• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministrijas 2020. gada 9. aprīļa rīkojums Nr. 83 "Par pasākumiem rīcībai ar tāda miruša cilvēka ķermeni, kurš ir bijis inficēts ar Covid-19 vai par kuru ir pamatotas aizdomas, ka tas ir bijis inficēts ar Covid-19". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 9.04.2020., Nr. 71C https://www.vestnesis.lv/op/2020/71C.7

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības ministra rīkojums Nr. 85

Grozījumi Veselības ministrijas 2020. gada 25. marta rīkojumā Nr. 59 "Par veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas ierobežošanu ārkārtējās situācijas laikā"

Vēl šajā numurā

09.04.2020., Nr. 71C (18:49)

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Veselības ministrija

Veids: rīkojums

Numurs: 83

Pieņemts: 09.04.2020.

OP numurs: 2020/71C.7

2020/71C.7
RĪKI

Veselības ministrijas rīkojumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Veselības ministra rīkojums Nr. 83

Rīgā 2020. gada 9. aprīlī

Par pasākumiem rīcībai ar tāda miruša cilvēka ķermeni, kurš ir bijis inficēts ar Covid-19 vai par kuru ir pamatotas aizdomas, ka tas ir bijis inficēts ar Covid-19

Izdots saskaņā ar Ministru kabineta
2020. gada 12. marta rīkojuma Nr. 103
"Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu"
4.22.5 apakšpunktu

Ņemot vērā to, ka Covid-19 galvenokārt tiek pārnests no cilvēka uz cilvēku elpceļu sekrētu pilienu ceļā vai kontakta ceļā, pieskaroties inficētai personai vai personas piesārņotām virsmām un priekšmetiem, kā arī to, ka potenciālais inficēšanās risks ar Covid-19, saskaroties ar miruša cilvēka ķermeni, ir zems, līdz ar ko nav nepieciešams ievērot visas noteiktās prasības miruša cilvēka ķermeņa pārvadāšanai, glabāšanai, apbedīšanai vai kremēšanai, ja cilvēka nāves cēlonis ir no jauna parādījusies bīstama infekcijas slimība, un pamatojoties uz Ministru kabineta 2020. gada 12. marta rīkojuma Nr. 103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" 4.22.5 apakšpunktā noteiktajām tiesībām veselības ministram:

1. Gatavojot apbedīšanai tādu miruša cilvēka ķermeni, kurš ir inficēts ar Covid-19 vai par kuru pastāv profesionāli pamatotas aizdomas par inficēšanos ar Covid-19 (turpmāk – miruša cilvēka ķermenis) un veicot standarta, neinvazīvu pēcnāves aprūpi, izmanto vismaz šādus individuālās aizsardzības līdzekļus – cimdi, ķirurģiskā maska un ūdensnecaurlaidīgs halāts ar garām piedurknēm, kā arī ievērot roku higiēnas nosacījumus.

2. Veicot tādas pēcnāves procedūras, kuru laikā var rasties šļakatas (aerosolus veidojošas procedūras), papildus šā rīkojuma 1. punktā minētajiem individuālās aizsardzības līdzekļiem izmanto arī šādus – acu aizsargbrilles vai sejas vairogs, kā arī respirators (vēlams FFP2 vai FFP3).

3. Instrumentus, aizsargapģērbus un citus materiālus vai priekšmetus, kas bijuši saskarē ar mirušā cilvēka ķermeni, audiem, orgāniem un bioloģiskajiem šķidrumiem, ja tie ir:

3.1. vairākkārt lietojami – dezinficē saskaņā ar ražotāja norādījumiem;

3.2. vienreizlietojami – utilizē kā bīstamos atkritumus.

