• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Satiksmes ministrijas 1998. gada 17. septembra noteikumi Nr. 47 "Noteikumi par speciālo atļauju (licenču) izsniegšanas kārtību visu veidu autotransportlīdzekļu vadītāju apmācībai". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.09.1998., Nr. 276/277 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32827

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrijas noteikumi Nr.48

Noteikumi par speciālo atļauju (licenču) izsniegšanas kārtību mazumtirdzniecībai ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem, to piekabēm un numurētiem agregātiem

Vēl šajā numurā

23.09.1998., Nr. 276/277

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Satiksmes ministrija

Veids: noteikumi

Numurs: 47

Pieņemts: 17.09.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Satiksmes ministrija

Noteikumi nr.47

Rīgā 1998.gada 17.septembrī

Noteikumi par speciālo atļauju (licenču) izsniegšanas kārtību visu veidu autotransportlīdzekļu vadītāju apmācībai

Izdoti saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 4.panta 3.daļu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek izsniegtas speciālās atļaujas (turpmāk - "licences") visu veidu autotransportlīdzekļu (turpmāk - "transportlīdzekļi") vadītāju apmācībai un licenču mācību kartes (turpmāk - "mācību karte"), kā arī kārtību, kādā šīs licences un mācību kartes tiek anulētas vai to darbība apturēta uz laiku.

2. Šo noteikumu ievērošana ir obligāta visiem uzņēmumiem, sabiedriskajām organizācijām, vidējām, vidējām speciālajām, kā arī citām mācību iestādēm (neatkarīgi no to īpašuma formas), kas nodarbojas ar transportlīdzekļu vadītāju apmācību.

3. Licenci un mācību karti visu veidu transportlīdzekļu vadītāju apmācībai var saņemt:

3.1. Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēta juridiska persona, kuras reģistrācijas apliecībā un (vai) statūtos paredzēta transportlīdzekļu vadītāju apmācība;

3.2. Latvijas Republikas Tieslietu ministrijā reģistrēta sabiedriska organizācija, kuras statūtos paredzēta transportlīdzekļu vadītāju apmācība;

3.2. vidējās, vidējās speciālās, kā arī citas mācību iestādes vai šo mācību iestāžu struktūrvienības, kuru darbību reglamentējošā dokumentā paredzēta transportlīdzekļu vadītāju apmācība.

4. Licence uzņēmumam, sabiedriskajai organizācijai vai mācību iestādei tiek izsniegta tikai kopā ar mācību karti (kartēm).

5. Licence un mācību karte ir stingrās uzskaites dokumenti, tām ir noteikta forma (1. un 2. pielikums).

6. Par licences un mācību kartes izmantošanu ir atbildīgs to saņēmējs (turētājs). Licences un mācību kartes saņēmējs (turētājs) nav tiesīgs nodot tās citām personām.

7. Mācību karti izsniedz katrai licencētā uzņēmuma mācību bāzei, kurā paredzēts veikt transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanu saskaņā ar Mehānisko transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanas tematiskajiem plāniem un programmām, kuras apstiprinājusi Satiksmes ministrija vai tās pilnvarota institūcija.

8. Licenču un mācību karšu izsniegšanai Satiksmes ministrija izveido licencēšanas komisiju (turpmāk - "komisija") ne mazāk kā piecu cilvēku sastāvā.

9. Komisijas sastāvu nosaka satiksmes ministrs.

10. Komisija ir tiesīga pieņemt lēmumu, ja sēdē piedalās vairāk par pusi no komisijas locekļu skaita.

 

II. Pieteikumu izskatīšanas, licences un

mācību kartes izsniegšanas kārtība

11. Lai saņemtu licenci un mācību karti (kartes) transportlīdzekļu vadītāju apmācībai, komisijas sekretāram jāiesniedz šādi dokumenti:

11.1. noteiktas formas pieteikums (3.pielikums), kurā norādīti uzņēmuma, uzņēmuma struktūrvienības, sabiedriskās organizācijas vai vidējās, vidējās speciālās, vai citas mācību iestādes vai tās struktūrvienības rekvizīti, transportlīdzekļu vadītāju apmācībai izmantojamo telpu adreses, kā arī norādīts, ar kādu kategoriju transportlīdzekļu vadītāju apmācību katrā mācību telpā paredzēts nodarboties;

11.2. Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra izsniegta reģistrācijas apliecības kopija (oriģināls jāuzrāda); sabiedriskajām organizācijām - Latvijas Republikas Tieslietu ministrijas izdota sabiedriskās organizācijas reģistrācijas apliecības kopija (oriģināls jāuzrāda); vidējām, vidējām speciālajām vai citām mācību iestādēm vai to struktūrvienībām - to darbības virzienus reglamentējoša dokumenta kopija (oriģināls jāuzrāda). Statūtsabiedrībām jāiesniedz arī uzņēmuma statūtu kopija (oriģināls jāuzrāda);

