• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Valmieras pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valmieras pilsētas domes 2020. gada 30. janvāra saistošie noteikumi Nr. 342 "Par Valmieras pilsētas pašvaldības pabalstu bārenim, bez vecāku gādības palikušam bērnam, audžuģimenei un daudzbērnu ģimenei". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 1.04.2020., Nr. 65 https://www.vestnesis.lv/op/2020/65.6

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tērvetes novada domes saistošie noteikumi Nr. 5

Grozījumi Tērvetes pašvaldības 2009. gada 17. septembra saistošajos noteikumos Nr. 8 "Tērvetes pašvaldības nolikums"

Vēl šajā numurā

01.04.2020., Nr. 65

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valmieras pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 342

Pieņemts: 30.01.2020.

OP numurs: 2020/65.6

2020/65.6
RĪKI

Valmieras pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 4 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Valmieras pilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 342

Valmierā 2020. gada 30. janvārī (prot. Nr. 2, 46. §)

Par Valmieras pilsētas pašvaldības pabalstu bārenim, bez vecāku gādības palikušam bērnam, audžuģimenei un daudzbērnu ģimenei

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu, likuma "Par palīdzību dzīvokļa
jautājumu risināšanā" 25.panta pirmo un piekto daļu,
Ministru kabineta 2005. gada 15. novembra noteikumu Nr. 857
"Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un
bez vecāku gādības palikušajam bērnam,
kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī
pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās"
22., 27., 30., 31. un 31.1 punktu,
Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija
noteikumu Nr. 354 "Audžuģimenes noteikumi"
78. punktu

Precizēti ar Valmieras pilsētas pašvaldības domes
26.03.2020. lēmumu Nr. 97 (prot. Nr. 4, 16. §)

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka Valmieras pilsētas pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) pabalstu veidus, to apmēru, pieprasīšanas, piešķiršanas un izmaksas kārtību bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam, audžuģimenei un daudzbērnu ģimenei.

2. Noteikumos paredzētos pabalstus ir tiesības saņemt:

2.1. Bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, par kura ārpusģimenes aprūpi pieņēmusi lēmumu Pašvaldības iestāde "Valmieras bāriņtiesa" (turpmāk – Valmieras bāriņtiesa);

2.2. Daudzbērnu ģimenei, ja vismaz vienam no vecākiem kopā ar vismaz trīs bērniem dzīvesvieta deklarēta Pašvaldības administratīvajā teritorijā.

3. Noteikumos paredzētos pabalstus piešķir Pašvaldības iestāde "Sociālo lietu pārvalde" (turpmāk – Sociālo lietu pārvalde).

4. Lai saņemtu Noteikumos minētos pabalstus, persona iesniegumu var iesniegt Sociālo lietu pārvalde, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, nosūtīt pa pastu vai elektroniski, ja elektroniskais dokuments sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu (nosūtot uz slp@valmiera.lv vai izmantojot portālu www.latvija.lv). Iesniegumam, atbilstoši Noteikumiem un pieprasījuma mērķim, pievienojami citi dokumenti, ja tādi nepieciešami lēmuma pieņemšanai atbilstoši attiecīgā pabalsta veidam.

5. Pabalsta piešķiršanas izvērtēšanai Sociālo lietu pārvalde pārbauda informāciju, tostarp apstrādā personas datus, par pieprasītāju un viņa ģimeni Pašvaldības un valsts datu reģistros tikai pabalsta piešķiršanas izvērtēšanai nepieciešamajā apjomā. Ja nepieciešams, Sociālo lietu pārvalde pieprasa ziņas no valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī privātpersonām.

6. Pabalsta saņēmējam ir pienākums nekavējoties informēt Sociālo lietu pārvaldi par apstākļiem, kas varētu būt par pamatu pabalsta izmaksas pārtraukšanai vai pabalsta apmēra grozīšanai.

7. Sociālo lietu pārvalde izskata iesniegumu un pieņem lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu 10 darba dienu laikā pēc noteikumu 4. punktā minētā iesnieguma saņemšanas.

8. Noteikumu 11. punktā paredzētos pabalstus piešķir, pamatojoties uz Sociālo lietu pārvaldes noslēgtu līgumu ar audžuģimeni.

9. Pašvaldības pabalstus izmaksā bezskaidrā naudā, pārskaitot tos iesniegumā norādītajā pabalsta pieprasītāja kredītiestādes kontā, izņemot 10.4. un 12.1. apakšpunktā noteiktos pabalstus.

II. Pabalstu veidi

10. Bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam Pašvaldība nodrošina:

10.1. pabalstu patstāvīgas dzīves uzsākšanai;

10.2. pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei;

10.3. pabalstu ikmēneša izdevumiem;

10.4. pabalstu ēdināšanas maksas segšanai;

10.5. dzīvokļa pabalstu.

