• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Kultūras ministrija
Kultūras ministrija publicē:
  • rīkojumus par grozījumiem Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. Objekts iegūst vai zaudē valsts aizsargājamā kultūras pieminekļa statusu pēc rīkojuma publicēšanas;
  • paziņojumus par ģerboņa reģistrāciju un ģerboņa aprakstu un attēlu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kultūras ministrijas 2020. gada 26. maija rīkojums Nr. 2.5-1-74 "Par sociālās distancēšanās nodrošināšanu filmēšanas procesā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 28.05.2020., Nr. 102A https://www.vestnesis.lv/op/2020/102A.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kultūras ministra rīkojums Nr. 2.5-1-75

Par kārtību, kādā nodrošināmi sociālās distancēšanās un epidemioloģiskās drošības pasākumi amatiermākslas kolektīvu darbībā un mēģinājumu procesā

Vēl šajā numurā

28.05.2020., Nr. 102A (12:13)

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Kultūras ministrija

Veids: rīkojums

Numurs: 2.5-1-74

Pieņemts: 26.05.2020.

OP numurs: 2020/102A.1

2020/102A.1
RĪKI

Kultūras ministrijas rīkojumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Kultūras ministra rīkojums Nr. 2.5-1-74

Rīgā 2020. gada 26. maijā

Par sociālās distancēšanās nodrošināšanu filmēšanas procesā

Izdots saskaņā ar Ministru kabineta
2003. gada 29. aprīļa noteikumu Nr. 241
"Kultūras ministrijas nolikums" 9.11. punktu

1. Pamatojoties uz Ministru kabineta 2020. gada 12. marta rīkojuma Nr. 103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" 4.5.5. un 4.53.1 apakšpunktu:

1.1. Filmu producents (turpmāk – producents) filmu sagatavošanas un ražošanas procesus nodrošina, ievērojot šādus nosacījumus:

1.1.1. netiek pieļauta personu ar elpceļu infekcijas slimības pazīmēm (drudzis, klepus, elpas trūkums) klātbūtne. Producentam ir tiesības personām ar elpceļu infekcijas slimības pazīmēm liegt piedalīties filmēšanā un aicināt tās atstāt filmēšanas laukumu, rekomendējot doties uz mājām un sazināties ar savu ģimenes ārstu. Producents nodrošina, ka filmēšanas procesā iesaistītie filmēšanas dalībnieki no ārvalstīm nepieciešamības gadījumā ievēro karantīnas noteikumus viesnīcā, kurā aprūpi karantīnas laikā veic pēc iespējas mazāks personāla skaits, un iespēju robežās nodrošina saziņu ar ģimenes ārstu, kas nepieciešamības gadījumā sniedz veselības aprūpi;

1.1.2. netiek pieļauta personu, kurām noteikta pašizolācija, mājas karantīna vai stingra izolācija atbilstoši Ministru kabineta 2020. gada 12. marta rīkojuma Nr. 103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" 4.12. apakšpunktam, klātbūtne. Persona, ierodoties uz filmēšanu pēc vairāku dienu prombūtnes, rakstveidā apliecina, ka uz viņu neattiecas pašizolācijas, karantīnas vai izolācijas nosacījumi;

1.1.3. netiek pieļauta personu, kuras nav saistītas ar filmēšanas norisi, klātbūtne filmēšanas laukumā filmēšanas laikā;

1.1.4. tiek izvērtēta nepieciešamība filmēšanā iesaistīt personas no riska grupām.

1.2. Producents veido to personu sarakstu, kuras piedalās katrā filmēšanas reizē, tai skaitā apkopo personu kontaktinformāciju, ievērojot noteiktos personu datu apstrādes principus, un saglabā šos sarakstus vismaz trīs nedēļas pēc filmēšanas norises.

1.3. Producents nodrošina filmēšanas dalībnieku plūsmas kontroli gan ārtelpās, gan iekštelpās, lai novērstu dalībnieku drūzmēšanos un nodrošinātu divu metru distances ievērošanu, tai skaitā:

1.3.1. iespēju robežās izmanto vairākas ieejas un izejas dažādu filmēšanas dalībnieku grupu plūsmu organizēšanai;

1.3.2. novērš jebkādus šķēršļus, kas varētu sašaurināt ieejas vai izejas un kavēt filmēšanas dalībnieku plūsmu;

1.3.3. redzamās vietās izvieto skaidri salasāmas norādes par nepieciešamību būt sociāli atbildīgiem un ievērot divu metru distanci, izvērtēt savu veselības stāvokli un neapmeklēt filmēšanas teritoriju, ja ir elpceļu infekcijas slimības pazīmes (drudzis, klepus, elpas trūkums), kā arī ja personai ir pienākums ievērot pašizolāciju, mājas karantīnu vai stingru izolāciju;

1.3.4. nodrošina divu metru distances ievērošanu starp filmēšanas dalībniekiem, visur, kur tas ir iespējams, ieskaitot koplietošanas telpās visā filmēšanas teritorijā, paredzot katram filmēšanas dalībniekam vismaz 4 m2 telpas platības, izņemot gadījumus, ja personas dzīvo vienā mājsaimniecībā;

1.3.5. nodrošina, ka tiek samazināta savstarpējā fiziskā saskarsme, tā vietā iespēju robežās izmantojot digitālās platformas vai rāciju;

1.3.6. iespēju robežās nodrošina galveno filmēšanas grupas locekļu (aktieru un citu profesijas pārstāvju, kurus ir grūti aizstāt) nošķiršanu no pārējās filmēšanas grupas.

