves un pilnveides iespēju daudzveidība; (3) latviešu valodas lietojuma vides paplašināšanās.

Plānā iekļautie pasākumi ir formulēti, ievērojot valsts līmeņa attīstības plānošanas dokumentus, kas nosaka valsts valodas politikas virzību.

Plānā izvirzītie mērķi atspoguļo integrētu skatījumu uz galvenajām valodas politikas attīstības prioritātēm 2022.–2023. gadā. Virkne ar valsts valodas politiku saistītie un papildinošie pasākumi iekļauti citu nozaru un ministriju veidotajās pamatnostādnēs un plānos (skat. Plāna otro nodaļu "Esošās situācijas raksturojums").

Plānu ir izstrādājusi Izglītības un zinātnes ministrija. Izstrādē piedalījušās atbildīgās ministrijas (Kultūras ministrija, Labklājības ministrija, Tieslietu ministrija), ministriju padotības un citas iestādes (Latviešu valodas aģentūra, Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra, Sabiedrības integrācijas fonds, Valsts izglītības satura centrs, Valsts valodas centrs), universitātes un augstskolas (Daugavpils Universitāte, Latvijas Universitāte, Liepājas Universitāte, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, Rīgas Tehniskā universitāte un Ventspils Augstskola), kā arī universitāšu pakļautībā esošie zinātniskie centri (Latvijas Universitātes Latviešu valodas institūts, Latvijas Universitātes Lībiešu institūts, Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūts). Lai nodrošinātu sabiedrības līdzdalību, Plāna sagatavošanā iesaistītas nevalstiskās organizācijas un sabiedrības līdzdalība tika nodrošināta, izsludinot Plāna projekta publisko apspriešanu.

II. Esošās situācijas raksturojums

Balstoties uz Pamatnostādņu izstrādes laikā veikto datu analīzi un iepriekšējā perioda pamatnostādņu īstenošanas izvērtējumu3, identificēti Latvijas valodas politikas pārvaldībai būtiskākie risināmie jautājumi, kuri ņemti par pamatu rīcības virzienu un uzdevumu definēšanai un Plāna pasākumu formulēšanai.

Latvijas valodas situāciju pašlaik ietekmē dažāda līmeņa faktori: valodu konkurence pasaulē, vēsturiskā valodas situācijas specifika un pārmaiņas globālo sociālo procesu ietekmē, latviešu valodas prasmes un lietojuma nostiprināšanās, vienlaiku vērojamas atšķirības dažādu mērķgrupu valodas prasmē un lietojumā, arī valodas situācijas reģionālās atšķirības u. c. iezīmes. Šie faktori un valodas situācijas rādītāji nosaka aktualitātes valodas pārvaldībā sociolingvistiko funkciju un jomu skatījumā, liek attīstīt sabiedrības iesaistes un informēšanas, valodas politikas popularizēšanas virzienu.

Latvijas valodas situācijas izpēte liecina, ka latviešu valoda sabiedrības dzīvē pēdējos gados valodu hierarhijā ieņem galveno vietu,– tas panākts, īstenojot valodas politikas rīcības juridisko un arī pedagoģisko jeb izglītības virzienu. Tāpat latviešu valoda ir visvairāk lietotā valoda. Noteiktu valodu dominance pasaulē iezīmē dažas pārmaiņas citu sabiedrībā lietoto valodu pozīcijās, resp., īpaši jaunākajā paaudzē notiek krievu un angļu valodas pozīciju maiņa – krievu valodas loma samazinās un strauji pieaug angļu valodas lietojums. Šo valodu klātbūtnei sabiedrībā ir atšķirīgi iemesli, un valodu pozīciju maiņu nosaka gan demogrāfiskās pārmaiņas, gan angļu valodas kā saziņas valodas popularitāte pasaulē, angļu valodas sociālais prestižs. Līdzīga situācija vērojama daudzās pasaules valstīs gan lingvistiskā, gan sociolingvistiskā skatījumā.

Latviešu valodas prasme sabiedrībā un tās lietojums (sk. attēlu) ir būtiska valodas situācijas komponente, tikpat nozīmīga valodas situācijas attīstībai ir arī lingvistiskā attieksme un sabiedrības iesaiste valodas politikas īstenošanā (valodas popularizēšana), kas iezīmē tendences, darbības virzienus un pasākumus latviešu valodas noturības stiprināšanai.

Valodas situāciju raksturojošie komponenti atrodas ciešā saistībā: bez pietiekamas latviešu valodas prasmes nebūs iespējams pilnvērtīgs latviešu valodas lietojums, bez atbilstošas lingvistiskās vides esamības nebūs iespēju ne uzlabot latviešu valodas prasmi, ne lietot valodu u. tml.

1. Valodas apguves nodrošinājums bērniem un pieaugušajiem (t. sk. jauniešiem).

2. Izglītība un darba vide – valodas apguves un prasmju pilnveides nozīmīgākās jomas.

3. Valodas apguves un prasmju pilnveides veicināšana reģionos (lielajās pilsētās ar neviendabīgu valodas vidi, Latgalē) ar zemiem valodas prasmes rādītājiem.

4. Valodas apguves didaktikas attīstība (t. sk. pedagogu profesionālā pilnveide, mācību un metodisko materiālu izstrāde atbilstoši mērķgrupu vajadzībām utt.).

5. Valodas prasmes kvalitātes pilnveide: latviešu valodas kā dzimtās, kā otrās valodas, kā svešvalodas un kā etniskā mantojuma valodas apguve (teorija un prakse).

1. Pilnvērtīgas latviešu valodas lietojuma vides nostiprināšana (valodas dzirdamība un redzamība visās sabiedrības dzīves jomās).

2. Pozitīvas lingvistiskās uzvedības paradumu iedzīvināšana latviešu valodas kā dzimtās valodas runātāju apziņā.

3. Latviešu valodas kā kopīgas saziņas valodas lietojums Latvijas daudzveidīgajā sabiedrībā.

4. Juridiski nostiprināto valodas lietojuma prasību turpmāka ievērošana un nostiprināšana (likumdošanas un normatīvo aktu prasības ir bijis viens no virzītājspēkiem latviešu valodas lietojuma kvantitatīvo rādītāju pieaugumam).

5. Valodas lietojuma paplašināšana neoficiālajā saziņā (valodas prasmes pieauguma un pozitīvas lingvistiskās attieksmes saistība).

Latviešu valodas prasme ↑ Latviešu valodas lietojums ↑
  Valodas situācija Latvijā  
Lingvistiskā attieksme ↓ Sabiedrības iesaiste valodas politikas īstenošanā (valodas popularizēšana) ↓ 
1. Pozitīvas lingvistiskās attieksmes un valodas lietojuma saiknes ar valodas prasmes kvalitātes pieaugumu ievērošana.

2. Atvērta un labvēlīga attieksme pret latviešu valodas kā otrās vai kā svešvalodas runātājiem ‒ pamats vēlmei lietot valodu.

3. Latviešu valodas vērtības apzināšanās sabiedrībā: līdzsvars starp valodu kā nacionālu un konstitucionālu vērtību, tās integratīvo vērtību un utilitāro nozīmi jeb instrumentālo vērtību.

4. Atšķirības dažādu paaudžu lingvistiskajā pieredzē un uzvedībā: jaunākajā paaudzē līdz ar labāku valodas prasmi un nepieciešamību lietot latviešu valodu izglītībā, darbā un ikdienas saziņā veidojas pozitīva lingvistiskā attieksme pret valodu, tās simbolisko un praktisko nozīmi.

5. Stereotipisko pieņēmumu un pārliecības par valodām, sabiedrības multilingvismu un indivīda daudzvalodību, kā arī dzimtās un citu valodu attieksmēm un par valodu koeksistenci sabiedrībā kā lingvistisko attieksmi ietekmējoša faktora apzināšanās.

6. Iespēja lietot latviešu valodu sekmē pozitīvas lingvistiskās attieksmes veidošanos (latviešu valodas lietojums darbā un ikdienas saziņā palīdz pilnveidot latviešu valodas prasmi un veido pozitīvu lingvistisko attieksmi).

1. Skaidra, valodas politikas principiem atbilstoša valodas politikas veidotāju komunikācija ar sabiedrību ‒ izpratnes par valodu koeksistences likumsakarībām veicināšana.

2. Valodas politikas īstenotājinstitūciju un organizāciju saskaņota darbība visos līmeņos – faktors, kas sekmē latviešu valodas lietotāju un apguvēju mācību motivāciju un pozitīvas lingvistiskās attieksmes veidošanos.

3. Sabiedrības izglītošana par valodām, to koeksistenci, multilingvismu, valodu un to paveidu vērtību un lomu, valodu hierarhijas likumsakarībām: stereotipu un mītu kliedēšana un pozitīvas lingvistiskās attieksmes veicināšana.

4. Informatīvi izglītojošu un iesaistes pasākumu piedāvājums atsevišķām mērķgrupām valodas apguves un lietojuma vides nodrošināšanai, pozitīvas lingvistiskās attieksmes veicināšanai.

5. Uz sadarbību veicinošas un atbalstošas komunikācijas ar sabiedrību īstenošana, neizmantojot to vai citu sabiedrības grupu nosodošu saziņu par valodas jautājumiem visos komunikācijas līmeņos.

6. Atbalsts visiem latviešu valodas runātājiem un valodas apguvējiem.

Valodas situāciju raksturojošie komponenti atrodas ciešā saistībā: bez pietiekamas latviešu valodas prasmes nebūs iespējams pilnvērtīgs latviešu valodas lietojums, bez atbilstošas lingvistiskās vides esamības nebūs iespēju ne uzlabot latviešu valodas prasmi, ne lietot valodu u. tml.

Valodas politikas īstenošanā nepieciešams balstīties uz izpratni par mūsdienu sabiedrības un valodu attieksmju komplekso būtību, tās prasa valodas politikā un plānošanā ievērot multilingvisma realitāti un sabiedrības izpratni par valodu un valodas paveidu vērtību un lomu indivīda dzīvē. Vienlaikus nozīmīgs valodas politikas uzdevums (arī to veidotājiem un sabiedrībai) ir atzīt un saredzēt kopīgo aizvien pieaugošajā iedzīvotāju dažādībā, resp., valodas politikā priekšplānā izvirzās jautājums par nacionālo/oficiālo valodu saglabāšanu un turpmāku attīstību valsts drošības un vienlīdzīgu tiesību nodrošināšanā, neraugoties uz globalizācijas ietekmi. Oficiālā valoda ir tas nozīmīgais elements, kas vieno sabiedrību tās dažādībā.

Plāna mērķi un to sasniegšanai izvirzītie uzdevumi izstrādāti atbilstoši Latvijas Nacionālā attīstības plāna 2021.–2027.gadam prioritātēm, kas saistītas ar valodas politiku un detalizēti aprakstītas Pamatnostādnēs. Plāna uzdevumi aptver visus Pamatnostādnēs ietvertos rīcības virzienus. Pamatnostādņu sasniegšanai noteiktie uzdevumi ir saistīti ar šādiem citu nozaru plānošanas dokumentiem: "Izglītības attīstības pamatnostādnēm 2021. – 2027. gadam "Nākotnes prasmes nākotnes sabiedrībai"" (valodas prasmju ilgtspējas aspektā); "Saliedētas un pilsoniski aktīvas sabiedrības pamatnostādnēm 2021.‒2027. gadam" (valodas, piederības un integrācijas jautājumu aspektā); "Plānu darbam ar diasporu 2021.–2023. gadam" (latviskās identitātes un piederības sajūtas Latvijai stiprināšanas, latviešu valodas saglabāšanas ārpus Latvijas un remigrācijas atbalsta aspektā); ar "Zinātnes, tehnoloģijas attīstības un inovācijas pamatnostādnēm 2021.‒2027. gadam" (veidojot valsts pētījumu programmu valsts valodas jomas stratēģiskai attīstībai, veicinot datos un zinātniski pamatotos pierādījumos balstītas valsts valodas politikas veidošanu; nodrošinot zinātnes komunikāciju valodas pētniecības popularizēšanai un prestiža paaugstināšanai, sabiedrības izpratnes veidošanai gan nacionālā, gan starptautiskā mērogā, sekmējot amatierzinātnes iniciatīvas plašākas sabiedrības iesaistei valodas pētniecības procesos (t.sk. pētniecības datu radīšanā un izmantošanā) un sabiedrības intereses par valodas zinātni attīstībai); ar "Digitālās transformācijas pamatnostādnēm 2021.–2027. gadam" (saistībā ar mašīntulkošanas un valodas tehnoloģiju attīstību un kultūras mantojuma saglabāšanu un attīstību digitālajā vidē) un ar "Kultūrpolitikas pamatnostādnēm 2022. ‒2027.gadam "Kultūrvalsts"".

III. Pasākumi mērķa sasniegšanai

Plāna mērķis: Nodrošināt latviešu valodas kā vienīgās konstitucionāli noteiktās valsts valodas ilgtspēju, tās lietojumu visās sabiedrības darbības jomās, sekmējot valodas izpēti un valodas resursu attīstību un digitalizāciju, stiprinot sabiedrības līdzdalību un individuālo atbildību valsts valodas politikas īstenošanā.

