• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Gulbenes novada domes 2020. gada 30. decembra saistošie noteikumi Nr. 31 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu sliekšņa noteikšanu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 3.03.2021., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/op/2021/43.21

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ikšķiles novada domes saistošie noteikumi Nr. 15/2021

Grozījumi Ikšķiles novada pašvaldības 2010. gada 21. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 7/2010 "Par Ikšķiles novada pašvaldības nodevām"

Vēl šajā numurā

03.03.2021., Nr. 43

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Gulbenes novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 31

Pieņemts: 30.12.2020.

OP numurs: 2021/43.21

2021/43.21
RĪKI

Gulbenes novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Gulbenes novada domes saistošie noteikumi Nr. 31

Gulbenē 2020. gada 30. decembrī (prot. Nr. 22, 115. p.)

Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu sliekšņa noteikšanu

Redakcionāli precizējumi ar 25.02.2021. domes sēdes
lēmumu Nr. GND/2021/280 (prot. Nr. 2, 159. p.)

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
33. panta trešo daļu un likuma "Par palīdzību dzīvokļa
jautājumu risināšanā" 14. panta sesto daļu

1. Noteikumi nosaka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni, kuru nepārsniedzot, atsevišķi dzīvojoša persona vai ģimene (turpmāk – persona (ģimene)) atzīstama par maznodrošinātu.

2. Personas (ģimenes) atbilstību maznodrošinātas personas (ģimenes) statusam izvērtē Gulbenes novada sociālais dienests (turpmāk – Sociālais dienests).

3. Persona (ģimene) atzīstama par maznodrošinātu, ja tās ienākumi uz katru ģimenes locekli pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 327 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 229 euro pārējām personām mājsaimniecībā.

4. Sociālais dienests maznodrošinātas personas (ģimenes) statusa noteikšanā piemēro normatīvajos aktos par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu noteikto kārtību.

5. Persona, kura vēlas iegūt maznodrošinātas personas (ģimenes) statusu (turpmāk – iesniedzējs), iesniedz Sociālajā dienestā iesniegumu, kā arī normatīvajos aktos par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu norādītos dokumentus.

6. Sociālais dienests ne vēlāk kā viena mēneša laikā izvērtē personas (ģimenes) ienākumus un materiālā stāvokļa atbilstību šajos noteikumos noteiktajam līmenim un pieņem lēmumu par personas (ģimenes) atbilstību vai neatbilstību maznodrošinātas personas (ģimenes) statusam.

7. Sociālais dienests, pieņemot noteikumu 6. punktā minēto pozitīvu lēmumu, izsniedz iesniedzējam izziņu par atbilstību maznodrošinātas personas (ģimenes) statusam.

8. Maznodrošinātas personas (ģimenes) statusu var piešķirt atkārtoti, personai vēršoties Sociālajā dienestā un iesniedzot noteikumu 5. punktā minētos dokumentus.

9. Atzīt par spēku zaudējušiem Gulbenes novada domes 2019. gada 31. janvāra saistošos noteikumus Nr. 2 "Par maznodrošinātas personas (ģimenes) statusa noteikšanu Gulbenes novadā".

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs N. Audzišs

 

Gulbenes novada domes 2020. gada 30. decembra saistošo noteikumu Nr. 31 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu sliekšņa noteikšanu"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums Saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 15. panta pirmās daļas 7. punktu pašvaldībai jānodrošina iedzīvotājiem sociālo palīdzību (maznodrošinātām ģimenēm un sociāli mazaizsargātām personām u.c.), savukārt 43. panta trešā daļa paredz, ka dome var pieņemt saistošos noteikumus arī, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi.

Likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 14. panta sestā daļa nosaka, ka par maznodrošinātu atzīstama persona, kuras ienākumi un materiālais stāvoklis nepārsniedz attiecīgās pašvaldības domes noteikto līmeni, kas savukārt nedrīkst būt zemāks par trūcīgas personas ienākumu un materiālā stāvokļa līmeni, kādu, pamatojoties uz Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumu, noteicis Ministru kabinets. Ministru kabinets 2020. gada 17. decembra sēdē apstiprināja Ministru kabineta noteikumu projektu "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu", kas stājas spēkā 2021. gada 1. janvārī un kas cita starpā detalizēti reglamentē mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanas un sociālās palīdzības saņemšanas kārtību, kā arī maznodrošinātas mājsaimniecības statusa noteikšanas kārtību.

Atbilstoši 2020. gada 24. novembrī pieņemtā likuma "Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā", kas stāsies spēkā 2021. gada 1. janvārī, paredzētajam regulējumam maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 436 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 305 euro pārējām personām mājsaimniecībā, bet ne zemāku par trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni (trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 272 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 190 euro pārējām personām mājsaimniecībā).

Saskaņā ar Labklājības ministrijas sociālās palīdzības pārejas perioda vadlīniju 3. punktā noteiktajam ir vēlams maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni nenoteikt zemāku par 327 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 229 euro pārējām personām mājsaimniecībā, jo tas dos iespēju saņemt Eiropas Atbalsta fonda vistrūcīgākajām personām pārtikas un pamata materiālo palīdzību.

Ievērojot minēto normatīvo regulējums, nepieciešams precizēt Gulbenes novada domes 2019. gada 31. janvāra saistošos noteikumus Nr. 2 "Par maznodrošinātas personas (ģimenes) statusa noteikšanu Gulbenes novadā", sagatavojot attiecīgu grozījumu projektu. Saskaņā ar Ministru kabineta 2009. gada 3. februāra noteikumu Nr. 108 "Normatīvo aktu projektu sagatavošanas noteikumi" 140. punktā paredzēto regulējumu (atbilstoši kuram grozījumu noteikumu projektu nesagatavo, ja tā normu apjoms pārsniegtu pusi no spēkā esošo noteikumu normu apjoma, proti, šādā gadījumā sagatavo jaunu noteikumu projektu) ir sagatavots nevis grozījumu projekts spēkā esošajos saistošajos noteikumos, bet sagatavots jauns saistošo noteikumu projekts "Par maznodrošinātas personas (ģimenes) statusa noteikšanu".

2. Īss projekta satura izklāsts Saistošie noteikumi nosaka ienākumu un materiālā stāvokļa līmeni, kuru nepārsniedzot, atsevišķi dzīvojoša persona vai ģimene atzīstama par maznodrošinātu, tas ir, persona (ģimene) atzīstama par maznodrošinātu, ja tās ienākumi uz katru ģimenes locekli pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 327 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 229 euro pārējām personām mājsaimniecībā, kā arī kārtību, kādā novērtējami personas (ģimenes) ienākumi un materiālais stāvoklis.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Plānotā saistošo noteikumu ietekme uz pašvaldības budžetu 2021. gadā ir 237 830 euro.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošie noteikumi neradīs ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Lai saņemtu maznodrošinātas personas (ģimenes) statusu, personai jāvēršas Gulbenes novada sociālajā dienestā, kurš atbilstoši normatīvajam regulējuma izvērtē personas (ģimenes) ienākumus un materiālos resursus, kā arī pieņem attiecīgu lēmumu.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas nav notikušas.

Gulbenes novada domes priekšsēdētājs N. Audzišs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!