1.4. Producents nodrošina, ka filmēšanas laukuma sagatavošana tiek plānota un organizēta maiņās un filmēšanas laukumā atrodas minimāli nepieciešamais dalībnieku (filmēšanas grupas un aktieru) skaits. Producents nodrošina iespēju pārējiem filmēšanas dalībniekiem filmēšanu novērot attālināti (ar video monitoru starpniecību) ārpus filmēšanas laukuma.

1.5. Producents nodrošina, ka grima mākslinieku rīcībā ir atsevišķs grima komplekts katram aktierim. Producents iespēju robežās nodrošina, ka aktieriem un masu skatu dalībniekiem ir dažādi grima mākslinieki.

1.6. Producents drīkst organizēt filmēšanas dalībnieku ēdināšanu, ja ēdiena un dzēriena izsniegšana notiek katram individuāli iepakotās porcijās un to veic ēdināšanas pakalpojuma sniedzēja viesmīlis, ievērojot normatīvajos aktos noteiktās higiēnas prasības. Maltīšu laikus sadala maiņās (pa 20 vai 30 minūtēm), lai organizētu personu plūsmu, novēršot drūzmēšanos, un nodrošinātu divu metru distances ievērošanu starp personām.

1.7. Producents nodrošina filmēšanas dalībniekiem iespēju ievērot roku higiēnu (roku mazgāšanu ar tekošu ūdeni un ziepēm un higiēniskus roku nosusināšanas līdzekļus vai roku dezinfekcijas līdzekļu lietošanu (70 % etanola šķīdums vai cits efektīvs roku dezinfekcijas līdzeklis)).

1.8. Producents izvieto filmēšanas teritorijā, tai skaitā tualetes telpās, pieejamu, skaidri salasāmu informāciju ar atgādinājumu par higiēnas prasību ievērošanu:

• Bieži un rūpīgi mazgājiet rokas ar ūdeni un ziepēm, īpaši pēc sabiedrisko vietu apmeklēšanas, pirms ēšanas, pirms pieskaršanās sejai, pēc tualetes apmeklējuma.

• Ja nav iespējams nomazgāt rokas – dezinficējiet rokas ar spirtu saturošiem roku dezinfekcijas līdzekļiem.

• Atcerieties, ka skārienjutīgās ierīces, piemēram, telefonu virsmas var būt piesārņotas ar vīrusiem un baktērijām, tādēļ nepieciešams tās regulāri tīrīt, izmantojot spirtu saturošus dezinfekcijas līdzekļus.

• Nepieskarieties sejai (acīm, degunam un mutei) ar nemazgātām rokām.

1.9. Producents nodrošina, ka filmēšanas dalībnieki izmanto tikai to lietošanā nodotās iekārtas u.c. aprīkojumu, un nodrošina to nodošanu no vienas personas otrai, tos iepriekš dezinficējot ar piemērotiem līdzekļiem.

1.10. Producents pēc iespējas samazina kopīgi lietojamo virsmu, tehnisko ierīču un priekšmetu izmantošanu (skārienjutīgie ekrāni, datori, to tastatūras un peles, rekvizīti u.tml.). Producents nodrošina iespēju pirms to lietošanas dezinficēt rokas vai arī veikt šo ierīču un priekšmetu regulāru dezinfekciju (vismaz 3–5 reizes dienā, ja iespējams – pēc katras lietošanas reizes) ar piemērotiem dezinfekcijas līdzekļiem.

1.11. Producents nodrošina filmēšanas teritorijas uzkopšanu pēc katras filmēšanas reizes, īpaši rūpīgi tīrot visas koplietošanas virsmas (piemēram, durvju rokturus, galdu virsmas, krēslu roku balstus, kāpņu un sienu margas, virsmas tualetēs), izmantojot piemērotus dezinfekcijas līdzekļus (ieteicamie dezinfekcijas līdzekļi ir 70 % etanola šķīdums vai 0,5 % nātrija hipohlorīta šķīdums). Virsmas, kam pieskaras liels skaits filmēšanas dalībnieku, vēlams tīrīt vairākas reizes dienā. Detalizētāka informācija par telpu uzkopšanu pieejama Slimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietnē.

1.12. Producents iespēju robežās nodrošina regulāru telpu vēdināšanu, atverot logus vai izmantojot efektīvu mehānisko ventilāciju.

1.13. Producents izvērtē sejas masku un citu personīgo aizsardzības līdzekļu lietošanas lietderību, ievērojot to pareizas lietošanas un utilizācijas nosacījumus, kā arī nepieciešamību noteikt citu papildus drošības pasākumu ievērošanu. Detalizētāka informācija par sejas masku un citu personīgo aizsardzības līdzekļu lietošanu pieejama Slimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietnē.

2. Rīkojums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

3. Publicēt šo rīkojumu oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Kultūras ministrs N. Puntulis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!