1. Rīcības virziens ATTĪSTĪBA un DROŠUMSPĒJA

Politikas rezultāti [1] Pieaugusi zinātniskā izcilība un ilgtspēja latviešu valodas un lībiešu valodas pētniecībā.
Rezultatīvie rādītāji [1.1.] Jaunu pētnieku grupu izveide latviešu valodniecībai būtiskās nozarēs (projektu skaits valsts pētījumu programmā), IZM dati (2020.g. 1 projekts → 2024.g. 3 projekti)

[1.2.] Nodrošināta nozares terminu glosāriju izstrāde un publiskošana promocijas darbos, kurus izstrādā doktorantūras skolās, IZM dati (2020.g. 0% → 2024.g. 80%); VVC dati LZA TK un VVC resursi ievadīti LNTP (2019.g. 25% → 2024.g. 60%)

[1.3.] Pieejams digitālais rīks latgaliešu rakstu valodas apguvei, papildināts latgaliešu rakstu valodas korpuss un izveidots mutvārdu tekstu korpuss, IZM dati (2020.g. 1 rīks → 2024.g. 2 rīki)

[1.4.] Izstrādāta un īstenota programma latviešu zīmju valodas apguves kursiem un skolotāju profesionālās pilnveides kursiem (īstenoto programmu, t.sk. tālmācībā, skaits), IZM dati (2020.g. → 2024.g. 2 programmas)

[1.5.] Lībiešu valodas apguves pēctecības nodrošināšana (lībiešu valodas apguvēju/sagatavoto pasniedzēju skaits), IZM dati (2020.g. 40/0 → 2024.g. 66/1)

N.p.k. Pasākums Darbības rezultāts Rezultatīvais rādītājs Atbildīgā institūcija Līdzatbildīgās institūcijas Izpildes termiņš (līdz pusgadam)
1.1. uzdevums Nodrošināt zinātniskos un praktiskos resursus latviešu valodas izpētes ilgtspējai.
1.1.1. Izstrādāt Valsts pētījumu programmas uzdevumus latviešu valodas izpētei un īstenot projektus zinātniskās un akadēmiskās darbības attīstībai valodniecībā un robežzinātnēs. 1.1.1.1. Latviešu valodas attīstības un lietojuma nostiprināšana atbilstoši NAP [404] pasākumā plānotajam – nodrošināt VPP "Latviešu valoda" paplašināšanu. Izstrādāti VPP stratēģiskie virzieni, mērķi, uzdevumi, definēti sasniedzamie rezultāti. Izstrādāts un apstiprināts  Ministru kabineta rīkojums par valsts pētījumu programmu, kurā iekļauti uzdevumi latviešu valodas attīstībai, izstrādāts projektu konkursa nolikums, īstenotas VPP projektu konkursa procedūras un uzsākta VPP projektu īstenošana valodniecībā un robežzinātnēs. IZM LU LVI, augstskolas 2023. gada II pusgads
1.1.1.2. Īstenots Valsts pētījumu programmas projekta "Latviešu valoda" apakšprojektu kopums atbilstoši Ministru kabineta rīkojumā Nr. 465 "Par valsts pētījumu programmu "Latviešu valoda"" noteiktajiem 10 uzdevumiem. Īstenoti 10 Valsts pētījumu programmas projekta "Latviešu valoda" apakšprojekti: "Valodu ontoloģija" – vadītājs Dr. phil. Raivis Bičevskis; "Sociolingvistika" - vadītāja Dr. habil. philol. Ina Druviete; "Gramatika" – vadītāja Dr. philol. Andra Kalnača; "Leksikogrāfija" – vadītāja Dr. habil. philol. Ilga Jansone; "Onomastika" – vadītāja Dr. philol. Sanda Rapa; "Terminoloģija"- vadītājs Dr. habil. med. Māris Baltiņš; "Tulkojumzinātne" - vadītājs Dr. habil. philol. Andrejs Veisbergs; "Valodu apguve" – vadītāja Dr. habil. philol. Dace Markus; "Reģionālistika" – vadītāja Dr. philol. Anna Vulāne; "Lībiešu valoda" – vadītājs Dr. phil. Valts Ernštreits. IZM LU un sadarbības partneri: Liepājas Universitāte, Ventspils Augstskola, LU Matemātikas un informātikas institūts, Daugavpils Universitāte, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, Rīgas Tehniskā universitāte, LVA 2022. gada I pusgads
1.1.2. Latviešu valodas situācijas Latvijā un diasporā izpēte. 1.1.2.1. "Valodas situācija Latvijā: 2016–2020" (pētījuma izdošana; pētījuma tulkošana angļu valodā) 1 pētījums;
pētījuma tulkošana un izdošana angļu valodā

IZM

LVA 2022. gada I pusgads
1.1.2.2. pētījuma "Latviešu valoda diasporā: situācijas izpēte" sagatavošana publicēšanai

1 elektronisks izdevums

IZM LVA 2022. gada I pusgads
1.1.3. Valodas politikas pētījumi kontekstā ar sabiedrības lingvistiskās uzvedības izpēti. Pētījums par valodas uztveri sabiedrībā 1 pētījums IZM LVA 2023. gada II pusgads
1.2. uzdevums Attīstīt akadēmisko latviešu valodu, latviešu terminoloģiju un terminradi kā zinātniskās darbības daļu.
1.2.1. Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas darba organizēšana un sabiedrības konsultēšana. 1.2.1.1. Regulāri sniegta informācija par LZA Terminoloģijas komisijas un apakškomisiju darbu 1) Notikušas vidēji 10 LZA TK Terminoloģijas komisijas sēdes gadā;

2) LZA Terminoloģijas komisijas sēžu un apakškomisiju darba materiālu ievietošana LNTP (10 publicējumi gadā)

IZM LZA TK, Terminoloģijas komisijas apakškomisijas, VVC 2023. gada II pusgads
1.2.1.2. Pēc pieprasījuma sniegtas konsultācijas par terminoloģijas jautājumiem valsts un ES institūcijām, juridiskām personām un citiem interesentiem. Sniegtas 200 konsultācijas gadā IZM LZA TK, LZA TK apakškomisijas 2023. gada II pusgads
1.2.2. Latvijas Nacionālā terminoloģijas portāla (LNTP) termini.gov.lv satura uzturēšana un funkcionalitātes pilnveidošana. LNTP ievadīti šķirkļi ar Valsts valodas centra tulkojumos lietotajiem un ar valsts pārvaldes un Eiropas Savienības iestādēm saskaņotajiem terminiem; publiskotas no 2009. gada līdz 2019. gadam sniegtās konsultācijas par terminoloģiju un ar to saistītiem jautājumiem; pilnveidota LNTP funkcionalitāte. Ievadīto šķirkļu skaits:
ik gadu – 2000
(kopā 3 gados – 6000),
kā arī LNTP pieejamas publikācijas par terminoloģiju un ar to saistītiem jautājumiem.
TM IZM (LVA); LZA TK; KM (KISC), VVC 2023. gada II pusgads
   
1.3. uzdevums Atbalstīt un nostiprināt latgaliešu rakstu valodu.
1.3.1. Latgaliešu rakstu valodas saglabāšanas un attīstības jautājumu aktualizēšana un lietojuma veicināšana. VVC tīmekļa vietnes sadaļas "Latgaliešu rakstu valoda" satura regulāra papildināšana un precizēšana; interviju un skaidrojumu sniegšana plašsaziņas līdzekļos Publicēto skaidrojumu skaits:
ik gadu – 12

Sniegto interviju skaits:

ik gadu – 6

TM VVC, LU LaVI 2023. gada II pusgads
1.3.2. Latgaliešu rakstu valodas lingvistisks apraksts: vēstures, avotu, normas un mūsdienu situācijas izpēte. Atbilstoši MK 2021. gada 7. jūlija rīkojuma Nr. 475 "Par valsts pētījumu programmu "Letonika latviskas un eiropeiskas sabiedrības attīstībai"") 6.6.1. uzdevuma Latvijas lingvistiskās vides reģionālās un vēsturiskās savpatības attīstība (b) un (e) virzienam veikta latgaliešu rakstu valodas vēstures un mūsdienu situācijas izpēte, mūsdienu latgaliešu rakstu valodas korpusa (MuLA) pilnveide, valodas tehnoloģiju attīstība latgaliešu rakstu valodai. Latgaliešu rakstu valodas pareizrakstības rīka lingvistiskās daļas turpinājums – 15 000 leksisko vienību iestrāde IZM LU LaVI 2023. gada II pusgads
Mūsdienu latgaliešu rakstu valodas korpuss (MuLa) papildināts MuLa līdz 2,5 milj. vārdlietojumu IZM LU MII, RTA 2023. gada II pusgads
Mutvārdu tekstu korpusa attīstīšana -1 tekstu korpuss (apjoms: 15 h runas ierakstu transkripti) IZM RTA 2023. gada II pusgads
1.3.3. Atbalsta pasākumi latgaliešu rakstu valodas apguvei  vispārējā izglītībā. 1.3.3.1. Izstrādāti atbalsta materiāli, t.sk. digitāls rīks, latgaliešu rakstu valodas apguvei vispārējā izglītībā un novadmācībā (ja attiecināms). Izveidoti mācību materiāli un ieteikumi latgaliešu rakstu valodas apguvei
7.–9.klasē.
IZM VISC 2023. gada II pusgads
1.3.3.2. Pedagogu profesionālās kompetences pilnveide: atbalsts latgaliešu rakstu valodas metodikas kursiem. Sniegts atbalsts skolotāju kursu organizēšanai: katru gadu 1 kurss, izglītoti 30 pedagogi IZM LVA, augstskolas  2023. gada II pusgads
   
1.4. uzdevums Paplašināt latviešu valodas lietojuma vidi Braila rakstā4, zīmju un vieglajā valodā.
1.4.1. Latviešu nedzirdīgo zīmju valodas standartizācija, apguve un popularizēšana 1) latviešu zīmju valodas klātienes un/vai tālmācības kursi 36 h (grupu skaits); 2) latviešu zīmju valodas 12 h kursi skolotāju profesionālai pilnveidei (grupu skaits); 3) semināri un konferences zīmju valodas standartizācijai un popularizēšanai (pasākumu skaits) 1) 2023. g. – 10

2) 2023. g. – 20

3) 2023. g. – 5

IZM LiepU, LM, LNS, LVA 2023. gada II pusgads
1.4.2. Vieglās valodas un zīmju valodas resursu attīstība. 1.4.2.1. ESIF projekta "Kompetenču pieeja mācību saturā Nr.8.3.1.1/16/I/002 pasākums "Kompetenču pieejā balstīta vispārējās izglītības satura aprobācija un ieviešana", izstrādāti mācību līdzekļi latviešu zīmju valodā un vieglajā valodā. 1) 6 mācību līdzekļi sākumskolai, t.sk. ābece, mācību līdzeklis pamatskolai latviešu valodā kā digitāls resurss teksta atveidošanai latviešu zīmju valodā, vairākvalodu vārdnīca un pārbaudes darbs latviešu valodā. 2) 15 mācību līdzekļi 7.-9.klasei tiks pārveidoti vieglajā valodā. IZM VISC 2023. gada II pusgads
1.4.2.2. Latviešu nedzirdīgo zīmju valodas pētniecība. VPP projektu konkursā iesniegts, atbalstīts un īstenots vismaz viens projekts atbilstoši 6.5.2. uzdevuma priekšmetam – mūsdienu latviešu valodas sistēmas izpēte valodas statisko un dinamisko norišu kopsakarībā un valodas tehnoloģiju attīstība, kurā iekļauts (d) virziens (sk. MK 2021. gada 7. jūlija rīkojumu Nr. 475 "Par valsts pētījumu programmu "Letonika latviskas un eiropeiskas sabiedrības attīstībai""). IZM LiepU, LM, LNS, LVA, LZP 2023. gada II pusgads
1.4.2.3. Īstenots  ERASMUS + Stratēģiskās partnerības projekts "Vieglā valoda integrācijai" - projektā vieglās valodas atbalstam izstrādāti vieglās valodas resursi – palīglīdzekļi valodiskajai integrācijai. 1) Vieglās valodas rokasgrāmata;

2) Vieglās valodas vārdnīca;

3) Tālākizglītības kurss vieglās valodas tekstu rakstītājiem

LU HZF Lietišķās valodniecības centrs VVA 2022. gada II pusgads
   
1.5. uzdevums Veicināt lībiešu valodas vitalitāti.
1.5.1. Atbalsts lībiešu valodas izpētei, normēšanai un attīstībai. 1.5.1.1. Sākta lībiešu valodas normēšana, leksikas papildināšana un standartizācija (t.sk. leksikas, vietvārdu un gramatisko formu apzināšana un uzkrāšana). 1) Nodrošināta pastāvīga lībiešu valodas normēšana (rakstības un gramatikas standartizācija; leksikas un tās gramatisko formu normēšana; normēšanai nepieciešamās izpētes veikšana u.c.)

Izstrādātas lībiešu valodas normas atbilstoši aktuālajām vajadzībām
(valodas lietotājiem, mācību līdzekļu izstrādei, pētniekiem u.c.).

IZM LU LI, pētniecības iestādes 2023. gada II pusgads
2) Nodrošināta pastāvīga lībiešu valodas leksikas papildināšana un šķirkļu izstrāde (leksikas ieguve no dažādiem valodas avotiem; leksikas datubāzes šķirkļu izstrāde).

Lībiešu valodas leksikas papildināšana, jaunvārdu veidošana un terminoloģijas izstrāde atbilstoši aktuālajām
vajadzībām (valodas lietotājiem,
mācību līdzekļu izstrādei, pētniekiem u. c.).

IZM LU LI, pētniecības iestādes 2023. gada II pusgads
3) Nodrošināta lībiešu valodas vietvārdu apzināšana un standartizācija, jaunu vietvārdu veidošana un rekonstruēšana lībiešu valodā (vietvārdu apzināšana un standartizācija; vietvārdu veidošana jauniem objektiem; vietvārdu rekonstruēšana vietām, kuru lībiskie nosaukumi nav atrodami avotos)

Nodrošināta lībiešu oficiālo vietvārdu reģistra uzturēšana un papildināšana.

Nodrošināta jaunveidojamo lībiešu vietvārdu apstiprināšana.

IZM LU LI, VVC, LĢIA 2023. gada II pusgads
1.5.1.2. Lībiešu valodas dokumentēšana, pētniecība, digitalizācija un publicēšana, t.sk. lībiešu valodas pētnieciskās bāzes izveide un darbība. 1) Nodrošināta fundamentālu un lietišķu lībiešu valodas, pētījumu veikšana.

Sagatavoti rakstu krājumi, kopkatalogi u.c. zinātniskas publikācijas. 

IZM LU LI, pētniecības iestādes 2023. gada II pusgads
2) Nodrošināta lībiešu valodas leksikas datubāzes, morfoloģijas datu bāzes, tekstu korpusa, audiomateriālu un videomateriālu krātuves darbība un papildināšana.

