• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dobeles novada domes 2022. gada 27. janvāra saistošie noteikumi Nr. 3 "Par izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumiem Dobeles novada pašvaldībā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 14.03.2022., Nr. 51 https://www.vestnesis.lv/op/2022/51.11

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dobeles novada domes saistošie noteikumi Nr. 11

Grozījums Dobeles novada domes 2021. gada 19. jūlija saistošajos noteikumos Nr. 1 "Dobeles novada pašvaldības nolikums"

Vēl šajā numurā

14.03.2022., Nr. 51

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Dobeles novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 3

Pieņemts: 27.01.2022.

OP numurs: 2022/51.11

2022/51.11
RĪKI

Dobeles novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Dobeles novada domes saistošie noteikumi Nr. 3

Dobelē 2022. gada 27. janvārī

Par izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumiem Dobeles novada pašvaldībā

Apstiprināti ar Dobeles novada domes
2022. gada 27. janvāra lēmumu Nr. 6/2 (prot. Nr. 2)

Precizēti ar Dobeles novada domes
2022. gada 9. marta lēmumu Nr. 89/4 (prot. Nr. 4)

Izdoti saskaņā ar Izglītības likuma 17. panta trešās daļas
11. punktu, likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk tekstā – noteikumi) nosaka izglītojamos, kuriem ir tiesības saņemt Dobeles novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) finansētus ēdināšanas maksas atvieglojumus (turpmāk tekstā – atvieglojumi), atvieglojumu apmērus un to piešķiršanas kārtību.

2. Noteikumi neattiecas uz izglītojamajiem, kuru ēdināšanas izmaksas tiek segtas no valsts budžeta līdzekļiem.

3. Izglītojamie, kuru mājsaimniecībai noteikts trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss, atvieglojumus saņem saskaņā ar Dobeles novada domes saistošajiem noteikumiem par sociālās palīdzības pabalstiem Dobeles novadā.

II. Atvieglojumu veidi, apmērs un piešķiršanas kārtība

4. Atvieglojumi tiek piešķirti:

4.1. pašvaldības dibināto vispārējās izglītības un profesionālās izglītības iestāžu izglītojamo pusdienām 100 % apmērā no pašvaldības apstiprinātās ēdināšanas maksas šādām izglītojamo kategorijām:

4.1.1. visiem 5.–12. klases izglītojamajiem, kas apgūst vispārējās izglītības programmas;

4.1.2. visiem izglītojamajiem, kas apgūst profesionālās vidējās izglītības programmas (ar mācību ilgumu 4 gadi) un arodizglītības programmas (ar mācību ilgumu 3 gadi));

4.1.3. visiem izglītojamajiem, kas apgūst obligāto pirmsskolas (5 un 6 gadīgo) izglītības programmu.

4.2. pašvaldības dibināto vispārējās izglītības izglītojamo brokastīm, pusdienām un launagam 100 % apmērā no pašvaldības apstiprinātās ēdināšanas maksas izglītojamajiem, kas apgūst pirmsskolas izglītības programmu un papildus atbilst vismaz vienam no šādiem nosacījumiem:

4.2.1. daudzbērnu ģimenes aprūpē esoši bērni;

4.2.2. ārpusģimenes aprūpes institūcijā ievietoti bērni;

4.2.3. audžuģimenē ievietoti un aizbildnībā esoši bērni;

4.2.4. bērni, kuriem ir noteikta invaliditāte.

5. Atvieglojumi tiek nodrošināti tikai tiem izglītojamajiem, kas izglītības programmas apgūst klātienes formā.

6. Pašvaldības dibināto izglītības iestāžu 1.–4. klašu izglītojamo pusdienām pašvaldība 100 % apmērā sedz starpību starp ēdināšanas pakalpojuma maksu un valsts budžeta piešķirtiem līdzekļiem.

7. Noteikumu 4.1. apakšpunktos noteiktos atvieglojumus piešķir ar attiecīgās izglītības iestādes vadītāja rīkojumu, ko izdod uz vienu mācību gadu un nepieciešamības gadījumā groza mācību gada laikā.

