• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pasaules banka Latvijas laukiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.09.1998., Nr. 257/260 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32710

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Igaunijas Republikā Lietuvas Republikā

Vēl šajā numurā

09.09.1998., Nr. 257/260

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pasaules banka Latvijas laukiem

Šodien, 9.septembrī, Finansu ministrijā tiks parakstīts Pasaules bankas aizdevuma līgums Latvijas lauku attīstības projekta īstenošanai. Aizdevuma līgumu ar Pasaules banku (PB) Latvijas valdības vārdā parakstīs finansu ministrs Roberts Zīle un Pasaules bankas vārdā — bankas Baltijas valstu un Polijas reģionālais direktors Bazils Kavaļskis (Basil G.Kavalskey). Saskaņā ar līgumu, PB aizdevums — līdz 25 miljoni ASV dolāru — projekta realizācijai tiks izsniegts uz 17 gadiem, piemērojot pasaules bankas standartam mainīgo procentu likmi "Liber".

"Šis projekts, nenoliedzami, ir ļoti nozīmīgs Latvijai un tās uzņēmējiem, uzsvēris finansu ministrs Roberts Zīle. It īpaši tāpēc, ka pateicoties šā projekta realizācijai, pastāv reāla iespēja aktivizēt uzņēmējdarbību (un ne tikai lauksaimniecisko ražošanu) ārpus tradicionālajiem uzņēmējdarbības centriem, kas joprojām koncentrējas lielākajās Latvijas pilsētās."

Turklāt Pasaules bankas lēmums par līdzekļu ieguldīšanu uzņēmējdarbībā lauku apvidos lielā mērā ir norāde Latvijas kredītiestādēm, ka lauku uzņēmēji vairs nav bezcerīgie kredītņēmēji, tas ir, šie aizdevumi ir pietiekami droši un atpelna sevi, uzskata R.Zīle. Par to liecina arī skaitļi. Pēdējos sešos gados privāto saimniecību skaits palielinājies no 7500 līdz 130 000. To aizņemtā zemes platība palielinājusies vairāk nekā 13 reizes.

Ar šo projektu, kas ir loģisks turpinājums iepriekšējam lauksaimniecības attīstības projektam (arī 25 miljoni ASV dolāru) un kas sekmēs valdības lauku attīstības desmit gadu programmas īstenošanu, ir paredzēts atbalstīt privātā sektora attīstību, nostiprināt zemes reformas tiesisko bāzi, samazināt nabadzības līmeni laukos un tālāk attīstīt finansu sistēmu lauku rajonos.

Projekts paredz ar Latvijas komercbanku starpniecību piešķirt finansējumu (kredītus) lauksaimnieciskai un nelauksaimnieciskai darbībai (apgrozāmajiem līdzekļiem un investīcijām lauksaimnieciskajā un nelauksaimnieciskajā darbībā), tai skaitā mazajiem lauku uzņēmumiem, kuriem būs iespēja attīstīties un uzkrāt līdzekļus turpmāk nepieciešamajam kredītu nodrošinājumam. Ar šo aizdevumu plānots atbalstīt arī lauku attīstības politikas izstrādi un lauku uzņēmējdarbības organizatoriskās struktūras.

Finansu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!