• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumu aprēķinu no saimnieciskās darbības. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.07.1998., Nr. 208/210 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32180

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Energoapgādes regulēšanas padomes Licenču biroja informācija

Par pieteikumiem licenču piešķiršanai energoapgādē Latvijā

Vēl šajā numurā

14.07.1998., Nr. 208/210

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nozaru dokumenti

Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu pārvalde

Dienesta vēstule Nr. 15.1.1./8577

1998. gada 26. jūnijā

Par iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumu aprēķinu no saimnieciskās darbības

Sakarā ar 1998.gada 3.februārī pieņemtajiem noteikumiem Nr.38 "Iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumu noteikšanas kārtība" Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu pārvalde paskaidro noteikumu pielikuma "Iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumu aprēķins no saimnieciskās darbības" iesniegšanas un aizpildīšanas kārtību.

Fiziskām personām, kurām Latvijas Republikas teritorijā ir ienākumi no saimnieciskās darbības, kuri apliekami ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, jāsastāda avansa maksājumu aprēķins divos eksemplāros (viens eksemplārs jāiesniedz pastāvīgās dzīvesvietas Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē, otrs paliek maksātājam). Iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumu saimnieciskās darbības aprēķins tiek veikts saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 18.pantu un Ministru kabineta 1998.gada 3.februāra noteikumiem Nr.38 "Iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumu noteikšanas kārtība".

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumu noteikšana

taksācijas gada sākumā

Aprēķinu veic, pamatojoties uz iepriekšējā gada ienākumu:

1) taksācijas gada avansa maksājumu lielums fiziskai personai, kura saimniecisko darbību ir uzsākusi pirms pirmstaksācijas gada un ir veikusi to visu pirmstaksācijas gadu, ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa summa, kas aprēķināta no pirmstaksācijas gada saimnieciskās darbības apliekamā ienākuma;

2) taksācijas gada avansa maksājumu lielums fiziskai personai, kura saimniecisko darbību ir uzsākusi pirmstaksācijas gadā un veikusi to nepilnu pirmstaksācijas gadu, ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa summa no pirmstaksācijas gada laikā gūtā saimnieciskās darbības apliekamā ienākuma, kas aprēķināta, nodokļa summu dalot ar to kalendāra mēnešu skaitu, kuros gūts pirmstaksācijas gada saimnieciskās darbības ienākums, un reizinot ar 12.

Avansa maksājumu aprēķins jāiesniedz līdz taksācijas (kalendārā) gada 1.februārim. Personiskās palīgsaimniecības, piemājas saimniecības un zemnieku saimniecības īpašnieka ienākumiem no lauksaimnieciskās ražošanas avansa maksājumi tiek noteikti tādā apmērā, kas atbilst nodoklim no puses viņa iepriekšējā gada apliekamā ienākuma. Ja īpašnieka ceturkšņa ienākumu apjoms ir uz pusi mazāks par ceturto daļu gadam noteiktā nodokļa avansa maksājumu lieluma, avansa maksājumu var pārcelt uz nākamo nomaksas termiņu.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumu noteikšana,

ja saimnieciskā darbība uzsākta taksācijas gada laikā

Aprēķins jāsastāda un jāiesniedz mēnesi pēc saimnieciskās darbības uzsākšanas. Avansa maksājumu lielums fiziskai personai, kura saimniecisko darbību uzsāk taksācijas gadā, nosakāms, pamatojoties uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa sagaidāmo summu no fiziskās personas prognozētā taksācijas gada ienākuma.

Ienākuma nodokļa avansa maksājumu aprēķina precizēšana,

mainoties faktiskajam un līdz ar to arī aprēķinātajam

vai prognozējamam taksācijas gada ienākumam

Avansa maksājumu aprēķins šajā gadījumā tiek iesniegts pēc nodokļa maksātāja ieskatiem.

Ailes "Avansa maksājumu aprēķins"

un "Avansa maksājumu pārrēķins"

Ailes aizpilda, pamatojoties uz saimnieciskās darbības veicēja grāmatvedības datiem. Taksācijas gadā, pirmo reizi aizpildot avansu maksājumu aprēķinu, ir jāaizpilda aile "Avansa maksājumu aprēķins", savukārt, ja gada laikā ievērojami mainās aprēķinātais vai prognozētais ar nodokli apliekamais ienākums, maksātājs sastāda jaunu avansa maksājumu aprēķinu, aizpildot aili "Avansa maksājumu pārrēķins". Ja ienākums no saimnieciskās darbības tiek noteikts prognozējot, iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumu aprēķinā var neaizpildīt 12. līdz 30.rindu.