11. Audžuģimenei Pašvaldība nodrošina:

11.1. pabalstu bērna uzturam;

11.2. pabalstu bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei;

11.3. valsts noteikto atlīdzību par audžuģimenes pienākumu veikšanu.

12. Daudzbērnu ģimenei Pašvaldība nodrošina:

12.1. pabalstu ēdināšanai;

12.2. pabalstu mācību piederumu iegādei;

III. Vienreizējs pabalsts bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam pēc pilngadības sasniegšanas

13. Vienreizēju pabalstu patstāvīgas dzīves uzsākšanai bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam izmaksā divu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu apmērā, personai ar invaliditāti piemērojot koeficientu, atbilstoši normatīvajiem aktiem, kas regulē sociālās garantijas bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam.

14. Vienreizēju pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei piešķir 250 euro apmērā.

IV. Pabalsts bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam ikmēneša izdevumiem

15. Pabalstu piešķir pilngadību sasniegušam bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam, kurš turpina mācības vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē, koledžā vai augstskolā un sekmīgi apgūst izglītības programmu.

16. Pabalsts apmērs ir 150 euro, to izmaksā līdz kārtējā mēneša 10. datumam.

V. Pabalsts bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam ēdināšanas maksas segšanai

17. Pabalsts ēdināšanas maksas segšanai bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam tiek noteikts šādos apmēros:

17.1. 50 procentu apmērā no bērna ēdināšanas maksas pirmsskolas izglītības iestādēs;

17.2. 100 procentu apmērā no bērna ēdināšanas maksas vispārējās izglītības un profesionālajās izglītības iestādēs.

18. Pabalstu nepiešķir bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam, kurš iegūst izglītību tālmācībā.

19. Pabalsts tiek piešķirts no nākamās mācību dienas, skaitot no dienas, kad Sociālo lietu pārvalde pieņēmusi lēmumu par pabalsta piešķiršanu, līdz kārtējā mācību gada pēdējai mācību dienai vai līdz kārtējā gada 31. augustam pirmsskolas izglītības iestādē. Sākoties jaunam mācību gadam, iesniegums jāiesniedz atkārtoti;

20. Pabalstam piešķirtie finanšu līdzekļi tiek pārskaitīti ēdināšanas pakalpojumu sniedzējam.

VI. Dzīvokļa pabalsts bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam

21. Pilngadību sasniegušam bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam ir tiesības saņemt dzīvokļa pabalstu, ja viņam nav piešķirta Pašvaldības dzīvojamā telpa vai sociālās palīdzības pabalsts – dzīvokļa pabalsts.

22. Dzīvokļa pabalstu piešķir šādu izdevumu segšanai:

22.1. izdevumiem par dzīvojamās telpas lietošanu (īres maksa, nepieciešamie izdevumi par obligāti veicamajām pārvaldīšanas darbībām);

22.2. izdevumiem par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu (siltumenerģija apkures un karstā ūdens nodrošināšanai, elektroenerģija, patērētais ūdens, dabasgāze, kanalizācijas vai asenizācijas nodrošināšana, sadzīves atkritumu apsaimniekošana), ja tie nav ietverti īres maksā vai nepieciešamajos izdevumos par obligāti veicamajām pārvaldīšanas darbībām.

23. Pabalsta apmērs ir puse no 22. punktā norādīto izdevumu faktiskā apmēra, bet ne vairāk kā 40 euro mēnesī.

24. Ja vienu dzīvojamo telpu kopīgi īrē vairāki pabalsta pieprasītāji, tad katra pieprasītāja saņemamā dzīvokļa pabalsta apmērs ir aprēķināms, sadalot šajos noteikumos noteikto dzīvokļa pabalsta apmēru uz dzīvojamā telpā esošo pabalsta pieprasītāju skaitu.

25. Ja vienā dzīvojamajā telpā, kuru īrē pabalsta pieprasītājs, dzīvo arī citas personas, tad pabalsta pieprasītājs ir tiesīgs saņemt dzīvokļa pabalstu tādā apmērā, kas aprēķināms, sadalot šajos noteikumos noteikto dzīvokļa pabalsta apmēru uz dzīvojamajā telpā deklarēto pilngadīgo personu skaitu.

26. Bārenis un bez vecāku gādības palicis bērns iesniegumam pievieno ar dzīvokļa lietošanu saistīto maksājumu dokumentu (īres līgums, maksājumu uzdevumi u.c.) kopijas.

27. Dzīvokļa pabalstu piešķir ar tā mēneša pirmo datumu, kurā pieņemts lēmums par dzīvokļa pabalsta piešķiršanu. Katra turpmākā mēneša pabalsta izmaksa notiek pamatojoties uz Sociālo lietu pārvaldē iesniegtām, ar dzīvokļa lietošanu saistīto maksājumu dokumentu (rēķini, kvītis, maksājumu uzdevumi u.c.) kopijām.