Nodrošināta lībiešu valodā tapušo avotu (rakstītā, audio vai video formātā) un to kolekciju, tostarp ārvalstīs un personiskajās kolekcijās, apzināšana, digitalizācija un pārvēršana elektroniskā formātā.

IZM LU LI, pētniecības iestādes 2023. gada II pusgads
3) Veikta lībiešu valodas elektronisko resursu pielāgošana ikdienas lietotājam un nodrošināta to pieejamība lībiešu valodas uzturēšanai un apguvei. IZM LU LI, avotu krātuves 2023. gada II pusgads
1.5.1.3. Lībiešu valodas pētnieku sadarbība un ataudzes nodrošināšana. Nodrošināta lībiešu valodas pētnieku semināru norise (2 x gadā).

Nodrošināta Lībiešu vasaras universitātes darbība (2023).

Notikusi konference Livonica  (2023).

Apzinātas lībiešu valodas apguves nodrošināšanas iespējas Latvijas augstskolās; izstrādāti lībiešu valodas lekciju kursu plāni.

IZM LU LI, pētniecības iestādes 2023. gada II pusgads
1.5.2. Lībiešu valodas vides uzturēšana un apguves iespēju nodrošināšana. 1.5.2.1. Lībiešu valodas pratēju iesaistes programmas darbība (programmas ietvaros lībiešu valodas pratēji iesaistīti dažādu ar valodas prasmju izmantošanu saistītu uzdevumu izpildē, nodrošinot valodas vides uzturēšanu, lībiešu valodas pieejamību un pratēju valodas prasmes saglabāšanos un pilnveidi). Četri lībiešu valodas pratēji (2 PLE) nodrošina citu pasākumu plāna uzdevumu izpildi (veic tekstu pārrakstīšanu un ierunāšanā, tulkošanu, lībiešu valodas mācīšanu, uzturēšanu u. c. uzdevumus atbilstoši individuālajām iemaņām).

Nodrošināta lībiešu valodas prasmes uzturēšana un citu uzdevumu izpilde.

IZM LU LI 2023. gada II pusgads
1.5.2.2. Sistēmas izveide secīgai lībiešu valodas apguvei dažādām izglītojamo grupām (apguves sistēmas izveidei nepieciešamās izpētes veikšana, sistēmas izstrāde, pielāgošana izglītojamo vajadzībām un aprobācija). Apzinātas lībiešu valodas apguves vajadzības un piemērotākais valodas apguves modelis.

Sagatavots sākotnējais valodas apguves iesācējiem programmas paraugs.

IZM LU LI 2023. gada II pusgads
1.5.2.3. Mācību materiālu sagatavošana (lībiešu valodas mācīšanai nepieciešamo mācību materiālu apzināšana; kontaktstundu plānu, tīmekļa risinājumu, lietotņu izveide vai adaptācija lībiešu valodas mācīšanas vajadzībām; mācību palīglīdzekļu sagatavošana un izdošana vai publiskošana). Lībiešu valodas apguves vajadzībām nepieciešamo mācību materiālu veidu noskaidrošana.

Eksperimentālu valodas apguves iesācējiem mācību materiālu paraugu sagatavošana.

IZM LU LI, NVO 2023. gada II pusgads
1.5.2.4. Lībiešu valodas pasniedzēju sagatavošana programma (potenciālo pasniedzēju loka apzināšana; pasniedzēju izglītošana par valodas mācīšanas pedagoģiskajiem aspektiem, zināšanu par lībiešu valodu un lībiešu valodas prasmju pilnveide). Apzināts potenciālo pasniedzēju loks un viņu kvalifikācija. Atlasīti vismaz 2 pasniedzēji, kas var iesaistīties lībiešu valodas mācīšanā.

Sākta potenciālo pasniedzēju sagatavošana un kvalifikācijas pilnveide.

IZM LU LI 2023. gada II pusgads
1.5.2.5. Lībiešu valodas lietojuma vides un apguves iespēju uzturēšana (lībiešu valodā veidota satura pieejamība; lībiešu valodas lietojums vidē; lībiešu bērnu un jauniešu vasaras skolu un lībiešu valodas pratēju un apguvēju tikšanās vai rezidences lībiešu valodas vides uzturēšanas nolūkā). 1) Nodrošināta lībiešu bērnu un jauniešu vasaras skolas "Mierlinkizt" norise (1 x gadā, 10 dienas). Nodrošinātas lībiešu valodas pratēju tikšanās (4 x gadā, 3 dienas). IZM KM, NVO,

LU LI

2023. gada II pusgads
2) Izveidoti aktīvai un pasīvai lībiešu valodas lietošanai nepieciešamie elektroniskie rīki dažādām platformām – klaviatūras draiveri, pareizrakstības rīki, tostarp viedierīcēm, automātiskās tulkošanas rīki u. c.

Izstrādāti lībiešu valodas klaviatūras draiveri (Mac, PC, Linux viedierīcēm – iOs un Android).

Izstrādāts eksperimentāls lībiešu valodas pareizrakstības pārbaudes rīks.

IZM LU LI, pētniecības iestādes 2023. gada II pusgads
3) Nodrošināta lībiešu valodā veidota satura pieejamība informatīvajās platformās un sociālo tīklu profilos. Sagatavoti un izdoti lībiešu valodas avoti. Sagatavoti un publicēti video un audio materiāli dažādām auditorijām, tostarp bērniem un jauniešiem. Nodrošināta lībiešu valodas digitālo krātuvju uzturēšana un pieejamība. IZM NVO, LU LI, KM 2023. gada II pusgads
4) Nodrošināts lībiešu valodas lietojums lībiešu vēsturiskajā teritorijā – Lībiešu krastā – izvietotajās ceļazīmēs un norādēs. Nodrošināts lībiešu valodas lietojums informatīvajos stendos un materiālos, sabiedrisko organizāciju, uzņēmumu un iestāžu mājas lapās. Nodrošināts lībiešu valodas lietojums kultūras procesā. IZM VVC, NVO, pašvaldības SM [Ceļazīmēm nepieciešams SM finansējums], KM, EM, VARAM 2023. gada II  pusgads

2. Rīcības virziens RESURSI un ILGTSPĒJA

Politikas rezultāti

[2] Latviešu valodas apguves un pilnveides iespēju daudzveidība.

Rezultatīvie rādītāji [2.1.] Izstrādātas jaunas filoloģijas studiju un starpnozaru studiju, t.sk. profesionālās pilnveides, programmas, IZM dati (2020.g. 1 → 2024.g. 3 programmas)

[2.2.] Pieejami latviešu valodas apguves digitālie rīki akadēmiskās latviešu valodas prasmes pilnveidei (skaits), IZM dati (2020.g. 1 → 2024.g. 1 rīks)

[2.3.] Paplašinātas latviešu valodas apguves iespējas dažādām mērķa grupām (vietnes "Māci un mācies" apmeklējumu skaits), LVA dati (2020.g. 1,5 milj. → 2024.g. 2,2 milj.)

[2.4] Latviešu valodas resursu pieejamība pētniekiem un komersantiem Nacionālajā tekstu korpusā un Nacionālajā  runas korpusā, LU MII dati (2019.g. 10% → 2024.g. 65%)

[2.5.] Pieaugušo iedzīvotāju īpatsvars, kuri prot latviešu valodu un kuru dzimtā valoda nav latviešu valoda (25–64 g. v.), CSP dati (2016.g. 81,5% → 2024.g. 82,5%)

[2.6.] Latviešu valodas prasmi apliecinājušo ārzemnieku īpatsvars valsts valodas prasmes pārbaudē, VISC dati (2019.g. 39% → 2024.g. 40%)

[2.7.] Personu, kuras valsts valodas prasmes pārbaudē uzrāda augstāku valsts valodas prasmes līmeni salīdzinājumā ar iepriekšējo novērtējumu, īpatsvars, VISC dati (2019.g. 3,55% → 2024.g. 4%)

N.p.k. Pasākums Darbības rezultāts Rezultatīvais rādītājs Atbildīgā institūcija Līdzatbildīgās institūcijas Izpildes termiņš (līdz pusgadam)
2.1. uzdevums Atbalstīt latviešu valodas speciālistu karjeras izaugsmi.
2.1.1. Latviešu valodas pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programmas un metodikas kursi. 2.1.1.1. Metodikas kursi latviešu valodas un literatūras pedagogiem: pedagogi pilnveidojuši pedagogu profesionālo kompetenci latviešu valodas apguves metodikā atbilstoši noteikumiem par valsts pamatizglītības standartu un programmu paraugiem. Ik gadu 10 kursi, izglītoti 200 pedagogi IZM LVA, augstskolas  2023. gada II pusgads
2.1.1.2. Metodikas kursi pedagogiem "Vieglā valoda kā palīglīdzeklis pedagogiem iekļaujošas mācību vides veidošanā un mācību satura pieejamības nodrošināšanā" Ik gadu 2 kursi, izglītoti 40 pedagogi IZM  LVA, augstskolas  2023. gada II pusgads
2.1.1.3. Metodikas kursi sākumskolas pedagogiem: pedagogi pilnveidojuši pedagogu profesionālo kompetenci latviešu valodas apguves metodikā atbilstoši noteikumiem par valsts pamatizglītības standartu un programmu paraugiem. Ik gadu 4 kursi, izglītoti 80 pedagogi IZM LVA, augstskolas  2023. gada II pusgads
2.1.1.4. Metodikas kursi dažādu mācību priekšmetu pedagogiem latviešu valodas un mācību priekšmeta satura apguvei: pedagogi pilnveidojuši profesionālo kompetenci valodas un mācību priekšmeta apguves metodikā atbilstoši noteikumiem par valsts pamatizglītības standartu un programmu paraugiem. Ik gadu 5 kursi, izglītoti 100 pedagogi IZM LVA, augstskolas

 

2023. gada II pusgads
2.1.1.5. Metodikas kursi pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem: pedagogi pilnveidojuši pedagogu profesionālo kompetenci latviešu valodas apguves metodikā atbilstoši noteikumiem par valsts pamatizglītības standartu un programmu paraugiem. Ik gadu 10 kursi, izglītoti 200 pedagogi IZM  LVA, augstskolas  2023. gada II pusgads
2.1.1.6. Metodikas kursi pedagogiem, kuri māca latviešu valodu kā svešvalodu pieaugušajiem: pedagogi pilnveidojuši pedagogu profesionālo kompetenci latviešu valodas kā svešvalodas apguves metodikā. Ik gadu 7 kursi, izglītoti 150 pedagogi IZM LVA, augstskolas  2023. gada II pusgads
2.1.1.7. 1) Profesionālā pilnveide pedagogiem, kuri māca latviešu valodu kā svešvalodu pieaugušajiem. Latviešu valodas kā svešvalodas skolotāju izglītības programmas (īsā programma) izveide un īstenošana

2) Profesionālā pilnveide latviešu valodas speciālistiem: sagatavots propedeitikas kurss universitāšu programmām, tai skaitā attālinātai kursa apguvei – korektoru, redaktoru sagatavošanai

1) Organizēta profesionālās pilnveides studiju programmas izstrāde un īstenošana Latvijas augstskolā, sagatavoti (profesionāli pilnveidoti) 30 - 40 pedagogi gadā

2) Organizēta profesionālās pilnveides studiju programmas izstrāde un īstenošana Latvijas augstskolā, sagatavoti 30 - 40 speciālisti gadā

IZM LVA, augstskolas  2023. gada II pusgads
2.1.1.8. Pedagogu meistarklases: ikgadēji kursi Ik gadu 5 kursi, izglītoti 60 pedagogi IZM LVA, augstskolas  2023. gada II pusgads
2.1.1.9. Profesionālās kompetences pilnveides semināri kursu vadītājiem un tālākizglītotājiem: tālākizglītotāji pilnveidojuši profesionālo kompetenci atbilstoši noteikumiem par valsts pamatizglītības standartu un programmu paraugiem. Ik gadu rīkots 2 dienu seminārs, izglītoti 30 pedagogi IZM  LVA, augstskolas  2023. gada II pusgads
2.1.10. Profesionālā pilnveide ārvalstu un Latvijas augstskolu docētājiem, kuri augstskolās māca latviešu valodu kā svešvalodu: organizēts "Letonistu seminārs". Katru gadu izglītoti 20 ārvalstu un Latvijas augstskolu mācībspēki. IZM  LVA, augstskolas  2023. gada II pusgads
2.2. uzdevums Nodrošināt latviešu valodas apguves un metodikas resursu daudzveidību.
2.2.1. Atbalsta pasākumi pedagogiem latviešu valodas apguves metodikā. 2.2.1.1. Metodiskā atbalsta nodrošinājums latviešu valodas kā svešvalodas pedagogiem; atbalsts pedagogiem vieglās valodas izmantošanai mācību procesā: metodisko materiālu (resursu) izveide digitālajā vidē ( video, audio, adaptēti teksti u.tml.) Ik gadu izveidoti 3 mācību materiāli, ievietoti vietnē "Māci un mācies" IZM LVA 2023. gada II pusgads
2.2.1.2. konference par latviešu valodas kā svešvalodas apguves metodikas jautājumiem: apspriesti un izvērtēti latviešu valodas kā svešvalodas apguves metodikas jautājumi. Ik gadu 1 konference, izglītoti 100 pedagogi IZM LVA 2023. gada II pusgads
2.2.1.3. konsultatīvā palīdzība latviešu valodas skolotājiem Katru gadu izdots metodiskais biļetens, sniegtas konsultācijas individuāli un mācību centros, izglītoti 200 pedagogi

2022. gads – 15 konsultācijas, izglītoti 45 pedagogi

2023. gads – 15 konsultācijas, izglītoti 45 pedagogi

IZM LVA 2023. gada II pusgads
2.2.2. Digitālu brīvas pieejas resursu izstrāde vietnes "Māci un mācies latviešu valodu" pilnveide un pārvaldība Katru gadu izveidoti 2 orģināli interaktīvie materiāli, nodrošināta vietnes pārvaldība IZM LVA 2023. gada II pusgads
2.2.3. Mācību un informatīvo latviešu valodas apguves resursu izstrāde dažādām mērķa grupām. 2.2.3.1. Nodrošināta latviešu valodas mācību grāmatas lietuviešiem izveide un iespiešana: izdots mācību materiāls lietuviešiem B1 un B2 valodas prasmes līmenim. Izdota latviešu valodas mācību grāmata lietuviešiem "Skaidrs!" (B1 līmenis). Tirāža: 1000 eks.

