• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nabadzības novēršanas programmas izstrādāšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.1998., Nr. 34/35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31435

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par subsīdijām sertificētai lauksaimniecības tehnikai

Vēl šajā numurā

10.02.1998., Nr. 34/35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nabadzības novēršanas programmas izstrādāšanu

Labklājības ministrs Vladimirs Makarovs un Apvienoto Nāciju Organizācijas Attīstības programmas (UNDP) pastāvīgais pārstāvis Latvijā, Starptautiskās darba organizācijas (ILO) pārstāvis Jans Sends Sorensens parakstījuši līgumu par projekta “Nabadzības novēršanas stratēģijas izstrāde” īstenošanu.

Projekta mērķis ir veikt plašus pētījumus par nabadzību Latvijā, lai sagatavotu ieteikumus tās novēršanai. Pētījumi ļaus noskaidrot, kādi ir trūcīgo iedzīvotāju dzīves apstākļi, ar kādām problēmām viņiem nākas saskarties, griežoties pēc medicīniskas palīdzības, risinot sociālas dabas vai izglītības jautājumus. Uzmanības lokā būs arī valdības, pašvaldību un dažādu nevalstisko organizāciju centieni palīdzēt maznodrošinātajiem. Kā cilvēki uztver šo vēlmi palīdzēt viņiem? Vai tā ir pietiekama? Ko vajadzētu darīt tās uzlabošanā? Veikto pētījumu rezultāti dos iespēju rast atbildi uz vairākiem jautājumiem. Proti: kādēļ cilvēki dzīvo nabadzībā, kādēļ joprojām tik liels ir maznodrošināto skaits, un ko varētu darīt, lai to samazinātu. ANO Attīstības programmas pētījumi ļaus izsvērt, kādai turpmāk jābūt Latvijas valdības politikai, kā arī pašvaldību un nevalstisko organizāciju darbībai.

Īpaša uzmanība projektā tiks veltīta nodarbinātības jautājumiem, attiecībai starp nodarbinātību un nabadzības tendencēm valstī.

Tiks izveidota vietējo un ārvalstu ekspertu darba grupa, kas, realizējot projektu, izstrādās novērtējuma metodiku un sekos projekta īstenošanai. Ekspertu grupa izstrādās un publicēs ieteikumus nabadzības novēršanai. Projekta pētījumu daļu veiks Latvijas pētniecība institūcijas, bet iegūtie dati būs pieejami Latvijas zinātniekiem tālākai datu analīzei. Pasaules bankas, Māstrihtas universitātes un Starptautiskās darba organizācijas pārstāvji piedalīsies kā ārvalstu eksperti.

Projektam “Nabadzības novēršanas stratēģijas izstrāde” atvēlētā summa ir 140 000 ASV dolāru (aptuveni 80 000 latu). Tā realizācija sākas šomēnes, bet pabeigt plānots nākamā gada janvārī. Projekta ieviešanu ar ANO Attīstības programmas atbalstu koordinē Labklājības ministrija.

Mūsu valstī līdz šim vēl nav bijusi noteikta ienākumu robeža, no kuras sākot cilvēku var uzskatīt par nabadzīgu. Bet zem krīzes iztikas minimuma (kādu to noteikusi Labklājības ministrija) Latvijā pašlaik dzīvo aptuveni 20 līdz 65 procenti iedzīvotāju.

Armīda Priedīte,

“LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!