• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Jūrmalas pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jūrmalas pilsētas domes 2021. gada 25. februāra saistošie noteikumi Nr. 17 "Jūrmalas pilsētas teritorijas kopšanas saistošie noteikumi". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.2021., Nr. 63 https://www.vestnesis.lv/op/2021/63.8

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jūrmalas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 18

Grozījumi Jūrmalas pilsētas domes 2010. gada 4. februāra saistošajos noteikumos Nr. 6 "Jūrmalas pilsētas pašvaldības nolikums"

Vēl šajā numurā

31.03.2021., Nr. 63

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jūrmalas pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 17

Pieņemts: 25.02.2021.

OP numurs: 2021/63.8

2021/63.8
RĪKI

Jūrmalas pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 4 Visi

Jūrmalas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 17

Jūrmalā 2021. gada 25. februārī (prot. Nr. 3, 63. p.)

Jūrmalas pilsētas teritorijas kopšanas saistošie noteikumi

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 6. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi "Jūrmalas pilsētas teritorijas kopšanas saistošie noteikumi" (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību kādā kopjama Jūrmalas pilsētas administratīvā teritorija, nodrošinot teritorijas sakoptību un atbildību par to neievērošanu.

2. Noteikumos lietoto terminu skaidrojums:

2.1. pagalms – ēku, būvju vai stādījumu ierobežots laukums, ieskaitot žogu;

2.2. pavasara, vasaras, rudens sezona – laika periods gadā no 1. aprīļa līdz 31. oktobrim;

2.3. ziemas sezona – laika periods gadā no 1. novembra līdz 31. martam;

2.4. žogs – inženierbūve, kas radīta ar mērķi pildīt nekustamā īpašuma norobežošanas funkcijas.

3. Ja nekustamā īpašuma piegulošā publiskā lietošanā esošā teritorija līdz brauktuves malai pārsniedz 5 metrus, nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs nodrošina piegulošās teritorijas uzturēšanu 5 metru platumā no nekustamā īpašuma robežas.

II. Nekustamo īpašumu un tiem piegulošo teritoriju uzturēšana un kopšana

4. Nekustamo īpašumu īpašniekiem vai tiesiskajiem valdītājiem nekustamajā īpašumā un īpašumam piegulošajā teritorijā ir pienākums:

4.1. pļaut zālienu, nepieļaujot, ka zāles garums pārsniedz 15 centimetrus un kūlas veidošanos, veikt ietves tīrīšanu;

4.2. ziemas sezonā – piebrauktuves un piebraucamos ceļos tīrīt un kaisīt ar pretslīdes materiālu, nepieļaujot, ka uz tiem veidojas sniega kupenas un apledojums, un uzturēt tos tādā kārtībā, lai transportlīdzekļi varētu izbraukt līdz publiskā lietojuma ielu tīklam;

4.3. ziemas sezonā – tīrīt sniegu un ledu uz ietvēm un publiskai lietošanai ierīkotajiem pagalma gājēju celiņiem, kaisīt tos ar pretslīdes materiāliem – katru dienu līdz plkst.08.00, lai neveidotos sniega kupenas un ledus (izņemot šādas ielas: Pērkona iela, Rīgas iela, Meža prospekts, Bulduru prospekts, Aizkraukles iela, Rembates iela, Raunas iela, Ikšķiles iela, Dzintaru prospekts, Lienes iela, Jomas iela, Jūras iela, Ērgļu iela, Zigfrīda Meierovica prospekts, Dubultu prospekts, Strēlnieku prospekts, Raiņa iela, Nometņu iela, Tallinas iela, Mellužu prospekts, Asaru prospekts, Talsu šoseja, Kolkas iela, Turaidas iela posmā no izejas pludmalē līdz dzelzceļa līnijai, Skolas iela, Ventspils šoseja, Slokas iela, Piekrastes iela, Mežmalas iela, Tukuma iela, E.Dārziņa iela, Vienības prospekts, Lielais prospekts, Vikingu iela, Lašu iela, Babītes iela, Viestura iela posmā no Ganību ceļa līdz Vienības prospektam, Jaunķemeru ceļš, Tūristu iela), ja nav ziemas periodam atbilstoši nokrišņi (sniegs, apledojums) tīrīšanu veic atbilstoši noteikumu 4.4. apakšpunktam;

