• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai efektīvi saglabātu un sadalītu radītās vērtības Sākas Latvijas ekonomikas attīstības fonds. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.1998., Nr. 77/78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31640

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas valsts vaļā stāv - austrumu 463 kilometros

Vēl šajā numurā

24.03.1998., Nr. 77/78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai efektīvi saglabātu un sadalītu radītās vērtības

Sākas Latvijas ekonomikas attīstības fonds

Vakar, 23. martā, uz savas darbības uzsākšanai veltītu preses konferenci un pirmo pasākumu — semināru, kas veltīts Latvijas vidēja termiņa ekonomiskās attīstības stratēģijas apspriešanai, interesentus un žurnālistus aicināja jaundibinātā sabiedriskā organizācija — Latvijas ekonomikas attīstības fonds.

Šo atklāto fondu dibinājuši desmit valstī pazīstami dažādu tautsaimniecības nozaru pārstāvji, bet tā darbu vadīs valdes locekļi: Eižens Cepurnieks, Inna Šteinbuka un Inese Vaidere. Jau tuvākajā laikā pašreizējie organizācijas biedri prognozē sava skaita palielināšanos, sevišķi uzsverot vēlmi fonda darbībā iesaistīt plašāku jauno ekonomistu un studentu loku.

Kā to uzsvēra fonda nupat ievēlētā prezidente Inese Vaidere, izveidotā organizācija būs dažādu tautsaimnieku viedokļiem atklāts forums, kura galvenais uzdevums būs meklēt ceļu, kā visefektīvāk radīt, saglabāt un sadalīt Latvijas tautsaimniecības pieaugumu. Fonda dibinātājus rosinājusi arī vēlme atjaunot Latvijas tautsaimnieciskās domas pirmskara tradīcijas, kā arī veicināt pasaules pieredzes ienākšanu Latvijas ekonomikā.

Savai darbībai Latvijas ekonomikas attīstības fonds izvirzījis arī vairākus konkretizētus uzdevumus: izvērtēt Latvijas līdzšinējo ekonomisko attīstību; apzināt ekonomiskās attīstības pamatproblēmas; izstrādāt valsts tālākās ekonomiskās attīstības stratēģiskos modeļus; sniegt atzinumus par citu piedāvātajiem attīstības modeļiem; risināt gan makroekonomiska līmeņa, gan uzņēmējdarbības ikdienas problēmas; rīkot dažādiem ekonomikas aspektiem veltītas konferences un seminārus nolūkā apkopot ekonomikas teorētiķu un uzņēmēju pieredzi; nodrošināt fonda biedru veikto pētījumu publicitāti. Fonda locekļi pieļauj iespēju piedalīties arī to ekonomisko programmu analīzē, kuras sakarā ar gaidāmajām Saeimas vēlēšanām piedāvās dažādu Latvijas politisko spēku pārstāvji.

No jau kādu laiku funkcionējošās ekonomistu apvienības "Latvija 2010", pēc Ineses Vaideres domām, jaundibinātais fonds atšķirsies ar mazāk analizējošu un vērtējošu, bet vairāk praktisku, izglītojošu un rosinošu darbību.

Pēc dibināšanas preses konferences notika arī pirmais Latvijas ekonomikas attīstības fonda rīkotais seminārs, kurā tika spriests par Latvijas zinātnieku, kā arī Finansu un Ekonomikas ministrijas un citu valsts institūciju sadarbībā izstrādāto projektu — "Vidēja termiņa ekonomiskā stratēģija Eiropas Savienības integrācijas kontekstā". Savu ieguldījumu stratēģijas tapšanā devis arī vairums Latvijas ekonomikas attīstības fonda dalībnieku, bet organizācijas valdes locekle Finansu ministrijas Tautsaimniecības analīzes un fiskālās politikas departamenta direktore Inna Šteinbuka ir šī projekta darba grupas koordinatore.

Dokumentā, kura izstrādes nepieciešamību Latvijai atzinumā "Agenda 2000" uzsvērusi Eiropas Komisija, pirmo reizi pēc neatkarības atjaunošanas ar valdības akceptu tiks skaidri formulēti Latvijas ekonomiskās politikas mērķi un attīstības prioritātes, tautsaimniecības attīstības scenārija pamatvilcieni un ekonomiskās stratēģijas pamatojums. Svarīgi būs arī tas, ka stratēģijā līdzās izvirzītajiem tautsaimniecības uzdevumiem būs minēti arī konkrēti to izpildes laiki. Līdz ar dokumenta apstiprināšanu tiks apstiprināta Latvijas neapšaubāmā orientācija ne vien politiski, bet arī ekonomiski saistīties ar Eiropas Savienību.

Savus viedokļus par ekonomiskās stratēģijas projektu seminārā izteikt bija aicināti ekonomikas ministrs Atis Sausnītis, Rīgas Fondu biržas prezidents Uldis Cērps, Latvijas Bankas valdes priekšsēdētājs Ilmārs Rimšēvičs, Centrālās statistikas pārvaldes priekšsēdētājs Arvils Sautiņš un citi.

Jau maijā Latvijas ekonomikas attīstības fonds iecerējis rīkot seminārus par Eiropas vienotās valūtas ieviešanu un uzņēmējdarbības šķēršļu likvidēšanu.

Dina Gailīte,

"LV" Saeimas un valdības lietu redaktore

V.JPG (10524 BYTES)

Latvijas ekonomikas attīstības fonda pirmajā preses konferencē: Eižens Cepur-nieks, Inese Vaidere un Helmuts Ancāns Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!