• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atlikto nodokļa maksājumu par akcīzes precēm Par tikšanos ar iekšlietu ministru Par apelācijas sūdzību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.02.1998., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31380

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finansu ministrijas informācija

Par humānās palīdzības kravu saņēmēju reģistrāciju un pārreģistrāciju

Vēl šajā numurā

04.02.1998., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

NOZARU DOKUMENTI, ZIŅAS

Valsts ieņēmumu dienests Informācija

Par atlikto nodokļa maksājumu par akcīzes precēm

Sakarā ar iekšlietu ministra Ziedoņa Čevera paziņojumu presei informēju jūs par VID Daugavpils teritoriālās iestādes 1998. gada 14. janvāra piešķirto atlikto nodokļa maksājumu par akcīzes precēm.

1. Saskaņā ar likuma “Par Valsts ieņēmumu dienestu” 10. panta 2. daļas 12. punktu VID teritoriālo iestāžu direktoriem ir tiesības likumos un citos normatīvajos aktos noteiktajā kartībā pagarināt nodokļu un citu valsts budžetā ieskaitāmo maksājumu nomaksas termiņus.

2. Daugavpils VID teritoriālās iestādes direktore, pamatojoties uz to, ka SIA “Ingrid A” strādā kopš 1992. gada un šajā laikā firmai nav bijuši nekādi nodokļu parādi vai nodokļu nomaksas pārkāpumi, kā arī ņemot vērā VID nodaļai iesniegto bankas garantiju par Ls 100 000, ko “Muitas likuma” 29. panta 3. punkta 3. apakšpunkts paredz kā vienu no galvojuma nodrošinājumiem, nav veikusi pretlikumīgu darbību, piešķirot atliktā nodokļa maksājuma atļauju SIA “Ingrid A” uz vienu mēnesi par summu Ls 38 000.

3. Vakar, 29. janvārī, SIA “Ingrid A” no šīs atliktās nodokļa summas valsts budžetā jau ir ieskaitījusi Ls 20 000.

4. 28. janvāra preses konferencē VID ģenerāldirektors Andrejs Sončiks informēja preses pārstāvjus par atliktajiem nodokļu maksājumiem līdz 1997. gadam. Ņemot vērā to, ka šis maksājums ir piešķirts 1998. gadā 14. janvārī, kā arī to, ka VID centrālajā aparātā ziņas par nodokļu nomaksu par janvāri mēneša vidū no VID teritoriālajām iestādēm netiek saņemtas un apkopotas, VID ģenerāldirektors nevarēja būt informēts par šādu VID Daugavpils teritoriālās iestādes piešķirto atļauju.

5. Pēc iepazīšanās ar šo informāciju VID ģenerāldirektors A.Sončiks uzskata, ka Daugavpils VID teritoriālās iestādes direktore V.Gurkovska ir rīkojusies saskaņā ar LR likumdošanu un pārkāpumus viņas pieņemtajos lēmumos nesaskata.


Par tikšanos ar iekšlietu ministru

Janvāra pēdējās dienās VID ģenerāldirektors Andrejs Sončiks tikās ar iekšlietu ministru Ziedoni Čeveru. Šajā tikšanās reizē pārrunāti presē izskanējušie abu iestāžu — VID un IeM — vadītāju viedokļi par atlikto nodokļu maksājumu un citām problēmām, kas saistītas ar nodokļu nomaksu un kontrabandas apkarošanu.

Panākta abpusēja vienošanās par to, ka februāra pirmajā pusē jātiekas VID un Iekšlietu ministrijas struktūrvienību vadītājiem, vadībai un iekšlietu ministram Ziedonim Čeveram un valsts ieņēmumu valsts ministrei Aijai Počai, lai pārrunātu konkrētus pasākumus, kas veicami abām iestādēm ciešā sadarbībā kontrabandas apkarošanas jomā un nacionālās noziedzības novēršanā 1997.gada decembrī parakstītā sadarbības līguma ietvaros.

Līdz 10.februārim VID vadība izstrādās konkrētus priekšlikumus par sadarbības programmu, metodēm un pasākumiem, kas būtu veicami tuvākajā laikā.

Presi par abu iestāžu vienošanos paredzēts informēt 10.februārī kopējā preses konferencē.

Pašlaik VID un Valsts policijas parakstītā sadarbības līguma ietvaros turpina darboties divas darba grupas konkrētu lietu izskatīšanā.


