• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Daugavpils pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Daugavpils pilsētas domes 2020. gada 19. novembra saistošie noteikumi Nr. 44 "Atbalsts krīzes situācijā sakarā ar Covid-19 infekcijas izplatību". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 24.11.2020., Nr. 227 https://www.vestnesis.lv/op/2020/227.6

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jēkabpils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 22

Saistošie noteikumi par pabalstu mājokļa maksas kompensēšanai ārstniecības speciālistiem

Vēl šajā numurā

24.11.2020., Nr. 227

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Daugavpils pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 44

Pieņemts: 19.11.2020.

OP numurs: 2020/227.6

2020/227.6
RĪKI

Daugavpils pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Daugavpils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 44

Daugavpilī 2020. gada 19. novembrī (prot. Nr. 47, 6. §)

Atbalsts krīzes situācijā sakarā ar Covid-19 infekcijas izplatību

APSTIPRINĀTI
ar Daugavpils pilsētas domes
2020. gada 19. novembra lēmumu Nr. 605

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu,
Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
pārejas noteikumu 37. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka Daugavpils pilsētas pašvaldības (turpmāk – Dome) atbalstu krīzes situācijā sakarā ar Covid-19 infekcijas izplatību (laikā, kamēr valstī izsludināta ārkārtējā situācija sakarā ar Covid-19 izplatību, un vienu kalendāra mēnesi pēc ārkārtējās situācijas beigām), tā veidus, saņemšanas kārtību, apmēru, un personu loku, kurām ir tiesības to saņemt.

2. Atbalstu krīzes situācijā piešķir tām personām (ģimenēm), kuras uz ārkārtējās situācijas izsludināšanas brīdi – 2020. gada 9. novembri ir deklarējušas savu dzīvesvietu Daugavpils pilsētas administratīvajā teritorijā.

II. Pabalsts krīzes situācijā

3. Pabalsts krīzes situācijā tiek piešķirts gadījumā, ja persona no tās gribas neatkarīgu apstākļu dēļ pati saviem spēkiem nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības un tai ir nepieciešama materiāla palīdzība, ja persona sakarā ar ārkārtējo situāciju ir zaudējusi ienākumus un nesaņem valsts dīkstāves pabalstu (piemēram, gadījumā, ja persona ir bezalgas atvaļinājumā, personai ir piešķirts bezdarbnieka statuss, bet vēl nav saņemts bezdarbnieka pabalsts, atteikts piešķirt valsts dīkstāves pabalstu u.tml.) Pabalstu krīzes situācijā nepiešķir gadījumā, ja persona pārtraukusi darba tiesiskās attiecības pēc pašas vēlēšanās vai piekritusi samazināt darba slodzi.

4. Pabalstu krīzes situācijā 150 euro apmērā mēnesī personai piešķir no 2020. gada novembra, laikposmā, kad valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija sakarā ar Covid-19 infekcijas izplatību un vienu mēnesi pēc ārkārtējās situācijas beigām. Personai pabalstu piešķir, sākot ar to mēnesi, kad ir iesniegts iesniegums.

5. Ja ģimenes (personas), tai skaitā audžuģimenes un aizbildņa aprūpē ir bērns līdz 18 gadu vecumam, pabalsta krīzes situācijā apmērs tiek palielināts par 50 euro mēnesī katram bērnam.

6. Pabalsta krīzes situācijā saņemšanai personai jāiesniedz iesniegumu, kuram pievieno attiecīgus dokumentus, kas ir personas rīcībā un kas pamato pabalsta saņemšanas apstākļus.

III. Atbalsts vecākiem bērna īslaicīgai izmitināšanai, ēdināšanai un aprūpei

7. Lēmumu bērnu īslaicīgai izmitināšanai, ēdināšanai un aprūpei, kamēr vecāks sakarā ar Covid-19 diagnozi ārstējas stacionārā un veselības stāvokļa dēļ pats nevar aprūpēt bērnu, pieņem Bāriņtiesa uz vecāku iesnieguma pamata.

