• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rēzeknes novada domes 2022. gada 17. februāra saistošie noteikumi Nr. 33 "Par Rēzeknes novada pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu izīrēšanas kārtību". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.2022., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/op/2022/52.19

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saldus novada domes saistošie noteikumi Nr. 6

Par grozījumiem 2021. gada 26. augusta saistošajos noteikumos Nr. 41 "Saldus novada pašvaldības aģentūras "Saldus Tūrisma informācijas, kultūras un sporta centrs" nolikums"

Vēl šajā numurā

15.03.2022., Nr. 52

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rēzeknes novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 33

Pieņemts: 17.02.2022.

OP numurs: 2022/52.19

2022/52.19
RĪKI

Rēzeknes novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 3 Visi

Rēzeknes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 33

Rēzeknē 2022. gada 17. februārī

Par Rēzeknes novada pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu izīrēšanas kārtību

APSTIPRINĀTI
Rēzeknes novada domes
2022. gada 17. februāra sēdē (prot. Nr. 5, 1. §)

Izdoti saskaņā ar Dzīvojamo telpu īres likuma
32. panta pirmo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka Rēzeknes novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) īpašumā vai valdījumā esošās dzīvojamās telpas izīrēšanas kārtību, nosacījumus un termiņus.

2. Noteikumi neattiecas uz:

2.1. neizīrētām pašvaldībai piederošām vai tās nomātām dzīvojamajām telpām;

2.2. kārtību, kādā tiek sniegta pašvaldības palīdzība dzīvokļa jautājumu risināšanā un reģistrējamas personas, kurām izīrējamas pašvaldībai piederošās vai tās nomātās dzīvojamās telpas;

2.3. kārtību, kādā tiek sniegta pašvaldības palīdzība speciālistiem nodrošināšanai ar dzīvojamo telpu;

2.4. kārtību, kādā tiek izīrēti sociālie dzīvokļi.

II. Pašvaldības dzīvojamās telpas īres līguma slēgšana

3. Lēmumu par Pašvaldības dzīvojamās telpas īres līguma slēgšanu, apmaiņu, grozīšanu, citas personas iemitināšanu, atteikumu slēgt dzīvojamās telpas īres līgumu pieņem Pašvaldības Sociālais dienests (turpmāk – Dienests).

4. Personai ir tiesības prasīt jauna dzīvojamās telpas īres līguma noslēgšanu, iesniedzot iesniegumu Dienestā ne vēlāk kā 3 (trīs) mēnešus pirms esošā dzīvojamās telpas īres līguma termiņa izbeigšanās, ja vienlaikus izpildās šādi nosacījumi:

4.1. persona īrē attiecīgo dzīvojamo telpu vai bijusi iemitināta tajā kā ģimenes loceklis normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā;

4.2. dzīvojamās telpas īrniekam nav īres maksas parāds, kas pārsniegtu 2 (divu) mēnešu īres maksas apmēru;

4.3. dzīvojamās telpas īrniekam, atbilstoši dzīvojamās telpas īres līguma nosacījumiem, nav kavēti ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītie maksājumi ilgāk kā 2 (divus) mēnešus;

4.4. dzīvojamās telpas īrnieks vai dzīvojamajā telpā iemitinātās personas nav pārkāpušas normatīvajos aktos vai dzīvojamās telpas īres līgumā ietvertos ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītos noteikumus.