Par apelācijas sūdzību

1998. gada 30. janvārī Augstākās tiesas Civillietu tiesas palāta izskatīja un apmierināja VID apelācijas sūdzību un noraidīja SIA “Akmar Aģentūra” sūdzības par Valsts ieņēmumu dienesta darbinieku prettiesisku rīcību. Ar 1998. gada 30. janvāri paliek spēkā VID Rīgas muitas direktora V.Leitholda 1996. gada 3. un 5. decembrī pieņemtais lēmums — atzīt SIA “Akmar Aģentūra” par vainīgu muitas noteikumu pārkāpumā, uzliekot naudas sodu 100% apmērā no preču vērtības un konfiscējot aizturētās preces.

1996. gada 5. novembrī Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldes Mobilās pretkontrabandas daļas darbinieki aizturēja ekspeditorfirmas SIA “Akmar Aģentūra” kravu un sastādīja protokolu par to, ka minētā SIA pārkāpusi LR Muitas kodeksa 71. pantu, t.i., preču un citu priekšmetu pārvietošanu pāri Latvijas Republikas muitas robežai, slēpjot to no muitas kontroles, iesniedzot muitas iestādē viltotus, nelikumīgā ceļā iegūtus vai nepatiesas ziņas saturošus dokumentus.

1996. gada 3. un 5. decembrī VID Rīgas muitas direktors V.Leitholds, vadoties pēc minētā Muitas kodeksa 71. panta, pieņēma lēmumus atzīt SIA “Akmar Aģentūra” par vainīgu muitas noteikumu pārkāpumā. Šāda lēmuma pamatojums — oficiālas atbildes no attiecīgo valstu kompetentajām institūcijām uz VID pieprasījumu par nosūtītājfirmās izdoto invoisu autentiskumu. Šādas atbildes VID ir tiesīgs pieprasīt un saņemt saskaņā ar stapvalstu līgumiem attiecīgajās jomās (šajā gadījumā — savstarpējā palīdzība muitas jautājumos). Veicot pārbaudi šajā firmā, ārvalstu kompetentās iestādes sniedza atbildi VID, kas apliecināja, ka muitā uzrādītie dokumenti satur nepatiesas ziņas.

1996. gada 11. un 13. decembrī SIA “Akmar Aģentūra” par minētajiem VID Rīgas muitas direktora lēmumiem iesniedza VID ģenerāldirektoram A.Sončikam sūdzību atcelt V.Leitholda 3. un 5. decembra lēmumus, taču tie tika atstāti negrozīti un SIA “Akmar Aģentūra” sūdzības noraidītas. (1997.g. 10.janvārī).

1997. gada 16. janvārī SIA “Akmar Aģentūra” griezās ar pieteikumu Rīgas Ziemeļu rajona tiesā, lūdzot tiesas ceļā atcelt V.Leitholda lēmumus, uzskatot tos par prettiesiskiem, un atgriezt aizturēto preci.

Šī lieta tika izskatīta 1997. gada 5. maijā Rīgas apgabaltiesā atklātā tiesas sēdē. Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģija, noklausoties abu pušu pārstāvju viedokli un novērtējot civillietas materiālus, uzskatīja, ka SIA “Akmar Aģentūra” sūdzība ir pamatota, tā ir apmierināma un no viņu puses nav pārkāpti Muitas kodeksa 71. pantā paredzētie noteikumi. Civillietu tiesas kolēģijas lēmums tika pieņemts par labu SIA “Akmar Aģentūra” — atcelt V.Leitholda 1996. gada 3. un 5. decembra un A.Sončika 1997. gada 10. janvāra lēmumus, izbeigt administratīvo lietu un atbrīvot aizturēto preci. Spriedumu varēja pārsūdzēt apelācijas kārtībā 20 dienu laikā LR Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātā, iesniedzot sūdzību vai protestu Rīgas apgabaltiesā.

Noteiktajā termiņā VID spriedumu pārsūdzēja, un 1998. gada 30. janvārī notika Augstākās tiesas Civillietu tiesas palātas sēde, kurā pieņemts lēmums, kas paredz, ka paliek spēkā V.Leitholda 1996. gada 3. un 5. decembra un A.Sončika 1997. gada 10. janvāra lēmums — uzlikt SIA “Akmar Aģentūra” naudas sodu 100% apmērā no preču vērtības (Ls 561 469,7) un aizturēto preci — nedenaturalizēto etilspirtu (ar spirta saturu 95% un 96%), degvīnu “Cristalnaya” un “Rossia” — konfiscēt. Konfiscētā degvīna un spirta kopējais daudzums ir 46 konteineri. Vienā konteinerā ietilpst 23 tonnas. Deklarētā preces vērtība par vienu litru ir 1,2 ASV dolāri — aizturētās kravas deklarētās preces vērtības kopējā summa ir 1,3 miljoni ASV dolāru.

Liesma Kalve,

VID preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!