Izdota latviešu valodas mācību grāmata lietuviešiem "Skaidrs!" (B2 līmenis). Tirāža: 1000 eks

IZM LVA 2023. gada II pusgads
2.2.3.2. C līmeņa mācību līdzeklis un LV integrētas apguves iespējas Interaktīvs mācību līdzekļu komplekts latviešu valodas prasmes C līmenim (interaktīva digitāla mācību grāmata, 2 lietotnes gramatikas apguvei, pašvērtēšanas un pašmācības rīks ar iespēju novērtēt savas zināšanas un pilnveidot tās) IZM LVA 2023. gada II pusgads
2.2.3.3. Nodrošināta latviešu valodas mācību vai mācību metodiskā līdzekļa izstrāde ārvalstu studentiem. Izdoti 3 latviešu mācību vai mācību metodiskie līdzekļi IZM LVA, LU 2023. gada II pusgads
2.2.3.4. Mācību līdzekļu nodrošinājums LAT2 apguvei mācību līdzekļu komplekts LAT2 apguvei formālajā izglītībā 2., 3., 4., 5., 6.,7., 8., 9. klasei Izdoti 6 mācību komplekti. IZM LVA 2023. gada II pusgads
2.3. uzdevums Paplašināt latviešu valodas apguves iespējas dažādām mērķa grupām un pilnveidot prasmju vērtēšanu.
2.3.1. Atbalsts latviešu valodas un kultūras apguvei ārvalstu augstskolu lektorātos un studiju programmās. 2.3.1.1. Nodrošināts grāmatu sūtījums ārvalstu augstskolām un pētniecības iestādēm (tajā skaitā - LVA jaunākie izdevumi) Veikta grāmatu iegāde un nosūtīšana ārvalstu augstskolām un pētniecības iestādēm. Jaunākos izdevumus saņēmušas 20-22 augstākās izglītības iestādes IZM LVA 2023. gada II pusgads
2.3.1.2. LVA pārstāvju vizītes ārvalstu augstskolu pasākumos: katru gadu notikušas vismaz 2 LVA pārstāvju vizītes ārvalstu augstskolu pasākumos. Katru gadu apmeklētas 2 ārvalstu augstskolas un pārrunātas sadarbības iespējas nākotnē. IZM  LVA 2023. gada II pusgads
2.3.1.3. Nodrošināts finansiāls atbalsts izglītojošiem pasākumiem ārvalstu augstskolās, kurās apgūst latviešu valodu: sniegts finansiāls atbalsts līdz 5 izglītojošiem pasākumiem ārvalstu augstskolās, kurās apgūst latviešu valodu. Katru gadu sniegts finansiāls atbalsts līdz 5 ārvalstu augstskolu organizētiem latviešu valodas un kultūras popularizēšanas pasākumiem. IZM  LVA 2023. gada II pusgads
2.3.1.4. Nodrošināts finansiāls atbalsts ārvalstu augstskolu lektorātiem, kas nodrošina latviešu valodas apguvi. Atbalsts sniegts: Vašingtonas Universitātei (ASV, Sietla), Kārļa Universitātei (Prāga, Čehija), Masarika Universitātei (Brno, Čehija), INALCO (Parīze, Francija), Tartu Universitātei (Igaunija), Varšavas Universitātei (Polija), Helsinku Universitātei (Somija); nodrošināts līdzfinansējums latviešu valodas lektoru atlīdzībai Pekinas Svešvalodu universitātē (Pekina, Ķīna) un Budapeštas Eotvoša Lorānda Universitātē (Budapešta, Ungārija) Katru gadu sniegts finansiāls atbalsts 9 ārvalstu lektorātiem. IZM  LVA 2023. gada II pusgads
2.3.2. Latviešu valodas apguves pieejamības nodrošināšana Latvijas iedzīvotājiem un jaunajiem runātājiem. 2.3.2.1. Latviešu valodas apguves pieejamības nodrošināšana Latvijas iedzīvotājiem (pilsoņi, nepilsoņi, kas nav reģistrēti NVA kā bezdarbnieki/darba meklētāji)

a) latviešu valodu apguvušas personas (skaits gadā);
b) personas, kas kārtojušas valodas prasmes pārbaudes eksāmenu VISC un paaugstinājuši valsts valodas prasmes līmeni par vienu pakāpi (skaits gadā) - %

Gadā:

a) 1000 personas

b) 60%

SIF5 IZM, LVA 2023. gada II pusgads
2.3.2.2. Latviešu valodas apguves pieejamības nodrošināšana reemigrantiem un viņu ģimeņu locekļiem latviešu valodu apguvušas personas (skaits gadā), kas paaugstinājušas valsts valodas prasmes līmeni par vienu pakāpi Gadā:

150 personas

SIF IZM, LVA,

LiepU

2023. gada II pusgads
2.3.2.3. Projekta "Bēgļu un alternatīvo statusu ieguvušo personu integrācija Latvijas darba tirgū" pasākuma - Neformālās izglītības programmas "Latviešu valoda bez starpniekvalodas" Veicināt bezdarbnieku konkurētspēju darba tirgū Gadā:

25-30 personas

LM NVA, VISC 2023. gada II pusgads
2.3.2.4. Projekta "Bēgļu un alternatīvo statusu ieguvušo personu integrācija Latvijas darba tirgū" pasākuma - programmas "Latviešu valodas mentora pakalpojums" Veicināt bezdarbnieku konkurētspēju darba tirgū Gadā:

5-7 personas

LM NVA 2023. gada II pusgads
    2.3.2.5. ESIF projekta "Atbalsts bezdarbnieku izglītībai" Nr. 7.1.1.0/15/I/001 Neformālās izglītības programma "Valsts valodas apguve". Veicināt bezdarbnieku konkurētspēju darba tirgū 2022.g.- 1800 personas
2023.g.- 1800 personas

 

LM NVA, VISC 2023. gada II pusgads
2.3.2.6. ESIF projekta "Atbalsts bezdarbnieku izglītībai" Nr. 7.1.1.0/15/I/001 Konkurētspējas paaugstināšanas pasākumu kurss "Valsts valodas prasmju attīstīšanas (praktiskās nodarbības) (56 akad. st.)". Veicināt bezdarbnieku un darba meklētāju konkurētspēju darba tirgū Rezultatīvais rādītājs atsevišķi kursam "Valsts valodas prasmju attīstīšanas (praktiskās nodarbības)" netiek noteikts, pakalpojums tiek nodrošināts atbilstoši pieprasījumam. Vidēji ik gadu aktivitātē tiek iesaistīti 550 dalībnieki. LM NVA 2023. gada II pusgads
2.3.3. Valsts valodas prasmes vērtēšanas procesa nodrošinājums Latvijā un diasporā, t.sk. digitālajā vidē. 2.3.3.1. Valsts valodas prasmes pārbaužu nodrošināšana Latvijā un ārpus tās, t.sk. diasporā. Nodrošinātas valsts valodas prasmes pārbaudes (VVPP) profesionālo un amata pienākumu veikšanai, pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saņemšanai, ES pastāvīgā iedzīvotāja statusa iegūšanai Latvijā un ārpus Latvijas, tai skaitā, diasporas pārstāvjiem. Ik gadu sagatavots un VISC mājaslapā publiskots pārskats par VVPP rezultātiem un VVPP kārtotājiem dažādos aspektos. VVPP 4000 personām gadā. IZM  VISC 2023. gada II pusgads
2.3.3.2. Izstrādāt mācību plānus, programmas un īstenot dažāda veida atbalsta pasākumus latviešu valodas apguvei saskaņā ar Diasporas izglītības satura vadlīnijām.

Respektējot diasporas vajadzības un sadarbībā ar diasporas izglītības nozares pārstāvjiem, veidotas individuālas programmas un to īstenošanai nepieciešamie atbalsta materiāli un pasākumi diasporas skolotājiem

Mācību materiāli Diasporas izglītības satura vadlīniju jomas "Latviešu valoda" īstenošanai dažādās vecuma grupās un valodas prasmes līmeņos: tematiskas uzdevumu kopas dažādās valodas darbībās; dažāda veida mācību uzdevumi atbilstoši individuālajām mācību programmām.

Metodiskie materiāli pedagogiem diasporas izglītības vadlīniju satura ieviešanai

IZM  VISC 2023. gada II pusgads
2.3.3.3. Nodrošināti informatīvi un metodiski semināri latviešu valodas pieaugušo skolotājiem un diasporas izglītības jomas pārstāvjiem: par VVPP procesu; par latviešu valodas apguves īstenošanas iespējām saskaņā ar Diasporas izglītības satura vadlīnijām diasporas nedēļas nogales skolās, dažāda veida diasporas nometnēs u.c. izglītojošos pasākumos 4-5 semināri Latvijā un 2-3 ārvalstīs (t.sk. kāds no semināriem tiešsaistes formā) IZM  VISC 2023. gada II pusgads
2.4. uzdevums Veidot stratēģisko infrastruktūru latviešu valodas digitalizācijai.
2.4.1. Valodas digitālo tehnoloģiju un digitālu brīvas pieejas resursu izstrāde. Latviešu valodas nacionālā tekstu korpusa (LVK) papildināšana, pilnveide un uzturēšana, papildināšana ar jaunākajiem datiem, tehnoloģiska unifikācija līdz 150 milj. uzturēto vārdlietojumu apjomam; funkcionāla papildināšana IZM LU MII (Mākslīgā intelekta laboratorija - AiLab), LVA 2023. gada II pusgads
2.4.2. Latviešu valodas digitālo resursu nodrošinājums (korpusu attīstība) un zinātniskais darbs. 2.4.2.1. Veikta mūsdienu latviešu valodas sistēmas izpēte valodas statisko un dinamisko norišu kopsakarībā un nodrošināta valodas tehnoloģiju attīstība. LZP VPP projektu konkursā iesniegts, atbalstīts un īstenots vismaz viens projekts atbilstoši MK 2021. gada 7. jūlija rīkojuma Nr. 475 "Par valsts pētījumu programmu "Letonika latviskas un eiropeiskas sabiedrības attīstībai"" 6.5. punkta Latviešu valodas attīstība 21. gadsimtā un tās valstiskā loma 6.5.2. uzdevuma (a), (b), (e), (f) virzienam. IZM VPP projekta iesniedzējs, LZP 2023. gada II pusgads
2.4.2.2. "Mūsdienu latviešu valodas vārdnīcas" papildināšana un rediģēšana. Papildināta "Mūsdienu latviešu valodas vārdnīca". IZM LU LaVI, LU MII 2023. gada II pusgads
2.4.2.3. Latviešu priekšvārdu vēsturiskās vārdnīcas izstrāde. Izstrādāts elektroniskas "Vēsturiskās latviešu personvārdu vārdnīcas" prospekts IZM LU LaVI, LU MII 2023. gada II pusgads
2.4.2.4. Latviešu aizgūtās leksikas digitalizācija un pētniecības teorētiskā modeļa pilnveide. 1) Starptautiska konference par valodu kontaktiem 2023. gadā

2) Kolektīva monogrāfija par valodu kontaktiem, kā arī interneta portāls ar datubāzi "Aizguvumi latviešu valodā"

IZM VeA 2023. gada II pusgads
2.4.3. Korpuslingvistikas pamatprasmju attīstīšana dažādām mērķa grupām un prasmju pilnveides, specializācijas pasākumi. 2.4.3.1. Latviešu valodas apguvēju korpusi Latviešu valodas apguvēju korpuss (apakškorpusi: valsts valodas prasmes pārbaudes darbu, studentu, vidusskolēnu domrakstu), korpusa datos balstīti mācību materiāli un pašnovērtējuma / pašpārbaudes platforma. Latviešu valodas apguvēju korpuss, tiešsaistes mācību platforma.

Platforma korpusa papildināšanai.

IZM LU MII, LiepU, RTA 2023. gada II pusgads
2.4.3.2. Latviešu valodas mašīnlasāmo vārdnīcu attīstīšana: Tēzaurs.lv, MLVV, WordNet Precizēti, pilnveidoti un papildināti latviešu valodas vārdnīcu mašīnlasāmie dati, integrēti ar latviešu valodas skaitļojamās morfoloģiskās analīzes sistēmu, pievienoti formalizēti saistītie dati (WordNet, FrameNet). Skaidrojošā vārdnīca Tezaurs.lv papildināta ar vidēji 10000 šķirkļiem gadā; papildināta un pilnveidota Mūsdienu latviešu valodas vārdnīcas versija; latviešu valodas leksiskās ontoloģijas WordNet pilotversija (~5000 sinonīmu kopas un to savstarpējās semantiskās attieksmes). IZM LU MII, LU LaVI 2023. gada II pusgads
2.4.3.3. Latviešu valodas runas atpazīšana un sintēze medicīnas lietojumiem

Automatizēta medicīnisko aprakstu (vizuālās diagnostikas un epikrīžu) transkribēšanas platforma.

