• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Akreditējas Meksikas un Burundi vēstnieki Akreditējas Meksikas un Burundi vēstnieki (turpinājums) Par Latvijas un Kataras līguma parafēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.10.1998., Nr. 293 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32965

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas ekonomiku Eiropā

Vēl šajā numurā

14.10.1998., Nr. 293

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

DIPLOMĀTIJA

Akreditējas Meksikas un Burundi vēstnieki

Vakar, 13.oktobrī, akreditācijas vēstuli Valsts prezidentam Guntim Ulmanim pasniedza Meksikas Savienoto Valstu ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks HAVJERS BARROSS VALERO ( Javier Barros Valero )

M1.JPG (13477 BYTES) Pasniedzot Latvijas Republikas Valsts prezidentam Guntim Ulmanim savu akreditācijas vēstuli, Havjers Barross Valero teica:

Jūsu ekselence! Man ir tas gods nodot jums Meksikas prezidenta Ernesto Sedollo sirsnīgākos sveicienus un viņa vārdā vēlēt labklājību Latvijas tautai un veselību un ilgu mūžu Jūsu ekselencei.

Meksika un Latvija kā mūsdienu pasaules sabiedrības locekles īsteno pašas savu politiku īpaši sarežģītajā starptautiskajā situācijā, kas sniedz vēl iepriekš neredzētus izaicinājumus un iespējas.

Abas valstis arī starptautiskos, reģionālos un divpusējos forumos aktīvi meklē iespējas mazināt spriedzi, efektīvi un nekavējoties likvidēt jebkādus draudus mieram un drošībai, sekmēt starptautisko solidaritāti un sadarbību.

Meksika lepojas ar to atzinību un pozitīvo novērtējumu, kādu tā izpelnījusies visā pasaulē ar savu iestāšanos par valstu līdztiesību likuma priekšā un starptautisko likumu ievērošanu strīdu atrisināšanā un ar to, ka tā respektē ikvienas valsts suverenitāti.

Šajā sakarā ir svarīgi atcerēties, ka Meksikas valdība saskaņā ar saviem tradicionālajiem ārpolitikas principiem neatzina Latvijas okupāciju no Padomju Savienības puses un nosodīja Latvijas aneksiju.

Kad Latvija 1918. gada 18. novembrī ieguva neatkarību, Meksikas misijas vadītājs Zviedrijā Marjano Armendariss del Kastiljo tika akreditēts kā Meksikas nerezidējošais pārstāvis Latvijā.

Apzinoties, cik svarīgi ir savstarpēji tuvoties un nodibināt dialogu starp valstīm, kuras aizstāv kopīgas vērtības, bet kurām ir dažādas kultūras, mūsu valdības izlēma atjaunot attiecības.

Šajā sakarā Meksikas vēstnieks Zviedrijā Horhe Pinto Masals un Latvijas republikas ārlietu ministrs Jānis Jurkāns 1991. gada 27. novembrī apmainījās ar diplomātiskajām notām, kurās Meksika un Latvija vienojās pārstāvēt sevi ar nerezidējošiem vēstniekiem.

Meksikas valdība apzinās, ka Eiropai ir vienreizēja politiskās un ekonomiskās daudzveidības iespēja. Mūsu valsts arī uzskata, ka pastāv taustāmas iespējas sadarbībai starp Meksiku un Latviju, lai veicinātu un stiprinātu divpusējās attiecības, tajā skaitā izglītības un kultūras jomā.

Meksikas valdība 1999—2000.gada periodā piešķirs stipendijas diviem Latvijas iedzīvotājiem. Augustā kinoteātrī "Andalūzijas suns" tika sekmīgi demonstrēts seriāls "Deviņdesmito gadu Meksikas filmas", kurš sastāv no piecām filmām. Bez tam divas īsfilmas — Sergeja Eizenšteina "Katastrofa Oaksakā" un Horhes Viljalobosa "Pasažieris" — bija iekļautas starptautiskajā filmu festivālā "Arsenāls" septembra trešajā nedēļā.

Turpinājums — 5.lpp.

Vakar, 13.oktobrī, akreditācijas vēstuli Valsts prezidentam Guntim Ulmanim pasniedza Burundi Republikas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Žilija Ngirije ( Julie Ngiriye )

B1.JPG (7457 BYTES) Pasniedzot Latvijas Republikas Valsts prezidentam Guntim Ulmanim savu akreditācijas vēstuli, Žilija Ngirije teica:

— Augsti godātais prezidenta kungs! Vispirms es gribētu izteikt jūsu ekselencei sirsnīgu pateicību par man piešķirto audienci un godu, ko jūs man parādāt, pieņemot mani kā Burundi vēstnieci Latvijas Republikā.

Es gribētu arī nodot jūsu ekselencei sveicienus no Burundi prezidenta viņa ekselences Pjēra Bijoža, kā arī no mūsu valdības un Burundi tautas Latvijas valdībai un brālīgajai Latvijas tautai.

1993. gada 24. maijs bija neaizmirstama diena mūsu valstu attiecībās, jo tajā dienā attiecīgie Maskavā rezidējošie vēstnieki tika pilnvaroti parakstīt protokolu par diplomātisko un konsulāro attiecību nodibināšanu starp mūsu valstīm.

Kad Latvijas Republika atguva neatkarību, Burundi tūlīt to atzina Burundi valdības 1992. gada 6. janvāra paziņojumā.

Mana valsts Burundi 1993. gadā piedzīvoja politisko krīzi, bet pārsteidzošā veidā no tās atlaba. Šodien mūsu centieni ir virzīti uz atjaunošanu un uz sarunām ar visām partijām, lai integrētu bruņotās grupas politiskajā dzīvē un vadītu tās uz kara izbeigšanu. Tiek pieliktas milzīgas pūles, lai palielinātu ekonomikas augšupeju un ārējo tirdzniecību, kuru mēs pirmām kārtām pārstāvam ar kafijas, tējas, augļu un dārzeņu tirdzniecību.

Tomēr netaisnais un necilvēcīgais embargo, ko mūsu valstij kopš 1996. gada uzspiež mūsu kaimiņvalstis, saņemot atbalstu no ārienes, lielā mērā apdraud šo pasākumu sekmes.

Jūsu ekselence, mēs apzināmies, ka jūsu valstij ir plašs rūpniecības preču, kokmateriāla un cementa klāsts, kas ļoti interesētu Burundi.

1995. gada oktobrī mans priekšgājējs saņēma piedāvājumu no Latvijas ārlietu ministra organizēt Latvijas un Burundi uzņēmēju tikšanos, lai apspriestu sadarbību šajā jomā. Burundi varas iestādes uzskata, ka šī iniciatīva varētu dot lielu abpusēju labumu. Tāpēc tās man ir uzdevušas no jauna minēt šo piedāvājumu attiecīgajām Latvijas amatpersonām.

Jūsu ekselence! Mēs esam pārliecināti, ka savstarpējs atbalsts ANO, kuras dalībvalstis ir abas mūsu valstis, kā arī Eiropas Savienībai, kurā jūsu valsts vēlas iestāties pēc iespējas ātrāk, būtu abpusēji ieinteresējošs.

 

Turpinājums — 5.lpp.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!