• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2021. gada 1. jūnija noteikumi Nr. 345 "Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma noteikumi". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 4.06.2021., Nr. 107 https://www.vestnesis.lv/op/2021/107.8

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 346

Noteikumi par nacionālo standartizācijas institūciju

Vēl šajā numurā

04.06.2021., Nr. 107

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 345

Pieņemts: 01.06.2021.

OP numurs: 2021/107.8

2021/107.8
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 11 Pēdējās nedēļas laikā 21 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 345

Rīgā 2021. gada 1. jūnijā (prot. Nr. 45 40. §)

Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma noteikumi

Izdoti saskaņā ar Elektroenerģijas tirgus likuma
33.1 panta ceturto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma (turpmāk – pakalpojums) sniegšanas nosacījumus, kā arī finansēšanas un uzraudzības kārtību;

1.2. kārtību, kādā aizsargātais lietotājs saņem pakalpojumu;

1.3. kārtību, kādā pakalpojuma sniedzējs un iesaistītās institūcijas nodrošina informācijas apriti un tās apjomu, kā arī datu apstrādes noteikumus aizsargātā lietotāja datu informācijas sistēmā (turpmāk – informācijas sistēma).

II. Pakalpojuma sniegšanas nosacījumi, kā arī finansēšanas un uzraudzības kārtība

2. Pakalpojuma sniedzējs var būt jebkurš elektroenerģijas tirgotājs.

3. Pakalpojumu sniedz, aizsargātajam lietotājam piemērojot maksājuma samazinājumu rēķina summai par elektroenerģiju, sistēmas pakalpojumiem un obligātā iepirkuma komponenti, neiekļaujot tajā pievienotās vērtības nodokli (turpmāk – maksājuma samazinājums). Maksājuma samazinājumu piemēro šādā apmērā:

3.1. trūcīgai vai maznodrošinātai mājsaimniecībai (personai) – 5 euro;

3.2. ģimenei (personai), kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti, – 5 euro;

3.3. personai ar I invaliditātes grupu vai tās aizgādnim – 5 euro;

3.4. daudzbērnu ģimenei – 10 euro.

4. Aizsargātajam lietotājam maksājuma samazinājumu piemēro par pilnu kalendāra mēnesi neatkarīgi no elektroenerģijas tirdzniecības līguma (turpmāk – līgums) noslēgšanas datuma.

5. Ja maksājuma samazinājums norēķinu periodam pārsniedz rēķina summu par elektroenerģiju, sistēmas pakalpojumiem un obligātā iepirkuma komponenti, neiekļaujot tajā pievienotās vērtības nodokli, ar neizmantoto maksājuma samazinājuma daļu sedz nākamā mēneša elektroenerģijas rēķina summu. Maksājuma samazinājuma uzkrājums ir spēkā, arī mainot līgumu, bet ne ilgāk kā līdz kalendāra gada beigām vai pakalpojuma sniedzēja maiņai.

6. Maksājuma samazinājums norēķinu perioda (kalendāra mēneša) ietvaros nedrīkst pārsniegt faktisko rēķina summu par elektroenerģiju, sistēmas pakalpojumiem un obligātā iepirkuma komponenti, kā arī nedrīkst pilnībā vai daļēji segt aizsargātā lietotāja parādsaistības pret pakalpojuma sniedzēju.

7. Daudzbērnu ģimenēm pakalpojumu sniedz, maksājuma samazinājumu piemērojot vienai no personām, kurai pašai vai kopā ar laulāto ir trīs bērni vai vairāk bērnu vecumā līdz 18 gadiem (arī aizbildnībā esoši vai audžuģimenē ievietoti bērni) vai bērni līdz 24 gadu vecumam, kuri iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību.

8. Ģimenei, kurā ir bērns ar invaliditāti, pakalpojumu sniedz, maksājuma samazinājumu piemērojot vienam no bērna vecākiem, audžuvecākiem vai aizbildņiem.

9. Trūcīgai vai maznodrošinātai mājsaimniecībai (personai) pakalpojumu sniedz, maksājuma samazinājumu piemērojot vienai pilngadīgai mājsaimniecības personai.

10. Ja persona atbilst vairākām aizsargātā lietotāja kategorijām – trūcīga vai maznodrošināta mājsaimniecība (persona), daudzbērnu ģimene vai ģimene (persona), kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti, vai persona ar I invaliditātes grupu vai šīs personas aizgādnis (turpmāk – kategorija) –, aizsargātajam lietotājam tiek piemērots summēts maksājuma samazinājums atbilstoši šo noteikumu 3. punktā minētajam maksājuma samazinājuma apmēram par katru kategoriju un tas nav dalāms pa vairākiem līgumiem.