4.4. pavasara – vasaras – rudens sezonā, ja nav ziemas periodam atbilstoši nokrišņi (sniegs, apledojums), – tīrīt piegulošās teritorijas, ietves un publiskai lietošanai ierīkotos pagalma gājēju celiņus no lapām, skujām, koku zariem un sadzīves atkritumiem (izņemot šādas ielas: Pērkona iela, Rīgas iela, Meža prospekts, Bulduru prospekts, Aizkraukles iela, Rembates iela, Raunas iela, Ikšķiles iela, Dzintaru prospekts, Lienes iela, Jomas iela, Jūras iela, Ērgļu iela, Zigfrīda Meierovica prospekts, Dubultu prospekts, Strēlnieku prospekts, Raiņa iela, Nometņu iela, Tallinas iela, Mellužu prospekts, Asaru prospekts, Talsu šoseja, Kolkas iela, Turaidas iela posmā no izejas pludmalē līdz dzelzceļa līnijai, Skolas iela, Ventspils šoseja, Slokas iela, Piekrastes iela, Mežmalas iela, Tukuma iela, E.Dārziņa iela, Vienības prospekts, Lielais prospekts. Vikingu iela, Lašu iela, Babītes iela, Viestura iela posmā no Ganību ceļa līdz Vienības prospektam, Jaunķemeru ceļš, Tūristu iela);

4.5. savākt uz ietvēm (izņemot šādas ielas: Pērkona iela, Rīgas iela posmā no Pērkonu ielas līdz Dzintaru ceļu pārvadam, Pērkona iela, Rīgas iela, Meža prospekts, Bulduru prospekts, Aizkraukles iela, Rembates iela, Raunas iela, Ikšķiles iela, Dzintaru prospekts, Lienes iela, Jomas iela, Jūras iela, Ērgļu iela, Zigfrīda Meierovica prospekts, Dubultu prospekts, Strēlnieku prospekts, Raiņa iela, Nometņu iela, Tallinas iela, Mellužu prospekts, Asaru prospekts, Talsu šoseja, Kolkas iela, Turaidas iela posmā no izejas pludmalē līdz dzelzceļa līnijai, Skolas iela, Ventspils šoseja, Slokas iela, Piekrastes iela, Mežmalas iela, Tukuma iela, E. Dārziņa iela, Vienības prospekts, Lielais prospekts. Vikingu iela, Lašu iela, Babītes iela, Viestura iela posmā no Ganību ceļa līdz Vienības prospektam, Jaunķemeru ceļš, Tūristu iela) izkaisīto pretslīdes materiālu un nodrošināt savākto smilšu, līdz to aizvešanai, novietošanu kaudzītēs ietves malās vai brīvajos laukumos divu nedēļu laikā pēc tam, kad nokusis sniegs, bet ne vēlāk kā līdz 30. aprīlim, ja tas iespējams atbilstoši klimatiskajiem apstākļiem;

4.6. neuzglabāt transportlīdzekļu vrakus (visu veidu transportlīdzekļi, arī laivas un kuģi, lidaparāti, to atliekas u.c.), kas sapostīti līdz to pilnīgai nederīguma pakāpei un nav izmantojami atbilstoši to lietošanas mērķim;

4.7. nodrošināt nekustamajā īpašumā esošo žogu, vārtu un vārtiņu, labiekārtojuma elementu (soliņu, bērnu rotaļu ierīču, sporta aprīkojuma, atsevišķo laternu un apgaismes ķermeņu, karogu mastu, velosipēdu statīvu u.tml.) uzturēšanu tehniskā un vizuālā kārtībā, to savlaicīgu krāsošanu (krāsu risinājumam jāiekļaujas apkārt esošajā pilsētvides ainavā), atjaunošanu, remontēšanu vai nojaukšanu;

4.8. neuzglabāt privātās mantas daudzdzīvokļu mājas koplietošanas telpās.

III. Atbrīvojumi un atvieglojumi

5. No noteikumu 4.1.–4.5. apakšpunktā noteiktajiem pienākumiem var atbrīvot šādas personas:

5.1. viendzīvokļa mājas, kuru neizmanto saimnieciskajai darbībai, vienīgo īpašnieku, kam ir trūcīgas vai maznodrošinātas personas statuss;

5.2. viendzīvokļa mājas, kuru neizmanto saimnieciskajai darbībai, vienīgo īpašnieku, kas ir pensionārs vai persona ar 1. vai 2. grupas invaliditāti un šajā īpašumā savu dzīvesvietu nav deklarējusi vai faktiski nedzīvo neviena pilngadīga persona darbspējīgā vecumā.

