• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 5. maija sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.05.1998., Nr. 124/126 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31842

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 5. maija sēdē (turpinājums) Pēc Ministru kabineta 5. maija sēdes

Vēl šajā numurā

06.05.1998., Nr. 124/126

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valdībā

Ministru kabineta 5. maija sēdē

30. aprīlī Saeimas uzticību saņēmusī valdība strādā

V1.JPG (68030 BYTES)
Centrā — Ministru prezidents Guntars Krasts, pa labi — Ministru prezidenta biedrs, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Anatolijs Gorbunovs

V3.JPG (22855 BYTES)
Aizsardzības ministrs Tālavs Jundzis, iekšlietu ministrs Andrejs Krastiņš;

V4.JPG (21603 BYTES)
valsts ieņēmumu ministre Aija Poča, Ministru prezidenta biedrs, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Anatolijs Gorbunovs, pašvaldību lietu valsts ministrs Jānis Bunkšs

V5.JPG (24603 BYTES)
Kultūras ministre Ramona Umblija, ekonomikas ministrs Laimonis Strujevičs;

V2.JPG (19092 BYTES)
satiksmes ministrs Vilis Krištopans, izglītības un zinātnes ministrs Jānis Gaigals

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Ministru kabineta 5.maija sēdē akceptēti "Noteikumi par iekārtu elektromagnētisko saderību". Noteikumi nosaka prasības iekārtām, kuras var radīt elektromagnētiskus traucējumus vai kuru darbību šādi traucējumi var ietekmēt, kā arī prasības, kas jāievēro, lai nodrošinātu minēto iekārtu aizsardzību un veiktu to pārbaudes.

Akceptēti grozījumi Ministru kabineta 1995.gada 18.jūlija noteikumos nr.210 "Privatizācijas sertifikātu izmantošanas noteikumi". Grozījumi nodrošinās nepilngadīgām personām piederošu un mantotu privatizācijas sertifikātu savlaicīgu izmantošanu.

Valdība akceptēja grozījumus Ministru kabineta 1996.gada 12.jūnija rīkojumā nr.224 "Par Energoapgādes regulēšanas padomi".

Ministru kabinets akceptēja noteikumus "Obligātā aktīvā militārā dienesta karavīru, uz apmācībām iesaukto rezerves karavīru un rezervistu dzīvības un veselības apdrošināšanas kārtība". Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā Obligātā militārā dienesta likumā noteiktā apdrošināšanas atlīdzība piešķirama un izmaksājama obligātā aktīvā militārā dienesta karavīriem, uz apmācībām iesauktajiem rezerves karavīriem un rezervistiem un noteiktais vienreizējais pabalsts — obligātā aktīvā militārā dienesta karavīra, uz apmācībām iesauktā rezerves karavīra un rezervista mantiniekiem, ja minētais karavīrs vai rezervists gājis bojā dienesta laikā, pildot dienesta pienākumus.

Valdība akceptēja un nosūtīja izskatīšanai Saeimā likumprojektu "Iedzīvotāju reģistra likums". Likuma mērķis ir noteikt, kā Latvijas Republikā darbojas vienota iedzīvotāju uzskaites sistēma — Iedzīvotāju reģistrs — un kā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei tiek sniegtas Reģistrā iekļaujamās ziņas un lietota Reģistrā esošā informācija. Reģistrā galvenais uzdevums ir nodrošināt Latvijas pilsoņu, Latvijas nepilsoņu, kā arī to ārvalstnieku, bezvalstnieku un bēgļu, kas Latvijā saņēmuši uzturēšanās atļaujas, uzskaiti likumā noteiktajā kārtībā, Reģistrā iekļaujot un aktualizējot ziņas par šīm personām.

Akceptēti un nosūtīti izskatīšanai Saeimā grozījumi likumā "Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā". Projektā paredzēts izteikt likuma 12. panta otro daļu šādā redakcijā: "Termiņuzturēšanās un pastāvīgās uzturēšanās atļaujas izsniedz Ministru kabineta noteiktajā kārtībā". 24. pantu — šādā redakcijā: "Šajā likumā neparedzētos gadījumos pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saņemšanai nepieciešamo dokumentu izsniegšanas, reģistrēšanas un izskatīšanas, kā arī lēmuma pieņemšanas kārtību".

Akceptēti noteikumi "Mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļu drošības prasības". Šie noteikumi nosaka prasības mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļiem, to iesaiņojumam, marķējumam, uzglabāšanai, transportēšanai un tirdzniecībai.