28. Dzīvokļa pabalstu izmaksā saskaņā ar Noteikumu 9. punktu, vai pēc vienošanās ar pabalsta pieprasītāju, pakalpojuma sniedzējam vai izīrētājam.

VII. Pabalsts audžuģimenei bērna uzturam

29. Pabalsta bērna uzturam apmērs ir 330 euro mēnesī par katru audžuģimenē ievietoto bērnu. To izmaksā līdz kārtējā mēneša 10. datumam, pirmreizēji – 10 darba dienu laikā no līguma noslēgšanas.

30. Ja bērns audžuģimenē ievietots uz nepilnu mēnesi, pabalsta apmēru nosaka proporcionāli dienu skaitam, par pamatu ņemot šo noteikumu 30. punktā noteikto pabalsta apmēru.

31. Par pirms adopcijas aprūpē esošu bērnu pabalstu izmaksā ģimenei, kurai ar Valmieras bāriņtiesas lēmumu bērns ir nodots aprūpē un uzraudzībā.

VIII. Pabalsts audžuģimenei bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei

32. Pabalsta apmērs apģērba un mīkstā inventāra iegādei bērnam ir 170.00 euro kalendārajā gadā. To izmaksā līdz kārtējā gada 10. februārim, pirmreizēji – 10 darba dienu laikā no līguma noslēgšanas.

33. Mēneša laikā pēc pabalsta pilnīgas vai daļējas izlietošanas, audžuģimene iesniedz Sociālo lietu pārvaldē pārskatu par pabalsta izlietojumu.

34. Gadījumā, ja audžuģimene pabalstu nav izlietojusi Noteikumu 32. punktā paredzētajam mērķim, audžuģimene pabalstu vai tā daļu atmaksā Pašvaldībai.

IX. Valsts noteiktā atlīdzība par audžuģimenes pienākumu veikšanu

35. Atlīdzību par audžuģimenes pienākumu veikšanu, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, Pašvaldība izmaksā audžuģimenei, ja bērns tiek ievietots audžuģimenē uz nepilnu mēnesi.

36. Atlīdzības apmērs ir proporcionāls dienu skaitam, par pamatu ņemot atlīdzības apmēru mēnesī, kādu no valsts pamatbudžeta līdzekļiem noteicis Ministru kabinets.

37. Atlīdzību izmaksā 10 darba dienu laikā, skaitot no dienas, kurā beigusies bērna uzturēšanās audžuģimenē.

X. Pabalsts daudzbērnu ģimenei bērna ēdināšanas maksas segšanai

38. Pabalsts bērna ēdināšanas maksas segšanai tiek noteikts 30 % apmērā no bērna ēdināšanas maksas:

38.1. Valmieras pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēs;

38.2. vispārējās vidējās un profesionālajās izglītības iestādēs.

39. Pabalsts bērna ēdināšanas maksas segšanai tiek piešķirts no dienas, kad Sociālo lietu pārvalde pieņēmusi lēmumu par pabalsta piešķiršanu, līdz kārtējā mācību gada pēdējai mācību dienai vai līdz kārtējā gada 31. augustam pirmsskolas izglītības iestādē. Sākoties jaunam mācību gadam, iesniegums jāiesniedz atkārtoti.

40. Pabalstam piešķirtie finanšu līdzekļi tiek pārskaitīti ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem.

XI. Pabalsts daudzbērnu ģimenei mācību piederumu iegādei

41. Pabalsts mācību piederumu iegādei tiek piešķirts vienu reizi kalendārajā gadā, par katru ģimenē dzīvojošu bērnu, kurš iegūst obligāto pamatizglītību.

42. Pabalsta apmērs ir 40 euro, kas tiek pārskaitīts pabalsta pieprasītāja kontā, izņemot 44. punktā noteikto gadījumu.

43. Ja Sociālo lietu pārvalde ģimenei noteikusi riska ģimenes pazīmi un sociālā darba speciālists noslēdzis vienošanos par rehabilitācijas plāna izpildi, pabalsts tiek izsniegts dāvanu kartes veidā.

44. Daudzbērnu ģimenēm, kurām noteikts trūcīgas un maznodrošinātas ģimenes statuss, pabalsts tiek piešķirts saskaņā ar Pašvaldības saistošajiem noteikumiem par sociālās palīdzības pabalstiem.

XII. Noslēguma jautājums

45. Atzīt par spēku zaudējušiem Valmieras pilsētas pašvaldības 2005. gada 29. septembra saistošos noteikumus Nr. 17 "Par pašvaldības pabalstiem bērniem, kuri ievietoti audžuģimenē".

Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs J. Baiks

 

Paskaidrojuma raksts
Valmieras pilsētas pašvaldības 2020. gada 30. janvāra saistošajiem noteikumiem Nr. 342 "Par Valmieras pilsētas pašvaldības pabalstu bārenim, bez vecāku gādības palikušam bērnam, audžuģimenei un daudzbērnu ģimenei"

Paskaidrojuma raksta sadaļa Informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums 1. Latvijas Republikas tiesībsargs konstatējis, ka pašvaldībās ir atšķirīga prakse, iekļaujot saistošajos noteikumos par trūcīgas un maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa noteikšanu un sociālās palīdzības pabalstiem arī sociālās garantijas audžuģimenēm un bērniem pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās. Tāpat pašvaldībās, kas īsteno brīvprātīgo iniciatīvu un papildus atbalsta daudzbērnu ģimenes, aizbildņus un aizgādņus, viņiem paredzētais atbalsts nereti tiek iekļauts iepriekš minētajos saistošajos noteikumos.

2. Iepriekš minētājām iedzīvotāju grupām tiek radīta sajūtu, ka viņi tiek nepamatoti uzskatīti par pabalstu un palīdzības saņēmējiem, lai gan audžuģimenes sniedz atbalstu grūtībās nonākušiem bērniem. Bārenis vai bez vecāku gādības palicis bērns pēc pilngadības sasniegšanas tiek pielīdzināts maznodrošinātas vai trūcīgas personas statusa saņēmējam, kas rada nelabvēlīgu jauniešu integrāciju sabiedrībā pēc ārpusģimenes aprūpes pakalpojuma izbeigšanās.

3. Labklājības ministrija iesaka veikt nepieciešamās darbības, lai sociālās garantijas bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem, kā arī pašvaldības atbalsts daudzbērnu ģimenēm, aizbildņiem un audžuģimenēm netiktu iekļauts SN par sociālās palīdzības pabalstiem, kurus piešķir izvērtējot materiālā stāvokļa līmeni.

4. Līdz ar to, rodas nepieciešamība pārskatīt Valmieras pilsētas pašvaldībā (turpmāk – Pašvaldība) spēkā esošos saistošos noteikumus: 2005. gada 29. septembra saistošos noteikumus Nr. 17 "Par pašvaldības pabalstiem bērniem, kuri ievietoti audžuģimenē" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 17); 2014. gada 31. jūlija saistošos noteikumus Nr. 210 "Par pašvaldības pabalstiem Valmieras pilsētā" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 210); 2010. gada 23. septembra saistošos noteikumus Nr. 95 "Par dzīvokļa pabalstiem Valmieras pilsētā" (turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 95).

2. Īss projekta satura izklāsts  Saistošie noteikumi "Par Valmieras pilsētas pašvaldības pabalstu bārenim, bez vecāku gādības palikušam bērnam, audžuģimenei un daudzbērnu ģimenei" ietver visu to Pašvaldības atbalstu, kas pašlaik noteikti Saistošajos noteikumos Nr. 17, Saistošajos noteikumos Nr. 210 un Saistošajos noteikumos Nr. 95, kā arī noteikumi tiks papildināti ar Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumos Nr. 354 "Audžuģimenes noteikumiem" noteikto. Tiek noteikta atlīdzība par audžuģimenes pienākumu veikšanu, uz laiku, kas mazāks par mēnesi; palielināts ikmēneša maksājums audžuģimenei bērna uzturam (no 322.50 uz 330 euro) par katru bērnu, kā arī noteikts pabalsts apģērba un mīkstā inventāra iegādei reizi gadā – 170 euro.

Tiek palielināts ikmēneša pabalsts jauniešiem pēc ārpusģimenes aprūpes, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu un sekmīgi mācās, no 64.03 uz 150 euro; (līdz ar to netiks slēgti līgumi ar ārpusģimenes aprūpes institūcijām par šo jauniešu uzturēšanos iestādēs pēc 18 gadu sasniegšanas).

Kā arī tiek ieviests jauns pabalsta veids daudzbērnu ģimenēm – pabalsts mācību piederumu iegādei vienu reizi gadā – 40 euro apmērā.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu Kopumā plānotais budžeta pieaugums ir aptuveni 8000 euro, kas saistīts ar jauna veida pabalstu – pabalsts mācību piederumu iegādei daudzbērnu ģimeņu bērniem.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi nav plānota.
5. Informācija par administratīvajām procedūrām Saistošo noteikumu administrēšanu veic Pašvaldības iestāde "Sociālo lietu pārvalde".
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām Notikušas konsultācijas ar jauniešu mājās dzīvojošajiem jauniešiem, kuri turpina mācīties.

Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs J. Baiks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!