• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Finanšu un kapitāla tirgus komisija
Finanšu un kapitāla tirgus komisija publicē normatīvos noteikumus, ieteikumus un lēmumus, kā arī informāciju par kredītiestādes noguldītājiem garantētās atlīdzības izmaksas veidu un kārtību, laiku un vietu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2022. gada 8. februāra noteikumi Nr. 11 "Privāto pensiju fondu tehnisko rezervju aprēķināšanas normatīvie noteikumi". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 15.02.2022., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/op/2022/32.4

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi Nr. 12

Privāto pensiju fondu pārvaldības sistēmas izveides normatīvie noteikumi

Vēl šajā numurā

15.02.2022., Nr. 32

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu un kapitāla tirgus komisija

Veids: noteikumi

Numurs: 11

Pieņemts: 08.02.2022.

OP numurs: 2022/32.4

2022/32.4
RĪKI

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīvie noteikumi Nr. 11

Rīgā 2022. gada 8. februārī

(Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes
sēdes protokols Nr. 6 2. p.)

Privāto pensiju fondu tehnisko rezervju aprēķināšanas normatīvie noteikumi

Izdoti saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus
komisijas likuma 7. panta pirmās daļas 1. punktu un
Privāto pensiju fondu likuma 28. panta astoto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. "Privāto pensiju fondu tehnisko rezervju aprēķināšanas normatīvie noteikumi" (tālāk tekstā – noteikumi) nosaka privāto pensiju fondu tehnisko rezervju izveidošanas kārtību un aprēķināšanas metodes.

2. Noteikumi ir saistoši privātajiem pensiju fondiem, kuri piedāvā noteiktu iemaksu plānus ar garantētu ienesīgumu vai noteiktu izmaksu plānus vai pensiju plānos paredz biometrisko risku segumu.

II. Tehnisko rezervju izveidošanas kārtība

3. Privātā pensiju fonda valde apstiprina tehnisko rezervju izveidošanas kārtību, norādot šādu informāciju:

3.1. tehniskās rezerves atbilstoši piedāvātajiem pensiju plāniem un dalības līgumu nosacījumiem;

3.2. tehnisko rezervju aprēķina periodiskumu katram pensiju plānam;

3.3. tehnisko rezervju veidošanas procedūras katram pensiju plānam;

3.4. tehnisko rezervju aprēķina kontroles procedūras katram pensiju plānam;

3.5. aprēķināto tehnisko rezervju apstiprināšanas procedūras;

3.6. pensiju tehnisko rezervju un papildu rezerves negatīvo noviržu gadījumiem aprēķināšanas metodiku;

3.7. datubāzes, kuras privātais pensiju fonds izmanto tehnisko rezervju aprēķināšanai, un tajās uzkrājamās informācijas (ierakstu lauku) sarakstu;

3.8. procentu likmju lielumu, biometrijas tabulas un citus statistikas avotus, kurus izmanto tehnisko rezervju aprēķināšanai.

4. Privātā pensiju fonda valde, apstiprinot tehnisko rezervju aprēķināšanā izmantojamās biometrijas tabulas, ievēro piesardzības principu, kā arī ņem vērā pensiju plānu dalībnieku struktūru un pensiju plānus raksturojošās iezīmes, it īpaši paredzamās attiecīgo risku izmaiņu tendences.

III. Tehnisko rezervju aprēķināšanas metodes

5. Pensiju tehniskās rezerves aprēķina privāto pensiju fondu piedāvātajiem noteikto izmaksu plāniem, kā arī noteikto iemaksu plāniem, kas garantē noteiktu ienesīgumu, un pensiju plāniem, kuros paredzēts biometrisko risku segums. Pensiju tehniskās rezerves aprēķina pēc aktuārmatemātiskajām metodēm, izmantojot perspektīvo aprēķinu metodi, kurā pensiju tehniskā rezerve ir vienāda ar starpību starp pensiju plāna saistību pret pensiju plāna dalībniekiem pašreizējo vērtību un nākotnē saņemamo iemaksu pensiju plānā pašreizējo vērtību, izņemot šo noteikumu 15. punktā minētos gadījumus, kad perspektīvās metodes piemērošana nav iespējama.

6. Izveidojot pensiju tehniskās rezerves, ņem vērā visas pensiju plāna saistības pret pensiju plāna dalībniekiem, tai skaitā:

6.1. papildpensijas saņēmējiem pienākošos papildpensiju;

6.2. pensiju plānu dalībnieku uzkrājumus papildpensijai;

6.3. dalībniekiem garantētos biometrisko risku segumus;

6.4. citas garantijas pensiju plānu dalībniekiem saskaņā ar pensiju plāna un dalības līgumu nosacījumiem.

7. Pensiju tehniskās rezerves aprēķina, ņemot vērā visus pensiju plānā un dalības līgumā ietvertos nosacījumus, tai skaitā:

7.1. nākotnē saņemamās iemaksas pensiju plānā;

7.2. nākotnē veicamās papildpensijas izmaksas;

7.3. summas, kas izmaksājamas, iestājoties pensiju plānā paredzēto iespējamo biometrisko risku gadījumam vai gadījumiem;

7.4. summas, kas izmaksājamas dalības pensiju plānā izbeigšanai pirms pensijas vecuma iestāšanās;

7.5. papildus iegūstamos labumus iespējamo biometrisko risku iestāšanās gadījumos saskaņā ar pensiju plāna un dalības līgumu nosacījumiem;

7.6. izvēles iespējas dalības līguma nosacījumu izmaiņām vai līgumu pārveidošanai;

7.7. atbilstošos pensiju plāna izdevumus, tai skaitā atskaitījumus administratīvajiem izdevumiem un pārvaldīšanas izdevumus.

