• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2020. gada 8. maija saistošie noteikumi Nr. 17 "Grozījumi Rīgas domes 2016. gada 19. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 198 "Par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 12.05.2020., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/op/2020/90.7

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 18

Grozījums Rīgas domes 2011. gada 18. janvāra saistošajos noteikumos Nr. 109 "Par pašvaldības nodevu par tirdzniecību publiskās vietās Rīgā"

Vēl šajā numurā

12.05.2020., Nr. 90

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 17

Pieņemts: 08.05.2020.

OP numurs: 2020/90.7

2020/90.7
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 17

Rīgā 2020. gada 8. maijā (prot. Nr. 14, 1. §)

Grozījumi Rīgas domes 2016. gada 19. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 198 "Par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 3. punktu,
Alkoholisko dzērienu aprites likuma
8. panta pirmo daļu un Ministru kabineta
2010. gada 12. maija noteikumu Nr. 440
"Noteikumi par tirdzniecības veidiem,
kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības
organizēšanas kārtību" 8. un 9. punktu

Izdarīt Rīgas domes 2016. gada 19. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 198 "Par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība" (Latvijas Vēstnesis, 2016, Nr.78; 2017, Nr.15; 2019, Nr.11, Nr.182; 2020, Nr.7, Nr.62) šādus grozījumus:

1. izteikt 33. punktu šādā redakcijā:

"33. Piesaiste pastāvīgai pakalpojumu sniegšanas vietai pastāv gadījumā, kad pakalpojumu sniedzējs pastāvīgajā vietā, kurai ir publiskās funkcijas lietošanas veids, un sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniedzējs publiskajā vietā ir viena un tā pati persona, kā arī pastāvīgo vietu un publiskā vietā plānoto sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietu nešķir zemesgabals vai teritorija, kas atrodas ielas sarkanajās līnijās.";

2. svītrot 34.12., 34.22., 34.25., 41.1 apakšpunktā vārdus "sabiedriskās ēdināšanas";

3. aizstāt 34.21. apakšpunktā vārdus "vai ielu tirdzniecības dalībnieka rakstveida apliecinājums atbilstoši 36.punktā minētajiem nosacījumiem" ar vārdiem "izņemot 34.3 un 36.punktā minētus gadījumus";

4. papildināt saistošos noteikumus ar 34.3 punktu šādā redakcijā:

"34.3 Šo noteikumu 34.21. apakšpunktā minētais Rīgas pilsētas būvvaldes saskaņojums un šo noteikumu 37. punktā minētais Rīgas domes Satiksmes departamenta saskaņojums nav nepieciešams, ja ievēroti šādi nosacījumi:

34.31. plānots izvietot tikai galdus un krēslus, kas ir konkrētai pilsētvides zonai atbilstoša dizaina, krāsu risinājuma un kvalitatīva materiāla un viegli pārvietojami, kā arī brīvi stāvošas mobilas puķu kastes, kas izvietotas ne vairāk kā divās teritorijas malās ar vismaz 0,30 m savstarpējo attālumu un to augstums kopā ar augiem nepārsniedz 1,2 m no ietves līmeņa;

34.32. sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma vieta ir ar piesaisti pastāvīgai pakalpojumu sniegšanas vietai, kas atrodas ēkas pagrabstāvā vai ēkas pirmajā stāvā;

34.33. iesniegumā ir norāde, ka tirdzniecības dalībnieks nodrošinās sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietas atbilstību šo noteikumu 34.31. apakšpunktam un 49. punktam.";

5. aizstāt 36.punktā vārdus "iesniegumam ielu tirdzniecības atļaujas sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai saņemšanai pievienojams rakstveida apliecinājums par" ar vārdiem "iesniegumā norāda, ka tirdzniecības dalībnieks nodrošinās";

6. aizstāt 41., 43., 44., 45., 46., 47. un 48. punktā vārdus "pastāvīgajai sabiedriskās ēdināšanas vietai" ar vārdiem "pastāvīgajai pakalpojumu sniegšanas vietai";

7. papildināt 58.7. apakšpunktu aiz vārda "projektam" ar vārdiem "vai 34.3 punktā norādītājām prasībām".

