• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Baltijas jūras valstu uzņēmēju viedoklis - reģiona ekonomiskās attīstības veicināšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.01.1998., Nr. 18/19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31296

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Informācija

Vēl šajā numurā

23.01.1998., Nr. 18/19

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Baltijas jūras valstu uzņēmēju viedoklis — reģiona ekonomiskās attīstības veicināšanai

Veidojot dialogu starp uzņēmējiem un politiķiem

22. un 23. janvārī Rīgā notiek Baltijas jūras valstu padomes valdību vadītāju sanāksme. Pirmā šāda tikšanās notika Visbijā (Zviedrija) 1996. gadā. Viens no svarīgākajiem sanāksmju laikā apspriežamajiem jautājumiem ir reģiona ekonomiskā attīstība. Tāpēc reģiona valstu uzņēmēju aprindu domas un viedokļi var būt nozīmīgi valdību vadītājiem lēmumu pieņemšanai.

Pirms pirmās Baltijas jūras reģiona valstu valdību vadītāju tikšanās 1996. gadā pēc zviedru uzņēmēja Petera Vallenberga iniciatīvas notika septiņpadsmit ietekmīgu Baltijas jūras reģiona valstu uzņēmumu pārstāvju tikšanās Stokholmā. Latviju šajā pasākumā pārstāvēja Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents, SIA “Auto Rīga” direktors Viktors Kulbergs. Šīs tikšanās dalībnieki parakstīja Stokholmas deklarāciju par izaugsmi un attīstību Baltijas jūras reģionā.

Tā kā šīs deklarācijas parakstītāji arī šogad vēlējās dot savu ieguldījumu politiskajā diskusijā, kas notiks Baltijas jūras valstu tikšanās laikā Rīgā, Baltijas jūras valstu uzņēmēji 18. un 19. janvārī oganizēja tikšanos ( Baltic Sea Business Summit '98 ) Stokholmā. To sagatavoja Stokholmas Tirdzniecības kamera sadarbībā ar Baltijas jūras tirdzniecības kameru asociāciju (BCCA), Uzņēmējdarbības konsultatīvo padomi (BAC), “Baltijas loku” ( Baltic Ring ). Šīs tikšanās laikā tika pieņemts memorands ministru prezidentiem.

Lai sagatavotu šo memorandu un apkopotu uzņēmēju viedokli, tika izstrādāti trīs pētījumi, kuros ietverti uzņēmēju novērojumi, ieteikumi un priekšlikumi valdībām. Galvenā uzmanība tajos tika pievērsta tādiem jautājumiem kā barjeras tiešajām ārvalstu investīcijām, trūkumi īpašuma tiesību aizsardzībā, transports Baltijas jūras reģionā. Arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera kā BCCA locekle piedalījās šo dokumentu izstrādāšanā. Tās priekšlikumi tika balstīti uz LTRK biedru pieredzi, kā arī vairāku nozaru asociāciju ierosinājumiem.

Vakar, 22. janvārī, īsi pirms valdību vadītāju tikšanās sākuma Mazajā ģildē notika seminārs “Baltijas jūras valstu uzņēmēju viedoklis”, kuru organizēja LTRK sadarbībā ar Stokholmas Tirdzniecības kameru, BCCA, BAC un “Baltijas loku”. Šī semināra laikā plašāka sabiedrība tika iepazīstināta ar Baltijas jūras valstu uzņēmēju Stokholmas tikšanās laikā pieņemto memorandu un sagatavotajiem pētījumiem, ar BAC izstrādāto ziņojumu, kura mērķis ir parādīt daļu problēmu, ar kurām saskaras reģiona uzņēmumi, kā arī ar “Baltijas loka” projekta ietvaros veikto pētījumu rezultātiem.

Uzņēmējdarbības konsultatīvā padome

( Business Advisory Council )

Visbijā 1996. gadā notikušās pirmās valdību vadītāju tikšanās laikā tika nolemts, ka nepieciešams radīt organizāciju, ar kuras palīdzību uzņēmēju aprindas varētu piedalīties Baltijas jūras valstu padomes (BJVP) ietvaros notiekošajā sadarbībā. 1997. gadā tika nodibināta Uzņēmējdarbības konsultatīvā padome, galvenokārt lai uzklausītu uzņēmēju viedokļus BJVP ekonomikas darba grupā apskatāmajos jautājumos. Uzņēmējdarbības konsultatīvajā padomē ietilpst pa vienam uzņēmēju organizācijas pārstāvim no katras valsts. Lielākajā daļā valstu šie pārstāvji nāk no tirdzniecības kamerām. Baltijas jūras reģiona tirdzniecības kameras izveidojušas īpašu sadarbības organizāciju — Baltijas jūras tirdzniecības kameru asociāciju (BCCA).

Tādējādi Uzņēmējdarbības konsultatīvā padome var izmantot BCCA uzkrāto pieredzi un tās resursus, kā arī tirdzniecības kameru un citu uzņēmēju organizāciju sadarbības tīklu. Uzņēmējdarbības konsultatīvā padome ir sagatavojisi ziņojumu, kas adresēts valdību vadītājiem. Seminārā “Baltijas jūras valstu uzņēmēju viedoklis” šis dokuments tika stādīts priekšā pirmo reizi. Tā mērķis ir parādīt daļu problēmu, ar kurām saskaras šī reģiona uzņēmumi.

“Baltijas loks”

( Baltic Ring )

Droša un laba energoapgāde ir būtiska labam uzņēmējdarbības klimatam. Līdz ar plānveida ekonomikas sabrukumu Baltijas valstīs atklājās vairākas energoapgādes problēmas. Tajā pašā laikā sāka parādīties interesantas sadarbības un tirdzniecības iespējas Baltijas jūras reģionā. Ir ideja veidot ciešāk saistītu enerģētikas sistēmu visā reģionā, un šī ideja ietverta “Baltijas loka” koncepcijā.

No 1996. gada sākuma līdz 1998. gada sākumam 18 energoražošanas un energoapgādes organizācijas no vienpadsmit Baltijas jūras reģiona valstīm veica “Baltijas loka” pētījumu. Tā pamatmērķis ir izpētīt iespējas veidot energoapgādes sistēmu apkārt Baltijas jūrai, uzsverot nepieciešamību uzlabot vidi un klientu apkalpošanu. Pašlaik darbs pie pētījuma ir pabeigts, radot vērienīgu programmu, kurā aplūkoti tehniskie un ekonomiskie risinājumi šīs koncepcijas realizēšanai.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!