11. Šo noteikumu 18. un 19. punktā minētajā gadījumā pakalpojuma sniedzējs maksājuma samazinājumu piemēro galalietotājam (līgumslēdzējam) izrakstītā elektroenerģijas rēķina summai, kuru galalietotājam ir pienākums attiecināt pret apakšlietotājam (aizsargātajam lietotājam) izrakstītā elektroenerģijas rēķina summu. Pakalpojuma sniedzējs galalietotāja elektroenerģijas rēķinā norāda aizsargātā lietotāja vārdu, uzvārdu, pakalpojuma saņemšanas adresi un tam piemēroto maksājuma samazinājumu.

12. Pēc šo noteikumu 34.2. apakšpunktā minētās datu apmaiņas Būvniecības valsts kontroles birojs (turpmāk – birojs) no kalendāra mēneša septītā datuma līdz divdesmit piektajam datumam izmaksā pakalpojuma sniedzējam kompensāciju par aizsargātajiem lietotājiem piemēroto maksājuma samazinājumu (turpmāk – kompensācija) attiecīgajā norēķinu periodā šo noteikumu 3. un 10. punktā minētajā apmērā. Pakalpojumu līdzfinansē no valsts budžetā šim mērķim paredzētajiem līdzekļiem.

13. Kompensācijas aprēķinu katrā norēķinu periodā veic un elektronisku attaisnojuma dokumentu sagatavo informācijas sistēma.

14. Summu, ko kalendāra gada laikā veido starpība starp aizsargātajiem lietotājiem piemēroto maksājuma samazinājumu saskaņā ar šo noteikumu 3. punktu un faktisko rēķina summu par elektroenerģiju, sistēmas pakalpojumiem un obligātā iepirkuma komponenti iepriekšējā kalendāra gada periodā, neiekļaujot pievienotās vērtības nodokli (turpmāk – kompensācijas pārmaksa), pakalpojuma sniedzējs katru gadu līdz 31. janvārim ieskaita birojam.

15. Kompensācijas pārmaksas aprēķinu par iepriekšējo kalendāra gadu, ņemot vērā šo noteikumu 34.3. apakšpunktā minēto nosacījumu, veic un elektronisku attaisnojuma dokumentu sagatavo informācijas sistēma.

16. Birojs nodrošina pakalpojuma sniegšanai piešķirto valsts budžeta līdzekļu izlietošanas uzraudzību. Birojam ir tiesības pieprasīt informāciju par pakalpojumu no pakalpojuma sniedzēja un veikt pakalpojuma sniegšanas procesa pārbaudes klātienē pie pakalpojuma sniedzēja.

III. Pakalpojuma saņemšanas kārtība

17. Ja aizsargātais lietotājs ir līgumslēdzējs, pakalpojuma saņemšanai tam nav jāpiesakās pie pakalpojuma sniedzēja.

18. Ja aizsargātais lietotājs nav līgumslēdzējs, bet ir apakšlietotājs, pakalpojumu tas var saņemt saskaņā ar galalietotāja noslēgto līgumu. Šādā gadījumā aizsargātais lietotājs, izņemot trūcīgu vai maznodrošinātu mājsaimniecību (personu), par kuru pakalpojuma saņemšanai nepieciešamos datus sniedz pašvaldība saskaņā ar šo noteikumu 28. punktu, piesakās pakalpojuma saņemšanai pie līgumslēdzēja (galalietotāja) izvēlētā elektroenerģijas tirgotāja, norādot līgumslēdzēja (galalietotāja) līguma numuru, savu vārdu, uzvārdu, personas kodu, pakalpojuma saņemšanas adresi un kontaktinformāciju. Pēc apakšlietotāja pamatota pieprasījuma līgumslēdzējam (galalietotājam) ir pienākums uzrādīt līguma numuru.

19. Ja aizsargātais lietotājs nav līgumslēdzējs ģimenē, tas piesakās pakalpojuma saņemšanai pie līgumslēdzēja izvēlētā elektroenerģijas tirgotāja šo noteikumu 18. punktā minētajā kārtībā.

20. Aizsargātais lietotājs, kurš iepriekš nav saņēmis pakalpojumu un kuram noslēgti vairāki līgumi, maksājuma samazinājumu saņem atbilstoši informācijas sistēmas nejauši izvēlētajam līgumam, līdz norāda līgumu pakalpojuma saņemšanai pakalpojuma sniedzējam, birojam vai e-pakalpojumā www.latvija.lv.

