• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Bauskas novada domes 2020. gada 11. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 7 "Bauskas novada pašvaldības atbalsts ārkārtējā situācijā sakarā ar Covid-19 izplatību". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 28.04.2020., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/op/2020/82.10

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Bauskas novada domes saistošie noteikumi Nr. 8

Grozījumi Bauskas novada domes 2020. gada 11. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 7 "Bauskas novada pašvaldības atbalsts ārkārtējā situācijā sakarā ar Covid-19 izplatību"

Vēl šajā numurā

28.04.2020., Nr. 82

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Bauskas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 7

Pieņemts: 11.04.2020.

OP numurs: 2020/82.10

2020/82.10
RĪKI

Bauskas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Bauskas novada domes saistošie noteikumi Nr. 7

Bauskā 2020. gada 11. aprīlī (prot. Nr. 9, 1. p.)

Bauskas novada pašvaldības atbalsts ārkārtējā situācijā sakarā ar Covid-19 izplatību

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu, Sociālo pakalpojumu un
sociālās palīdzības likuma 35. panta otro
un ceturto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka Bauskas novada pašvaldības pabalstu un atbalstu veidus ārkārtējās situācijas laikā sakarā ar Covid-19 izplatību, to saņemšanas kārtību, apmēru un personu loku, kurām ir tiesības saņemt atbalstu.

2. Noteikumos noteikto atbalstu sniedz tām personām (ģimenēm), kuras savu dzīvesvietu ārkārtējās situācijas izsludināšanas brīdī ir deklarējušas Bauskas novada administratīvajā teritorijā.

II. Pabalsts krīzes situācijā

3. Pabalstu krīzes situācijā piešķir personai laika posmā, kad valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija sakarā ar Covid-19 izplatību un vienu mēnesi pēc ārkārtējās situācijas beigām, ja persona no tās gribas neatkarīgu apstākļu dēļ pati saviem spēkiem nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības un tai ir nepieciešama materiāla palīdzība, ja tā nesaņem valsts dīkstāves pabalstu un ja tā atbilst kādam no šādiem kritērijiem:

3.1. personai saistībā ar ārkārtējo situāciju nav ienākumu (piemēram, persona ir bezalgas atvaļinājumā ne mazāk kā vienu mēnesi, personai ir piešķirts bezdarbnieka statuss, bet vēl nav saņemts bezdarbnieka pabalsts, vai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra ir pieņēmusi lēmumu atteikt pabalsta piešķiršanu, izņemot gadījumu, kad persona pārtraukusi darba tiesiskās attiecības pēc pašas vēlēšanās, ko persona apliecina ar attiecīgiem dokumentiem);

3.2. personai ir radušies papildu izdevumi, ko tā pati nespēj segt, atrodoties pašizolācijā saistībā ar atgriešanos no citas valsts (piemēram, ienākumi un uzkrājumi iztērēti papildu mājoklim, viesnīcai, transportam, ko persona apliecina ar attiecīgiem dokumentiem);

3.3. persona atrodas vai ir atradusies karantīnā un sakarā ar to tai nav iztikas līdzekļu, ko persona apliecina ar attiecīgiem dokumentiem.

4. Pabalsts krīzes situācijā var tikt izmaksāts vienai personai 80 EUR apmērā mēnesī trīs mēnešu periodā.

5. Pabalstu krīzes situācijā administrē Bauskas novada pašvaldības iestāde "Bauskas novada Sociālais dienests", izskatot personas iesniegumu par pabalsta krīzes situācijā izmaksu.

