• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Privatizācija procesā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.04.1998., Nr. 89/90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31771

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzņēmējdarbības grūtais ceļš. Un tomēr - augšup

Vēl šajā numurā

03.04.1998., Nr. 89/90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Privatizācija procesā

Par kārtējo preses konferenci Privatizācijas aģentūrā

Paredzēts, ka grozījumus a/s "Latvijas gāze" privatizācijas noteikumos PA padome izskatīs 6. aprīlī savā ārkārtas sēdē. Izskatīšanai iesniegti gan PA izstrādātie grozījumi, gan arī padomes locekļu priekšlikumi, kārtējā preses konferencē PA informēja juridiskais direktors Viktors Šadinovs. PA saņēmusi arī Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu darbinieku arodbiedrības "LAKRS" vēstuli, adresētu PA padomei, kurā arodbiedrība izsaka viedokli, ka būtu nepieļaujami aizkavēt "Latvijas gāzes" privatizāciju un ka darbiniekiem un pensionāriem pārdodamo akciju kvota nevarētu būt mazāka par 10 procentiem no sabiedrības pamatkapitāla. Šīs vēstules kopijas aizsūtītas visiem padomes locekļiem.

Šajā laikā notikusi arī "Latvijas gāzes" padomes sēde un akcionāru pilnsapulce, kurās akceptēta pamatkapitāla palielināšana, lai emitētu jaunas akcijas un emisijas rezultātā iegūto naudu izmantotu nodokļu parādu dzēšanai. Kā zināms, sākotnēji bija paredzēta parādu kapitalizācija, tomēr akcionāri uzskatīja, un tāds ir arī PA viedoklis, ka šī emisija ir pareizāks ceļš. Kā informēja V.Šadinovs, izmaiņas pirkuma līgumā jau ir akceptējuši arī partneri no Vācijas; tās parakstīs arī Krievijas puse.

Privatizējamās a/s "Latvijas kuģniecība" privatizācija apstājusies, jo tiek gaidīti grozījumi likumā "Par privatizāciju". Pašlaik aktīvi strādā "Latvenergo" un "Latvijas kuģniecības" juridiskie dienesti, risinot parādu saistību lietas.

Ministru kabineta 7. marta sēdē tika izskatītas PA izstrādātās "Latvenergo" privatizācijas pamatnostādnes. PA tika uzdots turpināt darbu pamatnostādņu precizēšanā un izvērtēt alternatīvās pamatnostādnes, kuras iesniegusi Ekonomikas ministrija (EM). To šobrīd veic abu institūciju speciālisti, un paredzams, ka šonedēļ darbs tiks pabeigts, un pēc tam jautājumu atkārtoti izskatīs valdība. Paredzams, ka tas notiks līdz šā mēneša vidum, kad Ministru prezidentam Guntaram Krastam ASV paredzama tikšanās ar Pasaules bankas pārstāvjiem.

Izsludināts arī konkurss uz "Latvenergo" prezidenta vietu. Pēc 7. aprīļa pretendenti varēs saņemt attiecīgos dokumentus; izveidota konkursa komiteja, kurā iekļauti ekonomikas ministrs ir Atis Sausnītis un EM Enerģētikas departamenta direktors Aleksandrs Ošs, PA pārstāvji Aristīds Lambergs un Uldis Cielēns, "Latvenergo" pilnvarnieki Imants Griķis, Juris Luns un Ēriks Kaža, kā arī pārstāvis no enerģētiķu sabiedriskajām organizācijām Ansis Grundulis un divi PA valdes iecelti komisijas locekļi — Jānis Āboltiņš un Jevgēņija Stalidzāne. Komisijas priekšsēdētājs Atis Sausnītis. Pretendentiem savi priekšlikumi jāiesniedz līdz 29. aprīlim, un tad vairākās kārtās notiks "Latvenergo" prezidenta kandidāta izvēle.

Valsts akciju sabiedrības "Ventspils nafta" akciju publiskais piedāvājums pagarināts līdz aprīļa beigām. Tādējādi arī a/s "Rīgas vagonu rūpnīca" bijušajiem akcionāriem būs iespēja iegādāties "Ventspils naftas" akcijas.

Ministru kabinets pieņēmis rīkojumu, kas paredz sākt izmaksas maksātnespējīgās likvidējamās valsts akciju sabiedrības "Rīgas radiorūpnīca" darbiniekiem darba algas parādu segšanai un darbā nodarītā kaitējuma atlīdzībai. No 2. aprīļa strādnieki sāks saņemt algu parādu maksājumus, un V.Šadinovs informēja, ka dienā būs iespējams apkalpot apmēram 350 cilvēku. Tādējādi līdz 16. aprīlim visi darba algas parādi tiks izmaksāti.

PA savukārt parakstījusi vienošanos ar RVR administratoru par kārtību, kādā tiks izlietoti ar Ministru kabineta 11. marta rīkojumu piešķirtie līdzekļi. Šī nauda administratoram jau ir pārskaitīta. Aizdevums piešķirts uz vienu gadu, un par līdzekļu izmantošanu RVR administrators maksās 6 procentus gadā.

