• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2021. gada 24. marta saistošie noteikumi Nr. 25 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības palīdzību audžuģimenei". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 12.04.2021., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/op/2021/69.27

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ādažu novada domes saistošie noteikumi Nr. 9/2021

Grozījumi Ādažu novada domes 13.02.2015. saistošajos noteikumos Nr. 11/2015 "Par pašvaldības palīdzību bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas"

Vēl šajā numurā

12.04.2021., Nr. 69

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 25

Pieņemts: 24.03.2021.

OP numurs: 2021/69.27

2021/69.27
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 25

Rīgā 2021. gada 24. martā (prot. Nr. 14, 4. §)

Par Rīgas pilsētas pašvaldības palīdzību audžuģimenei

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu,
Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija
noteikumu Nr. 354 "Audžuģimenes noteikumi" 78. punktu

1. Saistošie noteikumi nosaka Rīgas pilsētas pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) pabalsta bērna uzturam, pabalsta apģērba un mīkstā inventāra iegādei (turpmāk – pabalsti) audžuģimenē vai specializētā audžuģimenē (turpmāk – audžuģimene) ievietotam bērnam un Pašvaldības atlīdzības par audžuģimenes pienākumu pildīšanu (turpmāk – Pašvaldības atlīdzība) apmēru, pabalstu un Pašvaldības atlīdzības piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Tiesības pieprasīt pabalstus ir audžuģimenei, kurā ar Rīgas bāriņtiesas (turpmāk – bāriņtiesa) lēmumu ievietots bērns un kura ar Rīgas Sociālo dienestu (turpmāk – Sociālais dienests) noslēgusi līgumu par bērna ievietošanu audžuģimenē.

3. Tiesības pieprasīt Pašvaldības atlīdzību ir audžuģimenei, kura deklarējusi dzīvesvietu un dzīvo Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, tās aprūpē atrodas ar bāriņtiesas lēmumu ievietots bērns un kura ar Sociālo dienestu ir noslēgusi līgumu par bērna ievietošanu audžuģimenē.

4. Pašvaldība piešķir audžuģimenei:

4.1. ikmēneša pabalstu bērna uzturam – 75 % no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēra;

4.2. pabalstu apģērba un mīkstā inventāra iegādei bērnam kalendārajā gadā:

4.2.1. bērnam līdz sešu gadu (ieskaitot) vecumam – 200 euro;

4.2.2. bērnam no septiņu līdz 18 gadu vecumam – 250 euro;

4.3. Pašvaldības atlīdzību 215 euro mēnesī.

5. Lai saņemtu pabalstus un Pašvaldības atlīdzību, viens no audžuģimenes vecākiem vēršas Sociālajā dienestā.

6. Pašvaldības atlīdzību piešķir, sākot ar dienu, kad bērns ievietots audžuģimenē, līdz dienai, kad bērns ar bāriņtiesas lēmumu no šīs ģimenes tiek izņemts vai bērns sasniedz pilngadību. Par nepilnu mēnesi Pašvaldības atlīdzības apmērs tiek aprēķināts proporcionāli dienu skaitam, par pamatu ņemot šo saistošo noteikumu 4.3. apakšpunktā noteikto Pašvaldības atlīdzības apmēru.

7. Audžuģimene, kurai piešķirta Pašvaldības atlīdzība, ne vēlāk kā piecu darba dienu laikā pēc apstākļu, kas varētu būt par iemeslu Pašvaldības atlīdzības izmaksas pārtraukšanai, rašanās informē Sociālo dienestu par apstākļu rašanos elektroniski, nosūtot ziņu uz Sociālā dienesta e-pasta adresi soc@riga.lv.

8. Pabalstu apģērba un mīkstā inventāra iegādei audžuģimenē ievietotam bērnam Sociālais dienests izmaksā reizi kalendārajā gadā un tā apmēru nosaka atbilstoši bērna vecumam, kāds tas ir Sociālā dienesta lēmuma par pabalsta piešķiršanu pieņemšanas dienā.

9. Ja bērnu ievieto audžuģimenē uz laiku, kas ir īsāks par kalendāro mēnesi, pabalsta apģērba un mīkstā inventāra apmēru nosaka proporcionāli dienu skaitam, par pamatu ņemot šo saistošo noteikumu 4.2. apakšpunktā noteikto pabalsta apģērba un mīkstā inventāra iegādei apmēru.

10. Ja audžuģimene pārceļas uz dzīvi citā Latvijas pašvaldībā, Pašvaldības atlīdzības izmaksa tiek pārtraukta.

11. Sociālais dienests pabalstus un atlīdzību izmaksā audžuģimenes iesniegumā norādītajā kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas kontā līdz kārtējā mēneša 25. datumam.