III. Ēdināšanas atbalsts bērniem

6. Pabalstu bērnu ēdināšanai uz iesnieguma pamata persona, kuras aprūpē (t.sk. audžuģimenē vai aizgādībā) ir bērns, kurš ir deklarēts Bauskas novada administratīvajā, saņem šādi:

6.1. par katru pirmsskolas vecuma bērnu ģimenei (personai) ārkārtējās situācijas laikā tiek piešķirta pašvaldības izsniegta pārtikas karte 20 EUR apmērā par 2020. gada aprīli un 20 EUR apmērā par maiju pārtikas preču iegādei;

6.2. kurai nav noteikts trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes statuss, par katru bērnu, kurš ir vispārējās izglītības iestādes 1.–12. klases izglītojamais (neatkarīgi no tā, kuras pašvaldības administratīvās teritorijas izglītības iestādē viņš mācās), tiek piešķirta pašvaldības izsniegta pārtikas karte 20 EUR apmērā par 2020. gada aprīli un 20 EUR par maiju pārtikas preču iegādei.

7. Atbalstu bērnu ēdināšanai, kuri nāk no trūcīgas, maznodrošinātas vai daudzbērnu ģimenes, uz iesnieguma pamata persona, kuras aprūpē (t.sk. audžuģimenē vai aizgādībā) ir bērns, kurš ir deklarēts Bauskas novada administratīvajā teritorijā, saņem par katru bērnu, kurš ir vispārējās izglītības iestādes 1.–9. klases izglītojamais (neatkarīgi no tā, kuras pašvaldības administratīvās teritorijas izglītības iestādē viņš mācās), tiek piešķirts atbalsts pārtikas pakas veidā 28 EUR apmērā par 2020. gada aprīli un 28 EUR par maiju.

8. Pašvaldības pārtikas karšu un pārtikas paku izsniegšanu nodrošina Bauskas novada pašvaldības iestāde "Bauskas novada Sociālais dienests" sadarbībā ar Bauskas novada pagastu pārvaldēm, izglītības iestādēm un Bauskas novada administrācijas Izglītības nodaļu.

9. Atbalsts izglītojamam ir pieļaujams tikai vienā atbalsta kategorijā. Bērniem, kuri ārkārtējās situācijas laikā apmeklē Bauskas novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs dežūrgrupu vai saņēmis citas izglītības iestādes atbalstu, pašvaldības pārtikas karte vai atbalsts pārtikas pakas veidā nepienākas.

IV. Pārejas noteikumi

10. Iesniegumus (pielikums) pašvaldības pārtikas kartes vai pārtikas pakas saņemšanai bērniem vecāks (likumiskais pārstāvis) iesniedz Bauskas novada pašvaldības iestādē "Bauskas novada Sociālais dienests" no 2020. gada 15. aprīļa līdz 2020. gada 10. maijam.

11. Bauskas novada pašvaldības iestāde "Bauskas novada Sociālais dienests" izvērtē iesniegumu atbilstoši šajos noteikumos noteiktajiem kritērijiem.

Bauskas novada domes priekšsēdētājs A. Jātnieks

 

Pielikums
Bauskas novada domes 11.04.2020.
saistošajiem noteikumiem Nr. 7

BAUSKAS NOVADA SOCIĀLAJAM DIENESTAM

Iesniedzējs (Vārds, Uzvārds):  
Personas kods:  
E-pasts  
Deklarētās dzīvesvietas adrese:  
Iesniedzēja tālrunis:  
Bērna faktiskā dzīvesvietas adrese
(var neaizpildīt, ja sakrīt ar deklarēto dzīvesvietas adresi)

IESNIEGUMS

Pabalstam vai atbalstam ēdināšanas izdevumu saņemšanai attālinātā mācību procesa laikā

Informācija par bērnu/-iem

Vārds, Uzvārds Izglītības iestāde Klase/grupa Personas kods

Pārtikas pakas saņemšana (skolniekiem (1.–9. klase), kuru ģimenēm ir noteikts trūcīgas, maznodrošinātas vai daudzbērnu ģimenes statuss).