8. Bērna izmitināšanas, ēdināšanas un aprūpes izdevumus sedz pašvaldība.

IV. Noslēguma jautājums

9. Atzīt par spēku zaudējušiem Domes 2020. gada 6. aprīļa saistošos noteikumus Nr. 13 "Daugavpils pilsētas pašvaldības atbalsts ārkārtējā situācijā sakarā ar Covid-19 izplatību" (Latvijas Vēstnesis, 2020, Nr. 70, 92).

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs I. Prelatovs

 

Daugavpils pilsētas domes 2020. gada 19. novembra saistošo noteikumu Nr. 44 "Atbalsts krīzes situācijā sakarā ar Covid-19 infekcijas izplatību"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums Ar Ministru kabineta 06.11.2020. rīkojumu Nr. 655 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu", ņemot vērā straujo Covid-19 infekcijas izplatīšanos, visā valsts teritorijā ārkārtējo situāciju no 2020. gada 9. novembra līdz 2020. gada 6. decembrim, nosakot vairākus ierobežojumus, t.sk., saimniecisko pakalpojumu sniegšanai, tirdzniecībai brīvdienās, prasības darba laika ierobežojumiem sabiedriskās ēdināšanas iestādēs u.c. Sakarā ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu, veidojas krīzes situācijas ģimenēs, jo daudzi iedzīvotāji zaudē darbu un ienākumus, tāpēc nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības.

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma pārejas noteikumu 37. punkts noteic, ka laikā, kamēr valstī izsludināta ārkārtējā situācija sakarā ar Covid-19 izplatību, un vienu kalendāra mēnesi pēc ārkārtējās situācijas beigām pašvaldība piešķir ģimenei (personai), kura ārkārtējās situācijas dēļ nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības, šā likuma 35. panta otrajā daļā noteikto pabalstu krīzes situācijā, kas tiek izmaksāts no pašvaldības budžeta līdzekļiem. Pabalstu krīzes situācijā nepiešķir atsevišķi dzīvojošai personai vai par personu ģimenē, kurai atbilstoši normatīvajiem aktiem ir piešķirts dīkstāves pabalsts vai dīkstāves palīdzības pabalsts. Lai daļēji kompensētu pašvaldību izdevumus par pabalstu krīzes situācijā nodrošināšanu, valsts nodrošina mērķdotāciju pašvaldībām izdevumu segšanai 50 procentu apmērā no ģimenei (personai) izmaksātā pabalsta krīzes situācijā apmēra, bet ne vairāk kā 40 euro mēnesī vienai personai. Minētā likuma pārejas noteikumu 39. punkts paredz, ja ģimene (persona), tai skaitā audžuģimene un aizbildnis, kam ir tiesības uz šo pārejas noteikumu 37. punkta 1. apakšpunktā minēto pabalstu krīzes situācijā, aprūpē bērnu līdz 18 gadu vecumam, pašvaldība palielina izmaksājamā pabalsta apmēru par 50 euro mēnesī katram bērnam un valsts to pašvaldībai kompensē 100 procentu apmērā.

Noteikumi paredz šādu atbalstu krīzes situācijā sakarā ar Covid-19 infekcijas izplatību:

1. pabalsts krīzes situācijā;

2. atbalsts vecākiem bērna īslaicīgai izmitināšanai, ēdināšanai un aprūpei.

Pabalstu krīzes situācijā 150 euro mēnesī piešķir gadījumā, ja persona nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības sakarā ar ārkārtējo situāciju, zaudējusi ienākumus un nesaņem valsts dīkstāves pabalstu (piemēram, gadījumā, ja persona ir bezalgas atvaļinājumā ne mazāk kā vienu mēnesi, personai ir piešķirts bezdarbnieka statuss, bet vēl nav saņemts bezdarbnieka pabalsts, atteikts piešķirt valsts dīkstāves pabalstu u.tml.) Pabalstu krīzes situācijā nepiešķir gadījumā, ja persona pārtraukusi darba tiesiskās attiecības pēc pašas vēlēšanās vai piekritusi samazināt darba slodzi. Ja ģimenes (personas), tai skaitā audžuģimenes un aizbildņa aprūpē ir bērns līdz 18 gadu vecumam, pabalsta krīzes situācijā apmērs tiek palielināts par 50 euro mēnesī katram bērnam.

Saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 17. pantu, Bāriņtiesa veic nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu bērna audzināšanu un pienācīgu aprūpi ģimeniskā vidē, 37. pantu – Bāriņtiesa lemj par bērna ārpusģimenes aprūpi pēc vecāku lūguma, ja viņi slimības dēļ nevar bērnu aprūpēt.

Atbalstu bērnu īslaicīgai izmitināšanai, ēdināšanai un aprūpei karantīnas laikā piešķir Bāriņtiesa uz vecāku iesnieguma pamata, kamēr vecāks atrodas stacionārā un veselības stāvokļa dēļ pats nevar aprūpēt bērnu.

Bērna izmitināšanas, ēdināšanas un aprūpes izdevumus sedz pašvaldība, piešķirot Sociālajam dienestam nepieciešamos budžeta līdzekļus.

Bērniem tiek nodrošināta līdz 14 dienām ilga karantīna, pēc karantīnas beigām Bāriņtiesa vērtē jautājumu par bērna atgriešanos ģimenē vai, ja tas nav iespējams, nodrošina ārpusģimenes aprūpi Bāriņtiesu likuma un Bērnu tiesību aizsardzības likuma noteiktajā kārtībā.

Ja vecāks, kuram ir apstiprināta Covid-19 infekcija, tiek izrakstīts no stacionāra pirms bērnam ir beidzies 14 dienu karantīnas režīms un viņa veselības stāvoklis ir atbilstošs, lai turpinātu bērna aprūpi, vecāks var lūgt pārtraukt bērna īslaicīgo aprūpes nodrošināšanu. Šo lūgumu vecāks var paust pa tālruni Bāriņtiesai. Lēmumu par bērna īslaicīgas aprūpes izbeigšanu pieņem Bāriņtiesa.

Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma 24. panta otrā daļa paredz, ka pašvaldības saistošie noteikumi saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību stājas spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš. Paredzēts, ka noteikumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.

Noteikumu pārejas noteikums paredz atzīt par spēku zaudējušiem Daugavpils pilsētas domes 2020. gada 6. aprīļa saistošos noteikumus Nr. 13 "Daugavpils pilsētas pašvaldības atbalsts ārkārtējā situācijā sakarā ar Covid-19 izplatību".

2. Īss projekta satura izklāsts Noteikumi paredz veidus un nosacījumus pašvaldības sniegtajam atbalstam krīzes situācijā sakarā ar Covid-19 infekcijas izplatību un noslēguma jautājumu.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Pabalsta izmaksu krīzes situācijā administrēs Sociālais dienests. Pabalsta izmaksa tiks īstenota esošo institūciju un cilvēkresursu ietvaros, Sociālajam dienestam piešķirto budžeta līdzekļu ietvaros.

Atbalstu vecākiem bērna īslaicīgai izmitināšanai, ēdināšanai un aprūpei administrēs Sociālais dienests, pamatojoties uz Bāriņtiesas lēmumu. Atbalsts plānots aptuveni 21 bērnam, kuru izmitināšanai, ēdināšanai un aprūpei 60 dienām Sociālajam dienestam būs nepieciešams piešķirt 60 000 euro.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Nav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Pabalstu krīzes situācijā un atbalstu vecākiem bērnu īslaicīgai izmitināšanai un aprūpei administrēs Sociālais dienests.

Lēmumu par bērna īslaicīgu izmitināšanai un aprūpi uz vecāku iesnieguma pamata pieņems Bāriņtiesa.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Nav notikušas.

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs I. Prelatovs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!