4. Ja persona mirusi mājās, personas:

4.1. personīgās mantas, izmantojot cimdus, notīra ar mazgāšanas līdzekli un pēc tam dezinficē ar vismaz 70 % etanola šķīdumu vai 0,5 % nātrija hipohlorīta šķīdumu;

4.2. drēbes un citus audumus, piemēram, gultas veļu, mazgā veļas mazgājamā mašīnā ar veļas mazgāšanas līdzekli. Ieteicamā ūdens temperatūra ir 900 C, bet, ja tas nav iespējams, drēbes un citus audumus mazgā temperatūrā ne zemākā par 600 C;

4.3. personīgās higiēnas piederumi un citi priekšmeti (piemēram, zobu birste, pamperi, ķemme u.c.), kas izmantoti tiešā mirušā cilvēka aprūpē un nav dezinficējami vai to dezinfekcija nav droša vai lietderīga, uzskatāmi par bīstamiem atkritumiem. Tos savāc atsevišķi un pirms izmešanas kopējā atkritumu tvertnē dezinficē ar hloru saturošiem līdzekļiem 0,5 % koncentrācijā (nātrija hipohlorīta šķīdums) vai ievieto divos noslēgtos maisos un pēc septiņām dienām izmet kopējā atkritumu tvertnē.

5. Ja persona mirusi ārstniecības iestādē:

5.1. personīgās mantas uzglabā kā potenciāli bīstamas infekcijas pārnešanas ziņā un nodod piederīgajiem ar instrukcijām, kā veikt mantu dezinfekciju vai utilizāciju, izņemot dokumentus, kas nepieciešami apbedīšanas pakalpojumu saņemšanai – tos dezinficē un izsniedz piederīgajiem;

5.2. visas vienreizlietojamās medicīniskās ierīces, kas izmantotas tiešā mirušā aprūpē, kā arī personīgās higiēnas piederumi un citi priekšmeti (piemēram, zobu birste, pamperi, ķemme u.c.) vai medicīniskās ierīces, kas nav dezinficējamas vai to dezinfekcija nav droša vai lietderīga, uzskatāmas par bīstamiem atkritumiem. Šos atkritumus apstrādā saskaņā ar Ministru kabineta 2012. gada 22. maija noteikumiem Nr. 353 "Ārstniecības iestādēs radušos atkritumu apsaimniekošanas prasības". Pēc atkritumu savākšanas tos ievieto dubultā ūdensnecaurlaidīgā maisā (pēc iespējas izmantojot maisu dzeltenā, sarkanā vai oranžā krāsā), aizlīmē un marķē kā bīstamos medicīnas atkritumus no bīstamās infekcijas slimības perēkļa;

5.3. vidi, kurā atradies mirušais, tīra, izmantojot neitrālu mazgāšanas līdzekli, ar tai sekojošu dezinfekciju. Lieto dezinfekcijas līdzekļus, kas ir iedarbīgi pret koronavīrusiem (pret apvalkotajiem vīrusiem) vai 70 % etanola šķīdumu, vai 0,5 % nātrija hipohlorīta šķīdumu;

5.4. personas, kuras veic uzkopšanas un atkritumu apsaimniekošanas darbus, izmanto šādus individuālās aizsardzības līdzekļus – ķirurģiskā maska, cimdi, aizsargbrilles un halāts.

6. Miruša cilvēka ķermeni nedezinficē, bet pirms transportēšanas vai iezārkošanas ievieto speciālā maisā. Pēc ievietošanas maisu dezinficē no ārpuses.

7. Miruša cilvēka ķermeņa transportēšanai nav nepieciešams īpašs transporta aprīkojums vai transportlīdzeklis. To var veikt jebkurš apbedīšanas pakalpojuma sniedzējs.

8. Personas, kuras mirušā cilvēka ķermeni sagatavo transportēšanai (ķermeņa iesaiņošana), tajā skaitā saskaras arī ar speciālo maisu, lieto atbilstošus individuālās aizsardzības līdzekļus – cimdus un ūdensnecaurlaidīgu halātu ar garām piedurknēm.

