• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lauksaimniekiem - tāpat kā pārējiem kredītņēmējiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.1998., Nr. 136/137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31961

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

No gumijas zābakiem - līdz sveču eksportam

Vēl šajā numurā

15.05.1998., Nr. 136/137

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lauksaimniekiem — tāpat kā pārējiem kredītņēmējiem

Investīcijas lauksaimniecībā

Inesis Feiferis, Hipotēku un zemes bankas prezidents,— "Latvijas Vēstnesim"

FEIFERIS-I-LV.JPG (9666 BYTES) Inesis Feiferis

7. maijā, Hipotēku un zemes bankas (HZB) prezidents Inesis Feiferis informēja, ka HZB ir pilnībā apguvusi speciālo kredītlīniju lauku uzņēmējdarbībai:

— Pasaules bankas (PB) kredītlīnija ir izsmelta, un no tā izriet dažas konsekvences, kuras jāņem vērā tiem, kuri varbūt kaut kādā veidā mums pārmet, ka mēs sākam kreditēt par augstākiem procentiem. Jo tagad, kad PB specializētā kredītlīnija, kas atļāva mums izsniegt kredītus uz labvēlīgākiem nosacījumiem, ir beigusies, mēs aizņemamies līdzekļus parastajā kapitāla tirgū tāpat kā jebkura privātbanka. No tā izriet, ka mēs arī šos līdzekļus aizdodam uz parastajiem komerciālajiem nosacījumiem. Tas ir tāpēc, ka valsts mums vairs nav piešķīrusi līdzekļus. Tādēļ mēs gribam informēt: lai atgrieztos pie līdzšinējā režīma valstij kā vienīgajai mūsu akcionārei vai nu jāaizdod mums jauni līdzekļi, vai arī jāizdod garantijas par jaunu līdzekļu piesaistīšanu.

Līdzekļus, kas bija paredzēti kredītu izsniegšanai tautsaimniecības vajadzībām, aizņēmās valdība un aizdeva mums, tas bija pakārtots aizdevums. Šāgada pirmajos četros mēnešos kopējais izsniegto kredītu apjoms ir 20,3 miljoni latu, un mūsu banka ir vienīgā komercbanka Latvijā, kurai 80 procenti no aktīviem izvietoti aizdevumos. Uzņēmējdarbībai laukos esam izsnieguši 80 procentus līdzekļu, kas bija HZB kredītportfelī. Lauksaimniecības atbalstīšanai mūsu banka apkalpo īpašu PB līniju 13,5 miljonu latu vērtībā, kas tika aizdota Latvijas valdībai. Šo kredītlīniju jau šāgada 1. maijā arī esam pilnībā apguvuši un izsnieguši zemniekiem un citiem lauku uzņēmējiem. Uz šiem līdzekļiem paredzētajiem atvieglotajiem noteikumiem līdz 1. maijam esam izsnieguši 13,8 miljonus latu, uzņēmējiem piešķirti, bet vēl neizsniegti kredīti veido 3 miljonus latu. Kopumā lauku uzņēmējdarbības veicināšanai būsim izsnieguši kredītus 16,8 miljonu latu izteiksmē. Šie skaitļi rāda, ka papildus PB kredītlīnijai esam aizdevuši līdzekļus lauksaimniekiem arī no citiem HZB pieejamajiem finansu avotiem. Taču šobrīd valsts garantētie finansu resursi, kas bija bankas rīcībā un tika novirzīti Latvijas lauku atbalstīšanai, ir izsmelti. Tātad mums jāpiesaista līdzekļi no citiem avotiem, bet, kā jau teicu, kredīti no šiem līdzekļiem tika izsniegti uz vispārējiem nosacījumiem arī lauksaimniekiem.

— No kuriem finansu avotiem HZB piesaistīs līdzekļus?

— Jau šobrīd piesaistām iedzīvotāju noguldījumus, juridisko personu noguldījumus, arī dažu citu valsts iestāžu finansu līdzekļus tepat Latvijā. No citu valstu finansu avotiem naudu neaizņemamies.

