• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija ir gatava. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.11.1998., Nr. 339/340 https://www.vestnesis.lv/ta/id/33025

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijas Vēstneša" šā gada svētku veltes

Vēl šajā numurā

12.11.1998., Nr. 339/340

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija ir gatava

"Latvija ir gatava uzsākt sarunas par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) 1999. gada pirmajā pusē — tāda ir mūsu valsts Ārlietu ministrijas pozīcija, uzsākot studēt Eiropas Komisijas progresa ziņojumu" — šo viedokli vakar, 11.novembrī, ministrijas iknedēļas īssaietā pauda preses sekretārs Toms Baumanis. Kā zināms, progresa ziņojums, īpaši tā secinājumu daļa, piedāvā ES dalībvalstīm iespēju pieņemt lēmumu, kas skaidri noteiktu iestāšanās sarunu sākšanas termiņu ar konkrētām kandidātvalstīm. "Mēs uzskatām, ka tas arī nodrošinātu Luksemburgas lēmumu konsekventu ievērošanu un lietošanu," tālāk uzsvēra Ārlietu ministrijas preses sekretārs. Pēc ministrijas viedokļa, Eiropas Komisijas rekomendācijas ir pamats tālākai dalībvalstu diskusijai un Latvijas dialogs ar Eiropas Savienības dalībvalstīm ir balstīts tieši uz mūsu valsts reālajiem sasniegumiem, tādēļ mūsu valstij tagad ir svarīgi turpināt iekšējo reformu kursu un nodrošināt to kvalitāti.

T.Baumanis informēja, ka pašlaik Ārlietu ministrija detalizēti izvērtē progresa ziņojumu. To dara arī nozaru ministrijas. Mērķis — izstrādāt rīcības plānu, kura izpilde nodrošinātu visu ieteikumu un prasību izpildi.

Ārlietu ministrijas preses sekretārs atgādināja arī pirmo Eiropas Komisijas vērtējumu 1997. gada jūlijā, kad mūsu valstij uzdotie "mājas darbi" bija saistīti ar politiskiem un ekonomiskiem kritērijiem un mūsu valsts spēju pildīt ES dalībvalsts saistības, sevišķi iekšlietās un tieslietās, kā arī valsts pārvaldē. Tagad Latvija ir vienīgā valsts, kas Eiropas Komisijas vērtējumā ir īpaši izcelta ne tikai uz otrās grupas, bet arī uz pirmās grupas valstu fona, uzsvēra T.Baumanis.

Jau 1997. gadā Eiropas Komisija atzina, ka Latvija izpilda politiskos kritērijus un ka Latvijai piemīt demokrātiskai valstij raksturīgās iezīmes: stabilas institūcijas, likumdošanas varas un cilvēktiesību garantijas. Jaunajā progresa ziņojumā īpaši atzinīgi novērtēti referenduma par Pilsonības likuma labojumiem rezultāti. "Mēs uzskatām, ka tagad galvenais ir ekonomiskie kritēriji," teica Ārlietu ministrijas preses sekretārs. Turpmāk jāievieš uzlabojumi robežu apsardzē un tālāk jāsakārto Austrumu robeža.

Vissvarīgākais jaunajā Eiropas Komisijas progresa ziņojumā ir fakts, ka Latvija ir vienīgā no visām kandidātvalstīm, attiecībā uz kuru Komisija minējusi konkrētu iespējamo sarunu sākšanas laiku, proti, 1999. gadu. Neviena cita no otrās grupas valstīm nav saņēmusi šādu vērtējumu. Latvija ir arī vienīgā otrās grupas valsts, kas izcēlusies ar virkni tādu sasniegumu, kas pārspēj pat pirmās grupas kandidātvalstis.

Preses sekretārs arī pastāstīja, ka konkrēts mūsu valsts rīcības plāns tiks izstrādāts līdz Eiropas Savienības valstu Vīnes sanāksmei.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!