Medicīnas terminu mašīnlasāma izrunas vārdnīca, medicīnisko aprakstu runas korpuss, medicīnas nozarei pielāgoti akustiskie un valodas modeļi, transkribēšanas platformas prototips. IZM LU MII, RAKUS 2023. gada II pusgads
2.4.3.4. Vienota vārdnīcu platforma: integrēta mašīnlasāmu latviešu valodas vārdnīcu izstrādes, rediģēšanas un pārlūkošanas platforma. Brīvi pieejama mašīnlasāmu vārdnīcu (leksisko datubāzu) izstrādes platforma, ko veido šķirkļu rediģēšanas moduļi un šķirkļu meklēšanas un pārlūkošanas moduļi, kā arī vienota datubāze, kuru iespējams integrēt ar citiem latviešu valodas resursiem un apstrādes rīkiem. IZM LU MII 2023. gada II pusgads
2.4.3.5. Korpusa uzturēšana un zinātniskais darbs ar korpusu

Pēc pieprasījumiem sniedz atbalstu korpusu uzturēšanā

Atbalsts sniegts 100 % apmērā IZM Augstskolas, LU MII, VVC 2023. gada II pusgads

3. Rīcības virziens SABIEDRĪBAS LĪDZDALĪBA un ATBILDĪBA

Politikas rezultāti [3] Latviešu valodas lietojuma vides paplašināšanās
Rezultatīvie rādītāji [3.1.] Sabiedrībai sniegtas mutvārdu, elektroniskas un klātienes konsultācijas, t.sk. latgaliešu rakstu valodas un lībiešu valodas jautājumos (skaits), LVA, VVC dati (2020.g. 15 000 → 2024.g. 17 000)

[3.2.] 15 gadus vecu skolēnu īpatsvars ar augstiem/zemiem mācību sasniegumiem lasīšanā, OECD (PISA) dati (2018.g. 4,8/22,4% → 2024.g. 6/20%); Palielinājusies Latvijas skolu iesaiste lasīšanas veicināšanas programmā "Bērnu un jauniešu žūrija", IZM, LNB dati (2020.g. 192 skolas → 2024.g. 210 skolas)

[3.3.] Pieejami informatīvi izglītojoši videomateriāli par latviešu valodas attīstību un valsts valodas funkcionēšanu, LVA, VVC dati (2020.g. → 2024.g. 3 materiāli)

[3.4.] Izveidota digitāla platforma "Latvijas pagastu izlokšņu karte" – elektroniska izlokšņu datubāze (skaits), LU LaVI dati (rezultāts plānots 2027.gadā)

[3.5.] Diasporas skolās iesaistījušies bērni (īpatsvars, kuri apmeklē latviešu skolu), LU SFI, LVA dati (2019.g. 12% → 2024.g. 13%)

[3.6.] Latvieši, kuri publiskajā vidē izmanto latviešu vai galvenokārt latviešu valodu, LVA dati (2019.g. 92% → 2024.g. 92%)

[3.7.] Cittautieši, kuri publiskajā vidē izmanto latviešu vai galvenokārt latviešu valodu, LVA dati (2019.g. 39% → 2024.g. 40%)

[3.8.] Īstenots ikgadējs projektu konkurss latviešu valodas prestiža celšanai un jauniešu līdziesaistei kvalitatīvas vides veidošanā publiskajā telpā un sociālajos medijos, LVA dati (2020.g. → 2024.g. 1 konkurss)

3.1. uzdevums Nodrošināt iespēju ikvienam pilnveidot latviešu valodas prasmi.
N.p.k. Pasākums Darbības rezultāts Rezultatīvais rādītājs Atbildīgā institūcija Līdzatbildīgās institūcijas Izpildes termiņš (līdz pusgadam)
3.1.1. Valodas konsultāciju sniegšana sabiedrībai. 3.1.1.1. Valodas konsultāciju sniegšana sabiedrībai valsts un pašvaldību iestāžu, juridisko un privātpersonu konsultēšana par latviešu valodas lietojuma jautājumiem, citvalodu personvārdu atveide un identifikācija, lingvistisko atzinumu sniegšana pēc sabiedrības pieprasījuma (15000 līdz 20000 mutvārdu, elektronisko un klātienes konsultāciju) IZM, TM LVA, VVC 2023. gada II pusgads
3.1.1.2. datubāzes "Valodas konsultācijas" un "Citvalodu personvārdu atveide latviešu valodā" regulāra papildināšana ~50‒60 jaunu vienību gadā datubāzē; jaunāko personvārdu atveides ieteikumu iestrāde IZM LVA 2023. gada II pusgads
3.1.1.3. sadarbība ar valodas konsultāciju dienestiem citās valstīs 1 seminārs IZM LVA 2023. gada II pusgads
3.1.2. Rosināt daudzveidīgu komunikāciju un noturīgu interesi sabiedrībā par latviešu valodas attīstību. 3.1.2.1. populārzinātnisku rakstu krājums "Valodas prakse: vērojumi un ieteikumi" u.c. izdevumi par valodas prakses jautājumiem 1 populārzinātnisku rakstu krājums (~500 eks.) gadā

1 izdevums par valodas jautājumiem

IZM LVA 2023. gada II pusgads
3.1.2.2. pētījumu par valodas vai valodas apguves jautājumiem tulkošana latviešu valodā 1 izdevums IZM LVA 2023. gada II pusgads
3.1.2.3. vārdnīcu (speciālo u.c.) izstrāde 1 izdevums (uzvārdu vārdnīca) IZM LVA 2022. gada II pusgads
3.2. uzdevums Radoši attīstīt un izkopt latviešu valodu ar literatūras un mākslas līdzekļiem.
3.2.1. Valsts lasīšanas veicināšanas programmas 1) "Bērnu jauniešu un vecāku žūrija" (BJVŽ); 2) "Nacionālā skaļās lasīšanas sacensība" (SkaLas); 3) "Grāmatu starts" (GS). Trīs programmas ik gadu KM IZM 2023. gada II pusgads
3.3. uzdevums Uzturēt institūciju līdzdalību un attīstīt sadarbību valsts valodas jomas pārvaldībā.
3.3.1. Valsts valodas likuma un uz tā pamata izdoto normatīvo aktu pilnvērtīga izpilde un kontrole. 3.3.1.1. Valsts valodas lietošanu reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanas pārbaužu veikšana un administratīvā pārkāpuma lietu izskatīšana.

Izstrādāti nepieciešamo normatīvo aktu projekti, stiprināts valsts valodas juridiskais statuss

Pārskatīti un aktualizēti 14 uz Valsts valodas likuma pamata izdoti MK noteikumi (vidēji 2-3 MK noteikumi gadā) TM IZM, IeM, VVC 2023. gada II pusgads
3.3.1.2. Veiktas pārbaudes un izskatītas administratīvā pārkāpuma lietas par izdarītiem valsts valodas lietošanu reglamentējošo normatīvo aktu prasību pārkāpumiem Veikto pārbaužu skaits - 3360 ik gadu. Uzraudzības rezultātā administratīvo pārkāpumu īpatsvars nepārsniedz 15% no veikto pārbaužu skaita gadā. TM VVC 2023. gada II pusgads
3.3.1.3. Valsts un pašvaldību iestāžu, juridisko un privātpersonu konsultēšana par valsts valodas lietošanu reglamentējošo normatīvo aktu prasībām. Veikti pasākumi ar mērķi skaidrot valsts valodas lietošanu reglamentējošo normatīvo aktu prasības Attālināti sniegto konsultāciju skaits – 1350 ik gadu. Organizēti 4 publiski pasākumi ik gadu. TM VVC 2023. gada II pusgads
3.3.2. Normatīvo dokumentu tulkošanas jautājumu risināšana Latvijas un Eiropas Savienības institūcijās. 3.3.2.1. Starptautisko tiesību aktu tulkošana latviešu valodā un Latvijas Republikas tiesību aktu tulkošana ES dalībvalstu valodās

Latviešu valodā iztulkoti starptautiskie tiesību akti un  ES dalībvalstu valodās – Latvijas Republikas tiesību akti

Iztulkoto standarta lpp. skaits - 10 500 ik gadu. TM VVC 2023. gada II pusgads
3.3.2.2. Priekšlikumu izvērtēšana kļūdu labojumiem (corrigendum) publicētajos Eiropas Savienības tiesību aktos; konsultāciju sniegšana ES iestāžu tulkošanas dienestiem un atzinumu sniegšana par ES tiesību aktu projektiem terminoloģijas jomā.

Pēc pieprasījuma sniedz atzinumus par ierosinājumiem Eiropas Savienības dokumentu un to projektu tulkojumos konstatēto būtisko kļūdu labojumiem

Atzinumi sniegti 100 % apjomā. ĀM VVC, nozaru ministrijas 2023. gada II pusgads
3.3.2.3. ES tulkošanas jautājumiem veltīto ikgadējo konferenču organizēšana Katru gadu sadarbībā ar Ārlietu ministriju un Eiropas Komisijas Tulkošanas ģenerāldirektorāta Latviešu valodas departamentu tiek organizēta konference "Latviešu valoda Eiropas Savienībā". Konferenču skaits – 1 ik gadu. TM VVC 2023. gada II pusgads
3.3.3. Vietvārdu standartizācija. 3.3.3.1. Turpināt piedalīties vietvārdu jomu ietekmējošo vai vietvārdu datus saturošo valsts normatīvo aktu vai to grozījumu sagatavošanā, t.sk. VARAM organizētajā darba grupā par ūdens saimniecisko iecirkņu klasifikatoru. Uzlabota normatīvo aktu bāze vietvārdu standartizācijai, precizēts konkrētu dabas objektu nosaukumu lietojums un pieraksta forma normatīvajos aktos, kuri satur vietvārdu sarakstus. Atbilstoši valsts normatīvo aktu vai to grozījumu sagatavošanas plāniem AiM LĢIA, VVC,

LU LaVI

2023. gada II pusgads
3.3.3.2. Turpināt Latvijas Vietvārdu datubāzes un tās publiskās versijas uzturēšanu un attīstīšanu. Vietvārdu datubāzes funkcionalitātes uzlabojums,

palielinot tajā esošās informācijas kvalitāti un apjomu atbilstoši karšu un ģeotelpisko datu sagatavošanas vajadzībām.

Izstrādāta un ieviesta jauna, pilnīgāka elektroniskās Vietvārdu datubāzes lietotne.

Atbilstoši konkrētā gada karšu un ģeotelpisko datu sagatavošanas plāniem.

AiM LĢIA 2023. gada II pusgads
3.3.3.3. Turpināt īstenot Latvijas pārstāvību ANO Ģeogrāfisko nosaukumu ekspertu grupā (United Nations Group of Experts on Geographical Names - UNGEGN)Nodrošināta Latvijas pārstāvība ANO Ģeogrāfisko nosaukumu ekspertu grupas (UNGEGN) sesiju un starpsesiju darbā, UNGEGN Baltijas nodaļas aktivitātēs un iespēju robežās - tematiskajās darba grupās, tādējādi piedaloties ANO rekomendāciju izstrādē šai jomā, kā arī sekojot līdzi un izplatot informāciju par ģeogrāfisko nosaukumu standartizācijas aktualitātēm pasaulē un Latvijā. Nodrošināta Latvijas pārstāvība UNGEGN 2. un 3. sesijā un UNGEGN Baltijas nodaļas 21., 22., 23. sanāksmē, līdzdalība tematiskajās darba grupās. AiM LĢIA, LU LaVI, VVC 2023. gada II pusgads
3.3.3.4. Latvijas vietvārdu praktiskā standartizācija, kā arī izglītojošs un izskaidrojošs darbs ar sabiedrību. Turpināta oficiālo vietvārdu piešķiršana dabas objektiem atbilstoši Vietvārdu informācijas noteikumu prasībām un vietvārdu sadaļas uzturēšana LĢIA mājaslapā. AiM LĢIA

 

2023. gada II pusgads
3.3.3.5. Vietvārdu standartizācijas nacionālās terminoloģijas izstrāde Latviskot un papildināt ANO Ģeogrāfisko nosaukumu ekspertu grupas (UNGEGN) izstrādāto un aprobēto terminoloģiju. Sagatavota, prezentēta, elektroniski publicēta nacionālā vietvārdu standartizācijas terminu vārdnīca angļu un latviešu valodā, kā pamatu izmantojot UNGEGN publikāciju Glossary of terms for the standardization of TM AiM, LĢIA, LZA TK

LU LaVI, VVC

2023. gada II pusgads
3.3.3.6. Citvalstu redaktoriem adresētu vadlīniju izstrāde Latvijas vietvārdu pareizai lietošanai Toponymic guidelines – tiek izstrādātas,  izmantojot UNGEGN aprobētus paraugus, piemēram, Toponymic Guidelines of Estonia Toponymic Guidelines of Latvia - sagatavots angļu un latviešu valodā, prezentēts UNGEGN, publicēts elektroniski TM AiM, LĢIA, VVC, LU LaVI 2023. gada II pusgads
3.3.3.7. Vietvārdu katalogu un vārdnīcu  sagatavošana un izplatīšana Ietverot kā normatīva rakstura, tā arī zinātniskus un populārus katalogus un vārdnīcas, izdevumus gan elektroniski, gan papīra formātā. Sagatavots un publicēts LĢIA piešķirto oficiālo vietvārdu elektronisks katalogs M 1:250 000. Par 50% veikta Latvijas ūdenstilpju nosaukumu vārdnīcas sagatavošana. AiM LĢIA, LU LaVI 2023. gada II pusgads
3.3.4. Latviešu valodas pētījumu rezultātu un normu avotu pieejamība. 3.3.4.1. Latviešu valodas ekspertu komisija (LVEK) darbības atbalstīšana un nodrošināšana. Katru gadu notiek 10 sēdes, un komisijas eksperti pēc pieprasījuma sniedz izvērstus skaidrojumus par dažādiem ar latviešu valodas lietojumu saistītiem jautājumiem. LVEK sēžu skaits:

ik gadu – 10;

skaidrojumi pēc pieprasījuma sniegti 100% apjomā.