6. Lai saņemtu atbrīvojumu, persona iesniedz pašvaldībā iesniegumu ar lūgumu veikt īpašumam publiskā lietošanā esošās piegulošās teritorijas sakopšanu, pievienojot dokumentus, kas pamato iesniegumā norādīto objektīvo apstākļu iestāšanos. Iesniegumu izskata un lēmumu par noteikumu 4.1.–4.5. apakšpunktā noteikto pienākumu izpildes atbrīvojuma piešķiršanu vai atteikumu pieņem pašvaldības izpilddirektors desmit darba dienu laikā no dienas, kad pašvaldībā saņemts iesniegums.

7. Ja apstākļi, uz kuru pamata personai piešķirts atbrīvojums, zūd, persona trīs darba dienu laikā no brīža, kad apstākļi zuduši vai persona uzzinājusi par apstākļu neesamību, paziņo par to pašvaldībai.

IV. Saistošo noteikumu izpildes kontrole un administratīvā atbildība par saistošo noteikumu pārkāpumu

8. Par 4. punktā noteikto prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajām personām no 2 līdz 100 naudas soda vienībām, bet juridiskajām personām no 2 līdz 300 naudas soda vienībām.

9. Administratīvā pārkāpuma procesu par noteikumos minēto prasību neievērošanu savas kompetences ietvaros līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Jūrmalas pilsētas pašvaldības policijas amatpersonas. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Jūrmalas pilsētas domes Administratīvā komisija.

V. Noslēguma jautājumi

10. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Jūrmalas pilsētas domes 2019. gada 31. oktobra saistošie noteikumi Nr. 44 "Sabiedriskās kārtības, būves, tās teritorijas un sanitārās tīrības uzturēšanas un īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošas teritorijas kopšanas noteikumi".

11. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos tiek atcelti Jūrmalas pilsētas domes 2020. gada 26. novembra saistošie noteikumi Nr. 32 "Jūrmalas pilsētas teritorijas kopšanas un sanitārās tīrības uzturēšanas noteikumi".

Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs G. Truksnis

 

Paskaidrojuma raksts
Jūrmalas pilsētas pašvaldības 2021. gada 25. februāra saistošajiem noteikumiem Nr. 17 "Jūrmalas pilsētas teritorijas kopšanas saistošie noteikumi"

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 6. punktu, kas paredz, ka dome ir tiesīga izdot saistošos noteikumus, paredzot administratīvo atbildību par to pārkāpšanu, ja tas nav paredzēts likumos, jautājumos par sanitārās tīrības uzturēšanu un īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas (gājēju ietves, izņemot sabiedriskā transporta pieturvietas, grāvji, caurtekas vai zālāji līdz brauktuves malai) kopšanu.

Saistošo noteikumu mērķis ir nodrošināt Jūrmalas pilsētas teritorijas sakoptību un sanitārās tīrības uzturēšanu pagalmos, ielās, īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijās.

Saistošajos noteikumos netiek ietvertas normas, kas dublē citus ārējos normatīvos aktus, par kuru neievērošanu administratīvā atbildība paredzēta citos normatīvajos aktos.

2. Projekta nepieciešamības pamatojums 2.1. Latvijas Republikas Satversmes tiesa 2014. gada 6. novembra spriedumā lietā Nr. 2013-20-03 (turpmāk – Spriedums) ir atzinusi pašvaldību tiesības noteikt pienākumu uzkopt nekustamajam īpašumam piegulošu publiskā lietošanā esošu teritoriju.

Šāds pienākums personām tiek uzlikts sabiedrības interesēs – lai nodrošinātu sakoptu pilsētvidi, kā arī novērstu iespējamos draudus personu veselībai un dzīvībai, kas varētu tikt apdraudētas nesakoptas īpašumam piegulošās publiskā lietošanā esošās teritorijas gadījumā.