11.3. Valsts ieņēmumu dienesta izziņa par stāšanos nodokļu maksātāju uzskaitē un pilnīgu norēķināšanos ar valsts budžetu, kura izsniegta ne agrāk kā 3 mēnešus pirms pieteikuma iesniegšanas dienas;

11.4. dokumenta kopija (oriģināls jāuzrāda), kas apliecina uzņēmuma, sabiedriskās organizācijas vai mācību iestādes īpašuma tiesības uz mācību telpām un mācību laukumu (izņemot B kategorijas transportlīdzekļu vadītāju apmācībai) vai likumīgas tiesības to izmantot (nomas līgums, sadarbības līgums u.tml.);

11.5. stāva, kurā atrodas apmācībai izmantojamā telpa, ēkas inventarizācijas plāna kopija;

11.6. noteiktas formas saraksti (4.pielikums ):

a) teorētisko priekšmetu pasniedzēju saraksts;

b) praktiskās braukšanas mācības instruktoru saraksts;

c) mācību transportlīdzekļu saraksts;

11.7. uzņēmuma, sabiedriskās organizācijas vai mācību iestādes pieteikumā minēto mācību telpu apsekošanas akts (5. pielikums).

Piezīme

. Aktu sastāda attiecīgā rajona (pilsētas) Ceļu satiksmes drošības direkcijas (turpmāk - "CSDD") nodaļa, kurā veic transportlīdzekļu vadītāju kvalifikācijas piešķiršanu.

12. Teorētisko priekšmetu pasniedzējiem, praktiskās braukšanas mācības instruktoriem, kā arī mācību transportlīdzekļiem un mācību bāzei jāatbilst 6.pielikumā noteiktajām prasībām.

13. Lai licences turētājs saņemtu mācību karti jaunai mācību bāzei, komisijas sekretāram jāiesniedz 11.1.; 11.4.; 11.5.; 11.6. un 11.7. punktos norādītie dokumenti.

14. Komisijai ne vēlāk kā trīsdesmit dienu laikā no pieteikuma saņemšanas dienas jāizsniedz licence un (vai) mācību karte vai rakstiski motivēts atteikums to izsniegt. Šo atteikumu var pārsūdzēt likumā noteiktajā kārtībā.

15. Licences un (vai) mācību kartes pieteicēja pārstāvis pieteikuma izskatīšanas laikā ir tiesīgs piedalīties komisijas sēdē.

16. Ja iesniegtajos dokumentos nav pietiekamu ziņu jautājuma objektīvai izlemšanai, komisija atliek jautājuma izskatīšanu un attiecīgi par to informē pieteikuma iesniedzēju. Jautājums tiek izskatīts pēc tam, kad saņemta vajadzīgā informācija un dokumenti.

17. Licence tiek izsniegta uz laiku, ne mazāku par vienu gadu, bet ne ilgāku par pieciem gadiem. Komisija ir tiesīga licences darbības termiņu pagarināt, pārreģistrējot to uz laiku ne ilgāku par pieciem gadiem.

18. Licences pārreģistrācijai komisijas sekretāram jāiesniedz šo noteikumu 11.punktā minētie dokumenti.

19. Licencētā uzņēmuma, sabiedriskās organizācijas vai mācību iestādes mācību karte tiek izsniegta uz mācību telpu nomas laiku, ne mazāku par desmit mēnešiem, bet ne ilgāku par licences darbības laiku.

20. Mācību karte, kuras derīguma termiņš notecējis, vai gadījumos, kad mācību telpai izsniegtā mācību karte tiek pārreģistrēta (izsniegta jauna mācību karte), iepriekš izsniegtā mācību karte jānodod komisijas sekretāram.

21. Licences turētājam atļauts veikt transportlīdzekļu vadītāju apmācību tikai mācību kartē norādītajā mācību bāzē. Licences kopijai un attiecīgajai mācību kartei jābūt izliktai redzamā vietā visās transportlīdzekļu vadītāju apmācību telpās.

22. Uzņēmuma, sabiedriskās organizācijas vai mācību iestādes rekvizītu izmaiņu gadījumā uzņēmumam 15 dienu laikā no izmaiņu izdarīšanas brīža komisijas sekretāram jāiesniedz šīs izmaiņas apliecinošs dokuments un pārējie licences un mācību kartes (karšu) pārreģistrācijai nepieciešamie dokumenti.

23. Par licences vai mācību kartes nozaudēšanu un citiem to bojāejas gadījumiem rakstiski jāziņo komisijai. Par šo dokumentu atkārtotu izsniegšanu lemj komisija.