TM VVC 2023. gada II pusgads
3.3.4.2. Atzinumu un konsultāciju sniegšana personām un institūcijām par oficiālo vietvārdu priekšlikumiem Katru gadu sniegti 300 atzinumi par oficiālo vietvārdu priekšlikumiem. Sniegto atzinumu skaits:

ik gadu – 300

TM AiM (LĢIA), VVC 2023. gada II pusgads
3.3.4.3. Latviešu valodas pētījumu rezultātu publiskošana zinātniskās konferencēs un kongresos, starptautiski recenzējamos žurnālos, rakstu krājumos, monogrāfijās, plašsaziņas līdzekļos Valsts valodas centra pārstāvji katru gadu publicē vai prezentē pētījumu rezultātus vismaz 1 zinātniskā konferencē vai kongresā, starptautiski recenzējamā žurnālā, rakstu krājumā, monogrāfijā vai plašsaziņas līdzekļos. Publikāciju vai prezentāciju skaits: 1 ik gadu TM IZM (augstskolas, LVA), VVC 2023. gada II pusgads
3.3.4.4. Latviešu uzvārdu datubāzes (digitāla skaidrojoša uzziņu avota) izstrāde Latvijas kultūrvēsturisko novadu uzvārdu un to variantu kopuma kā brīvpieejas resursa izstrāde: Vidzemes, Latgales Kurzemes, Zemgales un Sēlijas uzvārdu un to variantu brīvpieejas resurss. Uzvārdu datubāzes tehnoloģiskā risinājuma izstrāde ~22 tūkst. uzvārdu šķirkļu iestrāde (2022); 1 lietotne (2023) IZM LVA, LU LaVI 2023. gada II pusgads
3.3.5. Valsts valodas lomas stiprināšana darba vidē. Skaidrojošs materiāls darba devējiem par valsts valodas nozīmi un svešvalodu prasībām darba vidē un darba sludinājumos. Sākot ar 2022. gadu, izstrādāts un publiskots 1 informatīvs materiāls (atgādne) privātajam sektoram un 1 – publiskajam sektoram. Informatīvie materiāli ik gadu tiek aktualizēti un papildināti. TM VVC, LM, VDI, VK 2023. gada II pusgads
3.4. uzdevums Saglabāt un attīstīt Latvijas lingvistiskās vides reģionālo savdabību.
3.4.1. Latviešu valodas reģionālo variantu pētījumi, ģeolingvistika un digitālas Latvijas pagastu izlokšņu kartes izveide. 3.4.1.1. Valsts pētījumu programmas "Latviešu valoda" apakšprojekts "Reģionālistika"

(1.1.9.apakšprojekts "Reģionālistika" – vadītāja Dr. philol. Anna Vulāne)

3 monogrāfijas: V.Šaudiņa "Lituānismi Lietuvas pierobežas sēliskajās izloksnēs", L.Leikuma "Darbības vārds Dienvidlatgalē", I.Ozola, L.Markus-Narvila "Ieskats Lejaskurzemes valodā"

Latgaliešu rakstu valodas pareizrakstības rīks

Slāvismu datu lingvistiskā kopa

Zinātniskas un populārzinātniskas publikācijas

IZM LU, LU HZF,

LU LaVI, DU,

RTA, LiepU

2022. gada I pusgads
3.4.1.2. Nodrošināta latviešu valodas dialektu pētniecība, it īpaši izlokšņu leksikas un gramatikas izpēte, kā arī sociolingvistisks skatījums uz mūsdienu izloksnēm, to dzīvotspēju un transformāciju ekstralingvistisko faktoru ietekmē, balstoties uz lauka pētījumiem un izlokšņu materiālu digitālās krātuves zinātnisko aprakstu; e-rīku un digitālo leksikogrāfisko avotu izstrāde: latviešu valodas dialektu atlanta, izlokšņu vārdnīcu izstrādes un latgaliešu rakstu valodas pareizrakstības rīka lingvistiskās daļas turpinājums, lai veidotu pamatu izlokšņu aprakstu iekļaušanai Eiropas valodu atlantā un Latvijas izlokšņu un dialektu digitālās kartes izstrādei. VPP projektu konkursā iesniegts, atbalstīts un īstenots vismaz viens projekts atbilstoši 6.6.1. uzdevuma priekšmetam Latvijas lingvistiskās vides reģionālās un vēsturiskās savpatības attīstība un (b) virzienam (sk. MK 2021. gada 7. jūlija rīkojumu Nr. 475 "Par valsts pētījumu programmu "Letonika latviskas un eiropeiskas sabiedrības attīstībai"") IZM VPP projekta iesniedzējs, LZP 2023. gada II pusgads
3.4.2. Pētījumi un praktiskās leksikogrāfijas attīstība onomastikā un Latvijas vietvārdu lingvistiskās datubāzes izstrāde. 3.4.2.1. Valsts pētījumu programmas "Latviešu valoda" apakšprojekts "Onomastika"

(1.1.5.apakšprojekts "Onomastika" – vadītāja Dr. philol. Sanda Rapa)

1) Latvijas vietvārdu vārdnīcas kārtējā sējuma sagatavošana publicēšanai;

2) četru onomastisku monogrāfiju sagatavošana publicēšanai;

3) zinātniski raksti, referāti starptautiskās zinātniskās konferencēs,

4) vietvārdu konsultācijas;

5) darbs ar sabiedrību (vietvārdu dienas rīkošana).

IZM LU, LU LaVI, LiepU 2022. gada I pusgads
3.4.2.2. Onomastisku pētījumu un publikāciju nodrošināšana 

1. Latvijas vietvārdu tezaura veidošana un publicēšana.
2. LU LaVI vietvārdu kartotēku un ekspedīciju materiālu digitalizēšana.
4. Onomastisku pētījumu (toponīmikā, antroponīmikā, ergonīmikā u. c.)  izstrāde.
5. Jaunāko tendenču latviešu antroponīmijā izpēte (jaundzimušo personvārdu izvēle, personvārdu maiņa u. c.). 
6. Socioonomastikas attīstīšana.
7. Praktiskā toponīmika.

1. "Latvijas vietvārdu vārdnīcas" turpinājumsējumu publicēšana.

2. Kultūrvēsturiski un valodnieciski vērtīgu vietvārdu saraksta sagatavošanas  metodika un paraugs konkrētai teritorijai.

IZM LU LaVI, LU MII, LiepU 2023. gada II pusgads
3.4.2.3. Latvijas vietvārdu lingvistiskā datubāze: izveidot Latvijas vietvārdu lingvistisko un vēsturisko vietvārdu datubāzi, kas nepieciešama gan pētījumiem, gan vietvārdu standartizācijai, gan interesentiem LZP VPP projektu konkursā iesniegts, atbalstīts un īstenots vismaz viens projekts atbilstoši MK 2021. gada 7. jūlija rīkojuma Nr. 475 "Par valsts pētījumu programmu "Letonika latviskas un eiropeiskas sabiedrības attīstībai"" 6.6. punktam Latvijas lingvistiskā daudzveidība un Latvijas lingvistiskās vides reģionālās un vēsturiskās savpatības attīstība un 6.6.1. uzdevuma priekšmetam (c) virzienam vietvārdu sistēmas un vietējā lietojuma tradīcijas novados, Latvijas lingvistisko un vēsturisko vietvārdu datubāzes pilnveide. IZM LU LaVI, LU MII, LZP 2023. gada II pusgads
3.4.3. Pētījumi sociolingvistikā un urbānistikā. Regulārs Latvijas iedzīvotāju lingvistisko ieradumu, attieksmju un pārliecību, arī labbūtības (lingvistiskās apmierinātības, labsajūtas) monitorings dažādās publiskās saziņas situācijās (valsts iestādēs, privātos uzņēmumos, tīmeklī, pilsētas ielās). Pētījums par latviešu valodas nozīmi un funkcionalitāti salīdzinājumā ar citām Latvijā lietotajām valodām. LZP VPP projektu konkursā iesniegts, atbalstīts un īstenots vismaz viens projekts atbilstoši MK 2021. gada 7. jūlija rīkojuma Nr. 475 "Par valsts pētījumu programmu "Letonika latviskas un eiropeiskas sabiedrības attīstībai"" 6.5. punkta Latviešu valodas attīstība 21. gadsimtā un tās valstiskā loma 6.5.1. uzdevuma priekšmetam -mūsdienu latviešu valodas attīstības un lietojuma izpēte. IZM VPP projekta iesniedzējs, LZP 2023. gada II pusgads
3.5. uzdevums Veidot mērķtiecīgu saziņu ar sabiedrību par valodas lietojuma jautājumiem, iesaistīt jauniešus lingvistiskās vides veidošanā un latviešu valodas prestiža stiprināšanā.
3.5.1. Informatīvi izglītojošu un sociāli aktuālu, iesaistošu pasākumu organizēšana latviešu valodas kvalitātes, lietojuma un apguves sekmēšanai, kā arī pozitīvas lingvistiskās attieksmes veidošanai 3.5.1.1. Starptautiskās Dzimtās valodas dienas ikgadējs pasākums ikgadējais skolēnu radošo darbu konkurss 1 konkurss, 1 izdevums IZM LVA 2023. gada II pusgads
pasākums skolēniem un jauniešiem IZM LVA 2023. gada II pusgads
radiolasījumi par valodas vai citiem jautājumiem – katru gadu 1 radošo darbu konkursa labāko darbu fragmentu lasījums, grāmatu par valodas jautājumiem fragmentu lasījumi u.tml. IZM LVA 2023. gada II pusgads
3.5.1.2. Eiropas Valodas dienas ikgadējie pasākumi pasākumu kopums IZM LVA, sadarbībā ar dažādām valsts institūcijām. NVO 2023. gada II pusgads
3.5.1.3. Valsts valodas dienas ikgadējie pasākumi pasākumu kopums IZM LVA, sadarbībā ar dažādām valsts institūcijām, TM, VVC, NVO 2023. gada II pusgads
3.5.1.4. Reklāmkampaņas sociālajos tīklos un plašsaziņas līdzekļos ar mērķi sabiedrību rosināt lietot latviešu valodu un rūpēties par valodas kvalitāti diskusiju cikli par dažādiem valodas jautājumiem – 1 pasākumu cikls gadā vai divos gados;

interaktīvas e-akcijas sabiedrības iesaistei

IZM LVA 2023. gada II pusgads
3.5.2. Pilsoniskās aktivitātes kvalitatīvas valsts valodas vides veidošanā publiskajā telpā un medijos. 3.5.2.1. Akciju organizēšana, iesaistot sabiedrību valsts valodas politikas īstenošanā Nodrošināta akciju "Latviešu valodai draudzīga vide" un "Latviešu valodas kvalitāte periodiskajā presē" norise Akciju skaits:
2022. g. - 2
2023. g. - 2
TM VVC,

nozares NVO

2023. gada II pusgads
3.5.2.2. Sabiedrisko (brīvprātīgo) palīgu iesaiste, attīstot pilsonisku aktivitāti valsts valodas vides veidošanā

Sekmēta un veicināta sabiedrisko (brīvprātīgo) palīgu aktivitāte

Piesaistīto brīvprātīgo skaita pieaugums:
2022. g. – 10 %
2023. g. – 10 %
TM VVC 2023. gada II pusgads
3.5.2.3. Mobilās lietotnes "Valodas draugs" uzturēšana un administrēšana

Nodrošināta mobilās lietotnes "Valodas draugs" uzturēšana un administrēšana

Saņemto un izskatīto ziņojumu skaits – 350 ik gadu. TM VVC 2023. gada II pusgads
3.5.2.4. Īstenots ikgadējs projektu konkurss latviešu valodas prestiža celšanai un jauniešu līdziesaistei kvalitatīvas vides veidošanā publiskajā telpā un sociālajos medijos. 1 projektu konkurss gadā IZM LVA 2023. gada II pusgads
3.5.2.5. Ikgadējās "Mediju brokastis" kvalitatīvas valodas vides veidošanai (pasākumu cikls – skaits) 1 pasākumu cikls ik gadu IZM LVA, KM, VVC 2023. gada II pusgads
3.5.2.6. Ikgadējā Vietvārdu diena un akcija "Apvidvārdu talka"

Organizēta "Vietvārdu diena" kādā no Latvijas pagastiem, turpināta 2017. gadā izveidotās vietvārdu vākšanas pūļpakalpes vietnes "Tautas vietvārdu datubāze" (https://vietvardi.lv/talka/) popularizēšana un papildināšana

1. "Vietvārdu diena kā pozitīvas lingvistiskās attieksmes pret vietvārdu vietējām formām veicinātāja.

2. Apvidvārdu vākšanas pūļpakalpes vietnes "Apvidvārdu talka" izstrādāšana un apvidvārdu talkas akcija.

IZM 1. LU LaVI, LU MII, LĢIA

2. LU LaVI, LU MII

2023. gada II pusgads

IV. Ietekmes novērtējums uz valsts un pašvaldību budžetu

1. Kopsavilkums par Plānā iekļauto uzdevumu īstenošanai nepieciešamo valsts un pašvaldību budžeta finansējumu

Kopsavilkums par Plānā iekļauto uzdevumu īstenošanai nepieciešamo valsts un pašvaldību budžeta finansējumu ministrijas un citas atbildīgās institūcijas plānā paredzēto pasākumu īstenošanu 2022.gadā nodrošina piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros. Jautājums par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu Plānā paredzēto pasākumu īstenošanai 2023.gadā un turpmāk skatāms Ministru kabinetā gadskārtējā valsts budžeta likumprojekta un vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojekta sagatavošanas un izskatīšanas procesā kopā ar visu ministriju un centrālo valsts iestāžu iesniegtajiem priekšlikumiem prioritārajiem pasākumiem atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām.

