• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents Francijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.07.1998., Nr. 211 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32206

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkursi

Vēl šajā numurā

16.07.1998., Nr. 211

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents Francijā

Pirmdien, 13.jūlijā, pēc Francijas Senāta prezidenta Renē Monorī ielūguma Valsts prezidents Guntis Ulmanis apmeklēja Puatu Šarantas reģionu, kur iepazinās ar zinātniskās pētniecības, izglītības un atpūtas centru "Futuroskops". Centrs dibināts pirms 12 gadiem un šobrīd ir veiksmīgs reģionālās attīstības modeļa piemērs Francijā, kas dod darbu vairāk nekā 14 000 cilvēkiem.

G.Ulmanis un R.Monorī atzina līdzsvarotas reģionālās attīstības lomu valsts ekonomisko un sociālo problēmu risināšanā.

Latvijas Valsts prezidents un Francijas Senāta prezidents apmainījās viedokļiem par ES paplašināšanās un reformu jautājumiem, par Francijas un Latvijas, kā arī Latvijas un Krievijas attiecībām.

R.Monorī īpaši interesējās par Latvijas iekšpolitisko situāciju un sabiedrības integrācijas programmu. Abi prezidenti atzina, ka Francijas sabiedrība ir nepietiekami informēta par Latvijā notiekošo, tādēļ jāveicina visu līmeņu politiskie kontakti.

R.Monorī apliecināja, ka Francija atbalsta Latvijas integrāciju ES un transatlantiskajās struktūrās un ir par drīzāku Latvijas un Krievijas dialoga atsākšanu.

Valsts prezidents Guntis Ulmanis vakar, 15.jūlijā, tikās ar Marlī un Valmieras pilsētas mēriem.

Valsts prezidents vēlējās uzzināt, kā sevi attaisno Marlī un Valmieras septiņus gadus ilgā sadarbība. Pilsētu mēri informēja G.Ulmani, ka līdz šim Marlī pilsēta daudz palīdzējusi Valmierai izglītības un medicīnas jomā. Valsts prezidents pateicās Marlī pilsētas mēram par medikamentu un medicīniskās aparatūras sūtījumiem Valmierai.

Valsts prezidents sarunā atzina, ka abas pilsētas var gūt lietderīgu pieredzi, kā radīt veiksmīgu reģionālās sadarbības modeli. G.Ulmanis uzsvēra izglītības lomu Latvijas un Francijas kontaktu veicināšanā, aicinot izmantot plašās ekonomiskās sadarbības iespējas. Pēc Valsts prezidenta teiktā, uzņēmējdarbības sakari starp Latviju un Franciju vēl nav pietiekami attīstīti.

Marlī pilsētas mērs atzinīgi vērtēja sadarbību starp abām pilsētām, informējot Valsts prezidentu, ka Latvijas muitā stāvoklis ir uzlabojies, taču joprojām mēdz būt grūtības kravu nosūtīšanā.

Valsts prezidents Guntis Ulmanis vakar tikās arī ar Francijas Eiropas lietu ministru Pjēru Moskoviči.

Tika pārrunāti divpusējās sadarbības jautājumi, īpaši uzsverot ekonomiskās sadarbības problēmas un to, kā panākt, lai ekonomiskie sakari sasniegtu tādu politisko līmeni, kāds pastāv starp abām valstīm.

Valsts prezidents pozitīvi novērtēja ekspertu grupas darbu pie Latvijas vēstniecības ēkas atgūšanas, kā arī uzsvēra, ka jāturpina darbs pie bezvīzu režīma ieviešanas.

Runājot par iestāšanos Pasaules tirdzniecības organizācijā, P.Moskoviči paskaidroja, ka Francija atbalsta tūlītēju Latvijas uzņemšanu šajā organizācijā.

Ministrs norādīja, ka Francija augstu vērtē Saeimas lēmumu Pilsonības likuma grozījumu pieņemšanā, kas veicinās sabiedrības integrāciju. P.Moskoviči izteica pārliecību, ka pēc pieņemto grozījumu īstenošanas Latvija būs izdarījusi būtisku darbu Kopenhāgenas kritēriju izpildīšanā.

Sarunā ar G.Ulmani P.Moskoviči sacīja, ka Francija augstu vērtē Latvijas ekonomiskos sasniegumus un uzskata tos par labu pamatu pozitīvam Eiropas Komisijas ziņojumam. Tajā pašā laikā ministrs vērsa uzmanību uz to, ka Francija un ES kopumā uzskata trešā pīlāra jautājumus par tikpat nozīmīgiem kā ekonomiskos sasniegumus.

Runājot par Latvijas un Krievijas attiecībām, P.Moskoviči teica, ka sarunās ar Krieviju vienmēr tiek uzsvērta dialoga nepieciešamība ar Latviju, Francija atbalsta arī ātrāku robežlīguma parakstīšanu starp Latviju un Krieviju.

Sabiedrības integrācijas jomā Francija uzskata, ka Krievija nedrīkst izvirzīt prasības, kas pārsniedz EDSO rekomendācijas, un ir pret jebkuru ekonomiskā spiediena izdarīšanu Latvijas–Krievijas attiecībās.

Tikšanās gaitā tika pārrunāti arī konkrēti sadarbības projekti: tuvākajās dienās parakstāmie līgumi par tiesu izpildītāju sadarbību un sadarbību lauksaimniecībā.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!