24. Licenci un mācību karti tās saņēmējam izsniedz, kā arī tās pārreģistrē pēc tam, kad veikti visi maksājumi, t.sk. normatīvajos aktos noteiktā valsts nodeva.

25. Licenču, mācību karšu saņemšanai iesniegtos nepieciešamos dokumentus uzskaita un uzglabā CSDD.

Licences un mācību kartes, kuru darbība uz laiku apturēta, uzglabā, bet licences un mācību kartes, kuras ir anulētas, iznīcina CSDD.

III. Mācību kartes darbības apturēšana uz laiku un

mācību kartes anulēšana

26. Komisija ir tiesīga mācību kartes darbību apturēt uz laiku, kā arī mācību karti anulēt.

27. Ja uzņēmumam, sabiedriskajai organizācijai vai mācību iestādei ir izsniegtas vairākas mācību kartes, tad vienas mācību kartes darbības apturēšana uz laiku vai tās anulēšana nerada citu mācību karšu darbības ierobežojumu.

28. Izsniegtās mācību kartes darbību var apturēt uz laiku šādos gadījumos:

28.1. ja ir pārkāptas transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanas tematiskajos plānos un programmās noteiktās prasības;

28.2. ja saskaņā ar sastādīto grafiku līdz tekošā gada 1.oktobrim, uzņēmējdarbības veicēja vainas dēļ nav veikta ikgadējā mācību bāzes (telpas) pārreģistrācija;

28.3. ja apsekošanas gaitā konstatēts, ka mācību bāze (telpa) neatbilst 6.pielikumā noteiktajām prasībām;

28.4. ja ir pamatoti valsts institūciju rakstiski pieprasījumi par trūkumu novēršanu, kuru novēršanai nepieciešams noteikts laiks.

29. Izsniegto mācību karti var anulēt šādos gadījumos:

29.1. ja licences turētājs pats atsakās no mācību kartes izmantošanas;

29.2. ja tiek lauzts līgums (nomas, sadarbības u.tml.) par mācību bāzes (telpas) izmantošanu;

29.3. ja ir pamatoti valsts institūciju pieprasījumi par mācību kartes anulēšanu;

29.4. ja transportlīdzekļu vadītāju sagatavošana nenotiek vietā un laikā, kas norādīti mācību iestādes iesniegtajos mācību grupu reģistrācijas dokumentos;

29.5. ja sistemātiski (trīs vai vairākas reizes) uz eksāmeniem norīkoti mazāk par 75% no grupā reģistrētajiem pretendentiem;

Piezīme

. Šī prasība neattiecas uz vidējām un vidējām speciālajām mācību iestādēm, kuru mācību programmās paredzēta B, C1 kategorijas vadītāju sagatavošana.

29.6. ja sistemātiski (trīs vai vairākas reizes) transportlīdzekļu vadītāja apliecības ieguvuši mazāk par 70% uz eksāmeniem norīkotajiem pretendentiem, kuri eksāmenus kārto pirmo reizi;

29.7. ja sastādīti vismaz trīs akti par šo noteikumu un citu vadītāju sagatavošanu reglamentējošu normatīvo aktu prasību neievērošanu attiecībā uz transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanu vai par 6.pielikumā noteikto prasību neievērošanu;

 

IV. Licences darbības apturēšana

uz laiku un licences anulēšana

30. Komisija ir tiesīga apturēt izsniegtās licences darbību uz laiku vai licenci anulēt.

31. Apturot licences darbību uz laiku vai to anulējot, attiecīgi uz laiku tiek apturēta visu mācību karšu darbība vai arī tās tiek anulētas.

32. Izsniegtās licences darbību var apturēt uz laiku šādos gadījumos:

32.1. ja sistemātiski (trīs vai vairākas reizes) tiek pārkāptas transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanas tematiskajos plānos un programmās noteiktās prasības;

32.2. ja pārkāptas šo noteikumu prasības;

32.3. ja ir pamatoti valsts institūciju rakstiski pieprasījumi par trūkumu novēršanu, kuru novēršanai nepieciešams noteikts laiks.