9. Patologanatomisko izmeklēšanu veic, ja persona ir mirusi:

9.1. ar elpceļu infekcijas slimības simptomiem, bet pirms nāves nav bijusi izmeklēta uz Covid-19 vai izmeklēšanas rezultāts bija negatīvs, un atbilst vienai no šādām riska grupām:

9.1.1. vecāka par 60 gadiem;

9.1.2. ar hroniskām slimībām (cukura diabēts, sirds asinsvadu slimības, onkoloģiskās slimības u.c.);

9.1.3. ar nomāktu imunitāti;

9.1.4. grūtniece;

9.1.5. jaundzimušais;

9.2. mēneša laikā pēc tuva (augsta riska) kontakta ar Covid-19 gadījumu un persona ir bijusi Covid-19 inficētas personas kontaktpersona;

9.3. divu mēnešu laikā pēc saslimšanas ar laboratoriski apstiprinātu Covid-19, pēc tam, kad bija saņemti divi negatīvi kontroles testi uz Covid-19;

9.4. vecumā līdz 17 gadiem (ieskaitot) ar apstiprinātu Covid-19;

9.5. grūtniecības stāvoklī ar apstiprinātu Covid-19.

10. Patologanatomisko izmeklēšanu veic ārstniecības iestādē, kurā persona ir mirusi, vai nogādā tuvākās ārstniecības iestādes patoloģijas nodaļas morgā.

11. Autopsijas materiāla noņemšanu, glabāšanu un transportēšanu veic atbilstoši šā rīkojuma 1. pielikumam. Autopsijas materiāla nosūtīšanai uz Nacionālo references laboratoriju epidemioloģiskās drošības jomā izmanto šā rīkojuma 2. pielikumā norādīto veidlapu.

12. Miruša cilvēka ķermeni drīkst apbedīt vai kremēt. Apbedīšanu vai kremēšanu veic, ievērojot šādus nosacījumus:

12.1. bēru laikā zārks netiek atvērts;

12.2. personālam, kas nodrošina apbedīšanas vai kremēšanas procedūru, lietot cimdus un pēc cimdu novilkšanas rokas mazgāt ar ūdeni un ziepēm.

13. Rīkojums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Veselības ministre I. Viņķele

 

1. pielikums
Veselības ministra
2020. gada 9. aprīļa
rīkojumam Nr. 83

Autopsijas materiāla noņemšanas, glabāšanas un transportēšanas nosacījumi Covid-19 infekcijas laboratoriskai diagnostikai

Vispiemērotākais autopsijas materiāls Covid-19 infekcijas laboratoriskai diagnostikai ir materiāls no dziļajiem elpceļiem, jo tas satur lielu vīrusa daudzumu. Kopā ar materiālu no dziļajiem elpceļiem ir rekomendēts izmantot arī augšējo elpceļu materiālus. Laboratoriskās izmeklēšanas metode ir Covid-19 infekcijas izraisošā vīrusa SARS-CoV-2 RNS noteikšana ar reāllaika PĶR metodi.

Aizdomu gadījumā par Covid-19 infekciju rekomendē izmeklēt sekojošus autopsijas materiālus:

plaušu gabaliņi no vietas ar vīrusinfekcijai raksturīgo bojājumu;

plaušu izdalījumu iztriepes;

pēcnāves nazofaringeālās iztriepes.

Plaušu gabaliņu ievieto sterilā stobriņā ar vīrusa transporta barotni, ja tas nav pieejams, izmanto stobriņu ar sterilo fizioloģisko šķīdumu. Paraugu uzglabā un transportē 2–80 C temperatūrā četru stundu laikā. Paraugu transportē konteinerā kā bīstamo materiālu.

Plaušu izdalījumu iztriepi ņem ar sterilu tamponu un ievieto transporta barotnē. Paraugu uzglabā 2–80 C temperatūrā līdz 24 stundām. Paraugu transportē konteinerā kā bīstamo materiālu.

Nazofaringeālo iztriepi ņem no abām deguna ejām, tamponu pēc iztriepes noņemšanas ievieto vīrusu transporta barotnē. Paraugu uzglabā un transportē 2–80 C temperatūrā 24 stundu laikā. Paraugu transportē konteinerā kā bīstamo materiālu.

Transportēšanas laiks attiecas tikai uz izmeklējamo materiālu. Laiks starp nāves iestāšanos un miruša cilvēka ķermeņa patologanatomisko izmeklēšanu uz izmeklējamo materiālu neattiecas!

