• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Čehu augstie sūtņi Rīgā (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.02.1998., Nr. 38/39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31492

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija un Lietuva ir un paliks māsas pie Baltijas jūras

Vēl šajā numurā

13.02.1998., Nr. 38/39

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Čehu augstie sūtņi Rīgā

Preses konferencē: "Čehija neaizmirsīs Latviju ceļā uz Eiropas Savienību"

CH1.JPG (9533 BYTES)

Papildus 1.lpp. informācijai

— Mēs esam kļuvuši par vienu pieredzējušu, godprātīgu politiķi Latvijas draugu pulkā bagātāki, — Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis teica vakar preses konferencē, kurā viņš un Čehijas Republikas Senāta priekšsēdētājs Petrs Pitharts kopīgi izvērtēja čehu parlamentāriešu delegācijas vizīti Latvijā.

Čehijas parlamentārieši tikās ar Latvijas Valsts prezidentu Gunti Ulmani, Saeimas priekšsēdētāju Alfredu Čepāni, Ministru prezidentu Guntaru Krastu un ārlietu ministru Valdi Birkavu, kā arī ar Saeimas deputātiem un vairāku Saeimas komisiju vadītājiem un ar Saeimas Latvijas un Čehijas parlamentu sadarbības grupu.

— Mūsu vizīte Latvijā ilgst tikai 48 stundas, bet tās bijušas piesātinātas ar intensīvām un pamācošām sarunām, — žurnālistiem teica Čehijas Senāta priekšsēdētājs Petrs Pitharts. — Sarunas nenotika tikai tajās divās stundās, kad mēs iepazināmies ar Vecrīgu. Taču šī ekskursija mums savukārt pastāstīja daudz interesanta par jūsu valsts un tās galvaspilsētas dramatisko vēsturi. Visas sarunas Rīgā mēs iesākām, izskaidrojot sava brauciena motīvus: šajā atbildīgajā laikā, kad Čehija kļuvusi Eiropas Savienības un NATO kandidātvalsts, mēs braucam šurp, nevis uz Rietumiem. Mēs to darām tāpēc, lai Igaunija, Latvija un Lietuva ne brīdi nepieļautu domu, ka kāda no šīm valstīm varētu tikt aizmirsta ceļā uz Eiropas Savienību. Mūsu vizītes mērķis ir iepazīt un izprast gan Baltijas valstis to vienotībā, gan arī katru atsevišķi.

Čehijas parlamenta priekšsēdētājs atzina, ka viņa valstī joprojām ir nepietiekama informētība par Latviju — galvenokārt ar to arī izskaidrojams pagaidām zemais tirdzniecības apjoms starp Latviju un Čehiju. Piecu gadu laikā tas gan ir pieckāršojies, tomēr kopīgais preču apgrozījuma gada apjoms ir tikai 30 miljoni ASV dolāru. P.Pitharts uzsvēra, ka jaunums viņa vadītajai delegācijai bijis Rīgas tirdzniecības ostas milzīgais darba apjoms — Čehija labprāt izmantotu plašās preču tranzīta iespējas caur Rīgu.

Čehijas parlamenta priekšsēdētājs uzsvēra abu valstu ekonomisko kontaktu paplašināšanas aktualitāti. — Bez tā mūsu sadarbība būs sausi akadēmiska, — teica P.Pitharts. — Es esmu priecīgs, redzot, ka šīs vizītes laikā mūsu informētība būtiski pieaug. Jo vairāk tāpēc, ka Čehijas parlamentāriešu delegāciju pavada čehu žurnālisti, kas ir mūsu acis un ausis.

P.Pitharts aicināja žurnālistus nemeklēt aiz pagaidām vēl mazajiem ekonomiskās sadarbības skaitļiem kādas ģeopolitiskas problēmas. Viņš uzsvēra, ka arī Čehijas valdība šajās dienās pārņem praksi vērtēt savas vēstniecības ārzemēs "kā ekonomiskās sadarbības bastionus, uzdodot savām diplomātiskajām pārstāvniecībām arī saimniecisko kontaktu sekmēšanu" (šāda ir arī Latvijas ārlietu ministrijas prakse — J.Ū.).

 

"Latvijas Vēstneša" pārstāvis abiem parlamentu vadītājiem vaicāja par mūsu valstu sadarbību ceļā uz iestāšanos Eiropas Savienībā un NATO — procesā, kurā Čehija jau guvusi ļoti labus panākumus.

A.Čepānis:

— Mēs pārrunājām arī šo jautājumu un vienojāmies: lai gan sarunas ar Čehiju tiks uzsāktas jau pirmajā kārtā, čehi šajā procesā neaizmirsīs arī Baltijas valstis. Čehija jau ir mūs aktīvi atbalstījusi starptautiskajās organizācijās, un esmu pārliecināts, ka atbalstīs arī turpmāk.

P.Pitharts:

— Eiropas Savienības institūciju vērtējums par abām mūsu valstīm daudzos jautājumos bija līdzīgs. Čehija tagad rūpīgi analizē iespējas sava valsts pārvaldes mehānisma pilnveidošanai — tas ir viens no priekšnoteikumiem, lai mēs tiktu uzņemti ES.

Ļoti aktuāla ir informācijas un pieredzes apmaiņa starp mūsu valstīm — lai mums nevajadzētu no jauna izgudrot velosipēdu.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!