12. Atzīt par spēku zaudējušiem Rīgas domes 2009. gada 8. decembra saistošos noteikumus Nr. 32 "Par pašvaldības palīdzību audžuģimenei" (Latvijas Vēstnesis, 2010, Nr. 5; 2013, Nr. 198).

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2021. gada 24. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 25 "Par Rīgas pilsētas pašvaldības palīdzību audžuģimenei"

1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Saistošie noteikumi "Par Rīgas pilsētas pašvaldības palīdzību audžuģimenei" nosaka Rīgas pilsētas pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) pabalsta bērna uzturam, pabalsta apģērba un mīkstā inventāra iegādei (turpmāk – pabalsti) audžuģimenē vai specializētā audžuģimenē (turpmāk – audžuģimene) ievietotam bērnam un Pašvaldības atlīdzības par audžuģimenes pienākumu pildīšanu (turpmāk – Pašvaldības atlīdzība) apmēru, pabalstu un Pašvaldības atlīdzības piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Pašvaldības materiālais atbalsts audžuģimenēm pašlaik tiek sniegts saskaņā ar Rīgas domes 2009. gada 8. decembra saistošajiem noteikumiem Nr. 32 "Par pašvaldības palīdzību audžuģimenei" (turpmāk – saistošie noteikumi Nr. 32). Saistošie noteikumi Nr. 32 izdoti uz šobrīd spēku zaudējušu Ministru kabineta noteikumu pamata. Pašreiz spēkā esošie Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumi Nr. 354 "Audžuģimenes noteikumi" paredz, ka pašvaldība, kura pieņēmusi lēmumu par bērna ievietošanu audžuģimenē, no pašvaldības budžeta izmaksā audžuģimenei, kura noslēgusi līgumu ar pašvaldību, atlīdzību par audžuģimenes pienākumu pildīšanu, kā arī pabalstus.

Saistošajos noteikumos Nr. 32 noteiktais pabalsta apģērba un mīkstā inventāra iegādei apmērs ir 163,63 euro gadā. Ņemot vērā šī pabalsta nepietiekamo apmēru, tas tiek paaugstināts un diferencēts atbilstoši bērna vecumam, proti, bērnam līdz sešu gadu vecumam – 200 euro gadā, bērnam no septiņu līdz 18 gadu vecumam – 250 euro gadā.

Tā kā saistošajos noteikumos Nr. 32 nepieciešamo grozījumu normu apjoms pārsniegtu pusi no saistošo noteikumu Nr. 32 normu apjoma, ir nepieciešams izdot jaunus saistošos noteikumus.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Pabalsts apģērba un mīkstā inventāra iegādei: plānots, ka 2021. gadā pabalstu saņems 142 bērni vecumā līdz sešiem gadiem un 173 bērni vecumā no septiņiem līdz 18 gadiem un pabalstam tiks izlietoti 71 650 euro. 2020. gadā pabalstu saņēma 289 bērni 49 580 euro apmērā.

Pabalsts bērna uzturam audžuģimenē: 2021. gadā minimālā darba alga ir palielināta līdz 500 euro, attiecīgi tiks palielināts arī pabalsts bērna uzturam audžuģimenē – tā apmērs būs 375 euro mēnesī, kas ir pieaugums par 52,50 euro mēnesī bērnam. Pabalstu plānots piešķirt 320 bērniem, tā nodrošināšanai nepieciešams 1 248 000 euro gadā. 2020. gadā pabalstam tika izlietots 1 084 664 euro.

Atlīdzība par audžuģimeņu pienākumu pildīšanu: nosakot atlīdzības apmēru 215 euro mēnesī, kopumā šim pabalstam 2021. gadā plānots izlietot 170 280 euro. 2020. gadā pašvaldības atlīdzību audžuģimenei saņēma 73 audžuģimenes 165 195 euro apmērā.

Pabalstu un atlīdzības izmaksa tiek nodrošināta no budžeta programmai 18.02.00 "Sociālie pabalsti Rīgas pilsētas iedzīvotājiem" 2021. gadā paredzētajiem finanšu līdzekļiem, kopumā pabalstiem audžuģimenēm 2021. gadā plānots izlietot 1 489 930 euro.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Neietekmē.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Neietekmē.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Notikušas konsultācijas ar Profesionālo audžuģimeņu apvienību "Terēze" un nodibinājuma "Sociālā atbalsta un izglītības fonds" ģimeņu atbalsta centru "Dūja".

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!