• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar zvērestu - sargāt savu valsti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.08.1998., Nr. 243/244 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32596

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas ekonomika: vakar, šodien, rīt

Vēl šajā numurā

25.08.1998., Nr. 243/244

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar zvērestu — sargāt savu valsti

22.augustā 74 kadeti zvērēja uzticību savai valstij un tās bruņotajiem spēkiem

Tiem jauniešiem, kuri savu karjeru saista ar militārām profesijām un par savu mācību iestādi izvēlējās Nacionālo aizsardzības akadēmiju, jau aiz muguras gan iestāju eksāmeni, gan trīs mācību nedēļas. Rūpīgu medicīnisko pārbaudi un iestājpārbaudījumus šogad izturēja astoņdesmit pieci kadeti, bet pēc šīm trīs mācību nedēļām kadetu skaits samazinājies gandrīz par desmit.

Tas bija izvērtēšanas laiks, kas pavadīts mācībās, dažādos vingrinājumos, kad iepazīta dzīve kazarmās. Daži jaunieši mainīja savas domas par izvēlēto profesiju, jo dažiem šķiet par grūtu obligātais nodarbību apmeklējums, dienesta pienākumu pildīšana paralēli mācībām, dzīve kazarmās, armijas formas tērpa nēsāšana, kā arī citi ierobežojumi. Par alkohola lietošanu četri kadetkandidāti tika atskaitīti jau iestājeksāmenu laikā. Jauno kadetu nacionālais sastāvs: sešdesmit septiņi latvieši, pieci krievi, divi poļi, viens lietuvietis, viens baltkrievs. Piecpadsmit meitenes šogad priekšroku devušas militāras karjeras uzsākšanai Nacionālajos bruņotājos spēkos. 22.augustā 74 kadeti zvērēja uzticību savai valstij un tās bruņotajiem spēkiem.

Kā pastāstīja NAA rektors majors Ilmārs Vīksne pirms zvēresta ceremonijas tiekoties ar kadetu vecākiem un tuviniekiem, Nacionālās aizsardzības akadēmijas uzdevums ir profesionālu speciālistu sagatavošana dienestam bruņotajos spēkos. Līdz decembra vidum kadeti apgūs nodaļas komandiera zinības. Ar jauno gadu labākie uzsāks mācības vada komandiera programmā, kad viņiem pievienosies arī tie, kuri agrāk dienesta laikā apguvuši vada komandiera kursu kādā no Latvijas mācību centriem vai ārzemēs. Vada komandiera mācību programmas sastāv no divām daļā. Pirmā daļa ilgst gadu akadēmijas auditorijās, otrā — astoņus mēnešus kā prakse karaspēka daļās. Tad būs valsts eksāmeni un leitnanta dienesta pakāpes piešķiršana sekmīgajiem kadetiem. Jaunie virsnieki dosies uz savām darba vietām, bet pēc gadu ilga dienesta varēs turpināt mācības NAA rotas komandiera programmā. Pēc tās sekmīgas beigšanas virsnieks var iestāties maģistratūrā militārās vadības specialitātē. NAA kā specifiska augstskola pārsvarā māca militāros priekšmetus, piemēram, kaujas taktiku, kas aizņem trešdaļu no mācību programmas. Liela loma ir svešvalodu apguvei, sevišķi angļu sarunvalodai un militāro terminu zināšanai, datorzinībām, vadības un administrācijas zināšanām. Gluži kā pašlaik vecāko kursu kadeti arī jaunie varēs mācīties Vācijā, Zviedrijā, ASV, Itālijā, Čehijā. Mūsu militārās izglītības stratēģija paredz, ka jaunie virsnieki apgūst vada un rotas komandiera iemaņas mūsu akadēmijā, bet specializācija notiek ārzemēs vai kādā no Latvijas mācību centriem. Nākošajā gadā darbu uzsāks Baltijas aizsardzības koledža Tartu, tur sagatavos virsniekus bataljonu un brigāžu vadībai. Lai apgūtu militārās programmas un izmantotu piedāvātās iespējas mācīties ārzemēs, kadetiem labi jāprot angļu valoda. Aizsardzības akadēmijā pašlaik strādā vieslektori — Lielbritānijas armijas speciālisti un dāņu pasniedzēji. Nodarbības noteik angļu valodā.

Jācer, ka nākamgad, kad Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem atvēlēs vienu procentu no Latvijas budžeta, uzlabosies kadetu materiālie apstākļi. Rektors uzsvēra, ka, neraugoties uz finansiālajām problēmām, prioritāte vienmēr būs kadetu stipendijas, ēdināšana un apģērbs. Kadetu vidējā stipendija ir 32 lati. Kadetēm, salīdzinot ar puišiem, atlaižu nav nekādu, izņemot ar NBS komandiera pavēli noteiktos fiziskās sagatavotības normatīvus. Apmierināts par savas meitas Ineses izvēli bija kuldīdznieks policijas leitnants Andrejs Grābants. Inese dzimusi un augusi laukos, beigusi Kuldīgas vakara vidusskolu, izvēlējusies militāru profesiju, jo ciena disciplīnu, stingrību, pašatdevi, mīl savu zemi un cer, ka viņas zināšanas un dienests kalpos tās brīvības nosargāšanai.

Andris Kļaviņš

Autora foto

K2.JPG (18503 BYTES)

"Kadete Inese Grābante uz zvēresta nodošanu ieradusies !"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!