1.tabula

Nr. Uzdevums/ Pasākums Budžeta resors Budžeta programmas (apakšprogrammas) kods un nosaukums Vidēja termiņa budžeta ietvara likumā plānotais finansējums Nepieciešamais papildu finansējums Pasākuma īstenošanas gads (ja pasākuma īstenošana ir terminēta)
2022. gads 2023. gads 2022. gads 2023. gads turpmākajā laikaposmā līdz pasākuma pabeigšanai (ja pasākuma īstenošana ir terminēta) turpmāk ik gadu (ja pasākuma izpilde nav terminēta)  
    Finansējums plāna realizācijai kopā   3 111 352 2 720 492   2 133 920   2 041 920  
    15.Izglītības un zinātnes ministrija   2 107 789 1 716 929  

1 611 920

  1 519 920  
      05.12.00 Valsts pētījumu programmas 1 037 047 1 037 047   1 189 920   1 189 920  
      04.00.00 Valsts valodas politika un pārvalde 521 388 479 562   422 000   330 000  
      42.06.00 Valsts izglītības satura centra darbības nodrošināšana 160 320 160 320          
      63.08.00 programma Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekti (2014-2020) 389 034 40 000          
      Atveseļošanās un noturības mehānisma finansējuma ietvaros*****              
    08.Sabiedrības integrācijas fonds   34 149 34 149   504 000   504 000  
      02.00.00 Latvijas NVO fonda un latviešu valodas apguves programmas       504 000   504 000  
      03.00.00 Reemigrācijas atbalsta programma 34 149 34 149          
    18. Labklājības ministrija   969 414 969 414          
      04.02.00 "Nodarbinātības speciālais budžets" – 2.3.2.3. pasākums 32 206 32 206          
      07.01.00 "Nodarbinātības valsts aģentūras darbības nodrošināšana" – 2.3.2.4. pasākums 8 408 8 408          
      63.07.00 "Eiropas Sociālā fonda (ESF) īstenotie projekti labklājības nozarē (2014.-2020.)" - 2.3.2.5.pasākums 928 800 928 800          
      63.07.00 "Eiropas Sociālā fonda (ESF) īstenotie projekti labklājības nozarē (2014.-2020.)" - 2.3.2.6. pasākums -6 -7          
    19. Tieslietu ministrija Valsts valodas centrs
09.01.00
Valsts valodas aizsardzība
      18 000   18 000  
1.rīcības virziens
1.1.Nodrošināt zinātniskos un praktiskos resursus latviešu valodas izpētes ilgtspējai.
1.1.1. Izstrādāt Valsts pētījumu programmas uzdevumus un īstenot projektus latviešu valodas izpētei, zinātniskās un akadēmiskās darbības attīstībai valodniecībā un robežzinātnēs. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 05.12.00. Valsts pētījumu programmas 1 037 047 1 037 047   1 189 920    1 189 920  
1.1.2. Latviešu valodas situācijas Latvijā un diasporā izpēte. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 04.00.00 Valsts valodas politika un pārvalde 7 842            
1.1.3. Valodas politikas pētījumi kontekstā ar sabiedrības lingvistiskās uzvedības izpēti. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 04.00.00 Valsts valodas politika un pārvalde 10 000 10 000          
1.2. Attīstīt akadēmisko latviešu valodu, latviešu terminoloģiju un terminradi kā zinātniskās darbības daļu.
1.2.1. Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas darba organizēšana un sabiedrības konsultēšana. 15.Izglītības un zinātnes ministrija

05.01.00 Zinātniskās darbības nodrošināšana8

             
1.2.2. Latvijas Nacionālā terminoloģijas portāla (LNTP) termini.gov.lv satura uzturēšana un funkcionalitātes pilnveidošana. 19.Tieslietu ministrija Valsts valodas centrs
09.01.00 Valsts valodas aizsardzība9
             
1.3. Attīstīt un nostiprināt latgaliešu rakstu valodu.
1.3.1. Latgaliešu rakstu valodas saglabāšanas un attīstības jautājumu aktualizēšana un lietojuma veicināšana. 19.Tieslietu ministrija Valsts valodas centrs
09.01.00 Valsts valodas aizsardzība
      3 000   3 000  
1.3.2. Latgaliešu rakstu valodas lingvistisks apraksts: vēstures, avotu, normas un mūsdienu situācijas izpēte. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 05.12.00. Valsts pētījumu programmas*              
1.3.3. Atbalsta pasākumi latgaliešu rakstu valodas apguvei  vispārējā izglītībā 15.Izglītības un zinātnes ministrija 04.00.00 Valsts valodas politika un pārvalde 1 000 1 000   32 000      2023 
1.4.Paplašināt latviešu valodas lietojuma vidi Braila rakstā, zīmju un vieglajā valodā.
1.4.1. Latviešu nedzirdīgo zīmju valodas standartizācija, apguve un popularizēšana. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 04.00.00 Valsts valodas politika un pārvalde       75 000   75 000  
1.4.2. Vieglās valodas un zīmju valodas resursu attīstība. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 63.08.00 programma Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekti (2014-2020) – 1.4.2.1. pasākums 389 034 40 000          
1.4.2. Vieglās valodas un zīmju valodas resursu attīstība. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 05.12.00. Valsts pētījumu programmas** – 1.4.2.2. pasākums              
1.5.Veicināt lībiešu valodas vitalitāti.
1.5.1. Atbalsts lībiešu valodas izpētei, normēšanai un attīstībai. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 05.12.00. Valsts pētījumu programmas***              
1.5.2. Lībiešu valodas vides uzturēšana un apguves iespēju nodrošināšana. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 04.00.00 Valsts valodas politika un pārvalde       80 000   80 000  
2. rīcības virziens
2.1.Atbalstīt latviešu valodas speciālistu karjeras izaugsmi.
2.1.1. Latviešu valodas pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programmas un metodikas kursi. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 04.00.00 Valsts valodas politika un pārvalde 102 000 102 000   30 000   30 000  
2.2.1. Atbalsta pasākumi pedagogiem latviešu valodas apguves metodikā. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 04.00.00 Valsts valodas politika un pārvalde

17 000

5 000

         
2.2.2. Digitālu brīvas pieejas resursu izstrāde 15.Izglītības un zinātnes ministrija 04.00.00 Valsts valodas politika un pārvalde 25 000 25 000          
2.2.3. Mācību un informatīvo latviešu valodas apguves resursu izstrāde dažādām mērķa grupām. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 04.00.00 Valsts valodas politika un pārvalde

97 253

97 253          
2.3.Paplašināt latviešu valodas apguves iespējas dažādām mērķa grupām un pilnveidot prasmju vērtēšanu.
2.3.1. Atbalsts latviešu valodas un kultūras apguvei ārvalstu augstskolu lektorātos un studiju programmās. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 04.00.00 Valsts valodas politika un pārvalde

109 309

109 309

         
2.3.2. Latviešu valodas apguves pieejamības nodrošināšana Latvijas iedzīvotājiem un jaunajiem runātājiem. 08. Sabiedrības un integrācijas fonds 02.00.00 Latvijas NVO fonda un latviešu valodas apguves programmas – 2.3.2.1. pasākums       504 000  

504 000

 
03.00.00 Reemigrācijas atbalsta programma - 2.3.2.2. pasākums 34 149 34 149          
2.3.2. Latviešu valodas apguves pieejamības nodrošināšana Latvijas iedzīvotājiem un jaunajiem runātājiem. 18. Labklājības ministrija 04.02.00 "Nodarbinātības speciālais budžets" – 2.3.2.3. pasākums 32 206 32 206          
07.01.00 "Nodarbinātības valsts aģentūras darbības nodrošināšana"– 2.3.2.4. pasākums 8 408 8 408          
63.07.00 "Eiropas Sociālā fonda (ESF) īstenotie projekti labklājības nozarē (2014.-2020.)"- 2.3.2.5.pasākums 928 800 928 800          
63.07.00 "Eiropas Sociālā fonda (ESF) īstenotie projekti labklājības nozarē (2014.-2020.)" - 2.3.2.6. pasākums -10 -11          
2.3.3. Valsts valodas prasmes vērtēšanas procesa nodrošinājums Latvijā un diasporā, t.sk. digitālajā vidē. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 42.06.00.
Valsts izglītības satura centra darbības nodrošināšana
160 320 160 320          
2.4.Veidot stratēģisko infrastruktūru latviešu valodas digitalizācijai.
2.4.1. Valodas digitālo tehnoloģiju un digitālu brīvas pieejas resursu izstrāde. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 04.00.00. Valsts valodas politika un pārvalde 7 984     145 000   145 000  
2.4.2. Latviešu valodas digitālo resursu nodrošinājums (korpusu attīstība) un zinātniskais darbs. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 05.12.00. Valsts pētījumu programmas**              
2.4.3. Korpuslingvistikas pamatprasmju attīstīšana dažādām mērķa grupām un prasmju pilnveides, specializācijas pasākumi. 15.Izglītības un zinātnes ministrija

Atveseļošanās un noturības mehānisma finansējuma ietvaros*****

             
3. rīcības virziens
3.1.Nodrošināt iespēju ikvienam pilnveidot latviešu valodas prasmi.
3.1.1. Valodas konsultāciju sniegšana sabiedrībai. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 04.00.00 Valsts valodas politika un pārvalde 4 000 9 000          
19.Tieslietu ministrija Valsts valodas centrs
09.01.00 Valsts valodas aizsardzība
      5 000   5 000  
3.1.2. Rosināt daudzveidīgu komunikāciju un noturīgu interesi sabiedrībā par latviešu valodas attīstību. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 04.00.00 Valsts valodas politika un pārvalde 30 000

11 000

         
3.2.Radoši attīstīt un izkopt latviešu valodu ar literatūras un mākslas līdzekļiem.
3.2.1. Valsts lasīšanas veicināšanas programmas 15.Izglītības un zinātnes ministrija Budžeta ietvaros******              
3.3. Uzturēt institūciju līdzdalību un attīstīt sadarbību valsts valodas jomas pārvaldībā.
3.3.1. Valsts valodas likuma un uz tā pamata izdoto normatīvo aktu pilnvērtīga izpilde un kontrole 19.Tieslietu ministrija Valsts valodas centrs
09.01.00 Valsts valodas aizsardzība12
             
3.3.2. Normatīvo dokumentu tulkošanas jautājumu risināšana Latvijas un Eiropas Savienības institūcijās. 19.Tieslietu ministrija Valsts valodas centrs
09.01.00 Valsts valodas aizsardzība13
             
3.3.3. Vietvārdu standartizācija. 19.Tieslietu ministrija Valsts valodas centrs
09.01.00 Valsts valodas aizsardzība14
             
3.3.4. Latviešu valodas pētījumu rezultātu un normu avotu pieejamība. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 04.00.00 Valsts valodas politika un pārvalde 50 000 50 000          
3.3.5. Valsts valodas lomas stiprināšana darba vidē. 19.Tieslietu ministrija Valsts valodas centrs
09.01.00 Valsts valodas aizsardzība15
             
3.4.Saglabāt un attīstīt Latvijas lingvistiskās vides reģionālo savdabību.
3.4.1. Latviešu valodas reģionālo variantu pētījumi, ģeolingvistika un digitālas Latvijas pagastu izlokšņu kartes izveide. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 05.12.00. Valsts pētījumu programmas**              
3.4.2. Pētījumi un praktiskās leksikogrāfijas attīstība onomastikā un Latvijas vietvārdu lingvistiskās datubāzes izstrāde. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 05.12.00. Valsts pētījumu programmas**              
3.4.3. Pētījumi sociolingvistikā un urbānistikā. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 05.12.00. Valsts pētījumu programmas*              
3.5.Veidot mērķtiecīgu saziņu ar sabiedrību par valodas lietojuma jautājumiem, iesaistīt jauniešus lingvistiskās vides veidošanā un latviešu valodas prestiža stiprināšanā.
3.5.1. Informatīvi izglītojošu un sociāli aktuālu, iesaistošu pasākumu organizēšana latviešu valodas kvalitātes, lietojuma un apguves sekmēšanai, kā arī pozitīvas lingvistiskās attieksmes veidošanai 15.Izglītības un zinātnes ministrija 04.00.00 Valsts valodas politika un pārvalde 60 000 60 000          
3.5.2. Pilsoniskās aktivitātes kvalitatīvas valsts valodas vides veidošanā publiskajā telpā un medijos. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 04.00.00 Valsts valodas politika un pārvalde       60 000      
19. Tieslietu ministrija Valsts valodas centrs
09.01.00 Valsts valodas aizsardzība
      10 000   10 000  

*Pasākums īstenojams MK 2021. gada 7. jūlija rīkojuma Nr. 475 "Par valsts pētījumu programmu "Letonika latviskas un eiropeiskas sabiedrības attīstībai"") 6.6.1. uzdevuma "Latvijas lingvistiskās vides reģionālās un vēsturiskās savpatības attīstība" īstenošanai pieejamā finansējuma ietvaros atbilstoši 1.1.1. pasākumā plānotajam finansējumam.

**Pasākums īstenojams MK 2021. gada 7. jūlija rīkojuma Nr. 475 "Par valsts pētījumu programmu "Letonika latviskas un eiropeiskas sabiedrības attīstībai"") 6.5.2. uzdevuma "Mūsdienu latviešu valodas sistēmas izpēte valodas statisko un dinamisko norišu kopsakarībā un valodas tehnoloģiju attīstība" īstenošanai pieejamā finansējuma ietvaros atbilstoši 1.1.1. pasākumā plānotajam finansējumam.

***Pasākums īstenojams MK 2021. gada 7. jūlija rīkojuma Nr. 475 "Par valsts pētījumu programmu "Letonika latviskas un eiropeiskas sabiedrības attīstībai"") 6.6.2. uzdevuma "Lībiešu valodas attīstība, valodas apguve, pētnieku sadarbība un ataudze" īstenošanai pieejamā finansējuma ietvaros atbilstoši 1.1.1. pasākumā plānotajam finansējumam.

****Pasākums īstenojams MK 2021. gada 7. jūlija rīkojuma Nr. 475 "Par valsts pētījumu programmu "Letonika latviskas un eiropeiskas sabiedrības attīstībai"") 6.5.1. uzdevuma "Latviešu valodas attīstības un lietojuma izpēte" īstenošanai pieejamā finansējuma ietvaros atbilstoši 1.1.1. pasākumā plānotajam finansējumam atbilstoši 1.1.1. pasākumā plānotajam finansējumam.

*****Pasākums tiks īstenots Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 2. komponentes "Digitālā transformācija" 2.3. reformu un investīciju virziena "Digitālās prasmes" 2.3.1.1.i. investīcijas "Augsta līmeņa digitālo prasmju apguves nodrošināšana" https://likumi.lv/ta/id/322858-par-latvijas-atveselosanas-un-noturibas-mehanisma-planu" ietvaros.

******Sk. KM plāna "Saliedētas un pilsoniski aktīvas sabiedrības attīstības plāns 2021.–2023.gadam" projekta (VSS – 483) 4. nodaļas "Pasākumi mērķa sasniegšanai" pasākuma Nr.1.2.1. "Latviešu valodas lietošanas veicināšanas programma "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija"" zemsvītras atsauci par finansējumu.

