• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Preiļu novada domes 2022. gada 27. janvāra saistošie noteikumi Nr. 2022/4 "Par neapbūvēta Preiļu novada pašvaldībai piederoša vai piekrītoša zemesgabala nomas maksu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 2.03.2022., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/op/2022/43.26

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

02.03.2022., Nr. 43

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Preiļu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 2022/4

Pieņemts: 27.01.2022.

OP numurs: 2022/43.26

2022/43.26
RĪKI

Preiļu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Preiļu novada domes saistošie noteikumi Nr. 2022/4

Preiļos 2022. gada 27. janvārī

Par neapbūvēta Preiļu novada pašvaldībai piederoša vai piekrītoša zemesgabala nomas maksu

APSTIPRINĀTI
ar Preiļu novada domes
27.01.2022. lēmumu (prot. Nr. 4, 27. §)

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija
noteikumu Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas
un apbūves tiesības noteikumi" 31. punktu

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā Preiļu novada pašvaldība aprēķina nomas maksu par pašvaldībai piederošu vai piekrītošu neapbūvētu zemesgabalu vai tā daļu lauku apvidos (turpmāk – Neapbūvēts zemesgabals), kurā netiek veikta saimnieciskā darbība.

2. Neapbūvētam zemesgabalam lauka vidū, kas tiek izmantots personisko palīgsaimniecību vajadzībām atbilstoši likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 7. pantam ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, nomas maksa tiek noteikta:

2.1. par zemesgabalu līdz 500 m2 – 3 % apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāka kā EUR 7,00 (septiņi euro un 00 centi) gadā;

2.2. par zemesgabalu no 501 m2 līdz 5000 m2 – 3 % apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāka kā EUR 10,00 (desmit euro un 00 centi) gadā;

2.3. par zemesgabalu no 5001 m2 līdz 20000m2 – 3 % apmērā no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāka kā EUR 20,00 (divdesmit euro un 00 centi) gadā.

3. Neapbūvēta zemesgabala, kas ir starpgabals un kura platība ir lielāka par 1,5 ha, nomas maksa gadā ir 1,5 % no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāka kā 20 (divdesmit) euro/ha.

4. Noteikumi stājas spēkā likumā "Par pašvaldībām" noteiktajā kārtībā.

Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ā. Vucāns

 

Saistošo noteikumu Nr. 2022/4 "Par neapbūvēta Preiļu novada pašvaldībai piederoša vai piekrītoša zemesgabala nomas maksu"
paskaidrojuma raksts

1. Projekta nepieciešamības pamatojums

2018. gada 1. jūlijā ir stājušies spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi" (turpmāk – Noteikumi Nr. 350), un ar to spēkā stāšanos atzīti par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2007. gada 30. oktobra noteikumi Nr. 735 "Noteikumi par publiskas personas zemes nomu".

Noteikumu Nr. 350 31. punkts nosaka tiesības pašvaldībai savos saistošajos noteikumos noteikt lielāku maksu par pašvaldības neapbūvētiem zemes gabaliem, nekā minēts Noteikumu Nr. 350 30.1., 30.2. un 30.3. apakšpunktā.

2. Īss projekta satura izklāsts

Ar saistošajiem noteikumiem paredzēti trīs gadījumi, kuros pašvaldība par tai piederošajiem vai piekrītošajiem neapbūvētiem zemesgabaliem noteiks lielāku nomas maksu, nekā tas minēts Ministru kabineta noteikumu 30.1., 30.2. un 30.3. apakšpunktā, tas ir:

1. par neapbūvēta zemesgabala, kas ir starpgabals un kura platība ir lielāka par 1,5 ha, nomas maksa gadā ir 1,5 % no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāka kā 20 euro/ha;

2. par neapbūvēta zemesgabala, kas tiek izmantots personisko palīgsaimniecību vajadzībām atbilstoši likuma "Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos" 7. pantam (ar nosacījumu, ka nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts), nomu gadā maksā 1,5 % no zemesgabala kadastrālās vērtības, bet ne mazāk kā 7 euro;

Nomas maksas apmērs neatšķirsies no šobrīd spēkā noteiktajām nomas maksām.

Paredzēts, ka saistošie noteikumi stāsies spēkā likumā "Par pašvaldībām" noteiktajā kārtībā.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Saistošie noteikumi budžetu neietekmēs, to mērķis ir noteikt pašvaldībai piederoša vai piekrītoša neapbūvēta zemesgabala nomas maksas apmēru, kas segtu tās administratīvos izdevumus.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Sabiedrības mērķu grupas, uz kurām attiecināms saistošo noteikumu tiesiskais regulējums, ir fiziskas un juridiskas personas, kuras novada administratīvajā teritorijā savu vajadzību nodrošināšanai vēlas nomāt pašvaldībai piederošu vai piekrītošu neapbūvētu zemesgabalu.

Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums neradīs mērķgrupām jaunas tiesības, bet nodrošinās nomāt pašvaldībai piederošo vai piekrītošo zemi, atbilstoši vajadzībai izmantot zemi.

Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums nodrošinās vienlīdzīgas tiesības un iespējas nomāt pašvaldībai piekrītošos zemes gabalus.

5. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas ar privātpersonām nav notikušas.

Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ā. Vucāns

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!