33. Izsniegto licenci var anulēt šādos gadījumos:

33.1. ja licences turētājs pats atsakās no licences izmantošanas;

33.2. ja licences saņēmējs trīs mēnešu laikā pēc tās saņemšanas nav uzsācis transportlīdzekļu vadītāju apmācību;

33.3. ja tiek konstatēts, ka licences turētājs savā darbībā pārkāpis Latvijas Republikas likumus vai citus normatīvos aktus, un ja par izdarītajiem pārkāpumiem paredzēta izsniegtās licences anulēšana;

33.4. ja ir pamatoti valsts institūciju rakstiski pieprasījumi par licences anulēšanu;

33.5. ja pārbaudes gaitā konstatēts, ka mācību transportlīdzekļi, teorētisko priekšmetu pasniedzēji, praktiskās braukšanas mācību instruktori, kā arī mācību bāze neatbilst šo noteikumu 6.pielikumā, kā arī citu vadītāju sagatavošanu reglamentējošu normatīvo aktu noteiktajām prasībām;

33.6. ja pārkāptas šo noteikumu prasības;

33.7. ja transportlīdzekļu vadītāju sagatavošana notiek mācību bāzē (telpā), kurai nav izsniegta mācību karte;

33.8. ja sistemātiski (trīs vai vairākas reizes) tiek pārkāptas transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanas tematisko plānu un programmu prasības;

33.9. ja tiek konstatēts, ka licences vai mācību kartes saņemšanai iesniegtās ziņas neatbilst īstenībai;

33.10. ja licences turētājam ir tikai viena mācību karte, kurai notecējis derīguma termiņš un licences turētājs trīs mēnešu laikā no derīguma termiņa beigu datuma nav iesniedzis komisijai pieteikumu mācību kartes saņemšanai.

34. Jautājumu par licences vai mācību kartes anulēšanu, kā arī to darbības apturēšanu uz laiku, izskata komisijas sēdē. Uz komisijas sēdi tiek uzaicināts licences vai mācību kartes turētājs, kuru iepriekš informē par pretenziju būtību. Licences vai mācību kartes turētāja neierašanās uz komisijas sēdi nav par pamatu jautājuma izskatīšanas atlikšanai.

35. Gadījumos, kad pēc komisijas lēmuma licences vai mācību kartes darbība tiek apturēta uz laiku vai anulēta, licence un (vai) mācību karte protokolā norādītajā laikā jānodod komisijai, bet visas transportlīdzekļu vadītāju mācību iestādes beigšanas apliecību veidlapas jānodod CSDD Kvalifikācijas daļai.

36. Lēmumu par licences vai mācību kartes anulēšanu var pārsūdzēt likumā noteiktajā kārtībā.

37. Par uzņēmējdarbības uzsākšanu bez licences, kā arī par uzņēmējdarbības turpināšanu pēc licences atņemšanas, anulēšanas vai tās derīguma termiņa notecēšanas personas tiek sauktas pie atbildības likumdošanā noteiktajā kārtībā.

 

V. Licencētās uzņēmējdarbības kontrole

38. Kontroli par to, kā licences turētājs savā darbībā ievēro šo noteikumu, kā arī transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanu reglamentējošu normatīvo aktu prasības, veic CSDD.

39. CSDD darbiniekiem ir tiesības netraucēti ieiet mācību telpās, pieprasīt un saņemt pārbaudei visus ar transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanu saistītos dokumentus.

40. Licences turētāja mācību materiālās bāzes kontroles nolūkā tiek veikta ikgadējā mācību materiālās bāzes apsekošana.

Ikgadējai mācību materiālās bāzes apsekošanai licences turētājam jāiesniedz šo noteikumu 11.4.; 11.5. un 11.6. punktos norādītie dokumenti; apsekošanai jāuzrāda mācību telpas, laukums, mācību uzskates līdzekļi un mācību transportlīdzekļi; jāsaņem apsekošanas akts par mācību materiālās bāzes atbilstību šo noteikumu prasībām.

41. Licences turētājs atbild par šo noteikumu un citu vadītāju sagatavošanas reglamentējošu normatīvo aktu prasību ievērošanu.

42. CSDD rajonu un pilsētu nodaļām aizliegts reģistrēt transportlīdzekļu vadītāju mācību grupas tādam attiecīgās uzņēmējdarbības veicējam, kuram nav licences un mācību kartes vai kuram apturēta licences vai mācību kartes darbība, vai tās anulētas, vai arī nav veikta ikgadējā mācību materiālās bāzes pārreģistrācija, kā arī iesniegti dokumenti komisijas sekretāram par šo noteikumu III un IV nodaļā minētajiem pārkāpumiem.

43. Pārkāpumu konstatēšanas gadījumos CSDD vai citas institūcija, kura ir tiesīga kontrolēt mācību iestādes darbību, darbinieks par šo faktu sastāda aktu, kuru nosūta izskatīšanai licencēšanas komisijai.

44. Komisija izskata iesniegto aktu un lemj par licences vai mācību kartes darbības apturēšanu uz laiku vai tās anulēšanu.

