• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ludi un Robertu Bērziņu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.09.1998., Nr. 276/277 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32821

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas priekšsēdētājs: - vizītē uz Baltkrievijas Republiku

Vēl šajā numurā

23.09.1998., Nr. 276/277

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ludi un Robertu Bērziņu

Jau otro gadu septembris Latvijā ir īpaši nozīmīgs ievērojamo latviešu kultūras darbinieku Luda un Roberta Bērziņu dzimtas piemiņai. Pērnruden, pēc vairāk nekā trīsdesmit gadu atdusas Katskiļu kapsētā Amerikā, tēvzemē atgriezās latvju tautas gara mantu kopējs profesors Ludis Bērziņš ar dzīvesbiedri Minnu. Par vecvecāku pārbedīšanu, izpildot viņu pēdējo vēlēšanos, bija parūpējies pazīstamais ķirurgs profesors Kristaps Kegi. Tagad abi atdusas Džūkstes kapos.

Svētdien, 13.septembrī, brāļu Bērziņu piemiņai veltīts pasākums notika Džūkstē. To ievadīja zinātniska konference "Robertam Bērziņam — 130". Biedrību namā tika nolasīti vairāki referāti par kādreizējo Džūkstes skolas un visas sabiedrības dvēseli.

Tāpat kā Ludis Bērziņš, arī viņa brālis Roberts dzimis Džūkstes pagasta "Rīpelēs". Abi savulaik mācījušies Irlavas skolotāju seminārā un vēlāk palikuši tur strādāt par skolotājiem. Abi bijuši rakstnieki, dzejnieki, skolotāji, latvju tautas gara mantu glabātāji. Dziļi izglītoti cilvēki ar plašu redzesloku. Kopējs brāļiem arī tas, ka abi savulaik strādājuši par vācu valodas virsskolotājiem Kijevā (Ludis Bērziņš — arī par mācītāju). Abi ir arī daudzu garīgu dziesmu autori. Ludis Bērziņš 1909.gadā kopā ar mācītāju Šmithenu nodibināja ģimnāziju Dubultos un līdz 1915.gadam to vadīja, bija latviešu literatūras docents Latvijas Valsts universitātē un Rīgas Skolotāju institūta direktors. Filoloģijas doktors, rakstnieks, mācītājs un folklorists Ludis Bērziņš apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Arī Roberta Bērziņa mūžs bijis daudzšķautnains un bagāts. Viņš sacerējis un atdzejojis daudzas garīgas dziesmas, piedalījies Dziesmu grāmatas pārlabošanā un tulkojis vairākas latviešu tautas pasakas. Viņa spalvai pieder arī luga "Atpakaļ", romāns dzejā "Skolotājs Drebēns" un grāmata "Lerhs Puškaitis dzīvē un darbā". No 1921. līdz 1925.gadam Roberts Bērziņš vadīja Rīgas Izglītības nodaļu un vēlāk strādāja dažādās Rīgas skolās.

LU profesora Luda Bērziņa memoriālajā muzejā Jaundubultos ik gadu tiek pasniegta Luda Bērziņa prēmija par pētījumiem pedagoģijā, folkloristikā, literatūrzinātnē un novadpētniecībā. Šī gada laureātus sestdien, 12.septembrī, godināja Luda Bērziņa memoriālajā muzejā Jaundubultos.

Bet svētdien Džūkstes kapos atklāja tēlnieka profesora Bruno Strautiņa veidoto pieminekli Ludim Bērziņam. Pieminekli iesvētīja Slokas evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs Aivars Beimanis.

Armīda Priedīte

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!