— Kādas izmaiņas gaidāmas kredītprocentu likmēs sakarā ar PB speciālās kredītlīnijas izsmelšanu? Par kādiem procentiem lauksaimnieki varēs ņemt kredītus jūsu bankā?

— Līdz šim šai minētajai klientu grupai bija labvēlīgāks režīms, jo mēs neņēmām maksu par kredītpieteikumu izskatīšanu, bija ļoti ilgi kredītu atdošanas termiņi — pat līdz 7 gadiem, kredītprocentu bāzes likme sākās no 12 procentiem. Taču šobrīd ir situācija, ka bankai būs jāizvēlas klienti un mēs nevarēsim atļauties kreditēt visus, kas to vēlēsies. Mums nauda būs jāiegulda pēc iespējas dārgāk, tāpat kā citām bankām. Tas nozīmē, ka lauksaimnieki tiks pielīdzināti ikvienam citam kredītu ņēmējam, ikvienam citam uzņēmējam. Komercbanku tirgū vidējā kredītprocentu likme pašlaik ir 16 procenti gadā jeb 1,37 procenti mēnesī. Tādas likmes būs arī mūsu kredītiem, jo zemāku likmi mēs nevaram noteikt — citādi zaudēsim savus ienākumus.

Tos kredītus, kas jau ir izsniegti, šīs pārmaiņas neietekmēs. Kad nauda no PB kredītlīnijas bankā atgriezīsies, tā atkal tiks aizdota lauku uzņēmējiem kredītos uz šai kredītlīnijai paredzētajiem nosacījumiem.

— Jūs šodien paziņojāt zemniekiem, lauku uzņēmējiem, kuri bija vieni no stabilākajiem HZB klientiem un labprāt sastrādājās tieši ar jūsu banku, tādējādi vairojot arī bankas peļņu, ka kredīti viņiem kļūs dārgāki. Jūs ļoti labi saprotat, ko zemniekiem nozīmē šie četri vai vairāk procenti, kas būs jāpieplusē atdodamā kredīta summai. Kā jūs jūtaties?

— Es nevaru teikt, ka mēs justos īpaši labi. Taču mūsu finansiālais stāvoklis izriet no tām naudas summām, ar kurām darbojamies. Mēs esam gatavi turpināt strādāt ar šiem specifiskajiem resursiem, kādi bija mūsu rīcībā, taču pašlaik pieprasījums pēc kredītiem pārsniedz mūsu rīcībā esošo piedāvājumu. Godīgi sakot, mēs esam mazliet neapmierināti ar saviem akcionāriem, patiesībā ar savu vienīgo akcionāru — valsti.

Par kredītiem lauksaimniecības attīstībai

Finansu ministra Roberta Zīles viedoklis:

— Pirmā Pasaules Bankas kredītlīnija, kas bija paredzēta lauksaimniecības un lauku uzņēmējdarbības attīstīšanai, ir izsmelta. Taču ir vēl cita kredītlīnija, kura darbojas jau vairākus gadus caur dažām komercbankām.

Hipotēku un zemes banka tika akreditēta kā viena no bankām, kas apkalpo šo Pasaules Bankas kredītlīniju uzņēmējdarbības attīstīšanai kopumā. Šī kredītlīnija nav domāta īpaši lauksaimniecībai, bet tās nosacījumi paredz, ka līdzekļi var tikt izlietoti arī lauksaimniecības vajadzībām.

Jūnijā uz Vašingtonu dosies speciālisti, kas līdz šā finansu gada beigām — 1. jūlijam — veiks visus priekšdarbus lauku attīstības projektam, kas paredzēts mazajam biznesam. Šo naudu acīmredzot sāksim saņemt jau septembrī, un Latvijā trīs četras bankas ir gatavas apkalpot šo kredītlīniju.

Rūta Bierande, "LV"

Foto: A.F.I.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!