45. Komisijas priekšsēdētājs ir tiesīgs dot norādījumu CSDD nereģistrēt jaunas mācību grupas uzņēmumam, sabiedriskai organizācijai vai mācību iestādei, kuras darbībā konstatēti pārkāpumi, līdz šo trūkumu novēršanai vai līdz jautājuma izskatīšanai un lēmuma pieņemšanai par licences un (vai) mācību kartes darbības apturēšanu uz laiku vai tās anulēšanu

VI. Noslēguma jautājumi

46. Noteikumi stājas spēkā 1998. gada 1. oktobrī.

47. Ar šo noteikumu stāšanos spēkā spēku zaudē ar satiksmes ministra 1996. gada 23. decembra pavēli Nr. 110 apstiprinātais "Nolikums par speciālo atļauju (licenču) izsniegšanas kārtību visu veidu autotransportlīdzekļu vadītāju apmācībai".

Satiksmes ministrs V.Krištopans

Autosatiksmes departamenta direktora vietnieks J. Kancēvičs

1.pielikums

1.JPG (179135 BYTES)

Autosatiksmes departamenta direktora vietnieks J. Kancēvičs

2.pielikums

2.JPG (181806 BYTES)

Autosatiksmes departamenta direktora vietnieks J. Kancēvičs

3.pielikums

3.JPG (65578 BYTES)

Autosatiksmes departamenta direktora vietnieks J. Kancēvičs

4.pielikums

41.JPG (41233 BYTES)
42.JPG (46875 BYTES)
43.JPG (34078 BYTES)

Autosatiksmes departamenta direktora vietnieks J. Kancēvičs

5.pielikums

51.JPG (80448 BYTES)
52.JPG (67526 BYTES)

Autosatiksmes departamenta direktora vietnieks J. Kancēvičs

6.pielikums

Prasības teorētisko priekšmetu pasniedzējiem,

praktiskās braukšanas mācību instruktoriem,

mācību transportlīdzekļiem un mācību bāzei

 

1. Prasības teorētisko priekšmetu pasniedzējiem un praktiskās braukšanas mācību instruktoriem

1. Teorētisko priekšmetu pasniedzēju un braukšanas mācības instruktoru sagatavošanu veic pēc vienotām CSDD apstiprinātām programmām.

2. Priekšmeta "Tehniskā informācija" pasniedzējam jābūt vidējai tehniskajai izglītībai automobiļu vai traktoru specialitātē vai augstākajai izglītībai un priekšmeta "Tehniskā informācija" pasniedzēja apliecībai.

3. Priekšmetu "Ceļu satiksmes noteikumi" un "Satiksmes drošība" pasniedzējiem ir jābūt vidējai tehniskajai izglītībai automobiļu vai traktoru specialitātē vai augstākajai izglītībai, vismaz B kategorijas transportlīdzekļu vadītāja apliecībai un priekšmetu "Ceļu satiksmes noteikumi" un "Satiksmes drošība" pasniedzēja apliecībai.

4. Praktiskās braukšanas mācību instruktoram jābūt vismaz vidējai izglītībai, trīs gadu vadītāja stāžam, atbilstošas kategorijas transportlīdzekļu vadītāja apliecībai un praktiskās braukšanas mācības instruktora apliecībai ar tiesībām mācīt braukt ar atbilstošas kategorijas transportlīdzekli.

Piezīmes

: 1. Ja teorētisko priekšmetu pasniedzējs nevar uzrādīt pasniedzēja apliecību un (vai) viņa izglītība neatbilst 2. un 3.punkta noteikumiem, bet dokumentāri apstiprināts darba stāžs attiecīgajā specialitātē uz 01.11.94. pārsniedz trīs gadus, viņam, lai saņemtu atļauju strādāt par teorētisko priekšmetu pasniedzēju, līdz 01.11.99. jānokārto eksāmeni apliecības iegūšanai CSDD Kvalifikācijas daļā.

2. Praktiskās braukšanas mācību instruktora izglītība var neatbilst 4.punkta noteikumiem gadījumos, ja praktiskās braukšanas mācības instruktora apliecība iegūta līdz 01.01.94.

Mācību transportlīdzekļiem noteiktās prasības

1. Prakstiskajā braukšanā izmantojamiem attiecīgās kategorijas transportlīdzekļiem jāatbilst šādām minimālajām, prasībām:

A1 - motocikli bez blakusvāģa, kuru motora darba tilpums ir vismaz 75 cm3;

A2 - motocikli bez blakusvāģa, kuru motora darba tilpums ir lielāks par 125 cm3 un maksimālais ātrums vismaz 80 km/h;

A - motocikli, kuru motora darba tilpums ir lielāks par 500 cm3 un motora jauda pārsniedz 35 kW (48 ZS);

B1 - trīsriteņu vai četrriteņu B1 kategorijas mehāniskie transportlīdzekļi (izņemot motociklus ar blakusvāģi), kuru maksimālais ātrums ir vismaz 60 km/h un kuru pašmasa nav lielāka par 550 kg;