Pašvaldības pārtikas kartes saņemšana

(lūgums norādīt vēlamo saņemšanas vietu – konkrēta novada skola, konkrēta pagasta pārvalde vai Bauskas novada pašvaldības iestāde "Bauskas novada Sociālais dienests")

Datu aizsardzības atruna

*Bauskas novada pašvaldības Sociālais dienestsar šo apliecina, ka informācija un personas dati, ko Jūs esat iesniedzis saistībā ar šo iesniegumu, tiks apkopoti, apstrādāti un glabāti saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (ES) 2016/679 (2016. gada 27. aprīlis) par fizisko personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46 EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula) prasībām, attiecībā uz personas datu aizsardzību.

Iesniedzot savus datus, Jūs piekrītat, ka dati tiek apstrādāti un uzglabāti visu šeit norādīto datu apstrādes laiku, kā arī normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos pēc sākotnējās datu apstrādes tik ilgi, cik tas būtu nepieciešams.

Savāktie dati netiks nodoti trešajām personām, izņemot gadījumus, ja tas būtu nepieciešams šeit noteiktās datu apstrādes nolūkiem, vai, ja šādu pienākumu uzliek normatīvie akti.

Jums ir tiesības jebkurā laikā prasīt savu datu atjaunošanu, informāciju par Jūsu personas datu lietošanu, kā arī prasīt savu datu dzēšanu.

Parakstot šo iesniegumu, ar savu parakstu apliecinu, ka esmu informēts par manu personas datu apstrādi, un piekrītu, ka mani personas dati tiks apstrādāti iesniegumā minētā konkrētā tiesiskā mērķa sasniegšanai.

Datums:   Iesniedzēja paraksts*:  
Norāde par izpildi:
(izpildes datums, pamatojums, atbildīgās personas vārds, uzvārds)

PĀRTIKAS KARTES /PAKAS SAŅĒMA

20___.gada ______    
  Paraksts Vārds un uzvārds

 

Paskaidrojuma raksts
Bauskas novada domes 2020. gada 11. aprīļa saistošajiem noteikumiem Nr. 7 "Bauskas novada pašvaldības atbalsts ārkārtējā situācijā sakarā ar Covid-19 izplatību"

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Īss projekta satura izklāsts Saistībā ar valstī noteikto ārkārtējo situāciju Covid 19 sakarā Labklājības ministrija noteikusi kritērijus krīzes pabalstam, paredzot kompensēt 50 % no pabalsta apmēra, bet ne vairāk kā 40 euro vienai personai 3 mēnešus pēc kārtas.
2. Projekta nepieciešamības pamatojums Lai atbalstītu personas/ģimenes, kas uz ārkārtējās situācijas izsludināšanas laiku ir deklarētas Bauskas novada administratīvajā teritorijā un no sevis neatkarīgu apstākļu dēļ Covid 19 ietekmē palikušas bez iztikas līdzekļiem un nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības, saistošie noteikumi apstiprinakrīzes pabalstu 80 euro vienai personai mēnesī trīs mēnešus pēc kārtas, ja tā atbilst LM izvirzītajiem kritērijiem: 1) personai saistībā ar ārkārtējo situāciju nav ienākumu (piemēram, persona ir bezalgas atvaļinājumā ne mazāk kā vienu mēnesi, personai ir piešķirts bezdarbnieka statuss, bet vēl nav saņemts bezdarbnieka pabalsts, vai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra ir pieņēmusi lēmumu atteikt pabalsta piešķiršanu, izņemot gadījumu, kad persona pārtraukusi darba tiesiskās attiecības pēc pašas vēlēšanās, ko persona apliecina ar attiecīgiem dokumentiem); 2) personai ir radušies papildu izdevumi, ko tā pati nespēj segt, atrodoties pašizolācijā saistībā ar atgriešanos no citas valsts (piemēram, ienākumi un uzkrājumi iztērēti papildus mājoklim, viesnīcai, transportam, ko persona apliecina ar attiecīgiem dokumentiem); 3) persona atrodas vai ir atradusies karantīnā un sakarā ar to tai nav iztikas līdzekļu, ko persona apliecina ar attiecīgiem dokumentiem.

