• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zvārdes likteņstāsts - dokumentos, fotogrāfijās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.09.1998., Nr. 276/277 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32822

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkursi

Vēl šajā numurā

23.09.1998., Nr. 276/277

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zvārdes likteņstāsts — dokumentos, fotogrāfijās

Latvijas Okupācijas muzejā 29.augustā atklāja izstādi, kam dots nosaukums "Izpostītā zeme: Zvārdes pagasta iznīcināšana un atjaunošana". Dokumentos un fotogrāfijās soli pa solim parādīta šī novada vēsture, kas atspoguļo visas Latvijas vēsturi XX gadsimtā. To ievada dokumenti, kas liecina, ka 1953.gadā okupācijas vara Zvārdes pagasta teritorijā sāka izveidot kara aviācijas mācību poligonu. 1955.gadā iedzīvotājiem lika atstāt viņu mājas. Ekspozīcijā "Posts" atainots 40 gadu laika posms, kad poligons apdraudēja plašu apkārtni. Par galvenajiem bumbošanas mērķiem kalpojušas bijušās saimniecības, Zvārdes baznīca un Rīteļu kapsēta, kur 1988.gada vasarā ar buldozeru nolīdzināja sapostītās kapa vietas, krustus un pieminekļus.

Poligona teritorijā tika sagandēta auglīga zeme, cieta apkārtējā vide, arī cilvēki nelaimes gadījumos, kad aviobumbas nokrita ārpus poligona.

Īpaša vieta ekspozīcijā atvēlēta cīņai par poligona slēgšanu, kas sākās līdz ar Atmodu. Piketos un demonstrācijās kopā ar zvārdeniekiem piedalījās Vides aizsardzības kluba ļaudis. Aicinājums — slēgt poligonu — rada atbalsi kaimiņu novados un visā Latvijā. Un 1993.gadā krievu armija bija spiesta atstāt Zvārdi, poligona objektus pārņēma Zemessardze.

Izstādes materiāli vēsta par vairāku Zvārdes pagasta dzimtu likteņiem laiku lokos. Fotogrāfijās redzami Svētaiņu māju īpašnieki Elferti, Tīreļkrieviņu māju saimniece pie atgūtās mājas drupām.

Stendā "Zvārde šodien un rīt" var uzzināt, ka jau 700 ģimeņu iesniegušas pieteikumus savu senču zemes atgūšanai. Netieši ieguvēji ir arī Saldus rajona un daļa Dobeles rajona iedzīvotāju, kuri ilgus gadus izjutuši poligona ietekmi.

Zvārdei piešķirts īpašs atbalstāmā reģiona statuss. Domājot par nākotni, gan vasts iestādes, gan sabiedriskās organizācijas un privātpersonas izstrādājušas dažādus plānus, taču pagaidām neviens nav īstenots. Situācijas izvērtēšanā iesaistījušies arī ārzemju eksperti.

Izstāde tapusi no Zvārdes iedzīvotāju, no arhīvu un vairāku ministriju materiāliem. Līdzekļus ekspozīcijas veidošanai piešķīris Amerikas Latviešu fonds un Zvārdes novadnieki. Izstādes tēla autors ir mākslinieks Andrejs Sebris un muzeja izglītības programmas vadītāja Dagnija Staško.

Ar unikālajiem materiāliem var iepazīties līdz 4.oktobrim. Pēc tam izstāde ceļos pa tām Latvijas skolām, kurās izveidota ekspozīcija par okupācijas laika sekām savā novadā.

Aina Adermane

Foto: Harijs Burmeistars

ZV3.JPG (26103 BYTES)
Dokuments ekspozīcijā. Šādus paziņojumus 1955.gada aprīlī saņēma iedzīvotāji, kam līdz 1.maijam bija jāatstāj savas mājas

ZV4.JPG (25023 BYTES)
Demonstranti pie Striķiem. Un karte, kur iezīmēts kā protestētāji ielenkuši Zvārdes poligonu 1990.gada 18.novembrī

ZV1.JPG (22375 BYTES)
Zvārdes poligonā atrastā munīcija un citi priekšmeti

ZV2.JPG (29731 BYTES)
1998.gads. Dzīve jāsāk no jauna

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!