12.rinda "Ieņēmumi, kas gūti, pārdodot savā saimniecībā saražoto (pārstrādāto vai nepārstrādāto) lauksaimniecības produkciju"

ir jāaizpilda personisko palīgsaimniecību, piemājas saimniecību un zemnieku saimniecību īpašniekiem. Šajā rindā jāuzrāda ieņēmumi, kas saistīti ar savā saimniecībā iegūtās lauksaimniecības produkcijas realizāciju pārstrādātā vai nepārstrādātā veidā. 12.rindā jāuzrāda saskaņā ar likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 131.pantu saņemtā kompensācija 12 procentu apmērā no piegādātās produkcijas vērtības par nodokli, kas samaksāts, iegādājoties preces un saņemot pakalpojumus lauksaimniecības produkcijas ražošanas vajadzībām. Analoģiski pievienotās vērtības nodokļa kompensācijai rindā jāuzrāda likuma "Par akcīzes nodokli" 3.pantā un Ministru kabineta 1998.gada 17.marta noteikumos Nr.93 "Kārtība, kādā lauksaimniecības produkcijas ražotājiem par izlietoto dīzeļdegvielu (gāzeļļu) atmaksājams akcīzes nodoklis naftas produktiem" noteiktā akcīzes nodokļa atmaksa par dīzeļdegvielu lauksaimniecības produkcijas ražotājiem. Rindā nav jāuzrāda lauksaimniecības produkcijas ražotājiem piešķirtās subsīdijas.

13.rinda "Izdevumi, kas saistīti ar lauksaimniecisko ražošanu"

ir jāaizpilda personisko palīgsaimniecību, piemājas saimniecību un zemnieku saimniecību īpašniekiem. Šajā rindā jāuzrāda izdevumi, kas pilnībā attiecināmi uz lauksaimniecisko ražošanu, bet, ja izdevumi precīzi nav nosakāmi kā izdevumi, kas saistīti ar lauksaimniecisko ražošanu, jāuzrāda kopējo izdevumu daļa proporcionāli lauksaimnieciskās ražošanas ieņēmumiem.

14.rindā "Apliekamie ienākumi no lauksaimnieciskās ražošanas"

jāuzrāda 12. un 13.rindā minēto summu starpība.

15.rinda "Neapliekamie ienākumi no lauksaimnieciskās ražošanas 3000 latu apmērā, bet ne vairāk, kā uzrādīts 14.rindā"

ir jāaizpilda tikai personisko palīgsaimniecību, piemājas saimniecību un zemnieku saimniecību īpašniekiem, kuri šajā rindā uzrāda saimniecības neapliekamos ienākumus no lauksaimnieciskās ražošanas. Šo ienākumu summa nedrīkst pārsniegt 3000 latu, kā arī personisko palīgsaimniecību, piemājas saimniecību un zemnieku saimniecību ieņēmumu summu no lauksaimnieciskās ražošanas, kas uzrādīta 14.rindā.

16.rindā "Ar nodokli apliekamie ienākumi no lauksaimnieciskās ražošanas"

jāuzrāda 14. un 15.rindā minēto summu starpība.

17.rindā "Subsīdijas lauksaimniecības produkcijas ražotājiem"

tiek uzrādītas lauksaimniecības produkcijas ražotāja saņemtās produkcijas subsīdijas.

18.rindā "Ieņēmumi no pārējiem avotiem"

ir jāuzrāda visi pārējie saimnieciskās darbības (arī no uzņēmuma līguma un individuālā uzņēmuma, zemnieku vai zvejnieku saimniecības, advokātu un notāru darbības) ieņēmumi, arī individuālo uzņēmumu, zvejnieku saimniecību ieņēmumi no lauksaimnieciskās ražošanas.

Ja personisko palīgsaimniecību, piemājas saimniecību un zemnieku saimniecību īpašnieki no lauksaimnieciskās produkcijas realizācijas gūtos ieņēmumus neatdala no pārējiem saimnieciskās darbības ieņēmumiem, tad nevar piemērot likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 9.panta 1.daļas 1.punktā noteikto neapliekamo ienākumu, kas nepārsniedz 3000 latu gadā.

19.rindā "Izdevumi, kas saistīti ar ieņēmumu gūšanu no pārējiem avotiem"

jāuzrāda izdevumi, kas saistīti ar 18.rindā uzrādīto ieņēmumu gūšanu (ja izdevumi precīzi nav atdalāmi no izdevumiem, kas saistīti ar lauksaimniecisko ražošanu, tad jāuzrāda kopējo izdevumu daļa proporcionāli ieņēmumiem).