Ministru kabineta 2020. gada 12. marta rīkojuma Nr. 103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" (turpmāk – rīkojums) 4.3. apakšpunkts nosaka, ka tiek pārtraukta mācību procesa norise klātienē visās izglītības iestādēs un nodrošinātas mācības attālināti.

Valsts budžeta dotācijas 1., 2., 3. un 4. klašu izglītojamo brīvpusdienām šajā gadā ir noteikta 0,71 EUR mācību dienā vienam izglītojam, pašvaldības līdzfinansējums ir 0,71 EUR mācību dienā vienam izglītojam.

Pamatojoties uz rīkojuma 4.3.31. apakšpunktu, kas nosaka, ka pašvaldība aprīlī saņemto valsts budžeta dotāciju brīvpusdienu nodrošināšanai 1., 2., 3. un 4. klases izglītojamajiem par laika posmu, kad valstī ir noteikta ārkārtējā situācija, atbilstoši pašvaldības domes lēmumam var izlietot tās administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušo 1., 2., 3. un 4. klases izglītojamo ēdināšanai, kas nāk no trūcīgām, maznodrošinātām vai daudzbērnu ģimenēm (neatkarīgi no minēto izglītojamo izglītības ieguves formas vai vietas);

4.3.32. apakšpunktu, kas nosaka, ka pašvaldība aprīlī, ja tai ir neizmantoti brīvpusdienu nodrošināšanai piešķirtie valsts budžeta līdzekļi, atbilstoši pašvaldības domes lēmumam ir tiesīga izlietot tos pašvaldības administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušo 5., 6., 7., 8. un 9. klašu izglītojamo ēdināšanai, kas nāk no trūcīgām, maznodrošinātām vai daudzbērnu ģimenēm (neatkarīgi no minēto izglītojamo izglītības ieguves formas vai vietas);

4.3.33. apakšpunktu, kas nosaka, ka pašvaldība ne vēlāk kā trīs darbdienu laikā pēc attiecīgā lēmuma pieņemšanas to publisko savā tīmekļvietnē.

Līdz ar to ir nepieciešams lemt par šī finansējuma izmantošanu atbilstoši leģitīmajam mērķim.

2018. gada 26. jūnijā Bauskas novada dome ir pieņēmusi lēmumu (prot. Nr. 13, 9. p) "Par brīvpusdienu piešķiršanu", ņemot vērā to, ka saistībā ar ārkārtējo situāciju tā izpilde nav iespējama, tad ieplānotie naudas līdzekļi būtu izmantojami citā veidā.

Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 2. panta pirmā daļa nosaka, ka publiska persona rīkojas ar saviem finanšu līdzekļiem un mantu likumīgi, tas ir, jebkura rīcība ar publiskas personas finanšu līdzekļiem un mantu atbilst ārējos normatīvajos aktos paredzētajiem mērķiem, kā arī normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai.

Finanšu līdzekļu leģitīmais mērķis dotajā gadījumā būs pašvaldības pārtikas karte bērna ēdināšanai Bauskas novadā deklarētajiem bērniem, kas tiks izsniegta aprīlī un maijā. Par katru mēnesi bērns saņems pārtikas karti/-es 20 euro apmērā.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Nav prognozējama. Pašvaldības pārtikas karte un atbalsts bērnu ēdināšanai tiks nodrošināts Bauskas novada pašvaldības budžetā šim mērķim ieplānoto finanšu resursu apmērā.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Ietekmes nav.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošie noteikumi jāsaskaņo ar VARAM. Saistošo noteikumu īstenošanu nodrošinās Bauskas novada Sociālais dienests, sadarbojoties ar pagastu pārvaldēm un Izglītības nodaļu.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Konsultācijas ar privātpersonām netika veiktas.

Bauskas novada domes priekšsēdētājs A. Jātnieks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!