Paraugu transportēšanai izmanto speciālās vīrusu un to RNS/DNS stabilizējošās barotnes – komerciālās vai sagatavotas Nacionālajā references laboratorijā epidemioloģiskās drošības jomā:

1. barotnes pasūtīt savlaicīgi, veicot pasūtījumus brīvā formā uz e-pastu: dzintra.salmina@aslimnica.lv vai gatis.pakarna@aslimnica.lv;

2. pirms paraugu nogādāšanas Nacionālajā references laboratorijā epidemioloģiskās drošības jomā, telefoniski informēt par plānoto paraugu piegādi pa diennakts tālruni: 29114493 (neskaidrību gadījumā interesēties pa tālruņiem: 67014775 vai 67014215 darba dienās no plkst. 08:00 līdz 16:30).

Paraugus piegādāt Nacionālajā references laboratorijas epidemioloģiskās drošības jomā paraugu pieņemšanas, reģistrācijas un loģistikas daļā (Rīgā, Linezera ielā 3) jebkurā diennakts laikā (24/7).

Uzmanību! Darba gaitā stingri ievērot biodrošības prasības!

 

2. pielikums
Veselības ministra
2020. gada 9. aprīļa
rīkojumam Nr. 83

Nosūtījums autopsijas materiāla izmeklēšanai
Covid-19 infekcijas diagnostikai un diferenciāldiagnostikai

Nacionālā references laboratorija epidemioloģiskās drošības jomā, Linezera iela 3, Rīga, LV-1006, Latvija
(tālr.: 29114493; 67014215; 67014775)

Pacienta identifikācija:
Vārds, uzvārds  
Personas kods  
Vecums     Dzimums s v
Dzīvesvieta
(pilsēta vai novads, pagasts, iela, mājas Nr.)
Med. kartes Nr.  
Diagnoze  
Saslimšanas datums  
Ziņas par saiti ar epidēmijas perēkli  
Pasūtītāja identifikācija: AMB. STAC. MAKSAS NVD
Ārstniecības iestāde  
Iestādes kods  
Adrese   Nodaļa  
Ārsts
(vārds, uzvārds, personas kods)
(specialitātes kods, tālruņa numurs)
Testējamā materiāla noņemšanas datums, laiks  
Nosūtīšanas dat.   Nosūtītājs  
Nosūtīto analīžu skaits    

Ārsta piezīmes (ja nepieciešams):

Miršanas datums  
Miršanas laiks  
Cita informācija

Izmeklēšanas iemesls:

LP4 (operāciju vai manipulāciju laikā iegūta
materiāla izmeklēšana)

     
Plaušu autopsijas materiāls Plaušu izdalījumu iztriepes Pēcnāves nazofaringeālā iztriepe
SARS-CoV-2 RNS (Koronavīrusa nCoV-19 RNS)
Multiplex RNS/DNS RV16 Parainfluenza virus 1-3, Adenovirus A/B/C/D/E, Coronavirus 229E/NL63, Coronavirus OC43, Rhinovirus A/B/C, Influenza A virus, Respiratory syncytial virus A, Respiratory syncytial virus Bocavirus 1/2/3/4, Influenza B virus, Metapneumovirus, Parainfluenza virus 4, Enterovirus
A/B tipu gripas RNS kvalitatīvi

Autopsijas materiālu noņemt ne vēlāk par 24 h pēc nāves, transportēt sterilā traukā ar transporta barotni (var saņemt SIA RAKUS stacionāra LIC Paraugu pieņemšanas daļā Linezera 3). Plaušu materiāla fragments ~ 0,5 -2 cm3.

Aizpilda LIC laboratorija

Pieņemšanas datums 20____.g. _______plkst._______

Svītru koda vieta

Piezīmes  
  (atzīmes par testējamā materiāla kvalitāti u.c.)
Pieņēma:  
  Aizpilda LIC laboratorija

Pieņemšanas datums 20____.g. _______plkst._____

Svītru koda vieta

Piezīmes  
  (atzīmes par testējamā materiāla kvalitāti u.c.)
Pieņēma:  

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!