20.rindā "Ar nodokli apliekamie ienākumi no pārējiem avotiem"

jāuzrāda 18. un 19.rindā minēto summu starpība.

21.rindā "Ar nodokli apliekamie ienākumi, kopā"

uzrādāmo summu iegūst, saskaitot 16. un 20.rindā minētās summas. Ja iegūtā summa ir 0 vai negatīvs skaitlis, avansa maksājumus nosaka prognozējot un aizpilda avansa maksājumu aprēķina 31. līdz 37.rindu.

22.rindā "Mēnešu skaits, kuros gūts ienākums"

jāuzrāda, cik mēnešus (mēnešu skaits) maksātājs taksācijas gada laikā ir veicis saimniecisko darbību.

23.rinda "Neapliekamais minimums"

tiek aizpildīta, ja maksātājam neapliekamais minimums tiek piemērots saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 12.pantu un Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē ir iesniegta algas nodokļa grāmatiņa.

24.–27.rinda "Atvieglojumi par apgādājamajām personām", "Nodokļa papildu atvieglojumi sakarā ar invaliditāti", "Nodokļa papildu atvieglojumi sakarā ar politiski represētās personas statusu", "Nodokļa papildu atvieglojumi sakarā ar nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusu"

tiek aizpildīta, ja nodokļu maksātājs ir iesniedzis Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē algas nodokļa grāmatiņu ar ierakstiem par nodokļa atvieglojumiem tajā, pēc kuriem nodokļu maksātājam var piemērot atvieglojumus par apgādībā esošajām personām un/vai nodokļa papildu atvieglojumus.

28.rinda "Ar nodokli apliekamais ienākums"

tiek aprēķināta kā starpība starp 21.rindā minēto summu un 23., plus 24., plus 25., plus 26., plus 27.rindas summu.

29. un 30.rinda "Pirmstaksācijas gada ienākuma nodoklis", "Taksācijas gada ienākuma nodokļa avansa maksājums no ar nodokli apliekamā precizētā ienākuma"

tiek aprēķināta, ņemot 25% no 28.rindā minētās summas (29.rindu aizpilda tikai avansa maksājumu aprēķina gadījumā, 30.rindu avansa maksājumu pārrēķina gadījumā).

31.rinda "Taksācijas gada ienākuma nodokļa avansa maksājuma apmērs"

tiek aprēķināta, izdalot attiecīgi 29. vai 30.rindā minēto summu (atkarībā no tā, vai tiek veikts avansa maksājumu aprēķins vai avansa maksājumu pārrēķins) ar 22.rindā minēto summu (mēnešu skaits, kuros gūts ienākums) un pareizinot iegūto rezultātu ar 12.

Ja saimnieciskā darbība iepriekš nav veikta vai taksācijas gada ienākums tiek noteikts prognozējot, rindu aizpilda, neveicot iepriekš minēto aprēķinu, bet ierakstot nodokļa summu no prognozējamā taksācijas gada saimnieciskās darbības ienākuma.

32.rinda un 33.rinda "Avansā samaksātais nodoklis", "Piemaksa ar nomaksas termiņiem"

tiek aizpildīta tikai avansa maksājumu pārrēķina gadījumā. 32.rindā jāuzrāda saimnieciskās darbības veicēja samaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa summa. 33.rindā jāuzrāda 31. un 32.rindā minēto summu starpība.

34.–37.rinda "Avansa maksājumi"

tiek aizpildīta, ņemot vērā aprēķināto vai prognozēto ienākuma nodokli. Nodokļa avanss no aprēķinātā vai prognozējamā ienākuma jāiemaksā budžetā līdzīgās daļās vienu reizi ceturksnī ne vēlāk kā 15.martā, 15.maijā, 15.augustā un 15.novembrī. Ja gada laikā ievērojami mainās aprēķinātais vai prognozētais ar nodokli apliekamais ienākums, tad maksātājs sastāda jaunu aprēķinu. Aprēķinātā nodokļa piemaksa vai samazinājums sadalāma līdzīgās daļās pa turpmākajiem avansa nomaksas termiņiem.

Aile "VID teritoriālās iestādes dati"

Ja Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu inspektors atrod par nepieciešamu precizēt fiziskās personas saimnieciskās darbības avansa maksājumu aprēķinu, tad šajā gadījumā tiek izpildīta aile "VID teritoriālās iestādes dati".

Direktores v.i. G. Zaķis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!