• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tirgus prasībām atbilstošu tautsaimniecību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.05.1998., Nr. 128/129 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31886

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts īpašuma objektu privatizāciju

Vēl šajā numurā

08.05.1998., Nr. 128/129

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tirgus prasībām atbilstošu tautsaimniecību

Nekustamā īpašuma tirgus Latvijā: perspektīvas, problēmas, risinājumi

"Visā pasaulē nekustamais īpašums ir viens no ekonomikas stūrakmeņiem, viens no visstabilākajiem un ienesīgākajiem kapitāla ieguldīšanas veidiem." Tā organizācijas komiteja sāk ievadvārdus konferences "Nekustamā īpašuma tirgus Latvijā" dalībniekiem. Un šī ir taisnība. To pierādīja arī teicami organizētais konferences ritējums un bagātīgais saturs astoņu stundu garumā 29. aprīlī.

 

Pasākumu rīkoja Rīgas menedžeru skola (tās konferenču nodaļa "RMS-Forum") sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Rīgas Domi un nekustamā īpašuma mākleru asociāciju "Lanīda". Kāds tā mērķis? Stiprinot saiknes starp dažādu valstu uzņēmējiem un veicinot ārzemju investoru uzticības pieaugumu, rosināt pozitīvos ekonomiskos procesus Latvijā. Tas vispārināti, lielos mērogos runājot. Šos lielos mērogus reāli sasniedza vispusīgā programma, kurā nebija nedz tukšas daiļrunības, nedz arī izrādīšanās, ko dažkārt var manīt vērienīgākos forumos. Konferencē ar analītiskiem priekšlasījumiem uzstājās patiešām savu nozaru korifeji, bet viņos klausījās un arī jautāja pusotra simta speciālistu, kas saistīti ar nekustamā īpašuma tirgu, kā arī pašvaldību darbinieki, ekonomisti, uzņēmēji. Šī bija profesionāļu saruna ar profesionāļiem, turklāt ar starptautisku piesitienu, jo konferencē, piemēram, par auditu un nekustamā īpašuma vērtēšanu stāstīja "Price Waterhouse" menedžere Gunta Linde, par nekustamā īpašuma tirgus riskiem — eksperts no Igaunijas Tambets Tīts, bet Igaunijas un Latvijas nekustamā īpašuma tirgus salīdzinošo analīzi veica Peters Moriss — "Ober Haus Real Estate Company" valdes priekšsēdētāja vietnieks. Taču konferences dalībnieku vidū bija ne tikai igauņi, bet arī daudzu citu Eiropas valstu firmu pārstāvji. Kā zināms, tiekoties ar ārzemju biznesa pasaules pārstāvjiem, iespējams iegūt visaktuālāko informāciju un pieņemt svarīgus lēmumus investīciju jomā. Un, kā norādījuši konferences rīkotāji, šāda veida pasākumi dod iespēju iepazīties arī ar potenciālajiem partneriem, noteikt perspektīvākos biznesa attīstības virzienus. Te var paust arī vēlmes un pretenzijas likumdevējiem un izpildvarai, kas nosaka darbības noteikumus nekustamā īpašuma tirgū. Dzīvā domu apmaiņa, jautājumi, arī pārmetumi Latvijas pusei par likumu nesakārtotību nekustamā īpašuma tirgus attiecību jomā apliecināja, ka iepriekšminētās iespējas tiešām tika lieti izmantotas.

Konferences darba diena bija sadalīta četrās lielās sadaļās: "Valsts politika nekustamā īpašuma sfērā", "Reģionālo nekustamo īpašumu tirgu attīstība Latvijā un Rīgā", "Nekustamā īpašuma tirgus analīze (secinājumi un prognozes)", "Finansu instrumenti nekustamā īpašuma tirgus attīstībai". Par tiesisko nodrošinājumu operācijām ar nekustamā īpašuma objektiem referēja LR Saeimas priekšsēdētāja biedrs Andris Ameriks. Finansu ministrijas valsts sekretāre Valentīna Andrējeva analizēja dažādo finansēšanas tipu perspektīvas un valsts lomu hipotēku kreditēšanā, bet Latvijas Hipotēku un zemes bankas padomnieks Jānis Janovs — hipotekārās kreditēšanas koncepciju Latvijā un MK noteikumus par ķīlu zīmēm. Latvijas ZA Ekonomikas institūta direktora vietnieks Jānis Počs runāja par nekustamā īpašuma tirgus un privatizācijas radītajām problēmām, bet Rīgas pilsētas Zemesgrāmatu nodaļas vadītāja Ilga Neimane — par zemes tirgus veidošanu un aktualitātēm zemesgrāmatu darbībā. Izsmeļošu šodienas ainu un nākotnes tendences nekustamā īpašuma tirgus attīstībā Rīgā un pilsētas rajonu attīstības perspektīvas uzrādīja Rīgas Domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ārgalis, bet Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis samēroja šābrīža situāciju nekustamā īpašuma tirgū ar pašvaldību darbību un iespējām. Par investīciju programmas perspektīvām un negludumiem stāstīja investīciju kompānijas "Invest One" prezidents Igors Graurs. Pieredzē dalījās vairāku pazīstamu nekustamā īpašuma firmu vadītāji.

Kopumā jāteic, ka konferences darba gaitā ļoti liela vērība tika pievērsta tieši šodienas aktualitātēm — likumdošanas sakārtošanai, hipotekārajai kreditēšanai, ārvalstu investoru aktivitātēm un būvniecības atdzimšanai. Konferences gaita arī apstiprināja to, ka nekustamā īpašuma tirgus Latvijā izkustējies no sastinguma punkta un uzsākts attīstības un paplašināšanās posms.

Gan šajā, gan turpmākajos "Privātīpašuma" izlaidumos — nozīmīgākie priekšlasījumi konferencē "Nekustamā īpašuma tirgus Latvijā".

Mudīte Luksa, "LV"

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

P3.JPG (24812 BYTES)

Konferences darba gaitā: (no kreisās) Jānis Janovs, Ilga Neimane, Eižens Slava, Aleksejs Milovskis, Andris Deniņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!