8. Pensiju tehniskās rezerves aprēķina atsevišķi katram pensiju plāna dalībniekam, izmantojot pensiju plāna un dalības līguma nosacījumiem atbilstošas aktuārmatemātiskās metodes un biometrijas tabulas un nodrošinot aprēķinātās pensiju tehnisko rezervju daļas saistību par papildpensiju izmaksu nodrošināšanai un aprēķinātās pensiju tehnisko rezervju daļas iespējamo saistību par biometrisko risku iestāšanās gadījumiem izpildei atsevišķu uzskaiti. Pensiju tehniskās rezerves ir aprēķinātās pensiju tehnisko rezervju daļas saistību par papildpensiju izmaksu nodrošināšanai un aprēķinātās pensiju tehnisko rezervju daļas iespējamo saistību par biometrisko risku iestāšanās gadījumiem izpildei kopsumma. Pārrobežu darbības gadījumā izmanto biometrijas tabulas, kas atbilst iesaistītās valsts pensiju plāna dalībniekus raksturojošajām iezīmēm un kas var atšķirties no mītnes valsts pensiju plānu dalībniekus raksturojošajām iezīmēm.

9. Aprēķinātās pensiju tehniskās rezerves palielina par statistiski pamatotu papildu rezervi negatīvo noviržu gadījumiem.

10. Tehnisko rezervju aprēķināšanas metodes un pieņēmumu bāze paliek nemainīga gadu no gada. Izmaiņas ir attaisnojamas, ja būtiski mainās tiesiskie, demogrāfiskie vai ekonomiskie apstākļi, kas ir pieņēmumu pamatā.

11. Pensiju plāna saistību pret pensiju plāna dalībnieku pašreizējās vērtības un nākotnē saņemamo iemaksu pensiju plānā pašreizējās vērtības aprēķināšanai ar perspektīvo aprēķinu metodi izmantojamo procentu likmi privātā pensiju fonda valde nosaka, ievērojot piesardzības principu un pensiju plāna saistību pret pensiju plāna dalībnieku valūtu. Minēto procentu likmi nosaka, ņemot vērā:

11.1. attiecīgo pensiju plāna aktīvu ienesīgumu un nākotnē sagaidāmo atdevi no ieguldījumiem;

11.2. augstas uzticamības vērtspapīru, valsts obligāciju, Eiropas Stabilitātes mehānisma obligāciju, Eiropas Investīciju bankas obligāciju vai Eiropas Finanšu stabilitātes instrumenta obligāciju tirgus ienesīgumu;

11.3. šo noteikumu 11.1. un 11.2. punktā noteikto prasību kombināciju.

12. Procentu likmi, kas noteikta saskaņā ar šo noteikumu 11. punkta prasībām, samazina par atsauces portfelī ietverto vērtspapīru ienesīguma likmes kredītriska komponenti.

13. Pensiju plāna dalībniekam aprēķinātā pensiju tehnisko rezervju daļa pensiju plāna saistību par papildpensiju izmaksu nodrošināšanai nedrīkst būt mazāka par attiecīgajā brīdī dalības izbeigšanas gadījumā pārskaitāmo summu. Ja aprēķinu rezultātā iegūst negatīvu pensiju tehnisko rezervju daļu saistību par papildpensiju izmaksu nodrošināšanai, to pielīdzina nullei.

14. Aprēķinātā pensiju tehnisko rezervju daļa iespējamo saistību par biometrisko risku iestāšanās gadījumiem izpildei nedrīkst būt negatīva.

15. Pensiju tehnisko rezervju aprēķināšanā retrospektīvo metodi piemēro tikai noteikto iemaksu plāniem, kam dalības līgumos nav noteikts konkrēts iemaksu biežums un apmērs. Pensiju tehnisko rezervju aprēķināšanā ar retrospektīvo metodi izmantojamā procentu likme nedrīkst būt zemāka par pensiju plāna dalībniekam garantēto ienesīguma procentu likmi.

16. Pārapdrošinātāja daļu pensiju tehniskajās rezervēs aprēķina atsevišķi katram pensiju plāna dalībniekam atbilstoši pārapdrošināšanas līguma nosacījumiem.

17. Pensiju tehniskās rezerves papildus iegūstamajiem labumiem iespējamo biometrisko risku iestāšanās gadījumos saskaņā ar pensiju plāna un dalības līguma nosacījumiem izveido deklarētajiem, bet vēl konkrētam pensiju plāna dalībniekam nepiešķirtajiem un neizmaksātajiem papildus iegūstamajiem labumiem biometrisko risku iestāšanās gadījumos nākotnē noteiktā laika periodā.

IV. Noslēguma jautājums

18. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2004. gada 24. decembra noteikumi Nr. 299 "Noteikumi par apdrošinātāju un privāto pensiju fondu tehnisko rezervju izveidošanu un aprēķināšanas metodēm".

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības tiesību normām

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2016. gada 14. decembra Direktīvas 2016/2341 par arodpensijas kapitāla uzkrāšanas institūciju (AKUI) darbību un uzraudzību (pārstrādāta redakcija).

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja S. Purgaile

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!