5. Dzīvojamās telpas īres līgums noslēdzams 1 (viena) mēneša laikā pēc Dienesta lēmuma pieņemšanas.

6. Dzīvojamās telpas īres līgums tiek slēgts rakstveidā ar termiņu uz 10 (desmit) gadiem.

7. Dzīvojamās telpas īres līgums tiek slēgts ar termiņu, kas ir mazāks par 10 (desmit) gadiem, ja:

7.1. personai, kura lūdz slēgt dzīvojamās telpas īres līgumu, pēdējo 2 (divu) gadu laikā pirms iesnieguma iesniegšanas Dienestā, ir bijuši mazāk kā pieci saistību izpildes maksājumu kavējumi pašvaldībai vai pašvaldības kapitālsabiedrībai – līguma termiņš ir 5 (pieci) gadi;

7.2. personai, kura lūdz slēgt dzīvojamās telpas īres līgumu, pēdējo 2 (divu) gadu laikā pirms iesnieguma iesniegšanas Dienestā, ir bijuši vairāk kā pieci saistību izpildes maksājumu kavējumi pašvaldībai vai pašvaldības kapitālsabiedrībai – līguma termiņš ir 3 (trīs) gadi;

7.3. personai, kura lūdz slēgt dzīvojamās telpas īres līgumu, uz iesnieguma iesniegšanas brīdi Dienestā ir parāds pašvaldībai vai tās kapitālsabiedrībai – līguma termiņš ir 1 (viens) gads.

III. Īrnieka un dzīvojamā telpā iemitināto personu tiesības un pienākumi

8. Īrnieka ģimenes locekļi, kas iemitināti viņa īrētajā dzīvojamajā telpā un ierakstīti īres līgumā līdz Dzīvojamo telpu īres likuma spēkā stāšanās brīdim, saglabā savu ģimenes locekļa statusu un ģimenes locekļa dzīvokļa lietošanas tiesības.

9. Pilngadīgajiem īrnieka ģimenes locekļiem kopā ar īrnieku ir solidāra mantiskā atbildība par dzīvojamās telpas īres līguma saistībām.

10. Īrnieka nāves gadījumā vai dzīvesvietas maiņas gadījumā (iepriekšējais īrnieks izbeidzis īres līgumu un deklarējis dzīvesvietu citā adresē) īrnieka pilngadīgais ģimenes loceklis 3 (triju) mēnešu laikā ir tiesīgs prasīt, lai ar to tiek noslēgts dzīvojamās telpas īres līgums iepriekšējā īrnieka vietā, ja tam piekrīt pārējie pilngadīgie īrnieka ģimenes locekļi.

11. Īrnieka īrētajā dzīvojamā telpā iemitinātās citas personas patstāvīgas tiesības uz šīs dzīvojamās telpas lietošanu neiegūst.

12. Pēc īres līguma termiņa izbeigšanās, īrnieka, īrnieka ģimenes locekļu un citu dzīvojamā telpā iemitināto personu pienākums ir nekavējoties to atbrīvot, izņemot gadījumu, ja ir noslēgts jauns īres līgums.

IV. Īrnieka tiesības apmainīt īrēto dzīvojamo telpu

13. Īrniekam ir tiesības apmainīt īrēto dzīvojamo telpu ar citu īrnieku, kas īrē pašvaldības dzīvojamo telpu, ja tam rakstveidā piekrituši abu īrnieku kopā ar viņiem dzīvojošie pilngadīgie ģimenes locekļi un izīrētājs, ja nav parādu par dzīvojamās telpas īri, komunālajiem pakalpojumiem, citiem obligātajiem maksājumiem un nevienai no darījumā iesaistītajām pusēm nav iebildumu pret maināmo dzīvojamo telpu tehnisko stāvokli.

V. Noslēguma jautājumi

14. Dzīvojamās telpas īres līgumu, kuri noslēgti līdz 2021. gada 30. aprīlim un kuros nav norādīts līguma termiņš, termiņš tiek noteikts 10 (desmit) gadi no šo noteikumu spēkā stāšanās brīža.

15. Noteikumu 14. punktā norādītie līgumi ir jāpārslēdz, atbilstoši Dzīvojamo telpu īres likuma normām, ne vēlāk kā līdz 2026. gada 31. decembrim. Ja izīrētājs un īrnieks nevar vienoties par Dzīvojamās telpas īres līguma noteikumiem, strīdu izšķir tiesa un šāda prasība ir ceļama ne vēlāk kā līdz 2026. gada 31. decembrim.

