• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valmieras novada domes 2021. gada 26. augusta saistošie noteikumi Nr. 8 "Par materiālo atbalstu Valmieras novada pašvaldībā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 14.09.2021., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/op/2021/177.7

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

14.09.2021., Nr. 177

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valmieras novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 8

Pieņemts: 26.08.2021.

OP numurs: 2021/177.7

2021/177.7
RĪKI

Valmieras novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Valmieras novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 8

Valmierā 2021. gada 26. augustā (prot. Nr. 9, 20. §)

Par materiālo atbalstu Valmieras novada pašvaldībā

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka materiālā atbalsta veidus un apmērus Valmieras novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) administratīvajā teritorijā, to pieprasīšanas, piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Saistošajos noteikumos noteiktā materiālā atbalsta izmaksu administrē Valmieras novada Sociālo lietu pārvalde (turpmāk – Pārvalde), izņemot 3.1. un 3.4. apakšpunktā minētos, kurus administrē Valmieras novada Dzimtsarakstu nodaļa (turpmāk – Dzimtsarakstu nodaļa).

II. Pašvaldības materiālā atbalsta veidi, to pieprasīšanas, piešķiršanas un izmaksas kārtība

3. Materiālā atbalsta veidi:

3.1. pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā;

3.2. pabalsts sociālās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai;

3.3. pabalsts nozīmīgā dzīves jubilejā;

3.4. apbedīšanas pabalsts.

4. Saistošo noteikumu 3.2. un 3.3. apakšpunktā noteiktos materiālā atbalsta veidus piešķir mājsaimniecībai, kura savu dzīvesvietu deklarējusi Pašvaldības administratīvajā teritorijā pēdējos 12 mēnešus.

5. Lai saņemtu saistošo noteikumu 3.2. apakšpunktā minēto materiālā atbalsta veidu, persona iesniegumu iesniedz personīgi Pārvaldē, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, vai nosūta pa pastu vai elektroniski, ja elektroniskais dokuments sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

6. Lai saņemtu saistošo noteikumu 3.1. un 3.4. apakšpunktā minētos materiālā atbalsta veidus, persona iesniegumu iesniedz Dzimtsarakstu nodaļā.

7. Saistošo noteikumu 3.3. apakšpunktā minēto materiālā atbalsta veidu nepieprasa ar iesniegumu.

8. Saistošo noteikumu noteiktā materiālā atbalsta piešķiršanas izvērtēšanai Pārvalde un Dzimtsarakstu nodaļa pārbauda informāciju, tostarp apstrādā personas datus, par materiālā atbalsta pieprasītāju vai pieprasītāju un viņa mājsaimniecību Pašvaldības un valsts datu reģistros tikai materiālā atbalsta piešķiršanas izvērtēšanai nepieciešamajā apjomā. Ja nepieciešams, Pārvalde un Dzimtsarakstu nodaļa pieprasa ziņas no valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī privātpersonām.

9. Lēmumu par materiālā atbalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pieņem Pārvalde, ja tiek lemts par saistošo noteikumu 3.2. apakšpunktā minēto materiālā atbalsta veidu vai Dzimtsarakstu nodaļa, ja tiek lemts par saistošo noteikumu 3.1. un 3.4. apakšpunktā minētiem materiālā atbalsta veidiem.

10. Pašvaldība materiālo atbalstu var izmaksāt skaidrā vai bezskaidrā naudā, pārskaitot to pieprasītāja iesniegumā norādītajā kredītiestādes kontā vai pasta norēķinu sistēmas kontā, vai mantas veidā, vai pēc vienošanās ar pieprasītāju, pakalpojuma sniedzēja kredītiestādes kontā.

11. Piešķirto materiālo atbalstu izmaksā līdz nākamā mēneša pēdējai darba dienai, ja vien saistošajos noteikumos nav noteikts citādi.

III. Pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā

12. Pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā var saņemt:

12.1. viens no bērna vecākiem, ja vismaz vienam no bērna vecākiem deklarētā dzīvesvieta sešus mēnešus pirms bērna dzimšanas brīža ir Pašvaldības administratīvajā teritorijā;

12.2. persona, kura adoptējusi vai ņēmusi aizbildnībā bērnu, ja šis pabalsts nav izmaksāts vienam no bērna vecākiem;

12.3. viens no bērna audžuvecākiem, ja bērns nodots ārpusģimenes aprūpē un šis pabalsts nav izmaksāts vienam no bērna vecākiem.

13. Pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā 200 euro apmērā par katru bērnu, kura deklarētā dzīvesvieta no dzimšanas reģistrācijas brīža ir Pašvaldības administratīvajā teritorijā, piešķir vienai no saistošo noteikumu 12. punktā minētām personām.

14. Pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā var pieprasīt ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc bērna piedzimšanas.

IV. Pabalsts sociālās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai

15. Pabalsts sociālās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai tiek piešķirts, lai novērstu vai mazinātu dažādu faktoru izraisītās negatīvās sekas, palīdzētu mājsaimniecībai uzlabot sociālo situāciju un iekļauties sabiedrībā.

16. Pirms lēmuma par pabalsta sociālās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai pieņemšanas Pārvaldes sociālā darba speciālists veic mājsaimniecības sociālās situācijas, vajadzību un resursu novērtējumu un sagatavo sociālās rehabilitācijas plānu.

17. Pabalstu sociālās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai piešķir apstiprinātā budžeta ietvaros, paredzot, ka vienai mājsaimniecībai piešķiramā pabalsta kopējais apmērs ir ne vairāk kā 300 euro kalendāra gadā.

V. Pabalsts nozīmīgā dzīves jubilejā

18. Pabalstu nozīmīgā dzīves jubilejā saņem personas, kuras sasniegušas 80, 85, 90, 95, 100 un vairāk par 100 gadu vecumu.

19. Pabalsta apmērs nozīmīgā dzīves jubilejā:

19.1. mantas veidā līdz 25 euro;

19.2. naudas pabalsts 150 euro – personai 100. dzimšanas dienā un katrā nākamajā dzimšanas dienā.

20. Pabalstu nozīmīgā dzīves jubilejā piešķir Pārvalde, pamatojoties uz valsts un Pašvaldības datu reģistros pieejamām ziņām par personu. Sarakstu par saistošo noteikumu 18. punktā minētām personām sagatavo Pārvalde.

21. Pabalstu nozīmīgā dzīves jubilejā izmaksā vai pasniedz, saskaņojot to ar personu, kura ir sasniegusi saistošo noteikumu 18. punktā noteikto vecumu, personas dzimšanas dienā vai citā dienā, ja personas dzimšanas diena ir oficiālā brīvdiena vai svētku diena.

VI. Apbedīšanas pabalsts

22. Apbedīšanas pabalstu piešķir, ja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras piešķirtais apbedīšanas pabalsta apmērs ir mazāks par 500 euro. Piešķiramā pabalsta apmēru veido starpība starp 500 euro un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras piešķirtā apbedīšanas pabalsta apmēru, bet ne vairāk kā 300 euro.

23. Apbedīšanas pabalstu izmaksā personai, kura Dzimtsarakstu nodaļā iesniedz iesniegumu, kuram pievienota personas miršanas apliecības kopija (uzrādot oriģinālu), Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras lēmuma kopija par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu, un apņemas veikt vai ir veikusi mirušās personas apbedīšanu. Pabalstu saņem tikai viena persona.

24. Apbedīšanas pabalsts var tikt pārskaitīts apbedīšanas pakalpojumu sniedzējam, kurš veic mirušās personas apbedīšanu.

25. Apbedīšanas pabalstu var pieprasīt ne vēlāk kā sešus mēnešus pēc personas miršanas dienas.

26. Lēmumu par apbedīšanas pabalsta piešķiršanu Dzimtsarakstu nodaļa pieņem vienas darba dienas laikā no saistošo noteikumu 23.punktā minēto dokumentu saņemšanas dienas.

27. Piešķirtā apbedīšanas pabalsta izmaksu veic trīs darba dienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas.

VII. Noslēguma jautājumi

28. Atzīt par spēku zaudējušu:

28.1. Burtnieku novada pašvaldības 2009. gada 7. oktobra saistošos noteikumus Nr. 9/2009 "Par Burtnieku novada apbedīšanas pabalsta piešķiršanu";

28.2. Burtnieku novada pašvaldības 2017. gada 20. decembra saistošos noteikumus Nr. 21/2017 "Par vienreizēju pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu";

28.3. Kocēnu novada domes 2018. gada 22. marta saistošos noteikumus Nr. 8/2018 "Par brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Kocēnu novadā";