Uz valdības atbalstu darba algu parādu segšanā gaida arī uzņēmuma "8. marts" darbinieki. Iesniegti grozījumi Ministru kabineta noteikumos nr.34 par to, lai katrā atsevišķā gadījumā MK varētu pieņemt lēmumu attiecināt šos noteikumus arī uz citiem maksātnespējīgajiem uzņēmumiem atsevišķu maksājumu veikšanai. Īpaši to gaida uzņēmuma "Rīgas porcelāns" darbinieki. V. Šadinovs atzīmēja, ka valdība tā arī nav spējusi pieņemt MK noteikumus par garantiju fonda izveidošanu maksātnespējīgajiem uzņēmumiem, kā paredzēts Starptautiskās darba organizācijas 173. konvencijā, kuru ir ratificējusi Latvija; to prasa arī attiecīgās Eiropas Savienības direktīvas, kuras paredz minimālo nodrošinājumu maksātnespējīgajiem uzņēmumiem neatkarīgi no īpašuma formas. Līdzekļu trūkuma dēļ šāda institūcija nav izveidota, un tādēļ jāmeklē citi ceļi maksājumu parādu nokārtošanai.

Tātad tuvākās aktualitātes: 6. aprīlī notiks PA padomes ārkārtas sēdē, kurā tiks izskatīti grozījumi "Latvijas gāzes" privatizācijas noteikumos un Rīgas ostas valsts stividoru kompānijas "Rīnūži" privatizācijas noteikumu projekts.

Likumdošanas jomā pašlaik rit darbs pie likuma "Par zemes reformas pabeigšanu Latvijas Republikas pilsētās" izstrādes. EM izveidota darba grupa, kura "pieslīpē" pēdējos variantus, un tālāk šis likumprojekts caur valdību tiks virzīts izskatīšanai Saeimā.

Savukārt Tieslietu ministrijā sadarbībā ar Ekonomikas ministriju un Finansu ministriju izveidota darba grupa, kas izskata likumu "Par maksātnespēju", lai ieviestu tajā normas, kas paātrinātu uzņēmumu maksātnespējas procesu.

"LV" informācija

Par tikšanos ar Fitch IBCA

31. martā Privatizācijas aģentūras finansu direktors Ilmārs Razumovskis, tehniskais direktors Arvis Freibergs un Administratīvā dienesta vadītājs Tālis Linkaits tikās ar starptautiskās kredītreitingu aģentūras Fitch IBCA neatkarīgo reitingu direktora vietnieku Deividu Railiju (David Riley) un neatkarīgo reitingu ekonomistu Džeimsu Drūpu (James Droop).

Tikšanās reizē PA vadība informēja par valsts īpašuma privatizācijas gaitu Latvijā, tās sasniegumiem, mērķiem un tuvākajiem uzdevumiem nākotnē. Tika uzsvērts, ka pamatvilcienos valsts uzņēmumu privatizācijas pabeigšana līdz 1998. gada 1. jūlijam ir reāla. Kredītreitingu aģentūras pārstāvji tika iepazīstināti ar uzņēmumiem un tām rūpniecības nozarēm, kur privatizācija bijusi visveiksmīgākā, piemēram, ķīmijas rūpniecībā un tekstilrūpniecībā.

Kredītreitingu aģentūras pārstāvji interesējās par noslēgto pirkuma līgumu un privatizācijas noteikumos paredzēto nosacījumu kontroli, īpašuma struktūru privatizētajos uzņēmumos, kā arī par pašas PA likteni pēc privatizācijas pabeigšanas.

Pēdējā pusgada laikā šī ir jau trešā kredītreitingu aģentūra, kura novērtēs Latvijas kredītreitingu un ar kuras pārstāvjiem tikusies arī PA vadība.

Par iespējami labāko risinājumu

6. martā notika Privatizācijas aģentūras valdes un privatizējamo valsts akciju sabiedrību "Latvijas kuģniecība" un "Latvenergo" valsts pilnvarnieku tikšanās. Tika apspriests jautājums, kā rast pusēm iespējami labāko risinājumu, pildot Ministru kabineta 1998. gada 3. marta sēdes protokollēmumu par nepieciešamību panākt parāda saistību izbeigšanu starp privatizējamo valsts a/s "Latvenergo" un privatizējamo valsts a/s "Latvijas kuģniecība" tādā veidā, lai netiktu pieļauta parāda piedziņa no "Latvenergo" un Latvijas valsts. Kā zināms, šo saistību rašanās pamatā ir virkne iepriekšējo valdību laikā pieņemtu administratīvo lēmumu. Savukārt saskaņā ar Ministru kabineta 1995. gada 11. oktobra rīkojumu Nr.568 valsts akciju sabiedrība "Latvenergo" norakstīja savu parādu pret valsts uzņēmumu "Latvijas kuģniecība", kā arī vienlaicīgi tika norakstīti sabiedrības debitoru parādi.

Puses piekrita, ka, ievērojot jautājuma komplicētību un iespējamās ekonomiskās un sociālās sekas, kā arī ievērojot parāda summas lielumu (pamatsumma USD 37,35 miljoni), iespējami ātri jāvienojas par veidu, kā tiks izpildīts Ministru kabineta uzdevums.

Pagarināts termiņš

Privatizācijas aģentūras valde nolēma pagarināt līdz 1998. gada 30. aprīlim pieteikšanās termiņu uz valsts akciju sabiedrību "Ventspils nafta", "Rīgas autoelektroaparātu rūpnīca" un "Energoautomātika" akcijām publiskajā piedāvājumā par privatizācijas sertifikātiem. Šādu lēmumu pieņēma tādēļ, ka ir samazinājies pieteikšanās dienu skaits sakarā ar gaidāmajām Lieldienu brīvdienām.

Savukārt valsts akciju sabiedrību "Viesnīca "Latvija"" un "Rinar" akcijas par sertifikātiem tiks piedāvātas laikā no šā gada 4. līdz 29. maijam.

LPA informācija

"Latvijas Vēstneša"

privatizācijas lietu virsredaktore

MUDĪTE LUKSA

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!