21. Ja ģimenē vairāki vienas kategorijas aizsargātie lietotāji piesakās pakalpojuma saņemšanai atbilstoši katrs savam līgumam, pakalpojumu saņem viens informācijas sistēmas nejauši izvēlēts aizsargātais lietotājs, līdz šajā noteikumu punktā minētie aizsargātie lietotāji vienojas un pakalpojuma sniedzējam vai birojam norāda vienu līgumu pakalpojuma saņemšanai.

22. Ja pēc aizsargātā lietotāja pieprasījuma vai šo noteikumu 27. punktā minēto datu reģistru pārziņu sniegtās informācijas birojs konstatē, ka informācijas sistēmas vai šo noteikumu 26. punktā minēto reģistru kļūdas dēļ aizsargātajam lietotājam nav piemērots maksājuma samazinājums, birojs attiecina un pakalpojuma sniedzējs piemēro trūkstošo maksājuma samazinājumu aktuālajā norēķinu perioda (kalendāra mēneša) elektroenerģijas rēķinā par periodu, kas nepārsniedz divus iepriekšējos norēķinu periodus (kalendāra mēnešus) viena un tā paša kalendāra gada laikā.

23. Aizsargātais lietotājs atbilstību aizsargātā lietotāja statusam, kā arī sev piešķirto maksājuma samazinājumu var pārbaudīt e-pakalpojumā www.latvija.lv vai vēršoties birojā.

24. Aizsargātais lietotājs var veikt izmaiņas pakalpojuma saņemšanas nosacījumos vai atteikties no pakalpojuma saņemšanas e-pakalpojumā www.latvija.lv vai vēršoties pie pakalpojuma sniedzēja vai birojā.

IV. Kārtība, kādā pakalpojuma sniedzējs un iesaistītās institūcijas nodrošina informācijas apriti un tās apjomu, kā arī datu apstrādes noteikumi informācijas sistēmā

25. Maksājuma samazinājuma aprēķinu saskaņā ar šo noteikumu 3. un 10. punktu veic informācijas sistēma. Informācijas sistēma ir valsts informācijas sistēma, kuras pārzinis ir birojs.

26. Informācijas sistēma pārbauda personas atbilstību aizsargātā lietotāja statusam atbilstoši Iedzīvotāju reģistrā, Invaliditātes informācijas sistēmā un pašvaldību informācijas sistēmās pieejamajiem aktuālajiem datiem, kuru apjoms un saturs ir atbildīgo pārziņu kompetencē.

27. Informācijas sistēma veic automatizētu datu pārraidi un apmaiņu ar šādiem datu reģistru pārziņiem:

27.1. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi;

27.2. pašvaldību;

27.3. Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju;

27.4. pakalpojuma sniedzēju.

28. Pašvaldība katru mēnesi līdz piektajam datumam sniedz informācijas sistēmai šādus datus par pilngadīgām personām, kurām iepriekšējā mēnesī ir bijis spēkā trūcīgās vai maznodrošinātās mājsaimniecības (personas) statuss:

28.1. pašvaldības nosaukums;

28.2. personas kods;

28.3. vārds, uzvārds;

28.4. mājsaimniecības identifikators;

28.5. pakalpojuma saņemšanas adrese;

28.6. līguma numurs, ar kuru saskaņā trūcīga vai maznodrošināta mājsaimniecība (persona) saņem elektroenerģiju no elektroenerģijas tirgotāja;

28.7. šo noteikumu 28.6. apakšpunktā minētā elektroenerģijas tirgotāja nosaukums.

29. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde katru mēnesi līdz piektajam datumam informācijas sistēmai sniedz šādus datus par daudzbērnu ģimenēm:

29.1. bērna vecāka, aizbildņa vai audžuvecāka personas kods;

29.2. bērna vecāka, aizbildņa vai audžuvecāka vārds un uzvārds;

29.3. bērna personas kods.

30. Izglītības un zinātnes ministrija katru mēnesi līdz otrajam datumam par situāciju uz iepriekšējā mēneša pirmo datumu nosūta Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei šo noteikumu 29. punktā minētās informācijas sagatavošanai to izglītojamo personas kodus, kuri vecumā no 18 līdz 24 gadiem iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību.

31. Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija katru mēnesi līdz otrajam datumam informācijas sistēmai sniedz šādus iepriekšējā mēneša datus par personām ar I invaliditātes grupu un bērniem ar invaliditāti:

31.1. personas kods;

31.2. vārds, uzvārds;

31.3. norādi – persona ar I invaliditātes grupu vai bērns ar invaliditāti.

32. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde pēc informācijas sistēmas pieprasījuma katru mēnesi līdz piektajam datumam informācijas sistēmai par šo noteikumu 31. punktā minētajām personām sniedz šādus datus:

32.1. personas kods;

32.2. vecāka, aizbildņa, audžuvecāka vai aizgādņa personas kods, ja personai ar invaliditāti ir kāda no minētajām personām;

32.3. vecāka, aizbildņa, audžuvecāka vai aizgādņa vārds, uzvārds, ja personai ar invaliditāti ir kāda no minētajām personām;

32.4. ar aizsargāto lietotāju saistītās personas statuss – vecāks, aizbildnis, audžuvecāks vai aizgādnis, ja personai ar invaliditāti ir kāda no minētajām personām.

33. Pakalpojuma sniedzējs informācijas sistēmai sniedz informāciju par visiem spēkā esošajiem fizisko un juridisko personu līgumiem un pieteikumiem pakalpojuma saņemšanai, norādot šādus datus:

33.1. līgumslēdzēja personas kods vai reģistrācijas numurs;

33.2. līgumslēdzēja vārds un uzvārds vai nosaukums;

33.3. līguma numurs;

33.4. līgumam pieteiktā aizsargātā lietotāja personas kods;

33.5. līgumam pieteiktā aizsargātā lietotāja vārds, uzvārds;

33.6. līgumam piesaistītā un pieteiktā aizsargātā lietotāja kategorija, ja pakalpojuma sniedzējam tā zināma.

34. Datu apmaiņa starp pakalpojuma sniedzēju un informācijas sistēmu notiek šādā kārtībā:

34.1. pakalpojuma sniedzējs līdz mēneša piektajam datumam sniedz informācijas sistēmai šo noteikumu 33. punktā minētos datus;

34.2. informācijas sistēma līdz mēneša septītajam datumam nosūta apstiprinājumu pakalpojuma sniedzējam un pilno aizsargāto lietotāju sarakstu, kuriem konkrētais pakalpojuma sniedzējs sniedz pakalpojumu, un sniedz pakalpojuma sniedzējam šādus aizsargāto lietotāju datus:

34.2.1. līguma numurs;

34.2.2. personas kods;

34.2.3. maksājuma samazinājums, euro;

34.2.4. vārds, uzvārds;

34.2.5. trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības (personas) pakalpojuma saņemšanas adrese saskaņā ar šo noteikumu 28.5. apakšpunktā saņemtajiem datiem;

34.3. pakalpojuma sniedzējs līdz mēneša divdesmit piektajam datumam nosūta informācijas sistēmai datus par faktiski piemēroto maksājuma samazinājumu iepriekšējā norēķinu periodā (kalendāra mēnesī) par katru aizsargāto lietotāju.

35. Lai veiktu automatizētu datu apmaiņu ar šo noteikumu 27. punktā minētajiem datu reģistru pārziņiem un pakalpojuma sniedzējiem, ņemot vērā finansiālos un tehniskos apsvērumus pakalpojuma sniegšanai, pēc iespējas tiek izmantots valsts informācijas sistēmu savietotājs.

36. Katru datu apstrādi informācijas sistēmā auditē. Auditācijas pierakstus glabā 18 mēnešus, nodrošinot tiem ierobežotu piekļuvi.

37. Informācijas sistēmā uzkrātos personas datus par aizsargātajiem lietotājiem glabā 18 mēnešus un pēc tam tos dzēš.

V. Noslēguma jautājumi

38. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2016. gada 12. jūlija noteikumus Nr. 459 "Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma sniegšanas, obligātā iepirkuma komponentes un sadales sistēmas pakalpojuma kompensēšanas kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2016, 138. nr.; 2017, 254. nr.; 2018, 123. nr.; 2019, 257. nr.).

39. Noteikumi stājas spēkā 2021. gada 1. septembrī.

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2019. gada 5. jūnija Direktīvas (ES) 2019/944 par kopīgiem noteikumiem attiecībā uz elektroenerģijas iekšējo tirgu un ar ko groza Direktīvu 2012/27/ES.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Ekonomikas ministra
pienākumu izpildītājs,
zemkopības ministrs K. Gerhards

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!