Rīgas pilsētas pašvaldības
pagaidu administrācijas vadītājs E. Balševics

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2020. gada 8. maija saistošajiem noteikumiem Nr. 17 "Grozījumi Rīgas domes 2016. gada 19. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 198 "Par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība""

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts Grozījumu projekts vērsts uz uzņēmējdarbības atbalstīšanu un administratīvā sloga samazināšanu privātpersonām – atvieglot tirdzniecības atļaujas sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai saņemšanu, noņemot prasību pastāvīgajai pakalpojumu sniegšanas vietai nodrošināt tikai sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu, un paredzot iespēju atļauju saņemt bez Rīgas pilsētas būvvaldes un Rīgas domes Satiksmes departamenta saskaņojuma, ja plānots izvietot tikai galdus un krēslus, kas ir konkrētai pilsētvides zonai atbilstoša dizaina, krāsu risinājuma un kvalitatīva materiāla un viegli pārvietojami, kā arī brīvi stāvošas mobilas puķu kastes, kas izvietotas ne vairāk kā divās teritorijas malās ar vismaz 0,30 m savstarpējo attālumu un to augstums kopā ar augiem nepārsniedz 1,2 m no ietves līmeņa, kā arī tirdzniecības vieta iekārtota atbilstoši saistošo noteikumu 49. punkta prasībām.

Vienlaikus saistībā ar vienkāršotās kārtības ieviešanu tiek paredzēta administratīvā atbildība par tās neievērošanu, lai nepieļautu, ka Rīgas pilsētas būvvaldes saskaņojumu izvairās saņemt gadījumos, kuros nav paredzēta atvieglotā kārtība. Proti, ja ielu tirdzniecības vietu ir paredzēts iekārtot izbūvējot grīdu, norobežojošus elementus (izņemot minētās puķu kastes teritorijas divās malās), izvietojot saulessargus, papildu puķu kastes vai citus elementus, tad ielu tirdzniecības atļaujas saņemšanai jāiesniedz Rīgas pilsētas būvvaldē saskaņots projekts.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums Sakarā ar ārkārtas situāciju un pārvietošanās ierobežojumiem ir ļoti būtiski samazinājusies iedzīvotāju un tūristu plūsma pilsētā, kas tieši ietekmē tādas nozares jomas kā ēdināšanas bizness. Restorānu nozarei galvenie gadalaiki, kas nes peļņu, ir tieši vasara un arī pavasara saulainas dienas. Tādējādi ir nepieciešami uzņēmēju atbalsta pasākumi, piemēram, atvieglot nepieciešamās ielu tirdzniecības atļaujas saņemšanas kārtību.

Viens no risinājumiem paredz, ka turpmāk āra kafejnīcu, galdiņus un krēsliņus varēs izvietot ne tikai pie sabiedriskās ēdināšanas telpām, bet arī pie citām publiskas lietošanas telpām, piem. apģērbu veikals, ziedu veikals u.tml.

Cits risinājums paredz noteikt gadījumu, kad tirdzniecības atļaujas saņemšanai sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai turpmāk nevajadzēs papildu skaņojumus – ja plānots izvietot tikai galdus un krēslus, kas ir konkrētai pilsētvides zonai atbilstoša dizaina, krāsu risinājuma un kvalitatīva materiāla un viegli pārvietojami.

Atbilstoši likuma "Par valsts institūciju darbību ārkārtējās situācijas laikā saistībā ar Covid-19 izplatību" 36. panta pirmajai daļai pašvaldības saistošie noteikumi, kas izdoti, lai noteiktu ārkārtējās situācijas laikā īstenojamos pasākumus, stājas spēkā nākamajā dienā pēc to parakstīšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās laiks.

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu Noteikumu projekta ieviešana nerada izmaiņas pašvaldības budžetā.
4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Saistošie noteikumi labvēlīgi ietekmē uzņēmējdarbību, jo tiek paredzēti atvieglojumi tirdzniecības atļaujas sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai saņemšanai.
5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām Tiek atvieglota kārtība atļaujas ielu tirdzniecības sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniegšanai saņemšanai.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas ar privātpersonām nav notikušas.

Rīgas pilsētas pašvaldības
pagaidu administrācijas vadītājs E. Balševics

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!