Valdība akceptēja noteikumus "Ārstniecības iestāžu sertifikācijas kārtība". Noteikumi paredz ārstniecības iestāžu un to struktūrvienību sertifikāciju, lai novērtētu vai ārstniecības iestādes un tās struktūrvienības materiāltehniskais nodrošinājums un personāla kvalifikācija ir pietiekama, lai veiktu kvalitatīvu veselības aprūpi. Ārstniecības iestāžu sertifikācija veicama šādos termiņos: asinsdonoru un asins sagatavošanas nodaļu sertifikācija — līdz 1998. gada 31. decembrim, medicīniskās rehabilitācijas iestāžu sertifikācija — līdz 1999. gada 1. martam; zobārstniecības kabinetu un zobu tehnisko laboratoriju sertifikācija — līdz 1999. gada 1. jūnijam; neatliekamās medicīniskās palīdzības iestāžu sertifikācija — līdz 1999. gada 1. oktobrim, slimnīcu sertifikācija — līdz 1999. gada 31. decembrim.

Akceptēts un nosūtīts izskatīšanai Saeimā likumprojekts "Profesionālās izglītības likums". Šī likuma mērķis ir nodrošināt valsts profesionālās izglītības politikas īstenošanu un profesionālās izglītības sistēmas darbību un attīstību.

Likuma uzdevumi ir noteikt profesionālās izglītības un profesionālās kvalifikācijas, klasifikācijas struktūru; reglamentēt profesionālās izglītības īstenošanā un profesionālās kvalifikācijas piešķiršanā iesaistīto institūciju, kā arī fizisko un juridisko personu darbību.

Valdība akceptēja rīkojumu "Par uzņemšanu Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā". Latvijas pilsonībā uzņemti 116 pilsonības pretendenti, tai skaitā 6 viņu nepilngadīgie bērni.

Akceptēti noteikumi "Nekustamā īpašuma lietošanas mērķu klasifikācija". Noteikumi izstrādāti, lai sakārtotu nekustamā īpašuma lietošanas mērķu apzināšanas procesu.

Akceptēti grozījumi Ministru kabineta 1996. gada 30. aprīļa noteikumos nr.158 "Nekustamā īpašuma valsts kadastra noteikumi".

Ministru kabinets akceptēja un nosūtīja izskatīšanai Saeimā likumprojektu "Komercķīlas likums". Likuma pieņemšana padarīs komercķīlas piemērošanu skaidrāku, paplašinātu to prasījumu loku, kurus var nodrošināt ar komercķīlu, un sekmēs uzņēmējdarbības attīstību.

Akceptēts grozījumu projekts Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Grozījumu projekts izstrādāts, lai nodotu reorganizētā Latvijas Valsts labības biroja funkcijas Labības valsts inspekcijai.

Akceptēti noteikumi "Kārtība, kādā, aprēķinot akcīzes nodokli, nosakāms naftas produktu daudzums +15 grādu temperatūrā pēc Celsija". Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā, likumā "Par akcīzes nodokli naftas produktiem" noteiktajos gadījumos aprēķinot akcīzes nodokli naftas produktiem, nosakāms naftas produktu daudzums litros atbilstošam daudzumam +15 grādu temperatūrā pēc Celsija.

Valdība akceptēja rīkojumu "Par valsts akciju sabiedrības firmas "Cata" valsts kapitāla daļas nodošanu pašvaldību īpašumā".

Valdība akceptēja noteikumus "Par sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Edon Latvia" koģenerācijas stacijās ražotās elektroenerģijas pārpalikuma iepirkuma cenu". Noteikt, ka sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Edon Latvia" koģenerācijas stacijās Lielvārdē un Ādažos ražotās elektroenerģijas pārpalikumu, kas atbilst valstī noteiktajai elektroenerģijas kvalitātei, iepērk attiecīgajā teritorijā licencētais elektroenerģijas sadales uzņēmums par cenu 0,02715 Ls/kWh.

Valdība akceptēja noteikumus "Par Vangažu pilsētas pašvaldības uzņēmuma "Vangažu namsaimnieks" koģenerācijas stacijā ražotās elektroenerģijas pārpalikuma iepirkuma cenu", ar kuru noteikts, ka stacijā ražotās elektroenerģijas pārpalikuma, kas atbilst valstij noteiktajai elektroenerģijas kvalitātei, iepērk attiecīgajā teritorijā licencētais elektroenerģijas sadales uzņēmums par cenu 0,02247 Ls/kWh.

Akceptēts papildinājumu projekts "Vispārējās izglītības likumā". Paredzēts papildināt 27. pantu ar jaunu 6. punktu šādā redakcijā: "6) valsts valodas apguvi." Un papildināt 31. pantu ar jaunu piekto daļu šādā redakcijā: "(5) Etnisko minoritāšu pamatizglītības programmās tiek realizēta bilingvālā izglītība un tiek nodrošināts tāds valsts valodas apguves līmenis, kas dod iespēju turpināt izglītību valsts valodā."

