• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zeme, mūsu barotāja, - vienmēr, toreiz, tagad. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.11.1998., Nr. 347/348 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33073

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zeme, mūsu barotāja, - vienmēr, toreiz, tagad (turpinājums)

Vēl šajā numurā

20.11.1998., Nr. 347/348

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zeme, mūsu barotāja, — vienmēr, toreiz, tagad

1918.gada 18.novembrī Tautas padome pasludināja Latvijas valsts neatkarību un par Pagaidu valdības prezidentu ievēlēja Kārli Ulmani. Jaunajai valdībai nebija laika nedēļām ilgi vienoties un spriest, tādēļ jau nākamajā dienā Ministru prezidents paziņoja Pagaidu valdības sastāvu un Tautas padome to apstiprināja. Līdz ar to 19. novembris uzskatāms par vairāku ministriju, tai skaitā arī Zemkopības ministrijas, dibināšanas dienu. Dokumentos nav minēts iemesls, taču par pirmo zemkopju vadoni kļuva Ministru prezidents un diplomētais agronoms Kārlis Ulmanis.

Cariskās Krievijas laikā valsts zemes un mežus tās rietumdaļā pārvaldīja Baltijas domēņu valde. Sākoties Pirmajam pasaules karam, Baltijas domēņu valdes kanceleja un arhīvs 1915.gadā bija evakuēti vispirms uz Pleskavu, tad Novgorodu un pēdīgi — uz Tērbatu, no kurienes tos 1918.gada septembrī pēc vācu okupācijas varas rīkojuma pārveda atpakaļ uz Rīgu un novietoja domēņu valdes telpās Dzirnavu ielā 87/89. Jaundibinātās ministrijas darbība sākās ar šīs iestādes kancelejas un arhīva pārņemšanu.

Būdams veikls diplomāts un teicams psihologs, zemkopības ministra biedrs Augusts Kalniņš vienojās ar okupācijas varu, ka visi bijušās domēņu valdes darbinieki, kas pārzināja kanceleju un arhīvu, pārskaitāmi Latvijas Zemkopības ministrijas dienestā no 1918.gada 18.novembra. Acīmredzot tolaik darāmā bija ļoti daudz, jo pirmo rīkojumu, kas juridiski nostiprināja iepriekšējos uzdevumus un norunas, jau minētais ministra biedrs parakstīja tikai 1918.gada 16.decembrī, kura 1.punktā nodibināja Zemkopības ministrijas centrālo struktūru — valsts zemju un mežu virsvaldi ar četrām nodaļām: vispārējo lietu; zemju; mežu un meliorācijas.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!