• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas pārstāvjiem Starptautiskā valūtas fonda un Pasaules bankas gada sanāksmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.1998., Nr. 286 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32923

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Satversmes tiesas lēmums

Par lietas ierosināšanu pēc Rīgas domes pieteikuma

Vēl šajā numurā

06.10.1998., Nr. 286

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

INFORMACIJA

Par Latvijas pārstāvjiem

Starptautiskā valūtas fonda un Pasaules bankas gada sanāksmē

Pagājušās nedēļas nogalē uz kārtējo Pasaules bankas (PB) un Starptautiskā valūtas fonda (SVF) gada sanāksmi Vašingtonā izbrauca Latvijas delegācija finansu ministra Roberta Zīles vadībā.

Svētdien, 4.oktobrī, notika PB Ziemeļvalstu un Baltijas valstu grupas priekšsanāksme, kurā apsprieda jautājumus, kas aktualizējami sanāksmes laikā.

Vakar, 5.oktobrī, finansu ministrs Roberts Zīle un Valsts kases pārvaldnieks Aivars Veiss tikās ar "Credit Swiss First Boston Bank" vadību, "Deutsche Bank" un bankas "Societe General" pārstāvjiem. R.Zīle tikās arī ar kādreizējo PB misijas vadītāju Baltijas valstīs Larsu Jerlingu un ar jaunievēlēto ERAB prezidentu. Sarunā piedalījās arī Latvijas Privatizācijas aģentūras ģenerāldirektors Jānis Naglis un "Biroja 2000" direktore Selga Laizāne. Kā zināms, LPA uzvarēja konkursā par tiesībām Rīgā 2000.gada maijā rīkot ERAB gada sanāksmi.

Finansu ministrijas pārstāvji piedalījās apaļā galda diskusijā par pasaules bankas lomu Eiropas integrācijas procesos. 1998.gadā tika parakstīts PB, Eiropas Komisijas, ERAB un EIB sadarbības memorands par palīdzību Viduseiropas un Austrumeiropas valstīm to iestāšanās Eiropas Savienībā procesā. Memorands paredz koordināciju starp Pasaules banku un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku kandidātvalstu projektu kopfinansēšanā. Sadarbība skars finansu sektora, ražošanas sociālās sistēmas, lauku, reģionālo un infrastruktūras attīstību, vides aizsardzību un institucionālās reformas.

Šodien, 6.oktobrī, viesnīcā "Marriott Wardman Park Hotel" tiek oficiāli atklāta Pasaules bankas un Starptautiskā valūtas fonda gada sanāksme. Tās laikā uzrunu PB Latvijas, pārējo Baltijas, kā arī Ziemeļvalstu vārdā teiks viens no Ziemeļvalsts pārstāvis, bet uzrunu SVF Latvijas un pārējo Baltijas valstu vārdā — Igaunijas finansu ministrs Marts Opmans.

Paralēli gada sanāksmei šajā dienā Latvijas delegācijas pārstāvji apmeklē semināru, kurā plānots runāt par globālām finansu problēmām, galvenokārt Āzijas krīzes ietekmi uz pasaules finansu sektoru. Finansu ministram un delegācijas pārstāvjiem būs tikšanās ar PB viceprezidentu Johannsenu Linu.

Rīt, 7.oktobrī, Roberts Zīle kopā ar Ziemeļvalstu un Baltijas valstu pilnvarniekiem tiksies ar Pasaules bankas prezidentu Džonu Volfensonu. Ministram un Latvijas Bankas prezidentam Eināram Repšem plānota tikšanās ar SVF Eiropas 2.departamenta direktoru Džonu Odlingu Smī.

 

Savukārt ekonomikas ministrs Laimonis Strujevičs tiksies ar Pasaules bankas viceprezidentu Johannesu F. Linnu, bijušo Pasaules bankas misijas vadītāju Baltijā Larsu Jerlingu, kā arī visu Baltijas un Ziemeļvalstu ministriem un lielu starptautisko finansu institūciju vadītājiem, piedalīsies diskusijās par ekonomikas problēmām, kā arī tiksies ar Amerikā dzīvojošajiem latviešiem.

PB un SVF pilnvarnieku sanāksme šogad būs veltīta jautājumiem, kas saistīti ar principiālām izmaiņām šo abu institūciju darbā ar mērķi uzlabot savstarpējās darbības koordināciju.

Kopīgo Baltijas valstu ziņojumu PB un SVF pilnvarnieku sanāksmē Vašingtonā nolasīs Igaunijas finansu ministrs, bet Baltijas un Ziemeļvalstu kopīgo ziņojumu — Islandes ārlietu ministrs.

Finansu ministrijas

un Ekonomikas minsitrijas

preses dienest

Par Pasaules bankas aizdevumu

1.oktobrī labklājības ministrs Vladimirs Makarovs pa telefonu no Vašingtonas pastāstīja, ka ir sekmīgi beigušās labklājības ministra, ministrijas vadošo speciālistu un Pasaules bankas sarunas par ilgtermiņa aizdevuma piešķiršanu Latvijas veselības aprūpes reformai. Sarunās puses vienojušās, ka aizdevuma kopējā summa būs 30 miljoni ASV dolāru, bet aizdevums pirmajam pusotram gadam — aptuveni 12 miljoni ASV dolāru.

Kredīts galvenokārt paredzēts šādiem mērķiem: veselības aprūpes sistēmas un tas finansēšanas sakārtošanai pacientu interesēs ar mērķi padarīt veselības aprūpes pakalpojumu iespējami efektīvāku un lētāku; primārās veselības aprūpes kā reformas prioritātes sakārtošanai; primārās veselības aprūpes ārstu un ģimenes ārstu institūcijas nodibināšanai — ārstu papildu izglītībai, ģimenes ārstu sertifikāta iegūšanai un prakses vietu iekārtošanai. Liela daļa kredīta tiks izlietota sabiedrības veselības veicināšanai, iedzīvotāju izglītībai par savas veselības saglabāšanu.

Pasaules bankas aizdevuma atbalsts Latvijas veselības aprūpes reformas projektam ir paredzēts divos posmos — līdz 2004.gadam. Projekts tika gatavots jau no pagājušā gada rudens Labklājības ministrijā, un sagatavošanas laikā semināros un darba grupās piedalījās plaša mediķu sabiedrība, mediķu nevalstisko organizāciju pārstāvji. Ar projektu ir iepazīstinātas mediķu arodbiedrības un pašvaldības.

Labklājības ministrs devās uz Vašingtonu pagājušās nedēļas sākumā, lai sarunās ar Pasaules banku precizētu Latvijas valstij izdevīgākus aizdevuma procentu noteikumus, pirms Latvijas valdība ar Pasaules banku noslēgs līgumu par kredīta aizdevumu šī gada nogalē. Pēc tradīcijas uz Vašingtonu parakstīt līgumu Latvijas valdības uzdevumā dosies finansu ministrs. Labklājības ministrs atgriežas Rīgā 6.oktobrī.

Labklājības ministrijas

informācija

s

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!