Akceptēts papildinājumu projekts Valsts valodas likumā. Paredzēts papildināt Valsts valodas likumprojekta 12. pantu ar jaunu trešo daļu šādā redakcijā: "Latvijas Republikā ir garantētas tiesības izglītību iegūt valsts valodā, Citu mācībvalodu skolās, arī privātajās un ārvalstu finansētajās mācību iestādēs jānodrošina valsts valodas apguve atbilstoši skolu izglītības valsts standartam latviešu valodā, kas skolu absolventiem dotu iespējas mācīties jebkurā vidējā un augstākajā mācību iestādē, kā arī ieņemt jebkuru amatu Latvijas Republikā."

Valdība akceptēja un nosūtīja izskatīšanai Saeimā grozījumu projektu Pilsonības likumā. Grozījumu projekts paredz papildināt likuma 3.1. pantu, nosakot tajā, ka nepilngadīgais, kurš dzimis Latvijā pēc 1991.gada 21.augusta un ir jaunāks par 16 gadiem, ir Latvijas pilsonis, ja to pieprasa abi vecāki vai viens no vecākiem, kas audzina nepilngadīgo viens pats vai arī adoptētājs, kuri iesnieguma iesniegšanas brīdī ne mazāk kā piecus gadus likumīgi dzīvo Latvijā un nav nevienas citas valsts pilsoņi. Bez tam nepilngadīgais nedrīkst būt citas valsts pilsonis no piedzimšanas brīža. Likumprojektā paskaidrots, kādas personas tiek uzskatītas par vienu no vecākiem, kas audzina bērnu viens pats, kā arī noteikts, ka personām, kurām ir tiesības iesniegt iesniegumu par pilsonības piešķiršanu bērnam, iesniedz to Ministru kabineta noteiktajā kārtībā un formā, paredzot tajā personas, kurām ir tiesības iesniegt iesniegumu, apstiprinājumu veicināt bērna latviešu valodas kā valsts valodas apguvi, izglītību un audzināt bērnā cieņu un uzticību Latvijas Republikai. Gadījumā, ja vecāki šīs iespējas neizmanto, likumprojekts nosaka, ka bērns pilsonību var iegūt patstāvīgi no 16 gadu vecuma pēc atvieglotiem noteikumiem, ja tas ieguvis profesionālo vai arodizglītību latviešu mācību valodā vai nokārtojis latviešu valodas prasmes pārbaudi, saskaņā ar Pilsonības likuma 19. un 20. pantu.

Akceptēts rīkojums "Par bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības "Privatizācijas aģentūra" padomes sastāvu". Rīkojums paredz atbrīvot Anatoliju Gorbunovu no bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības "Privatizācijas aģentūra" padomes priekšsēdētāja amata, vienlaikus atbrīvojot viņu no atbildības par Privatizācijas aģentūras darbību pēdējā gada laikā. Par padomes priekšsēdētāju apstiprināts ekonomikas ministrs Laimonis Strujevičs.

Akceptēts rīkojums "Par bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības "Valsts informācijas tīkla aģentūra" ģenerāldirektora pienākuma izpildītāju". Bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības "Valsts informācijas tīkla aģentūra" valdes loceklim, Pēterim Vizulim ar 1998.gada 5.maiju uzticēts pildīt aģentūras ģenerāldirektora pienākumus līdz bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības "Valsts informācijas tīkla aģentūra" ģenerāldirektora kandidatūras apstiprināšanai Ministru kabinetā. Bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības "Valsts informācijas tīkla aģentūra" akcionāru pilnsapulcei uzdots organizēt konkursu uz vakanto bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības "Valsts informācijas tīkla aģentūra" ģenerāldirektora amatu.

Pieņemta zināšanai tieslietu ministra Dzintara Rasnača sniegtā informācija un Pasaules bankas eksperta B. de Spelvillija iesniegtais ziņojums par fizisko personu ienākumu sākumdeklarēšanu Latvijā. Korupcijas novēršanas padomei uzdots turpināt darbu priekšlikumu izstrādāšanā, kuri saistīti ar pretkorupcijas jomā pieņemto normatīvo aktu efektīvas īstenošanas nodrošināšanu. Atzīt, ka fizisko personu īpašumu un ienākumu sākumdeklarēšanas principa pamatnostādnes saistāmas ar nepieciešamību identificēt tikai tās personas, par kuru ienākumu likumību attiecīgajām institūcijām ir radušās pamatotas aizdomas.

 

Valdības preses departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!