• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kā rīkoties ar publiskajā piedāvājumā privatizēto uzņēmumu akcijām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.01.1998., Nr. 11/12 https://www.vestnesis.lv/ta/id/31222

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijas Balzāms" nosolīts

Vēl šajā numurā

16.01.1998., Nr. 11/12

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kā rīkoties ar publiskajā piedāvājumā privatizēto uzņēmumu akcijām?

Atgādne

Kas jums jādara, lai jūs varētu brīvi rīkoties ar privatizēto uzņēmumu akcijām?

Ir jāatver vērtspapīru konts bankā vai brokeru sabiedrībā.

Latvijas Centrālais depozitārijs, kas pašlaik uzskaita privatizēto uzņēmumu akcionārus, pārskaitīs jūsu akcijas uz vērtspapīru kontu tajā bankā vai brokeru sabiedrībā, ko jūs būsiet izvēlējies. Kopš šī brīža jūs varat pārdot savas akcijas fondu biržā vai ārpus tās, pārskaitīt akcijas citas personas kontā, uzdāvināt tās vai ieķīlāt, kā arī pirkt citas akcijas.

Kā atvērt vērtspapīru kontu?

Neatkarīgi no tā, vai jūs esat fiziska vai juridiska persona, vērtspapīru kontu jūs varat atvērt jebkurā bankā vai brokeru sabiedrībā, kura būs saņēmusi speciālu licenci un piedāvās šādu pakalpojumu.

Atverot kontu:

1) jūs noslēgsiet līgumu ar izraudzīto banku vai brokeru sabiedrību par vērtspapīru konta apkalpošanu;

2) aizpildīsiet pieteikuma veidlapu par privatizētā uzņēmuma akciju pārskaitīšanu uz jūsu kontu;

3) jūs saņemsiet bankas vai brokeru sabiedrības izdotu dokumentu, kas apliecinās, ka esat šo vērtspapīru īpašnieks.

Ievērojiet! Jums nav obligāti jāatver vērtspapīru konts. Pat neatverot kontu, jūs pilnībā saglabājat īpašumtiesības uz privatizācijā iegūtajām akcijām, tikai jūs nevarēsiet ar tām brīvi rīkoties — piemēram, pirkt un pārdot.

Kā izlemt, kurā bankā vai brokeru sabiedrībā atvērt vērtspapīru kontu?

Pirms izvēlaties kādu banku vai brokeru sabiedrību, jums jāņem vērā, ka:

— tā organizācija, kurā jūs atvērsiet vērtspapīru kontu, veiks arī jūsu brokera funkcijas, t.i., pirks un pārdos vērtspapīrus jūsu uzdevumā, veiks visus norēķinus, kā arī jebkuras citas ar vērtspapīriem saistītās operācijas. Jūs tikai dosiet uzdevumu par kādu vērtspapīru pirkšanu vai pārdošanu un no brokera saņemsiet izziņu par šī uzdevuma izpildīšanu;

— jūs varat izvēlēties jebkuru banku vai brokeru sabiedrību, kas piedāvā vērtspapīru apkalpošanas pakalpojumus, neatkarīgi no jūsu dzīves vai pieraksta vietas, privatizācijas sertifikātu kontu atvēršanas vietas, u. tml.;

— savus pakalpojumus saistībā ar vērtspapīriem jums piedāvās vairākas bankas un brokeru sabiedrības, kurās cenas par šiem pakalpojumiem atšķirsies. Tādējādi, izvēloties banku vai brokeru sabiedrību, kura turpmāk nodarbosies ar jūsu vērtspapīriem, pievērsiet uzmanību arī to pakalpojumu cenām.

Jums ir īpaši jāatceras, ka:

— atšķirībā no naudas kontiem, banka vai brokeru sabiedrība nedrīkst rīkoties ar klienta vērtspapīriem bez viņa piekrišanas — tā tikai uzglabā vērtspapīrus un izpilda klienta rīkojumus. Tādēļ jūs varat būt drošs, ka nezaudēsiet savas akcijas pat tad, ja pašai bankai vai brokeru sabiedrībai radīsies kādas problēmas.

Iegaumējiet!

— Visi publiskajā apgrozībā esošie vērtspapīri Latvijā (tātad arī publiskajā piedāvājumā privatizēto uzņēmumu akcijas) tiek izlaisti dematerializētā formā. Tie nav papīra formā, bet līdzīgi privatizācijas sertifikātiem tiek iegrāmatoti vērtspapīru kontā.

Taču sertifikātu kontu varēja atvērt tikai bijušajā Sakaru bankā (tagad Latvijas Hipotēku un zemes bankā) vai Latvijas Krājbankā, bet vērtspapīru kontu jūs varēsiet atvērt jebkurā bankā vai brokeru sabiedrībā, kas piedāvās šādu pakalpojumu.

— Visas operācijas ar vērtspapīriem tiks veiktas, izmantojot vērtspapīru kontu.

— Visus norēķinus ar jūsu vērtspapīriem kontrolēs vērtspapīru centrālā banka — Latvijas Centrālais depozitārijs, kas nepieļaus operāciju neprecizitāti un viltojumu iespējas.

Pašlaik Rīgas Fondu biržā ir 18 biedri: Latvijas Unibanka, Latvijas Krājbanka, Parekss banka, Latvijas Zemes banka, Multibanka, Rīgas Komercbanka, banka LAND, Hansabank–Latvija, Baltijas Tranzītu banka, Latvijas Hipotēku un zemes banka, Latvijas Kapitālbanka, Latvijas Investīciju banka, Saules banka, Trasta komercbanka, ICI Invest , Latvijas Ekonomiskā komercbanka, Rietumu banka un Tallinvest .

LPA informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!