B - četrriteņu B kategorijas transportlīdzekļi, kuru maksimālais ātrums ir vismaz 100 km/h;

BE - B kategorijas vilcēja savienojums ar piekabi, ja šāds savienojums neietilpst B kategorijā, maksimālais ātrums ir vismaz 100 km/h, piekabes pilna masa vismaz 1000 kg un tās virsbūves augstums un platums vismaz 150 cm;

C1 - transportlīdzekļi, kuru maksimālais ātrums ir vismaz 80 km/h un pilna masa vismaz 4000 kg;

C1E - C1 kategorijas vilcēja savienojums ar piekabi, kur piekabes pilna masa ir vismaz 2000 kg, bet transportlīdzekļa sastāva garums vismaz 8 m un maksimālais ātrums vismaz 80 km/h;

C - transportlīdzekļi, kuru maksimālais ātrums ir vismaz 80 km/h, pilna masa vismaz 10 000 kg un to garums vismaz 7,0 m;

CE - C kategorijas vilcēja savienojums ar puspiekabi, kur transportlīdzekļu sastāva pilna masa ir vismaz 18 000 kg, garums vismaz 12 m un maksimālais ātrums vismaz 80 km/h vai C kategorijas vilcēja savienojums ar piekabi, kur transportlīdzekļu sastāva pilna masa ir vismaz 18 000 kg, garums vismaz 12 m, maksimālais ātrums vismaz 80 km/h un piekabes garums vismaz 4 m;

D1 - pasažieru pārvadāšanai paredzētie mehāniskie transportlīdzekļi, kuru maksimālais ātrums ir vismaz 80 km/h. Mācībām var izmantot tādas pašas modifikācijas kravas furgons;

D1E - D1 kategorijas vilcēja savienojums ar piekabi, kuras pilna masa ir vismaz 1250 kg un maksimālais ātrums vismaz 80 km/h;

D - pasažieru pārvadāšanai paredzētie mehāniskie transportlīdzekļi, kuru maksimālais ātrums ir vismaz 80 km/h un garums vismaz 9 m;

DE - D kategorijas vilcēja savienojums ar piekabi, kuras pilna masa ir vismaz 1250 kg un maksimālais ātrums vismaz 80 km/h.

 

2. Praktiskās braukšanas mācībai var izmantot mācību transportlīdzekļus, kuri pieder:

2.1. attiecīgās licences turētājam;

2.2. citai juridiskai personai gadījumos, kad šie transportlīdzekļi tiek izmantoti, pamatojoties uz nomas līgumu;

2.3. praktiskās braukšanas instruktoram, ja par transportlīdzekļa izmantošanu noslēgts līgums starp licences turētāju un instruktoru;

2.4. mācāmajai personai - tikai A1; A2; A; B1 kategorijas transportlīdzeklis vai citas kategorijas transportlīdzeklis, kurš ir aprīkots ar rokas vai speciāli pielāgotu vadību.

3. Mācībām izmantojamiem mehāniskajiem transportlīdzekļiem jābūt veiktai valsts tehniskajai apskatei, un tiem jābūt aprīkotiem atbilstoši Ceļu satiksmes noteikumu prasībām, kā arī papildus jābūt aprīkotiem ar:

- ārpus salona novietotiem atpakaļskata spoguļiem (izņemot A1; A2; A kategorijas transportlīdzekļiem) labajā un kreisajā pusē mācāmajai personai;

- ārpus salona novietotiem, dublējošiem atpakaļskata spoguļiem C1; C; D1; D, kā arī BE; C1E; CE; D1E; DE kategoriju transportlīdzekļu labajā un kreisajā pusē braukšanas mācību instruktoram;

- rūpnieciski izgatavotu dublājošu atpakaļskata spoguli B kategorijas transportlīdzeklim tā salonā (ne mazāka izmēra kā automobiļa konstrukcijā paredzējusi un uzstādījusi rūpnīca - izgatavotāja) braukšanas mācību instruktoram;

- papildu sajūga un bremžu pedāli braukšanas mācību instruktoram (tikai autotransportlīdzekļiem);

- noteikta parauga pazīšanas zīmei. Autotransportlīdzekļiem šai zīmei jābūt no iekšpuses izgaismojamai un novietotai uz transportlīdzekļa kabīnes vai salona jumta. C1; C; D1; D attiecīgi arī E kategorijas transportlīdzekļiem šāda vai no gaismas atstarojoša materiāla izgatavota pazīšanas zīme jānovieto arī transportlīdzekļa aizmugurē. A1; A2; A; B1 kategoriju transportlīdzekļiem pazīšanas zīme jānovieto transportlīdzekļa priekšā un aizmugurē;

- ne mazāk kā četriem statīviem (tikai B kategorijas transportlīdzekļiem).

