• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2020. gada 17. novembra noteikumi Nr. 681 "Grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 20. februāra noteikumos Nr. 95 "Noteikumi par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 26.11.2020., Nr. 229 https://www.vestnesis.lv/op/2020/229.2

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 682

Grozījumi Ministru kabineta 2017. gada 14. novembra noteikumos Nr. 676 "Noteikumi par neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēru iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai"

Vēl šajā numurā

26.11.2020., Nr. 229

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 681

Pieņemts: 17.11.2020.

OP numurs: 2020/229.2

2020/229.2
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 9 Pēdējās nedēļas laikā 19 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 681

Rīgā 2020. gada 17. novembrī (prot. Nr. 73 5. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 20. februāra noteikumos Nr. 95 "Noteikumi par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
27.panta pirmo daļu un Attīstības finanšu institūcijas
likuma 12. panta ceturto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2018. gada 20. februāra noteikumos Nr. 95 "Noteikumi par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai" (Latvijas Vēstnesis, 2018, 38. nr.; 2020, 123A. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt 1. punktu aiz vārda "parādsaistības" ar vārdiem "un (vai) piešķirot subsīdiju".

2. Svītrot 2. punktā vārdus un skaitli "saskaņā ar šo noteikumu 6.punktu".

3. Svītrot 3.2.1. apakšpunktā vārdus "vai bērna". 

4. Izteikt 4. punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"4. Šo noteikumu 3.2.1. un 3.2.3. apakšpunktā minētajā gadījumā aizņēmējs iesniedz aizdevējam šādus dokumentus garantijas un (vai) atbalsta programmas "Balsts" subsīdijas pieteikuma sagatavošanai (ja garantētājs vai aizdevējs šo informāciju nevar iegūt no valsts informācijas sistēmām vai kredītinformācijas biroja datubāzes):".

5. Papildināt 4.6., 4.7. un 4.8. apakšpunktu aiz vārdiem "pretendē uz garantiju" ar vārdiem "vai atbalsta programmas "Balsts" subsīdiju".

6. Izteikt 4.9. apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.9. Valsts ieņēmumu dienesta izziņu vai kredītinformācijas biroja datus par aizņēmēja, solidāro aizņēmēju un galvinieka ienākumiem iepriekšējā taksācijas gadā un kārtējā taksācijas gadā. Satura ziņā līdzvērtīgu citas valsts nodokļu administrācijas izziņu iesniedz, ja persona pretendē uz atbalsta programmas "Balsts" subsīdiju (informācija par citās valstīs gūtajiem ienākumiem tiek izmantota, nosakot aizņēmēja spēju atmaksāt aizdevumu);".

7. Papildināt 4.10. apakšpunktu aiz vārda "garantijai" ar vārdiem "vai atbalsta programmas "Balsts" subsīdijai".

8. Izteikt 4.11. apakšpunktu šādā redakcijā:

"4.11. Valsts ieņēmumu dienesta izziņu par atbilstību iekšzemes nodokļu maksātāja (rezidenta) statusam pēdējos 12 mēnešus, ja persona pretendē uz atbalsta programmas "Balsts" subsīdijas saņemšanu."

9. Svītrot 4.12. apakšpunktu.

10. Izteikt 6.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"6.5 Šo noteikumu 6.3. un 6.4. apakšpunktā minētajām personām, uz kuru vārda zemesgrāmatā ierakstāmas īpašumtiesības uz iegādājamo vai būvējamo dzīvojamo telpu un kuras uzskatāmas par iekšzemes nodokļu maksātājiem (rezidentiem) pēdējos 12 mēnešus, un kuru vidējie ienākumi, par kuriem maksājams iedzīvotāju ienākuma nodoklis, šo noteikumu 4.9. apakšpunktā minētajos datos norādītajā iepriekšējā taksācijas gadā kopsummā bruto nepārsniedz 17 000 euro vienai personai atbilstoši šo noteikumu 6.punktam, un kurām nepieder cita dzīvojamā telpa, budžetā paredzamā finansējuma ietvaros vienu reizi ir pieejama atbalsta programmas "Balsts" subsīdija, nepārsniedzot 50 % no dzīvojamās telpas iegādes vai būvniecības darījuma summas, šādā apmērā:".

11. Izteikt 6.punktu šādā redakcijā:

"6.6 Šo noteikumu 6.punktā minētos ienākumus nosaka, summējot šo noteikumu 6.3. un 6.4. apakšpunktā minētās personas, solidāro aizņēmēju un galvinieka ienākumus un iegūto summu dalot ar visu šajā punktā minēto personu, kā arī to bērnu skaitu, kuri dzīvo kopā ar aizņēmēju un ir aizņēmēja apgādībā. Uz solidāro aizņēmēju un galvinieku neattiecina šo noteikumu 6.punktā minēto nosacījumu par citu dzīvojamo telpu."

12. Papildināt noteikumus ar 6.punktu šādā redakcijā:

"6.8 Šo noteikumu 6.punktā minētajam atbalsta programmas "Balsts" subsīdijas saņēmējam ir pienākums atmaksāt saņemto subsīdiju, ja subsīdijas saņēmējs sniedzis garantētājam vai aizdevējam nepatiesu informāciju par atbilstību šo noteikumu 6.punktā minētajiem kritērijiem vai ja subsīdija nav izmantota dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai un būve nav pieņemta ekspluatācijā."

13. Izteikt 8. punktu šādā redakcijā:

"8. Garantētājs piecu darbdienu laikā pēc šo noteikumu 4. un 5. punktā minētā pieteikuma un visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas no aizdevēja izskata garantijas vai atbalsta programmas "Balsts" subsīdijas pieteikumu un tam pievienotos dokumentus un pieņem lēmumu par garantijas sniegšanu vai subsīdijas piešķiršanu vai par atteikumu sniegt garantiju vai piešķirt subsīdiju."

14. Papildināt 10. punkta ievaddaļu aiz vārda "garantiju" ar vārdiem "vai piešķirt atbalsta programmas "Balsts" subsīdiju".

15. Izteikt 10.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.1. garantētājam nav iesniegti šo noteikumu 4. vai 5. punktā minētie dokumenti vai garantētājs konstatējis aizņēmēja neatbilstību šo noteikumu 4., 5. vai 6.punktā minētajiem nosacījumiem;".

16. Papildināt noteikumus ar 25.punktu šādā redakcijā:

"25.1 Personai, kura hipotekārā aizdevuma līguma noslēgšanas brīdī atbilst šo noteikumu 6.punktā minētajiem kritērijiem un hipotekārā aizdevuma līgumu ar aizdevēju noslēgusi laikposmā no 2020. gada 1. jūlija līdz dienai, kad aizdevējs uzsācis pieteikumu pieņemšanu atbalsta programmas "Balsts" subsīdijas piešķiršanai, ir tiesības līdz 2021. gada 30. jūnijam iesniegt aizdevējam pieteikumu atbalsta programmas "Balsts" subsīdijas piešķiršanai. Šādā gadījumā atbalsta programmas "Balsts" subsīdija tiek piešķirta, piešķirtās subsīdijas apmērā pirms termiņa daļēji dzēšot aizņēmēja neizpildītās saistības attiecībā uz dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai ņemto aizdevumu."

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Ekonomikas ministrs J. Vitenbergs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!