28.4. Mazsalacas novada pašvaldības 2009. gada 26. augusta saistošos noteikumus Nr. 5 "Par materiālo atbalstu Mazsalacas novada pašvaldībā";

28.5. Mazsalacas novada pašvaldības 2012. gada 16. maija saistošos noteikumus Nr. 4 "Par materiālo atbalstu politiski represētām personām";

28.6. Naukšēnu novada pašvaldības 2013. gada 9. decembra saistošos noteikumus Nr. 16/2013 "Par materiālo atbalstu Naukšēnu novada iedzīvotājiem";

28.7. Rūjienas novada pašvaldības 2014. gada 13. februāra saistošos noteikumus Nr. 2/2014 "Par materiāliem pabalstiem Rūjienas novadā";

28.8. Valmieras pilsētas domes 2020. gada 30. janvāra saistošie noteikumi Nr. 341 "Par pabalstiem Valmieras pilsētas pašvaldībā".

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks

 

Paskaidrojuma raksts
Valmieras novada pašvaldības 2021. gada 26. augusta saistošajiem noteikumiem Nr. 8 "Par materiālo atbalstu Valmieras novada pašvaldībā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Apvienojoties Beverīnas, Burtnieku, Kocēnu, Mazsalacas, Naukšēnu Rūjienas, Strenču novadu un Valmieras pilsētas pašvaldībām, no 2021. gada 1. jūlija ir izveidota Valmieras novada pašvaldība. Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumu 17. punktu 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus līdz 2022. gada 1. jūnijam.

Ņemot vērā, ka dažas no bijušajām novadu pašvaldībām vienos saistošajos noteikumos ir noteikušas gan pašvaldības brīvās iniciatīvas pabalstus, gan papildu sociālās palīdzības pabalstus (pabalsts/i atsevišķu izdevumu apmaksai un pabalsts krīzes situācijā), kuri saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma (turpmāk – Likums) pārejas noteikumu 40. punktā noteikto Valmieras novada pašvaldībai (turpmāk – Pašvaldība) līdz 2021. gada 1. oktobrim jāunificē, Pašvaldībai vienlīdz ar šiem saistošajiem noteikumiem "Par materiālo atbalstu Valmieras novada pašvaldībā" (turpmāk – Noteikumi) ir jāizskata arī saistošie noteikumi "Par mājsaimniecības atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālās palīdzības pabalstiem Valmieras novada pašvaldībā". Noteikumi izdalīti atsevišķā normatīvajā aktā, lai iedzīvotājiem tie būtu pārskatāmāki un vieglāk uztverami.

2. Īss projekta satura izklāsts Noteikumi izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu, kas nosaka, ka pašvaldības dome var pieņemt saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi.

Noteikumi nosaka materiālā atbalsta veidus un apmērus Pašvaldības administratīvajā teritorijā, un tā pieprasīšanas, piešķiršanas un izmaksas kārtību.

Noteikumu 3. punkts paredz šādus materiālā atbalsta veidus:

– pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā;

– pabalsts sociālās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai;

– pabalsts nozīmīgā dzīves jubilejā;

– apbedīšanas pabalsts.

Lai iedzīvotājiem atvieglotu pabalsta bērna piedzimšanas gadījumā un apbedīšanas pabalsta saņemšanu un Valmieras novada Sociālo lietu pārvaldei (turpmāk – Pārvalde) samazinātu administratīvo slogu, Noteikumu 2. punkts nosaka, ka pabalstu apbedīšanas un bērna piedzimšanas gadījumā administrē Valmieras novada Dzimtsarakstu nodaļa (turpmāk – Dzimtsarakstu nodaļa).

Izdalot Pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu veidus atsevišķā normatīvajā aktā, tiek radīti pārskatāmi atbalsta veidi, kuru piešķiršanai netiek vērtēti personu ienākumi, materiālais stāvoklis un pārbaudīta trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusa esamība.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Izvērtējot bijušo pašvaldību līdz šim sniegto atbalsta apjomu, plānotā ietekme uz budžetu:

– pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā – līdz 8000 euro mēnesī;

– pabalsts sociālās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai – līdz 1000 euro mēnesī;

– pabalsts nozīmīgā dzīves jubilejā – līdz 1000 euro mēnesī;

– apbedīšanas pabalsts – līdz 2500 euro mēnesī.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Neietekmē.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Noteikumu administrēšanu veic Pārvalde un Dzimtsarakstu nodaļa.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas ar privātpersonām nav veiktas.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!