• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Visu mūžu, visu dzīvi - pats, savā laikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.06.1998., Nr. 180/181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/32078

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkursi

Vēl šajā numurā

18.06.1998., Nr. 180/181

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Visu mūžu, visu dzīvi — pats, savā laikā

Šodien mūsu priekšā stājas LZA goda loceklis Auseklis Baušķenieks

B1.JPG (24659 BYTES)

B2.JPG (18025 BYTES)

Mākslinieks Zinātņu akadēmijas namā ar šodienu apskatei piedāvā duci darbu. Vairums no tiem tapuši pēdējos divos gados, bet jaunākie ir datēti ar ciparu 98. Jo, kā stāsta gleznotāja dzīvesbiedre Ņina Baušķeniece, viņas vīrs vēl arvien ik dienas kāpj uz darbnīcu augšējā stāvā, lai pavadītu garas stundas krāsu un tēlu pasaulē. Kā darbā. Vairs gan ne līdz nākamās dienas trešajai rīta stundai, kā bija ierasts agrāk. Jo gadu nasta tomēr liek sevi just — šovasar meistaram plecos uzguls jau 88 mūža gadu smagums.

Viņa it kā naivie un viegli uztveramie darbi arvien ir piesaistījuši uzmanību. Arī tālab, ka tajos varēja jaust labu skolu: Auseklis Baušķenieks ir mācījies pie Vilhelma Purvīša, Jēkaba Bīnes, Kārļa Miesnieka, Au gusta Annusa, Konrāda Ubāna, Voldemāra Tones, Ģederta Eliasa, Ludolfa Liberta un 1942. gadā beidzis Latvijas Mākslas akadēmiju. Kolēģi viņu ir slavējuši, izstāžu skatītāji apbrīnojuši par izdomas un īstenības sakausējumu, bet savulaik padomju mākslas cenzori autora ironijā saskatīja valsts pamatu graušanas mēģinājumus, vairākus gadus Ausekļa Baušķenieka vārdu bija noliegts pat minēt presē, radio un televīzijas pārraidēs.

"Latvijas Vēstnesim" laimējās būt klāt izstādes iekārtošanas stundās, kad pats autors it kā neticīgi vēroja savu parakstu uz jaunākajām gleznām un teica: "Vai es reiz varēju iedomāties, ka pēc diviem gadiem varēšu parakstīt Bauš 2000. ?"

Latvijas Zinātņu akadēmijā būs aplūkojams arī pērn uzgleznotais "Demogrāfiskais sprādziens", pie kura skatītāji var sevi pārbaudīt skaitītprasmē: cik tad īsti pēcteču viens pāris ir iespējis laist pasaulē? Šai sakarā autors ironijā netaupa arī sevi: "Man gan ir izdevies "izsprādzināt" tikai vienu — dēlu Ingu, kam tagad jau 41 gads."

Plašāk par izstādi un mākslinieku, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda locekli Ausekli Baušķenieku, gatavojamies stāstīt laikraksta Pirmsjāņu numurā, 20. jūnijā.

Andris Sproģis,

"LV" nozaru virsredaktors

Foto: Māris Kaparkalējs , "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!