8. Noteikumu 4.2. apakšpunktā noteiktos atvieglojumus piešķir ar attiecīgās izglītības iestādes vadītāja rīkojumu pamatojoties uz vecāka vai izglītojamā likumiskā pārstāvja iesniegumu, kam, ja nepieciešams, pievienoti attiecīgā ēdināšanas maksas atvieglojuma pamatojuma dokumenti (turpmāk – pamatojuma dokumenti). Izglītības iestādes vadītājs izdod rīkojumu 5 (piecu) darba dienu laikā pēc iesnieguma un pamatojuma dokumentu saņemšanas dienas. Atvieglojumu piešķir uz katru mācību gadu, bet ne ilgāk kā līdz pamatojuma dokumentā norādītajam termiņam.

9. Izglītojamā vecākiem vai likumiskajam pārstāvim ir pienākums informēt izglītības iestādes vadītāju, ja izmaiņu rezultātā izglītojamais zaudē noteikumu 4.2. apakšpunktā noteikto atvieglojuma nosacījumu.

10. Atvieglojumu piemērošana tiek pārtraukta ar izglītības iestādes vadītāja rīkojumu, ja izmaiņu rezultātā izglītojamais vairs neatbilst atvieglojuma saņemšanas nosacījumiem. Atvieglojuma piemērošana tiek pārtraukta ar dienu, kad zudis atvieglojuma saņemšanas nosacījums.

III. Lēmumu pieņemšanas, apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

11. Noteikumu 8. punktā noteiktie izglītības iestādes vadītāja lēmumi par atteikumu piešķirt atvieglojumu vai atvieglojumu pārtraukšanu tiek paziņoti vecākam vai izglītojamā likumiskajam pārstāvim normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

12. Izglītības iestādes vadītāja pieņemtos lēmumus par atteikumu piešķirt atvieglojumu vai atvieglojumu pārtraukšanu var apstrīdēt Dobeles novada domē.

13. Dobeles novada domes pieņemtos lēmumus var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

IV. Noslēguma jautājumi

14. Saistošie noteikumi stājas spēkā ar 2022. gada 21. martu.

15. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanos dienu spēku zaudē Tērvetes novada domes 2013. gada 19. decembra saistošie noteikumi Nr. 32 "Par izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumiem" un Auces novada domes 2017. gada 25. oktobra saistošo noteikumu Nr. 9 "Par brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Auces novada pašvaldībā" 5.6. punkts un VI1 nodaļa.

Dobeles novada domes priekšsēdētājs I. Gorskis

 

Saistošo noteikumu Nr. 3 "Par izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumiem Dobeles novada pašvaldībā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 11. apakšpunkts noteic, ka pašvaldība nosaka tos izglītojamos, kuru ēdināšanas izmaksas sedz pašvaldība. Bez tam ņemot vērā, ka administratīvi teritoriālās reformas ietvaros apvienotajās Dobeles novada, Tērvetes novada un Auces novada pašvaldībās bija noteikts atšķirīgs izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumu regulējums, ir nepieciešamas apstiprināt jaunu vienotu izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumu piešķiršanas kārtību.
2. Īss projekta satura izklāsts Saistošo noteikumi nosaka izglītojamos, kuru ēdināšanas izmaksas sedz pašvaldība. Ar saistošajiem noteikumiem tiek sniegta finansiāla palīdzība ģimenēm ar bērniem, kuri iegūst izglītību Dobeles novada izglītības iestādēs.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Kopējais pašvaldības finansējums, kas nepieciešams ēdināšanas maksas atvieglojumiem ir 1 065 589 eiro.

Prognozējamie pašvaldības papildus budžeta līdzekļi 2022. gadam salīdzinot ar 2021. gadu – 400 000 eiro.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Dobeles novada pašvaldības izglītības iestādes un pašvaldības centralizētā Finanšu un grāmatvedības nodaļa.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Saistošos noteikumus sagatavoja Dobeles novada Izglītības pārvalde, tie apspriesti izglītības iestāžu vadītāju sanāksmē un atbalstīti domes deputātu Izglītības, kultūras un sporta komitejā un Finanšu un budžeta komitejā.

Dobeles novada domes priekšsēdētājs I. Gorskis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!