Piezīmes

: 1. Mehāniskajam transportlīdzeklim, ar kuru tiek veikta braukšanas mācība, pazīšanas zīmes simbolikai un izmēriem jāatbilst Ceļu satiksmes noteikumu prasībām.

2. D un DE kategorijas transportlīdzekļiem no iekšpuses izgaismotas pazīšanas zīmes vietā atļauts izmantot apgaismotu pazīšanas zīmi, kas piestiprināta transportlīdzekļa priekšā, salonā pie priekšējā stikla vai braukšanas maršruta plāksnes vietā.

3. Jānodrošina pazīšanas zīmes izgaismojuma ieslēgšana gadījumos, kad transportlīdzekli vada mācāmais.

4. Mehāniskais transportlīdzeklis, ar kuru tiek veikta braukšanas mācība, nav jāaprīko ar statīvu komplektu gadījumos, kad sākotnējā braukšanas mācība notiek ar statīviem aprīkotā mācību laukumā.

 

3. Prasības mācību telpām

1. Teorētisko nodarbību telpas jāizvieto tikai virszemes stāvos ar dabīgo apgaismojumu, telpu ārējo sienu augstums līdz palodzēm nedrīkst būt zemāks par 80 cm.

2. Mācību telpu dabiskajam apgaismojumam jāapspīd darba vietas mācāmajiem no kreisās puses vai no augšas.

3. Mācību telpās katra mācāmā darba vietas apgaismojumam jābūt ne mazākam par 300 lx, bet uz tāfeles - ne mazākam par 500 lx.

4. Minimālajai platībai uz vienu mācāmo jābūt ne mazākai par 2,2 m2, neskaitot platību, ko aizņem mācību uzskates līdzekļi.

5. Griestu augstumam jābūt ne zemākam par 2,5 m.

6. Mācību telpās jānodrošina gaisa apmaiņa (caur vēdlogiem vai ar gaisa kondicionētāju) un temperatūra - mācību laikā ne zemāka par 18°C, bet mācību starplaikos ne zemāka par 15°C.

7. Ēkās, kur notiek nodarbības, jābūt ierīkotām un pieejamām tualetēm ar nosacījumu, ka ir viens klozetpods uz 25 cilvēkiem.

8. Ja mācību iestādei nav atsevišķas garderobes, mācību telpu jāapgādā ar drēbju pakaramajiem atbilstoši darba vietu skaitam.

 

4. Mācību uzskates līdzekļi

Priekšmetu "Ceļu satiksmes noteikumi" un "Satiksmes drošība" mācību uzskates līdzekļi

1. Mācību bāze, kurā māca atbilstīgas kategorijas transportlīdzekļu vadītājus, jānokomplektē ar:

1.1. vertikāli novietojamu tāfeli, kas izmantojama arī kā magnētiskā tāfele, ar laukumu ne mazāku par 1,0 m2;

1.2. mācību uzskates līdzekļi, kas ļauj skaidrot tēmu "Krustojumu pārbraukšana" (piem., maketa galds, plāves ar krustojumu konfigurācijām u.c.);

1.3. stendiem "Ceļa zīmes", "Ceļa horizontālie un vertikālie apzīmējumi";

Piezīme

. Ceļa zīmju un ceļa apzīmējumu simbolikai jaatbilst Ceļu satiksmes noteikumu un Valsts standarta prasībām, to izmērs nedrīkst būt mazāks kā Valsts standartā noteiktais ceļa zīmju izmērs mērogā 1:6.

1.4. transportlīdzekļu satiksmes regulēšanas luksoforiem vai to maketiem darbošanās kārtībā;

1.5. mācību uzskates līdzekļiem priekšmetā "Satiksmes drošība";

1.6. mācību uzskates līdzekļiem priekšmetā "Ceļu satiksmes noteikumi".

Priekšmeta "Tehniskā informācija" mācību uzskates līdzekļi

2. A1; A2; A; B1; B kategorijas transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanas tehniskās informācijas mācību telpa jānokomplektē ar mācību uzskates līdzekļiem attiecīgu kategoriju tēmu izklāstam;

3. C1; D1; C kategoriju transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanas tehniskās informācijas mācību telpu (telpas) jānokomplektē ar:

3.1. karburatormotoru vai dīzeļmotoru pilnā komplektā;

Piezīme

. C1 un D1 kategorijas transportlīdzekļu tehniskās informācijas mācību telpā mācību tēmas "Dīzeļmotoru barošanas sistēma, tās kopšana" apgūšanai dīzeļmotora vietā atļauts izmantot stendu, uz kura novietoti dīzeļmotora barošanas sistēmas agregāti un attēlota degvielas padeves principiālā shēma.