Satversmes tiesa vairākkārt ir norādījusi, ka jebkuram pamattiesību ierobežojumam bez tā, ka šis ierobežojums ir noteikts ar likumu un tam ir leģitīms mērķis, ir jāatbilst arī samērīguma principam. Spriedumā Satversmes tiesa secināja, ka pašvaldībām, saistošajos noteikumos, nosakot publiskā lietošanā esošo teritorijas kopšanas kārtību, jāizvērtē, kā nodrošināt samērīgumu starp personai uzlikto pienākumu un sasniedzamo mērķi – nodrošināt sakoptu pilsētvidi. Norādīts arī, ka pašvaldībai iespēju robežas jāparedz atvieglojumi personām, kuras vecuma, veselības stāvokļa vai citu objektīvu iemeslu dēļ nespēj minēto pienākumu izpildīt. Jūrmalas pilsētas pašvaldība šādu kārtību ir paredzējusi saistošo noteikumu III. nodaļā.

Jūrmalas pilsētas pašvaldība, lai nodrošinātu samērīgu pienākumu uzlikšanu privātpersonām un pašvaldības līdzdalību šīs autonomās funkcijas īstenošanā, nodrošinās ielu: Pērkona iela, Rīgas iela, Meža prospekts, Bulduru prospekts, Aizkraukles iela, Rembates iela, Raunas iela, Ikšķiles iela, Dzintaru prospekts, Lienes iela, Jomas iela, Jūras iela, Ērgļu iela, Zigfrīda Meierovica prospekts, Dubultu prospekts, Strēlnieku prospekts, Raiņa iela, Nometņu iela, Tallinas iela, Mellužu prospekts, Asaru prospekts, Talsu šoseja, Kolkas iela, Turaidas iela posmā no izejas pludmalē līdz dzelzceļa līnijai, Skolas iela, Ventspils šoseja, Slokas iela, Piekrastes iela, Mežmalas iela, Tukuma iela, E. Dārziņa iela, Vienības prospekts, Lielais prospekts, Vikingu iela, Lašu iela, Babītes iela, Viestura iela posmā no Ganību ceļa līdz Vienības prospektam, Jaunķemeru ceļš, Tūristu iela, kopšanu un sanitārās tīrības uzturēšanu par pašvaldības budžeta līdzekļiem. Minētās ielas ir Jūrmalas pilsētas centrālās ielas, kur notiek intensīva sabiedriskā transporta, autotransporta un cilvēku plūsma, līdz ar to ir nepieciešams pastiprināti nodrošināt to kopšanu, kas būtu nesamērīga pienākuma uzlikšana privātpersonām.

2.2. Saistošo noteikumu izstrādē ir ievēroti Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas 2020. gada 16. decembra vēstulē Nr. 1-18/11255 noteiktie norādījumi, ka pašvaldībai izdodot saistošos noteikumus jāievēro likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 6. punktā noteiktais deleģējums un jāievēro nozaru normatīvajos aktos, t.i., Atkritumu apsaimniekošanas likumā, likumā "Par autoceļiem", Ceļu satiksmes likumā, Būvniecības likumā, u.c., noteikto tiesību apjomu.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Ņemot vērā, ka nav prognozējams kādā apjomā tiks pieņemti lēmumi par administratīvā soda piemērošanu personām, nav prognozējama saistošo noteikumu īstenošanas finansiālā ietekme uz pašvaldības budžetu.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Tiešas ietekmes nav.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām 5.1. Administratīvā pārkāpuma procesu par saistošo noteikumu pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Jūrmalas pilsētas pašvaldības policijas amatpersonas. Administratīvā pārkāpuma lietas izskata Jūrmalas pilsētas domes Administratīvā komisija.

5.2. No saistošajos noteikumos iekļautajām normām Jūrmalas pilsētas pašvaldības policijas un Administratīvās komisijas funkcijas un uzdevumi netiek paplašināti vai sašaurināti.

5.3. Par saistošo noteikumu piemērošanu privātpersona var vērsties Jūrmalas pilsētas pašvaldības policijā vai Jūrmalas pilsētas domē.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Saistošo noteikumu izstrādes procesā konsultācijas ar privātpersonām nav notikušas. Izstrādājot saistošos noteikumus tika ņemtas vērā praksē pastāvošās problēmsituācijas un attiecīgais regulējums tika iekļauts saistošajos noteikumos.

Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs G. Truksnis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!