2. Detalizēts aprēķins Plānā iekļauto uzdevumu īstenošanai nepieciešamajam papildus finansējumam

Jautājums par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu Plānā paredzēto pasākumu īstenošanai 2023.gadā un turpmāk skatāms Ministru kabinetā gadskārtējā valsts budžeta likumprojekta un vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojekta sagatavošanas un izskatīšanas procesā kopā ar visu ministriju un centrālo valsts iestāžu iesniegtajiem priekšlikumiem prioritārajiem pasākumiem atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām.

2.tabula

Nr. Uzdevums/Pasākums Budžeta resors Budžeta programmas (apakšprogrammas) kods un nosaukums Nepieciešamais papildu finansējums, eiro Aprēķins
2022.gads 2023.gads
1.1.1. Izstrādāt Valsts pētījumu programmas uzdevumus latviešu valodas izpētei un īstenot projektus zinātniskās un akadēmiskās darbības attīstībai valodniecībā un robežzinātnēs. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 05.12.00. Valsts pētījumu programmas 0 1 189 920 Plānots noslēgt līgumus par četru VPP programmas projektu īstenošanu, lai sasniegtu Pamatnostādnēs plānotos politikas un darbības rezultatīvos radītājus. Lai nodrošinātu programmas īstenotājiem finansējumu atbilstoši programmas uzdevumiem zinātniskās un akadēmiskās darbības attīstībai valodniecībā un robežzinātnēs un programmas konkursa rezultātiem, plānotas šādas projektu īstenošanas izmaksas: 4 VPP projekti - katrs 297 480 euro, kopā 1 189 920 euro gadā.
1.3.1. Latgaliešu rakstu valodas saglabāšanas un attīstības jautājumu aktualizēšana un lietojuma veicināšana.

19. Tieslietu ministrija

(Valsts valodas centrs)

09.01.00 Valsts valodas aizsardzība 0 3 000 Tehniskais atbalsts: 1700 euro;

Publikācijas, atskaites, sabiedrības informēšana, informatīvie materiāli: 520 euro;

Ceļa izdevumi apakškomisijas locekļiem: 780 euro.

1.3.3.1. Latgaliešu rakstu valodas saglabāšanas un attīstības jautājumu aktualizēšana un lietojuma veicināšana. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 04.00.00 Valsts valodas politika un pārvalde 0 32 000 Atlīdzība un pakalpojumu izmaksas VISC pasākumam (t.sk. autorlīgumi: 25 810 euro, pakalpojumi audiomateriālu apstrādei: 6 190 euro).
1.4.1. Latviešu nedzirdīgo zīmju valodas standartizācija, apguve un popularizēšana. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 04.00.00 Valsts valodas politika un pārvalde 0 75 000 Atlīdzība un pakalpojumu izmaksas LVA pasākumiem: atlīdzība (latviešu zīmju valodas klātienes un/vai tālmācības kursu lektoriem (10 grupām) 7500 euro, latviešu zīmju valodas kursu skolotāju profesionālai pilnveidei lektoriem (20 grupas) 15 000 euro, metodisko materiālu un 4 programmu autoriem 2000 euro),

pakalpojumi (semināri un konferences zīmju valodas standartizācijai un popularizēšanai (5 pasākumi) 46 500 euro, telpu īre 4000 euro)

1.5.2. Lībiešu valodas vides uzturēšana un apguves iespēju nodrošināšana. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 04.00.00 Valsts valodas politika un pārvalde 0 80 000 Valsts un pašvaldību budžeta dotācija biedrībām un nodibinājumiem:

1) Mācību materiālu un pedagogu sagatavošana lībiešu valodas apguvei:

- valodas apguves programmas parauga (iesācējiem) izstrāde;

- eksperimentālu mācību materiālu paraugu valodas apguves iesācējiem sagatavošana (līdz 2 gb.);

- lībiešu valodas pedagogu apzināšana un izglītošana, kā arī profesionālās kvalifikācijas pilnveide (līdz 3 pedagogiem) – 44 000 euro

Izpildītājs – biedrība "LU Lībiešu institūta atbalsta biedrība/LI Līvod institūt tigtimiz seļtš";

2) Atbalsts lībiešu bērnu un jauniešu vasaras skolas "Mierlinkizt" norisei (1 x gadā, 10 dienas) 24 500 euro.

Izpildītājs "Biedrība "Līvu (lībiešu) savienība
(Līvõd Īt)"

3) Nodrošinātas lībiešu valodas pratēju tikšanās (ne biežāk kā 4 x gadā, 3 dienas) valodas apguvei, valodas uzturēšanai/saglabāšanai – 11 500 euro.

Izpildītājs – biedrība "LU Lībiešu institūta atbalsta biedrība/LI Līvod institūt tigtimiz seļtš".

2.1.1. Latviešu valodas pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programmas un metodikas kursi. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 04.00.00 Valsts valodas politika un pārvalde 0 30 000 Atlīdzība un pakalpojumu izmaksas LVA pasākumiem: atlīdzība (lektoriem 22 000 euro, metodisko materiālu un 8 programmu autoriem 4000 euro), pakalpojumi (telpu īre 4000 euro).
2.3.2. Latviešu valodas apguves pieejamības nodrošināšana Latvijas iedzīvotājiem un jaunajiem runātājiem. 08. Sabiedrības un integrācijas fonds 02.00.00 Latvijas NVO fonda un latviešu valodas apguves programmas 0 504 000 1) Atlīdzība 22 950 euro, t.sk.: projekta koordinators, projektu vērtēšana, uzraudzība; ārējie projektu vērtēšanas eksperti; atbalsta personāls (iepirkumi, lietvedība, personālspeciālists, finanšu uzskaite un plānošana).

2) Preces un pakalpojumi 10 943 euro, t.sk.: semināru organizēšana projektu īstenotājiem; uzraudzības vizītes pie projektu īstenotājiem; publicitātes pasākumi; darba vietas aprīkojums; administratīvie izdevumi.

3) Kapitālās iegādes 1 300 euro (datortehnika un lietojumprogrammatūra).

4) subsīdijas un dotācijas 468 807 euro, atklāta projektu konkursā rezultātā tiks atbalstīti ~12 projekti.

2.4.1. Nacionālā latviešu valodas korpusa (LVK) attīstība Latviešu valodas nacionālā tekstu korpusa (LVK) papildināšana, pilnveide un uzturēšana, papildināšana ar jaunākajiem datiem, tehnoloģiska unifikācija 15.Izglītības un zinātnes ministrija 04.00.00 Valsts valodas politika un pārvalde 0 145 000 Atlīdzība un pakalpojumu izmaksas LVA pasākumam. (Pārējie neklasificētie pakalpojumi 145 000 euro

Latviešu valodas nacionālā tekstu korpusa (LVK) regulāra papildināšana, pilnveide, uzturēšana un tehnoloģisku unifikācija. Izpildītājs – LU MII).

3.1.1. Valodas konsultāciju sniegšana sabiedrībai.

19. Tieslietu ministrija

Valsts valodas centrs

09.01.00 Valsts valodas aizsardzība

0 5 000 Tehniskais atbalsts (sakaru izdevumi): 2400 eiro;

Konsultācijas, pārskatu izmaksas: 2600 eiro.

3.5.2. Pilsoniskās aktivitātes kvalitatīvas valsts valodas vides veidošanā publiskajā telpā un medijos.

19. Tieslietu ministrija

Valsts valodas centrs

09.01.00 Valsts valodas aizsardzība

0 10 000 Mobilās lietotnes "Valodas draugs'' uzturēšana un pilnveidošana: 4000 euro

Akcijas "Latviešu valodai draudzīga vide" izdevumi: 1000 eiro

Akcijas "Latviešu valodas kvalitāte periodiskajā presē" izdevumi: 1000 euro

Sabiedrisko palīgu darbības nodrošināšana: 4000 euro

3.5.2.4. Īstenots ikgadējs projektu konkurss latviešu valodas prestiža celšanai un jauniešu līdziesaistei kvalitatīvas vides veidošanā publiskajā telpā un sociālajos medijos. 15.Izglītības un zinātnes ministrija 04.00.00 Valsts valodas politika un pārvalde 0 55 000 Atlīdzība un pakalpojumu izmaksas LVA pasākumam: atlīdzība (referentu atlīdzība, valodas ekspertu atlīdzība, konkursa organizēšanā un norisē iesaistīto darba apmaksa u.c. izdevumi) – 29000 euro; pakalpojumi (organizatoriskās un tehniskās izmaksas, publicitāte, noslēguma pasākuma organizēšana u.c.) - 26000 euro.
3.5.2.5. Ikgadējās "Mediju brokastis" kvalitatīvas valodas vides veidošanai 15.Izglītības un zinātnes ministrija 04.00.00 Valsts valodas politika un pārvalde 0 5 000 Atlīdzība un pakalpojumu izmaksas LVA pasākumam (2500 euro – pakalpojumi (telpu noma, pasākuma organizēšanas izdevumi, materiālu sagatavošana); 2500 euro ‒ atalgojums (referentiem, ekspertiem u.c.)

3. Plāna pasākumu īstenošanai nepieciešamā papildu finansējuma atbilsme NAP2027 pasākumu indikatīvajam finansējumam

3. tabula

Nr. Plāna pasākums Budžeta resors/ programma Plāna uzdevuma finansējums (papildu nepieciešamais 2023. gadam) NAP2027 pasākums, kurš attiecināms uz Plāna pasākumu (institūcija, pasākuma nr.) NAP2027 pasākuma finansējums, kas attiecināms uz attiecīgo uzdevumu, euro
1.

1.1.1.

15. Izglītības un zinātnes ministrija

05.12.00 Valsts pētījumu programmas

EUR 1 189 920

IZM 382

17,5 milj.
2. 1.3.3.1., 1.4.1, 1.5.2., 2.1.1.7., 2.4.1, 3.5.2.4., 3.5.2.5. 15. Izglītības un zinātnes ministrija

04.00.00 Valsts valodas politika un pārvalde

EUR 422 000

IZM, KM, NEPLP 440

7 045 000
3. 1.3.1., 3.1.1., 3.5.2. 19. Tieslietu ministrija / Valsts valodas centrs

09.01.00. Valsts valodas aizsardzība

EUR 18 000

IZM, KM, NEPLP 440

7 045 000
4. 2.3.2. 08. Sabiedrības integrācijas fonds 02.00.00 Latvijas NVO fonda un latviešu valodas apguves programmas EUR 504 000

IZM, KM, NEPLP 440

7 045 000

*Valsts pētījumu programmai valsts valodas jomas stratēģiskai attīstībai papildu nepieciešamais valsts budžeta finansējums ir indikatīvs, kas tiks precizēts kopā ar pārējiem valsts pētījumu programmu īstenotājiem likumprojekta par valsts budžetu kārtējam gadam izstrādes procesā un iekļauts plānošanas dokumentā "Zinātnes, tehnoloģijas attīstības un inovācijas pamatnostādnes 2021.‒2027.gadam" .


1 Apstiprinātas ar Ministru kabineta 2021. gada 25. augusta rīkojumu Nr. 601. Pieejamas: https://likumi.lv/ta/id/325679-par-valsts-valodas-politikas-pamatnostadnem-2021-2027-gadam

2 Apstiprināts ar 2020.gada 2.jūlija Saeimas lēmumu. Pieejams: https://www.pkc.gov.lv/sites/default/files/inline-files/NAP2027_apstiprin%C4%81ts%20Saeim%C4%81.pdf

3 Informatīvais ziņojums "Par Valsts valodas politikas pamatnostādņu 2015.–2020. gadam gala ietekmes novērtējumu", pieņemts 04.11.2021. Pieejams: https://tapportals.mk.gov.lv/legal_acts/0d9e51ca-ebb5-4455-899c-59dd18447231

4 KM izstrādātā "Kultūrpolitikas pamatnostādņu 2022.-2027.gadam "Kultūrvalsts"" 1.virzienā "Kultūras piedāvājuma pieejamība sabiedrībai" plānotā 1.5. uzdevuma "Nodrošināt kultūras piekļūstamību cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem" un 1.6. uzdevuma "Nodrošināt kultūras piedāvājuma pieejamību un piekļūstamību digitālajā vidē" ietvaros tiks nodrošināta arī grāmatu un citu materiālu sagatavošana un pieejamība Braila rakstā.

5 SIF īstenos pasākumu, ja tiks piešķirts valsts budžeta finansējums.

6 Finansējums atsevišķi kursam "Valsts valodas prasmju attīstīšanas (praktiskās nodarbības)" netiek noteikts, pakalpojums tiek nodrošināts atbilstoši pieprasījumam.

7 Finansējums atsevišķi kursam "Valsts valodas prasmju attīstīšanas (praktiskās nodarbības)" netiek noteikts, pakalpojums tiek nodrošināts atbilstoši pieprasījumam.

8 Pasākums tiks īstenots valsts budžeta apakšprogrammas ietvaros 2022., 2023. gadā

9 Pasākums tiks īstenots valsts budžeta apakšprogrammas ietvaros 2022., 2023. gadā

10 Finansējums atsevišķi kursam "Valsts valodas prasmju attīstīšanas (praktiskās nodarbības)" netiek noteikts, pakalpojums tiek nodrošināts atbilstoši pieprasījumam.

11 Finansējums atsevišķi kursam "Valsts valodas prasmju attīstīšanas (praktiskās nodarbības)" netiek noteikts, pakalpojums tiek nodrošināts atbilstoši pieprasījumam.

12 Pasākums tiks īstenots valsts budžeta apakšprogrammas ietvaros 2022., 2023. gadā

13 Pasākums tiks īstenots valsts budžeta apakšprogrammas ietvaros 2022., 2023. gadā

14 Pasākums tiks īstenots valsts budžeta apakšprogrammas ietvaros 2022., 2023. gadā

15 Pasākums tiks īstenots valsts budžeta apakšprogrammas ietvaros 2022., 2023. gadā

Izglītības un zinātnes ministre A. Muižniece

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!