3.2. kloķa-klaņa mehānisma, gāzu sadales mehānisma, eļļošanas un dzeses sistēmas ierīcēm un detaļām;

3.3. dīzeļmotoru barošanas sistēmas degvielas padeves principiālo shēmu (tikai C kategorijas transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanai);

3.4. automobiļu elektroiekārtas ierīcēm (akumulatoru bateriju*, starteri*, aizdedzes svecēm, drošinātājiem);

3.5. dažāda veida (hidrauliskā un pneimohidrauliskā) sajūga pievada galvenajām ierīcēm (pneimohidrauliskā sajūga pievada galvenās ierīces - tikai C kategorijas transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanai);

3.6. sajūga mehānisma galvenajām ierīcēm (dzenošo disku un piespiedējdisku);

3.7. kardānpārvadu (pakaļējās piedziņas);

3.8. pakaļējo (dzenošo) tiltu ar bremžu mehānismu* (C kategorijas transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanai - pakaļējo (dzenošo) tiltu ar pneimatisko bremžu mehānismu);

3.9. galveno pārvadu*;

3.10. starpasu diferenciāli* (tikai C kategorijas transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanai);

3.11. riteņu planetāro reduktoru* (tikai C kategorijas transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanai);

3.12. priekšējo tiltu ar bremžu mehānismu* ar riteņu neatkarīgo un atkarīgo balstiekārtu (C kategorijas transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanai - priekšējo tiltu ar pneimatisko bremžu mehānismu);

3.13. pārnesumu kārbu*;

3.14. pārnesumu kārbas dažādas konstrukcijas sinhronizatoriem;

3.15. stūres mehānismu ar gliemežpārvadu*;

3.16. stūres mehānismu ar zobstieni*;

3.17. stūres mehānisma ar hidropastiprinātāju galvenajām ierīcēm* (tikai C kategorijas transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanai);

3.18. stūres pievada detaļām;

3.19. daudzkontūru pneimatiskā bremžu pievada principiālo shēmu (tikai C kategorijas transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanai);

3.20. attiecīgo kategoriju transportlīdzekļu mācību programmu tēmu izklāstam nepieciešamo mācību uzskates līdzekļu komplektu.

Piezīmes

: 1. Barošanas un bremžu sistēmas principiālās shēmas jānokomplektē ar visām ierīcēm.

2. Bremžu pievada katras kontūras savienojumi jāapzīmē ar citu krāsu.

4. D kategorijas transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanas tehniskās informācijas mācību telpa papildus 3.punktā minētajam uzskaitījumam jānokomplektē ar:

4.1. autobusu apsildīšanas ierīcēm;

4.2. durvju atvēršanas mehānisma galvenajām ierīcēm;

4.3. autobusu priekšējā un pakaļējo tilta balstiekārtas konstruktīvi atšķirīgajām ierīcēm (pneimatiskie baloni, spiediena regulators u.c.);

4.4. mācību uzskates līdzekļu komplektu.

5. BE kategoriju transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanas tehniskās informācijas mācību telpa jānokomplektē ar mācību uzskates līdzekļu komplektu.

6. C1E, CE, D1E, DE kategoriju transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanas tehniskās informācijas mācību telpa papildus 3.punktā minētajam uzskaitījumam jānokomplektē ar:

5.1. vilcēja seglierīci;

5.2. puspiekabes atbalststatni*;

5.3. jūgierīci;

5.4. vienvada un divvadu piekabes bremžu pievada principiālajām shēmām;

5.5. pirmsreduktoru vai pēcreduktoru;

5.6. mācību uzskates līdzekļu komplektu.

................................................

*Agregātam, mezglam vai ierīcei jābūt griezumā

 

5. Prasības praktiskās braukšanas mācību laukumiem

1. Mācību laukums (autodroms) obligāts visiem uzņēmumiem, sabiedriskajām organizācijām vai mācību iestādēm, kas veic transportlīdzekļu vadītāju mācību (izņemot B kategorijas transportlīdzekļu vadītāju mācību).

Pārējo kategoriju transportlīdzekļu vadītāju mācībai, ja uzņēmuma vai mācību iestādes rīcībā nav autodroma, var izmantot jebkuru ceļu, teritoriju u.tml. vietu, kur iespējams izvietot attiecīgas figūras, ja pret to izmantošanu neiebilst tās īpašnieks.

2. Mācību laukumam pēc tā izmēriem un konfigurācijas jānodrošina, ka tajā iespējams izvietot atbilstošās kategorijas transportlīdzekļu braukšanas iemaņu apgūšanai nepieciešamās figūras.

Autosatiksmes departamenta direktora vietnieks J.Kancēvičs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!