16. Īrnieku ģimenes locekļiem, kuri līdz Dzīvojamās telpas īres likuma spēkā stāšanās brīdim nav grozījuši dzīvojamās telpas īres līgumu sakarā ar īrnieka maiņu, ir tiesības pārslēgt dzīvojamās telpas īres līgumu līdz 2022. gada 31. decembrim.

Rēzeknes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs M. Švarcs

 

Paskaidrojuma raksts
Rēzeknes novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem "Par Rēzeknes novada pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu izīrēšanas kārtību"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Saskaņā ar Dzīvojamo telpu īres likuma 32. panta pirmo daļu, pašvaldības dome izdod saistošos noteikumus, kuros nosaka pašvaldībai piederošas dzīvojamās telpas izīrēšanas kārtību un nosacījumus, kā arī termiņu, uz kādu slēdzams dzīvojamās telpas īres līgums, bet ne ilgāku par 10 gadiem.
2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi nosaka īpašumā vai valdījumā esošās dzīvojamās telpas izīrēšanas kārtību, nosacījumus un termiņus.

Saistošie noteikumi neattiecas uz: 1) neizīrētām pašvaldībai piederošām vai tās nomātām dzīvojamajām telpām; 2) kārtību, kādā tiek sniegta pašvaldības palīdzība dzīvokļa jautājumu risināšanā un reģistrējamas personas, kurām izīrējamas pašvaldībai piederošās vai tās nomātās dzīvojamās telpas; 3) kārtību, kādā tiek sniegta pašvaldības palīdzība speciālistiem nodrošināšanai ar dzīvojamo telpu; 4) kārtību, kādā tiek izīrēti sociālie dzīvokļi.

Saistošie noteikumi nosaka īres līgumu termiņu, uz kādu slēdzams dzīvojamās telpas īres līgums, un proti, 10 gadi, paredzot arī par 10 gadiem īsāku dzīvojamās telpas īres līgumu, izpildoties noteiktiem nosacījumiem. Saistošie noteikumi nosaka īrnieka un dzīvojamā telpā iemitināto personu tiesības un pienākumus, īrnieka tiesības apmainīt īrēto dzīvojamo telpu.

Saistošo noteikumu Noslēguma jautājumi reglamentē dzīvojamās telpas īres līgumu, kuri noslēgti līdz 2021. gada 30. aprīlim un kuros nav norādīts līguma termiņš, termiņu – 10 gadi, kā arī nosaka šādu līgumu pārslēgšanas termiņu – ne vēlāk kā līdz 2026. gada 31. decembrim, un kārtību līguma pārslēgšanai, ja izīrētājs un īrnieks nevar vienoties par līguma noteikumiem. Noslēguma jautājumi reglamentē arī īrnieku ģimenes locekļiem, kuri līdz Dzīvojamās telpas īres likuma spēkā stāšanās brīdim nav grozījuši dzīvojamās telpas īres līgumu sakarā ar īrnieka maiņu, pārslēgšanas termiņu – līdz 2022. gada 31. decembrim.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu īstenošana neietekmē pašvaldības budžetu.

Lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi, nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas vai radīt jaunas darba vietas.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Ar saistošajiem noteikumiem nav noteikta mērķgrupa, uz kuru attiecināms saistošo noteikumu tiesiskais regulējums.

Uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā saistošie noteikumi neskars.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām Personas Saistošo noteikumu piemērošanas jautājumos var griezties Rēzeknes novada pašvaldības Sociālajā dienestā.

Saistošie noteikumi neskar administratīvās procedūras.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Sabiedrības līdzdalība Saistošo noteikumu izstrādāšanā tika nodrošināta informējot iedzīvotājus ar Rēzeknes novada pašvaldības mājaslapas un Rēzeknes novada pašvaldības iestāžu un to struktūrvienību starpniecību, lūdzot izteikt priekšlikumus par Saistošajiem noteikumiem.

Viedokļi par Saistošo noteikumu projektu nav saņemti.

Rēzeknes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs M. Švarcs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!